Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinske barokne večeri

Objavljeno:

- dana

Varaždinske barokne večeri

Varaždinske barokne večeri, čije će se 46. izdanje, uz zemlju partnera Španjolsku, održati od 23. rujna do 4. listopada, predstavljene su danas u zagrebačkom muzeju Mimara.

Tijekom 11 dana Baroknih večeri u Varaždinu će se održati 16 koncerata dok će se još devet koncerata izvesti u gradovima Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske i Koprivničko – križevačke županije

Program ove prekrasne glazbene priče – kako je Barokne večeri nazvao ravnatelj Koncertnog ureda Raymond Rojnik – predstavio je ravnatelj VBV-a Davor Bobić. Tijekom 11 dana Baroknih večeri u Varaždinu će se održati 16 koncerata dok će se još devet koncerata izvesti u gradovima Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske i Koprivničko – križevačke županije.

Ana Lederer iz Ministarstva kulture ovaj je, najveći festival u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj, nazvala velikim estetskim i stilskim izazovom. – Barokne večeri kontinuirano promoviraju hrvatske ansambl te istražuju i promiču hrvatsku glazbenu baštinu. Postavljaju visoke ciljeve europskog kulturnog dijaloga i sve više se razvijaju njegove međunarodne komponente, rekla je izaslanica ministra kulture.

Kulturni identitet

Slijedeće godine zemlja partner će biti Mađarska dok bi 2018. godine partnerstvo preuzela Turska.

Varaždinski gradonačelnik, Goran Habuš, je rekao kako su Barokne večeri jedan od nositelja varaždinskog kulturnog identiteta. – Starije su od mene i nadživjeti će svakog od nas ovdje, rekao je gradonačelnik. Istaknuo je kako veleposlanici prepoznaju potencijal Festivala i prezentiraju ga svojim zemljama što rezultira velikim brojem ponuda za partnerstvom.

Tako se već zna da će slijedeće godine zemlja partner biti Mađarska dok bi 2018. godine partnerstvo preuzela Turska.

– Jesen je u Varaždinu prekrasna pozornica sa svojim sadržajima, rekao je Habuš te naglasio kako su kultura i gospodarstvo međusobno povezani. Tako su na međunarodne promocije VBV-a uvijek odlazili i gospodarstvenici. Varaždinski župan Predrag Štromar zahvalio je na financiranju jer, kako je rekao, Grad i Županija sami to ne bi mogli.

Misija, a ne čast

“Za Španjolsku je obavezna misija sudjelovati u takvoj misiji, a ne samo čast”,  Eduardo Aznar Campos

Na predstavljanju Varaždinskih baroknih večeri u Mimari govorio je i španjolski veleposlanik Eduardo Aznar Campos te istaknuo kako je čast sudjelovati u Baroknim večerima. – VBV je etablirana institucija s visokokvalitetnim programom. Za Španjolsku je u obavezna misija sudjelovati u takvoj misiji, a ne samo čast.

– Neka ovo bude prvi korak za suradnju španjolske države i gradova sa hrvatskim gradovima i festivalima. Zašto je Španjolska čekala tako dugo sa partnerstvom? Jednostavno. Ove godine slavimo 400. godišnjicu smrti velikog Cervantesa – vrhunske figure barokne književnosti pa je ovo najbolje vrijeme, rekao je veleposlanik, ističući kao je barok kao razdoblje dio španjolskog kulturnog identiteta.

U program je unesena  suptilna ravnoteža pa se predstavlja i flamenco koji, na iznenađenje mnogih, ima mnogo baroknih elemenata, rekao veleposlanik Španjolske

– Mnoge španjolske umjetnike je izgradio barok, naglasio je Eduardo Aznar Campos i izrazio ponos što će ovogodišnje, 46. Varaždinske barokne večeri otvoriti Ansambl La Ritirata, zahvaljujuči ekipi koja je sastavila, kako ga je nazvao, istančani festivalski program. – Unijeli su suptilnu ravnotežu u program pa predstavljaju i flamenco koji, na iznenađenje mnogih, ima mnogo baroknih elemenata, rekao veleposlanik Španjolske.

Veliki interes

Sa jednakim komplimentiranjem Baroknim večerima, prisutnima je govorio i direktor Mađarskog Kulturnog isntituta, Dinko Šokčev ić, jer mađarska je Vlada već odobrila partnerstvo države s Baroknim večerima i događanje unijela u sporazum o kulturnoj suradnji. – Na otvaranju lanjskog Festivala smo izrazili želju za partnerstvom i jako nam je drago da smo to ostvarili u tako kratkom roku, rekao je Šokčević uz osvrt da zna koliko zemalja zainteresirano da budu zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri.

– U Mađarskoj smo već započeli razgovarati o programu ali još od kad se saznalo za naše uključivanje, svakodnevno stižu pisma mađarskih ansamala zainteresiranih za sudjelovanje. Konkurencija će biti velika, zaključio je direktor Mađarskog kulturnog instituta.

Uz glazbeni program tijekom Baroknih će se večeri održati i brojni popratni programi o kojima je govorio i domaćin zagrebačkog predstavljanja, Raymond Rojnik. Tako će po Gradu biti postavljena izložba baroknih skulptura – slika u prirodnoj veličini skulptura – koja će kasnije nastaviti svoj put po Hrvatskoj dok će vrhunski španjolski kuhari predstaviti nacionalnu gastronomiju.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Habijan o rastu plaća državnim dužnosnicima: Rad mora biti valoriziran

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vlada je na sjednici usvojila odluku o visini osnovice za obračun plaća državnih dužnosnika, koja će se povećati za 83,45 posto, odnosno na 947,18 eura bruto, dok će predsjednicima Republike, vlade i sabora plaća narasti za oko 70 posto.

Premijer Plenković pritom je napomenuo kako se osnovica godinama nije mijenjala.

-U međuvremenu su stvoreni preduvjeti za gospodarski rast, investicijski kreditni rejting, povećanje plaća u privatnom sektoru i državnim i javnim službama, praktički u svim mogućim segmentima. Na početku trećeg mandata vrijeme je da se adresira i pitanje državnih dužnosnika, a ministar Habijan ima zadaću da do kraja godine predloži cjelovito rješenje uređenja dužnosničkih plaća – rekao je premijer Andrej Plenković, a prenosi N1.

Usvojenom odlukom osnovica za obračun plaće državnih dužnosnika povećat će se s 516,29 na 947,18 eura bruto, odnosno za 83,45 posto, dok će plaće predsjednicima Republike, vlade i sabora narasti za oko 70 posto.

-Radimo u uvjetima kada imamo rast BDP-a 13 kvartala zaredom, u uvjetima investicijskog kreditnog rejtinga, nikad veće zaposlenosti, odnosno manje nezaposlenosti – rekao je ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan.

Dodao je kako se od 2002. postupno smanjivao omjer službeničke i dužnosničke osnovice.

-Od 2002. do 2009. godine službenička i dužnosnička osnovica su iste, rasle su s 561,74 na 718,74 eura. Godine 2009. su obje smanjene, i to dužnosnička više od službeničke, koja je ostala ista sve do 2016., dok dužnosnička nastavlja padati za čak 28,2 posto. Od 2016. službenička osnovica raste, dok dužnosnička stagnira. Usklađivanjem bi sada dužnosnička osnovica iznosila koliko i službenička – rekao je Habijan i naglasio kako su narušeni odnosi u plaćama između državnih dužnosnika i državnih službenika i namještenika.

U privatnom sektoru benefiti kakve imaju državni dužnosnici ne postoje.

-Nemamo plaćene prekovremene ni dnevnice u tuzemstvu. Ispada da živimo od povlastica. Ako govorimo o materijalnim pravima, definiranima zakonom, u privatnom sektoru ih nemaju. To je potpuno normalno i u redu jer im je status drugačiji. Vrijeme je da populistički pristup ovakvim temama više nije dobar. Rad mora biti valoriziran – rekao je Habijan.

Mjeru “6+6”, koja omogućava dužnosnicima pod aferama primanje plaće, ne vidi kao spornu te ne smatra da bi njeno ukidanje bilo antikoruptivnog karaktera.

Nastavite čitati

U fokusu

Objavljeni novi podaci. Provjerite koliko ste blizu ili daleko od službene prosječne plaće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za svibanj 2024. iznosila je 1 324 eura, što je nominalno više za 0,1% nego u travnju 2024., a realno je ostala na istoj razini.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za svibanj 2024. iznosila je 1 832 eura, što je nominalno više za 0,1% nego u travnju 2024., a realno je ostala na istoj razini. Novi su to podaci Državnog zavoda za statistiku.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za svibanj 2024. isplaćena je u djelatnosti Zračni prijevoz, u iznosu od 2 135 eura, a najniža u djelatnosti Proizvodnja odjeće, u iznosu od 847 eura. Najviša prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za svibanj 2024. isplaćena je u djelatnosti Zračni prijevoz, u iznosu od 3 109 eura, a najniža u djelatnosti Proizvodnja odjeće, u iznosu od 1 097 eura.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za svibanj 2024. u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno je viša za 16,9%, a realno za 13,2%. Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za svibanj 2024. u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno je viša za 17,3%, a realno za 13,6%.

Medijalna neto plaća za svibanj 2024. iznosila je 1 122 eura, a medijalna bruto plaća 1 520 eura.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje