Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinske barokne večeri

Objavljeno:

- dana

Varaždinske barokne večeri

Varaždinske barokne večeri, čije će se 46. izdanje, uz zemlju partnera Španjolsku, održati od 23. rujna do 4. listopada, predstavljene su danas u zagrebačkom muzeju Mimara.

Tijekom 11 dana Baroknih večeri u Varaždinu će se održati 16 koncerata dok će se još devet koncerata izvesti u gradovima Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske i Koprivničko – križevačke županije

Program ove prekrasne glazbene priče – kako je Barokne večeri nazvao ravnatelj Koncertnog ureda Raymond Rojnik – predstavio je ravnatelj VBV-a Davor Bobić. Tijekom 11 dana Baroknih večeri u Varaždinu će se održati 16 koncerata dok će se još devet koncerata izvesti u gradovima Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske i Koprivničko – križevačke županije.

Ana Lederer iz Ministarstva kulture ovaj je, najveći festival u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj, nazvala velikim estetskim i stilskim izazovom. – Barokne večeri kontinuirano promoviraju hrvatske ansambl te istražuju i promiču hrvatsku glazbenu baštinu. Postavljaju visoke ciljeve europskog kulturnog dijaloga i sve više se razvijaju njegove međunarodne komponente, rekla je izaslanica ministra kulture.

Kulturni identitet

Slijedeće godine zemlja partner će biti Mađarska dok bi 2018. godine partnerstvo preuzela Turska.

Varaždinski gradonačelnik, Goran Habuš, je rekao kako su Barokne večeri jedan od nositelja varaždinskog kulturnog identiteta. – Starije su od mene i nadživjeti će svakog od nas ovdje, rekao je gradonačelnik. Istaknuo je kako veleposlanici prepoznaju potencijal Festivala i prezentiraju ga svojim zemljama što rezultira velikim brojem ponuda za partnerstvom.

Tako se već zna da će slijedeće godine zemlja partner biti Mađarska dok bi 2018. godine partnerstvo preuzela Turska.

– Jesen je u Varaždinu prekrasna pozornica sa svojim sadržajima, rekao je Habuš te naglasio kako su kultura i gospodarstvo međusobno povezani. Tako su na međunarodne promocije VBV-a uvijek odlazili i gospodarstvenici. Varaždinski župan Predrag Štromar zahvalio je na financiranju jer, kako je rekao, Grad i Županija sami to ne bi mogli.

Misija, a ne čast

“Za Španjolsku je obavezna misija sudjelovati u takvoj misiji, a ne samo čast”,  Eduardo Aznar Campos

Na predstavljanju Varaždinskih baroknih večeri u Mimari govorio je i španjolski veleposlanik Eduardo Aznar Campos te istaknuo kako je čast sudjelovati u Baroknim večerima. – VBV je etablirana institucija s visokokvalitetnim programom. Za Španjolsku je u obavezna misija sudjelovati u takvoj misiji, a ne samo čast.

– Neka ovo bude prvi korak za suradnju španjolske države i gradova sa hrvatskim gradovima i festivalima. Zašto je Španjolska čekala tako dugo sa partnerstvom? Jednostavno. Ove godine slavimo 400. godišnjicu smrti velikog Cervantesa – vrhunske figure barokne književnosti pa je ovo najbolje vrijeme, rekao je veleposlanik, ističući kao je barok kao razdoblje dio španjolskog kulturnog identiteta.

U program je unesena  suptilna ravnoteža pa se predstavlja i flamenco koji, na iznenađenje mnogih, ima mnogo baroknih elemenata, rekao veleposlanik Španjolske

– Mnoge španjolske umjetnike je izgradio barok, naglasio je Eduardo Aznar Campos i izrazio ponos što će ovogodišnje, 46. Varaždinske barokne večeri otvoriti Ansambl La Ritirata, zahvaljujuči ekipi koja je sastavila, kako ga je nazvao, istančani festivalski program. – Unijeli su suptilnu ravnotežu u program pa predstavljaju i flamenco koji, na iznenađenje mnogih, ima mnogo baroknih elemenata, rekao veleposlanik Španjolske.

Veliki interes

Sa jednakim komplimentiranjem Baroknim večerima, prisutnima je govorio i direktor Mađarskog Kulturnog isntituta, Dinko Šokčev ić, jer mađarska je Vlada već odobrila partnerstvo države s Baroknim večerima i događanje unijela u sporazum o kulturnoj suradnji. – Na otvaranju lanjskog Festivala smo izrazili želju za partnerstvom i jako nam je drago da smo to ostvarili u tako kratkom roku, rekao je Šokčević uz osvrt da zna koliko zemalja zainteresirano da budu zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri.

– U Mađarskoj smo već započeli razgovarati o programu ali još od kad se saznalo za naše uključivanje, svakodnevno stižu pisma mađarskih ansamala zainteresiranih za sudjelovanje. Konkurencija će biti velika, zaključio je direktor Mađarskog kulturnog instituta.

Uz glazbeni program tijekom Baroknih će se večeri održati i brojni popratni programi o kojima je govorio i domaćin zagrebačkog predstavljanja, Raymond Rojnik. Tako će po Gradu biti postavljena izložba baroknih skulptura – slika u prirodnoj veličini skulptura – koja će kasnije nastaviti svoj put po Hrvatskoj dok će vrhunski španjolski kuhari predstaviti nacionalnu gastronomiju.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Treće poskupljenje cigareta u samo mjesec dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo poskupljenje cigareta na hrvatskom tržištu, treće po redu od početka ožujka.

Nakon Tvornice duhana Rovinj i kompanije Philip Morris Zagreb, dizanje cijena najavila je i tvrtka  JT International Zagreb, i to za 10 eurocenti po kutiji.

JT je prijavio povećanje maloprodajnih cijena za određene marke cigareta  i prijave maloprodajnih cijena za nove marke pod brandom Camel. Nove cijene stupaju na snagu u srijedu, 3. travnja.

Sobranie će po novome stajati 4,90 eura, Camel 4,30 eura, Camel legend 4,10 eura, Camel compact 4,20 eura, Winston 4,20 eura, Benson & Hedges 4,10 eura te LD 4,20 eura.

Cijene su povećane između 2 i 2,5 posto, ovisno o vrsti cigareta, ali sve su, bez iznimke, skuplje za 10 eurocenti. Za toliko su cijene digli i TDR te Philip Morris. Ima li tu možda posla za Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja?

Izvor: Danica

Nastavite čitati

U fokusu

Većina učenika je ispod osnovne razine znanja hrvatskog jezika: ˝To je zbog novih tehnologija˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, komentirao je, među ostalim, rezultate nacionalnog ispita u školama.

Nacionalni ispit iz 2023. pokazao je poražavajući podatak da je u hrvatskom jeziku najviše učenika bilo ispod osnovne razine.

-Djelom je to točno, a to je zato jer se odnosi na pisani zadatak. Zbog suvremenih tehnologija naši učenici se sve lošije pisano izražavaju, ali mi upravo na otme inzistiramo, na učeničkoj pismenosti materinskog jezika. Stvari se neće lako popraviti, na društvenim mrežama učenici, kao i svi mi, komuniciraju skraćenicama i anglizmima – rekao je Filipović u Novom danu na N1 televiziji.

I fizika je imala najgore ocijene.

-To je na državnoj maturi. To je jedan višegodišnji problem jer je ona loše stručno zastupljena u školama zbog tržišta koje je fizičare usmjerilo u neka druga profitabilnija zanimanja. Pitanje je u kojoj je mjeri težina zadataka primjeran usvojenom znanju, a treba uzeti u obzir da je ona izborni predmet i da ju polažu i oni kojima ne polaganje neće donijeti nikakvu štetu, kao što je obveznim predmetima, naveo je.

Filipović kaže da ovi rezultati nemaju nikakav utjecaj na upise u srednje škole, ali da su dobar pokazatelj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje