Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinski vijećnici podržali povećanje cijena otpada

Objavljeno:

- dana

Varaždinski gradski vijećnici danas su izglasali povećanje cijena otpada. Rasprava je očekivano bila dinamična, a prije samog izglasavanja raspravljalo se i o izvješću o provedbi godišnjeg plana gospodarenja otpadom.

Nezavisni gradski vijećnik Davor Patafta u raspravi o izvješću istaknuo je da probleme s otpadom treba rješavati, a ne samo konstatirati da postoje i prihvaćati izvješća. Pritom je stavio naglasak na to da već 17 godina balirani otpad stoji u Brezju.

– Moramo biti svjesni da tamo imamo 113 tisuća tona otpada na vodozaštitnom području – rekao je Patafta i poručio da se to treba riješiti, a ne samo svake godine ponavljati da problem postoji.

Što se tiče odluke o načinu pružanja usluge prikupljanja otpada, odnosno određivanja cijene za krajnje korisnike, ta je točka ponovo stavljena na Dnevni red današnje sjednice, nakon što je prošli put povučena.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković obrazložio je kako je ovo povećanje cijena zakonska regulativa. Pritom je istaknuo da će se socijalno ugroženim samačkim i višečlanim domaćinstvima cijena odvoza smanjiti za 25 kuna.

– Uništili bi firmu ne podizanjem cijena, ispadamo da smo neprijatelji naroda, ali mi pokušavamo održati Čistoću na površini dok mijenjamo sustav gospodarenja otpadom. Sjest ćemo i razgovarat o rješenjima, ali imamo rokova koji su jedno, a želje pozdravi i poruke drugo – rekao je Marković.

Uobičajeno, bilo je puno kritika na ovu odluku, a najglasniji su bili vijećnici s Nezavisne liste Ivana Čehoka, a ovaj put u kritikama su im se priključili i Budimo grad.

Nezavisni Davor Patafta je pak u nekoliko navrata apelirao da se osobne netrpeljivosti ostave sa strane.

– Apeliram na Čehoka i sve vijećnike da se osobne netrpeljivosti ostave sa strane – rekao je Patafta i ponovo pokrenuo pitanje odvoza otpada.

– Ja se kao čovjek sramim da šaljemo smeće iz Varaždina u Davor, područje od posebne državne skrbi

Koristimo način zbrinjavanja otpada od prije 30 godina – rekao je, među ostalim, Patafta i dodao da podržava ovu odluku posebno iz razloga jer će se najugroženijima pomoći. Podsjetio je i na činjenicu da je cijena sada dva puta veća nego je bila ona ugovorena s MBO-om, ali i da ni ovo povećanje cijena neće riješiti dubioze u kojima je sada Čistoća.

U raspravi kojoj su prednjačile kritike, Patafta je pozvao vijećnike da iznesu bolje rješenje ako ga imaju.

– Prihvatit ću odluku jer ćemo najugroženijima pomoći direktno iz proračuna. Ako netko ima bolju ideju recite koje je alternativno rješenje. Najlakše je kritizirati. Nađite čovjeka u Europi koji će dokazati da cijena Čistoće ne treba ići gore, ja ću mu osobno dati 100 tisuća kuna – rekao je Patafta.

Ipak, bilo je onih koji su kritizirali.

– Do 1. veljače ove godine cijene smeća bila je krađa, otimačina i guljenje građana, a sad nas uvjeravaju da moramo prihvatiti novo povećanje. Zbog lijenosti gradske vlasti mi danas nemamo nikakav sustav gospodarenje otpada – rekao je Čehok i dodao da će Varaždinci plaćati najskuplju cijenu otpada u Hrvatskoj.

Odluka je na kraju prihvaćena sa deset glasova za. Uz SDP za odluku su glasali Reformisti, HDZ i Davor Patafta. Protiv su bili Čehokovi vijećnici i Budimo grad.

U fokusu

Iz Grada otkrili kakva sudbina čeka skulpture redovnika koje je naručio Čehok

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin objavio je odgovore na vijećnička pitanja od prošle sjednice Gradskog vijeća. Među ostalim, napokon je poznata informacija što će biti sa skulpturama redovnika u Parku Ivana Pavla II., koji su dobili nacionalnu prepoznatljivost nakon što je prošle godine zbog njih izbila mini afera.

Što Grad planira sa skulpturama zanimalo je vijećnika Ivana Obadića.

Bosilj: Spomenik redovnicima stajao je 345.000 kuna, a rješenje je potpisano tri dana prije drugog kruga izbora

– Grad Varaždin će u narednom razdoblju ukloniti skulpture budući da ih sam autor do sada nije uklonio, iako je od strane Grada, odnosno odvjetničkog ureda koji zastupa Grad Varaždin, zahtjev upućen još u listopadu 2021. godine. Nakon što Grad ukloni skulpture sa lokacije u Parku Ivana Pavla II. iste će biti stručno uskladištene do pravnog razrješenja situacije koja je nastala sklapanjem Ugovora o izradi i postavi skulpture ,,Crkveni redovi Varaždina” odnosno isporukom skulptura koje nisu izrađene od ugovorenog materijala zbog čega je autor skulptura obaviješten o pokretanju postupka raskida Ugovora – odgovorili su iz Grada Varaždina.

Podsjetimo, Grad je odlučio ukloniti skulpture nakon što je sudsko vještačenje utvrdilo da nisu izrađeni od dogovorenog materijala. Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj tada je rekao da su skulpture stajale 345.000 kuna, a rješenje je potpisano tri dana prije drugog kruga izbora

Međutim, do sada iz Proračuna Grada Varaždina nisu isplaćena sredstva vezano uz izradu skulptura odnosno vezano uz Ugovor o izradi i postavi skulptura ,,Crkveni redovi Varaždina“.

U Gradu ističu i da se u međuvremenu javio autor Nikola Šanjek s prijedlogom mirnog rješavanja spora.

Spomenimo i da jedna skulptura podsješća na bivšeg gradonačelnika Ivana Čehoka, koji ih je i naručio.

Nastavite čitati

U fokusu

Pronađite posao po mjeri u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iskoristite svoj potencijal i pronađite posao po svojoj mjeri! Prijavite se na portalu posao.hr i sretno!

Eko Taxi d.o.o. zapošljava na radnom mjestu Vozač (m/ž). Mjesto rada Varaždin. Potpune prijave poslati putem linka  najkasnije do 01.08.2022.

KTC d.d. zapošljava na radnom mjestu Prodavač na odjelu tehnike (m/ž). Mjesto rada Varaždin. Potrebno radno iskustvo od jedne godine. Prijave poslati putem linka do 12.07.2022.

Knauf Insulation d.o.o. zapošljava na radnom mjestu Proizvodno – transportni radnik (m/ž). Mjesto rada Novi Marof. Nudimo regres, božićnicu, uskrsnicu, plaćen sistematski pregled jednom godišnje, Multisport karticu. Prijave poslati putem linka do 08.07.2022.

Ivančica d.d. zapošljava na radnom mjestu Asistent u marketingu (m/ž). Mjesto rada Ivanec. Traži se osoba sa dobrim komunikacijskim i organizacijskim sposobnostima. Prijave poslati putem linka do 06.07.2022.

Radio Sjeverni.FM traži djelatnika na radnom mjestu Voditelj/voditeljica programa (m/ž). Mjesto rada Varaždin. Tražimo radijskog voditelja sklonog timskom i kreativnom radu te dinamičnoj radnoj atmosferi. Prijave poslati putem linka do 01.07.2022.

Eko Taxi d.o.o. zapošljava na radnom mjestu Vozač (m/ž). Mjesto rada Čakovec . Potpune prijave poslati putem linka  najkasnije do 01.08.2022.

Autokuća Gašparić d.o.o. zapošljava na radnom mjestu Asistent u odjelu postprodaje (m/ž). Mjesto rada Čakovec.Iskustvo rada u servisu, prednost iskustvu povezanom s vozilima i strojevima. Prijave poslati putem linka do 14.07.2022.

PERUTNINA PTUJ – PIPO d.o.o. za proizvodnju i trgovinu zapošljava na radnom mjestu Kontrolor/kontrolorka kvalitete u industriji mesa. Mjesto rada Čakovec. Nudimo isplatu božićnice, regresa i ostalih prigodnih nagrada. Prijave poslati putem linka do 04.07.2022.

KTC d.d. zapošljava osobu na radnom mjestu Konobar (m/ž). Mjesto rada Prelog. Prijave poslati putem linka najkasnije do 05.07.2022.

TOPLICE SVETI MARTIN društvo s ograničenom odgovornošću za revitalizaciju i rekreaciju zapošljava na radnom mjestu Radnik/ca na održavanju tehničkih postrojenja. Mjesto rada Toplice Sveti Martin. Odgovoran je za pravovremeno, pravilno i kvalitetno izvršavanje poslova i delegiranih zadataka. Prijave poslati putem linka do 15.07.2022.

Više poslova potražite klikom na link i pretražite trenutno raspoložive radne pozicije za prijavu. Sretno u potrazi!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje