Povežite se s nama

U fokusu

Direktor gradske tvrtke, koju Grad Varaždin želi ugasiti, ima plaću 16.000 kuna neto?!

Objavljeno:

- dana

VARTOP IMA OSAM ZAPOSLENIH

Tvrtka Vartop je u vlasništvu Grada Varaždina, a 1.275 domaćinstava i poslovnih prostora opskrbljuje toplinskom energijom. Poslovnu 2015. godinu su završili s 93.000 kuna dobiti.

Unatoč tome, na sjednici Gradskog vijeća u četvrtak njihovo izvješće o poslovanju u prošloj godini nije prihvaćeno. Štoviše, bilo je to jedino izvješće koje je „palo“. Izvješća Termoplina, Varkoma, Parkova, Gradske tržnice i Aquacityja prihvaćena su većinom glasova, a preostalih sedam, među kojima i izvješća Čistoće, Tehnološkog parka i Slobodne zone Varaždin, vijećnici su usvojili jednoglasno.  

„Bez srama“

Direktora Vartopa Dubravka Vrdoljaka, inače člana HNS-a, oporbeni vijećnici su kritizirali zbog troškova osoblja: za plaće osmero zaposlenih je lani potrošeno 1.048.609 kuna, što je 334.373 kune ili čak 46,81 posto više u odnosu na 2014., kad je tvrtka počela raditi.

„Povećanje broja zaposlenih radnika je dovelo do povećanja bruto iznosa plaće“, obrazložio je u izvješću, u kojem je ujedno napomenuo da se rezultati poslovanja u 2015. ne mogu uspoređivati s prethodnom godinom, jer je tvrtka počela poslovati 1. veljače 2014.  

Bunić: Da se nije potrošilo za zaposlene, građani bi grijanje putem kotlovnica platili 300 kuna manje

– Zaista ne mogu shvatiti da direktor gradske tvrtke, koja putem kotlovnica energiju isporučuje uglavnom radnicima i umirovljenicima, dakle ljudima vrlo skromnih primanja, nema srama drastično povećati troškove zaposlenih. A istovremeno račune građanima nije smanjio niti za lipu – naveo je vijećnik HSLS-a Željko Bunić.

U Vartopu je zaposleno šest kotlovničara, tajnica koja obavlja knjigovodstvene i računovodstvene poslove te direktor. – Podaci s portala Poslovna Hrvatska pokazuju da je prosječna plaća u Vartopu porasla za gotovo 30 posto! U 2014. je iznosila 5.236 kuna, a u 2015. je porasla na 6.600 kuna. Jednostavna računica pokazuje da su troškovi grijanja putem kotlovnica mogli biti manji za 300 kuna po korisniku godišnje da nije došlo do povećanja troškova zaposlenih. Tih 300 kuna, gospodine direktore, jako bi dobro došlo radnicima i penzionerima! – poručio mu je Bunić.

Napomenuo je da prosječna plaća u Varteksu iznosi 3.000 kuna, u VIS-konfekciji 3.299 kuna, MIV-u 4.209 kuna, dok prosječna mirovina iznosi 2.300 kuna.

„Bez povećanja“

Direktor Vrdoljak je opovrgnuo da je povećao plaće te objasnio da su troškovi viši zato što je on 15. siječnja 2015. počeo raditi kao direktor. 

– Kad je Vartop počeo funkcionirati, 1. veljače 2014., imao je sedam zaposlenih, a vođa ekipe koja je tvrtku postavila na noge bio je Zoran Svetec, zaposlenik JUGS-a. On je primao osobni dohodak i naknadu kako bi se bi se ta tvrtka postavila na noge. Taj dio nije ulazio u masu za plaće u 2014. godine. Zaposlenik Vartopa sam od 15. siječnja prošle godine, a imam ugovor kakav imaju svi zaposlenici u Gradu Varaždinu, i to prema Pravilniku o dodjeli osobnih dohodaka. Što sam zatekao je ostalo, nije bilo povećanja plaća. Za razliku od toga, u dva navrata je došlo do smanjenja cijene energenta, plina, u iznosu od po sedam posto – naveo je Vrdoljak.

Iz toga proizlazi da su troškovi osoblja u Vartopu povećani  za 334.373 kune samo zbog toga što je on zaposlen kao direktor. Ako se ta brojka podijeli s 12 mjeseci i pretvori u neto iznos, ne računajući dodatak na staž, a ni eventualne olakšice, dolazi se do zapanjujućeg podatka. Ispada da Vrdoljak prima 27.864 kune bruto ili oko 16.000 kuna neto mjesečno! Riječ je o tvrtki koja je osnovana kako bi još nekoliko godina opskrbljivala građane toplinskom energijom, a potom bila ugašena. Bar je tako objašnjavao gradonačelnik Goran Habuš.

Ekstremno u odnosu na druge gradske tvrtke

Je li ta lijepa svota razlog zbog kojeg nam direktor Vartopa nije odgovorio na upit, poslan 21. rujna, o tome kolika je njegova plaća? Ako prima toliko, onda je to nevjerojatno, posebno u usporedbi s neto plaćama direktora drugih tvrtki u (su)vlasništvu Grada.

Direktor Varkoma Vlado Vlašić, koji je na čelu tvrtke s više od 270 zaposlenih, mjesečno prima 16.000 kuna neto. Aquatehnika ima stotinjak zaposlenih, a plaća direktora Gordana Novaka je 14.000 kuna neto. Marin Bašić, direktor Parkova, prima 14.500 kuna neto, a ta tvrtka ima stotinjak zaposlenih. 

Toliko zaposlenih ima i Čistoća, a direktor Davor Skroza ima mjesečnu neto plaću od 13.500 kuna. Podsjećamo, Vartop ima svega osam zaposlenih, uključujući direktora Vrdoljaka.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Ministar obrazovanja objasnio kako će izgledati testiranje učenika kod kuće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je da je glavni cilj testiranje učenika kod kuće – ukidanje samoizolacije.

Škole će roditeljima podijeliti testove za svako dijete, a oni će testirati djecu ponedjeljkom prije škole. Ako se tijekom tjedna pojavi neki slučaj izostanka djeteta zbog simptoma covida, učiteljica će obavijestiti sve roditelje da se djeca ponovno testiraju, piše tportal.hr.

Nije mogao potvrditi kada će početi testiranje, jer to ovisi o tome kada će stići testovi.

– Svi učenici sa simptomima i oni koji su pozitivni ostaju kod kuće, a svi ostali idu u školu – kazao je ministar.

Prema okvirnim procjenama, trenutno je preko 30.000 učenika u samoizolaciji.

Testovi će se nabaviti s robnih rezervi, a procjenjuje se da će cijela operacija koštati 70-ak milijuna kuna. Sami testovi koštat će do 20 milijuna, s tim da u MZO-u smatraju da će to biti i ‘bitno manje’.

Testiranje je, kažu u ministarstvu, na dobrovoljnoj bazi, pri čemu bi učenici čiji test pokaže negativan nalaz bili izuzeti od mjere samoizolacije. Ovo je praktički mjera ukidanja samoizolacija za učenike, tvrde u ministarstvu.

Nastavite čitati

U fokusu

Lani u Varaždinskoj županiji 74 pokušaja samoubojstva, gotovo 20 % više nego godinu ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stručnjaci konstantno upozoravaju da epidemija loše utječe na mentalno zdravlje.

Prema statistici Policijske uprave varaždinske građani s područja Varaždinske županije tijekom 2021. godine pokušali su počiniti 74 samoubojstva, a u svom su naumu uspjeli 32 puta.

To je 19,4 % više onih koji su pokušali počiniti samoubojstvo u odnosu na godinu ranije.

Brojke su još više porazne kada se pogledaju 2020. i 2019. godina. Predpandemijske 2019. pokušalo se ubiti 55 ljudi, a tragičan ishod je bio u 21 slučaju. Godine 2020. pokušalo se ubiti 62-voje ljudi, a preminulo ih je 36.

Godina 2021.

Vratimo se najnovijim podacima, onima za 2021. godinu.

Već druže vrijeme skloniji samoubojstvima su muškarci, pa je tako bilo i lani. Tijekom 2021. godine najviše stariji od 60 godina (njih 27) pokušali su samoubojstvo, a slijede ih ljudi u dobi od 20 do 30 godina (njih 14). Žalosti da su iste godine samoubojstvo pokušale i dvije osobe mlađe od 20 godina.

Najčešća metoda pokušaja samoubojstva bilo je vješanje, a nakon toga trovanje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje