Povežite se s nama

U fokusu

Varteks preuzimaju Englezi: u nekadašnji tekstilni div ulažu 38 milijuna kuna i postaju najveći dioničari

Objavljeno:

- dana

Varteks dobiva novog vlasnika?

Englezi u kolovozu najvjerojatnije preuzimaju većinski paket dionica Varteksa.

Ako će biti sve kako je planirano, britanska privatna investicijska kompanija Valtegra LLP će u varaždinski tekstilac uložiti pet milijuna eura, preuzeti 48,6 posto dionica i tako spasiti tvrtku od dugogodišnje prevelike zaduženosti.

Takav scenarij je dioničarima najavljen u pozivu na glavnu skupštinu, koja će se održati sredinom kolovoza.

Varteks je lanjsku  godinu završio sa 15, 9 milijuna kuna gubitka, a u prvom tromjesečju  ove godine gubitak je 5,8 milijuna kuna.

Iako je to puno manje nego, primjerice 2010. godine, koju je poduzeće završilo sa 45,6 milijuna kuna u minusu, dugovi se stalno povlače i tvrtki je za opstanak neophodan svježi kapital u dokapitalizaciji.

Budući da nitko drugi nije pokazao interes za Varteks, tvrtka zapravo i neće imati previše izbora. Kronično nedostaje obrtni kapital, a Valtegra je spremna uložiti.

Riječ je o britanskom privatnom investicijskom fondu  koji su – kako piše na njihovim web stranicama – osnovali specijalisti za restruktuiranje kompanija.

Najveći pojedinačni dioničar Varteksa je Nenad Bakić. On je u Varteks došao prije pet godina, ima 40 posto dionica i pretpostavlja se da se neće protiviti planu Uprave koju vodi Zoran Košćec.

Varteks je od nekadašnjeg tekstilnog diva sa više od 10 tisuća radnika danas spao na jedva njih 1200, koji zarađuju najmanje među velikim županijskim tvrtkama.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Sanja Šprem: Premijer se hvali brojkama, a nakon šest sastanaka ponudili su nam nulu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Matice hrvatskih sindikata nezadovoljni su tijekom pregovora s Vladom o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za zaposlenike u javnim službama, piše Jutarnji.

 Sindikati traže uvođenje 13. plaće i poboljšanje materijalnih prava, među kojima rast božićnice s 1500 na 2000 kuna, kao i rast iznosa za sistematske preglede do 1500 kuna. Po riječima predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja Sanje Šprem, ponuda Vlade nakon šest sastanaka jednaka je nuli.

– Ako se to uopće može zvati ponudom, ona je za sindikalnu stranu neprihvatljiva. Poruka vladinih pregovarača jest da nema rasta osnovice u 2022. godini, što zapravo znači da nema rasta osnovice pune dvije godine jer je zadnji rast bio u siječnju 2021. – izjavila je Šprem.

 Dodaje kako Vladi uopće nisu u fokusu ni pojedina materijalna prava iz TKU-a. Zasad su vladini pregovarači spremni razgovarati samo o iznosu sistematskih pregleda i prijevoza, što sindikatima nije dovoljno.

– Ako se očekuje rast inflacije od 3,5 do četiri posto, ako se očekuje rast plaća u privredi, a premijer se hvali da smo ekonomski jedna od najbrže rastućih država u EU, onda ne razumijem zašto bi bilo koji zaposlenik u javnom sektoru očekivao da do rasta osnovice neće doći. Primarno težište stavili smo na rast osnovice, no u TKU-u je niz materijalnih prava. Vlada mora shvatiti da ako tvrde da država dobro stoji, tad nijednom zaposleniku nije prihvatljiva velika nula. Tražimo odgovornost Vlade kojoj bi trebao biti cilj motivirati zaposlenike da ostanu u Hrvatskoj – poručila je Šprem, uz zaključak kako ovakva ponuda Vlade “utječe na želudac”, a ujedno je i poruka da najveći poslodavac ne cijeni svoje zaposlenike.

Izvor: Jutarnji

Nastavite čitati

U fokusu

Ponovno porasle cijene goriva: od ponoći plaćamo najskuplji benzin dosad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od ponoći je ponovno poskupjelo gorivo, i to najviše benzin, čija je cijena sada viša nego što je ikad bila u Hrvatskoj, pišu cijenegoriva.info.

Naime, benzin je poskupio za čak 24 lipe pa je tako najniža cijena Eurosupera 95 na nekim benzinskim postajama 11,37 kuna, a na nekima doseže čak 11,57 kuna.

Cijena dizela porasla je za 21 lipu, a cijena autoplina viša je za tri lipe.

Podsjetimo, prije toga je najviša cijena benzina bila 11,35 kuna, i to u listopadu prije Vladinog zamrzavanja cijena goriva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje