Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinskoj profesorici Dunji Pavelić Bezjak u Mariboru dodijeljeno visoko javno priznanje

Objavljeno:

- dana

Profesorica Dunja Pavelić Bezjak, rođena Varaždinka koja dugi niz godina živi i radi u Mariboru, u četvrtak, 19. listopada, primila je visoko javno priznanje – Srebrni grb grada Maribora.

Na svečanosti povodom Dana grada, kojom se proslavila 859. obljetnica prvog pisanog spomena Maribora u Sloveniji,  Srebrni grb grada Maribora uručio joj je gradonačelnik Sašo Arsenovič.

U obrazloženju priznanja Dunji Pavelić Bezjak ističe se kako je ona neumorna veleposlanica hrvatske kulture u Sloveniji i slovenske kulture u Hrvatskoj koja više od dvadeset godina povezuje ljude i mjesta obiju zemalja, neumorno radeći na prepoznatljivim i uspješnim projektima povezivanja i promicanja slovenske i hrvatske kulture s naglaskom na grad Maribor i svoju domovinu.

 – Jako sam sretna zbog nagrade. 30 godina sam radila  bez ikakvih vanjskih poticaja, samo iz nekog dubokog unutarnjeg uvjerenja. Željela sam uspostaviti novi način suradnje i mislim da sam u tome uspjela. Za to vrijeme sam upoznala brojne ljude koji su mi otvorili mnoga vrata, što je dijelom i rezultat činjenice da sam uvijek bila uvjerena da radim pravu stvar, u što su se očito uvjerili i drugi – rekla je Dunja Pavelić Bezjak nakon primanja nagrade.

Na visokom priznanju čestitali su joj  i prof. dr. Šime Ivanjko, počasni konzul Republike Hrvatske u Republici Sloveniji zatim Koraljka Čeh, predsjednica Hrvatskog kulturnog društva u Mariboru, a čestitku je uputio i gradonačelnik Grada Varaždina.

– Drago mi je što je Vaš tridesetogodišnji rad, nesebično zalaganje za uspostavljanje što boljih i čvršćih veza između hrvatskih i slovenskih gradova prepoznat i nagrađen. Ponosni smo što ste porijeklom iz Varaždina, a sretni i zahvalni na svemu što ste svih ovih godina činili za naš Grad, poglavito mlade ljude i naše umjetnike koje ste promovirali u Mariboru i čitavoj Sloveniji – stoji u čestitki gradonačelnika Grada Varaždina dr. sc. Nevena Bosilja.

Život i društvo

Kućice za ptice je najbolje postavljati u prvoj polovici ožujka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U današnje vrijeme, kad su zbog intenzivnoga uređivanja parkova, voćnjaka, šuma i ostalih staništa prirodne duplje postale prava rijetkost, kućice za ptice mogu znatno doprinijeti zaštiti i povećanju broja ptica dupljašica kao što su velika sjenica, plavetna sjenica, crnoglava sjenica, jelova sjenica, čvorak, brgljez, djetlići, žune, golub dupljaš i neke vrste sova i ćukova.

Dupljašice su veoma važne za normalno funkcioniranje šumskih ekosustava. To su uglavnom vrste koje se pretežno hrane ličinkama i odraslim kukcima (djetlići, sjenice) ili glodavcima (sove) te imaju važnu ulogu u reguliranju brojnosti vrsta koje se smatraju štetnicima.

Kućica za gniježđenje ptica dupljašica zamjena je za prirodnu duplju, napomenuli su iz ustanove Zagorje Priroda. U prirodi duplje nastaju na nekoliko načina, najčešće truljenjem unutrašnjosti drveta na mjestu gdje je polomljena grana, ili duplju izrađuju primarne ptice dupljašice – djetlići i žune. Oni tijekom života naprave mnogo duplji za gniježđenje, noćenje i zaštitu od loših vremenskih uvjeta. Kada primarne dupljašice prestanu koristiti te duplje, počinju ih koristiti sekundarne ptice dupljašice (sjenice, brgljezi, čvorci poljski vrapci, vijoglavi, bjelovrate muharice, ćukovi itd.).

Kućica se može postaviti na stablo ili zid. Kućica ne bi trebala biti izložena direktnom suncu i biti na dohvat kućnim ljubimcima te ju je potrebno učvrstiti kako ju vjetar ne bi ljuljao. Kućice je najbolje postavljati u prvoj polovici ožujka.

Kod izrade bitno je znati dobre dimenzije. Visina osnovne daske za kućicu je 37 cm, širina je 15 cm, visina bočne stranice je 19 cm, dubina je 19.3 cm, dužina krova je 23 cm dok je rupa za ulaz 3 cm. Ovakva veličina kućice i rupe odgovora sjenicama, brgljezu, muharicama, mrkoj crvenrepki i palčiću. Kućice za ptice možete i kupiti te postaviti.

Više o izradi kućica za ptice možete naći na letku Kućica za ptice udruge BIOM, koji se nalazi na njihovoj internetskoj stranici.

Nastavite čitati

Život i društvo

Akcija ranog otkrivanja raka prostate za muškarce s područja Općine Sračinec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Sračinec poziva muškarce starije od 40 godina s područja Općine Sračinec da se odazovu akciji ranog otkrivanja raka prostate.

U sklopu akcije provoditi će se vađenje krvi i po dobivenim nalazima osobe će se upućivati na ultrazvuk prostate. Vađenje krvi provoditi će Karmela Majcen, bacc.med.tech. u prostorijama Općine Sračinec dana 26. ožujka 2024. (utorak) u vremenu od 8 do 10 sati i dana 27. ožujka (srijeda) u vremenu od 16 do 18 sati.

Za dodatne informacije možete se obratiti voditeljici cjelokupne akcije, Karmeli Majcen, bacc.med.tech. na broj mobitela 098/936-8857.

Od raka prostate, najčešćeg novodijagnosticiranog raka kod muškaraca u Hrvatskoj, godišnje oboli oko 2800 osoba, a prema posljednjim je podacima u 2021. godini umrlo njih 805, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje