Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinske barokne večeri

Objavljeno:

- dana

Varaždinske barokne večeri

Varaždinske barokne večeri, čije će se 46. izdanje, uz zemlju partnera Španjolsku, održati od 23. rujna do 4. listopada, predstavljene su danas u zagrebačkom muzeju Mimara.

Tijekom 11 dana Baroknih večeri u Varaždinu će se održati 16 koncerata dok će se još devet koncerata izvesti u gradovima Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske i Koprivničko – križevačke županije

Program ove prekrasne glazbene priče – kako je Barokne večeri nazvao ravnatelj Koncertnog ureda Raymond Rojnik – predstavio je ravnatelj VBV-a Davor Bobić. Tijekom 11 dana Baroknih večeri u Varaždinu će se održati 16 koncerata dok će se još devet koncerata izvesti u gradovima Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske i Koprivničko – križevačke županije.

Ana Lederer iz Ministarstva kulture ovaj je, najveći festival u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj, nazvala velikim estetskim i stilskim izazovom. – Barokne večeri kontinuirano promoviraju hrvatske ansambl te istražuju i promiču hrvatsku glazbenu baštinu. Postavljaju visoke ciljeve europskog kulturnog dijaloga i sve više se razvijaju njegove međunarodne komponente, rekla je izaslanica ministra kulture.

Kulturni identitet

Slijedeće godine zemlja partner će biti Mađarska dok bi 2018. godine partnerstvo preuzela Turska.

Varaždinski gradonačelnik, Goran Habuš, je rekao kako su Barokne večeri jedan od nositelja varaždinskog kulturnog identiteta. – Starije su od mene i nadživjeti će svakog od nas ovdje, rekao je gradonačelnik. Istaknuo je kako veleposlanici prepoznaju potencijal Festivala i prezentiraju ga svojim zemljama što rezultira velikim brojem ponuda za partnerstvom.

Tako se već zna da će slijedeće godine zemlja partner biti Mađarska dok bi 2018. godine partnerstvo preuzela Turska.

– Jesen je u Varaždinu prekrasna pozornica sa svojim sadržajima, rekao je Habuš te naglasio kako su kultura i gospodarstvo međusobno povezani. Tako su na međunarodne promocije VBV-a uvijek odlazili i gospodarstvenici. Varaždinski župan Predrag Štromar zahvalio je na financiranju jer, kako je rekao, Grad i Županija sami to ne bi mogli.

Misija, a ne čast

“Za Španjolsku je obavezna misija sudjelovati u takvoj misiji, a ne samo čast”,  Eduardo Aznar Campos

Na predstavljanju Varaždinskih baroknih večeri u Mimari govorio je i španjolski veleposlanik Eduardo Aznar Campos te istaknuo kako je čast sudjelovati u Baroknim večerima. – VBV je etablirana institucija s visokokvalitetnim programom. Za Španjolsku je u obavezna misija sudjelovati u takvoj misiji, a ne samo čast.

– Neka ovo bude prvi korak za suradnju španjolske države i gradova sa hrvatskim gradovima i festivalima. Zašto je Španjolska čekala tako dugo sa partnerstvom? Jednostavno. Ove godine slavimo 400. godišnjicu smrti velikog Cervantesa – vrhunske figure barokne književnosti pa je ovo najbolje vrijeme, rekao je veleposlanik, ističući kao je barok kao razdoblje dio španjolskog kulturnog identiteta.

U program je unesena  suptilna ravnoteža pa se predstavlja i flamenco koji, na iznenađenje mnogih, ima mnogo baroknih elemenata, rekao veleposlanik Španjolske

– Mnoge španjolske umjetnike je izgradio barok, naglasio je Eduardo Aznar Campos i izrazio ponos što će ovogodišnje, 46. Varaždinske barokne večeri otvoriti Ansambl La Ritirata, zahvaljujuči ekipi koja je sastavila, kako ga je nazvao, istančani festivalski program. – Unijeli su suptilnu ravnotežu u program pa predstavljaju i flamenco koji, na iznenađenje mnogih, ima mnogo baroknih elemenata, rekao veleposlanik Španjolske.

Veliki interes

Sa jednakim komplimentiranjem Baroknim večerima, prisutnima je govorio i direktor Mađarskog Kulturnog isntituta, Dinko Šokčev ić, jer mađarska je Vlada već odobrila partnerstvo države s Baroknim večerima i događanje unijela u sporazum o kulturnoj suradnji. – Na otvaranju lanjskog Festivala smo izrazili želju za partnerstvom i jako nam je drago da smo to ostvarili u tako kratkom roku, rekao je Šokčević uz osvrt da zna koliko zemalja zainteresirano da budu zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri.

– U Mađarskoj smo već započeli razgovarati o programu ali još od kad se saznalo za naše uključivanje, svakodnevno stižu pisma mađarskih ansamala zainteresiranih za sudjelovanje. Konkurencija će biti velika, zaključio je direktor Mađarskog kulturnog instituta.

Uz glazbeni program tijekom Baroknih će se večeri održati i brojni popratni programi o kojima je govorio i domaćin zagrebačkog predstavljanja, Raymond Rojnik. Tako će po Gradu biti postavljena izložba baroknih skulptura – slika u prirodnoj veličini skulptura – koja će kasnije nastaviti svoj put po Hrvatskoj dok će vrhunski španjolski kuhari predstaviti nacionalnu gastronomiju.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

Ravnatelj ŽB Čakovec Tomislav Novinščak: “Budućnost infektologije u Međimurju je osigurana!”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Protekloga tjedna priopćenjem povezanim s odlaskom infektologinje Tanje Potočnik-Hunjadi iz čakovečke Bolnice oglasio se SDP Međimurske županije. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Saznavši da je našu Županijsku bolnicu Čakovec napustila jedina stalno zaposlena specijalistica infektologije Tanja Potočnik-Hunjadi, dr. med., smatramo da je o navedenom potrebno obavijestiti javnost. Neugodno smo iznenađeni činjenicom da o odlasku infektologinje u jeku epidemije ravnatelj Bolnice doc.dr.sc. Tomislav Novinščak, dr.med. i župan Matija Posavec nisu našli potrebnim potruditi se zadržati liječnicu, niti pak obavijestiti Međimurke i Međimurce (koji su svojim doprinosima gradili Bolnicu) tko će ih dalje liječiti te koja je budućnost Odjela infektologije. Okolnosti koje su dovele do toga da je dr. Potočnik-Hunjadi bila prisiljena dati otkaz i otišla raditi u susjednu županiju ne služe na čast ni ravnatelju, zamjeniku ravnatelja, ni predsjednici Upravnog vijeća, a osobito ne županu Posavcu kojem su puna usta hvale na račun sadašnje uprave Bolnice.

Naši sugrađani zaslužuju znati barem osnovne činjenice: Odjel infektologije u Županijskoj bolnici postoji od 1974. U studenome 2014., nakon preustroja odjela i odsjeka u bolnicama u Republici Hrvatskoj, tadašnji šef Infektologije prim.dr. sc. Dragutin Golubić, dr. med. te sanacijski upravitelj, a sada zamjenik ravnatelja Miroslav Horvat, dr. med. na sastanku u Općoj bolnici Varaždin dogovarali su spajanje naše i varaždinske infektologije, poput svojevrsnog „pilot projekta“, što se uz višestruke napore dr. Potočnik-Hunjadi uz podršku Hrvatskog društva infektologa te SDP-a Međimurja zaustavilo kod tadašnjeg ministra zdravlja Varge u srpnju 2015. godine.

Svih tih godina do sada dr. Potočnik-Hunjadi na svojim je leđima, uz pomoć dvoje, potom troje specijalizanata, nosila na leđima odjel Infektologije, radeći svakodnevno, „i petkom, i svetkom“, čuvajući time opstojnost odjela.

Povrh brojnih problema na koje su, osobito tijekom prošle godine, u više navrata upozoravale liječničke udruge i brojni zaposlenici Bolnice, potom i SDP Međimurja, a tiču se rada sadašnjeg ravnatelja Novinščaka, poteškoće s kojima se susretala Infektologija u većoj mjeri javile su se početkom pandemije COVID-19 u ožujku 2020.g., kada je ravnatelj Novinščak pristao imenovati koordinatora za borbu protiv pandemije tek na intervenciju ministra Beroša.

Kulminacija problema dogodila se u rujnu 2020.g., kada je, nakon odbijanja ravnatelja da posluša savjete struke, tj. koordinatora-doktorice Potočnik-Hunjadi, svojim pristupom problemu pandemije prisilio dr. Potočnik-Hunjadi da podnese ostavku na mjesto koordinatorice. Za „nagradu“ odmah idući dan smijenio ju je s mjesta voditeljice Odjela infektologije. Do danas odjel Infektologije u našoj bolnici radi bez voditelja odjela-infektologa.

Unatoč želji dr. Potočnik-Hunjadi da bude maksimalno angažirana u sustavnom zbrinjavanju oboljelih od COVID-19, nastavilo se njeno šikaniranje i omalovažavanje te je potom bila prisiljena dati otkaz. O svemu su informirani i župan Matija Posavec i predsjednica Upravnog vijeća Bolnice dr.sc. Sonja Tošić-Grlač, koji se na zadnjem sastanku 14.12.2020.g. nisu potrudili uvjeriti ravnatelja Novinščaka i njegovog zamjenika da za našu Bolnicu nije dobro da izgubimo specijalisticu infektologije.

Veliki trud u zbrinjavanju oboljelih daju specijalisti i specijalizanti interne medicine naše Bolnice, uz troje vrijednih specijalizanata infektologije i specijalizanata drugih struka, na čemu im se zahvaljujemo, uz povremenu, većinom telefonsku pomoć dvoje umirovljenih infektologa (od kojih je jedan spomenuti prim. Golubić koji je tek nedavno angažiran), no postavljamo pitanja: Koja je budućnost infektologije u našoj Bolnici? Ostvaruje li se san spomenutih pojedinaca iz 2014. godine da ostanemo bez Infektologije u našoj Bolnici? Je li župan Posavec ovime otvorio vrata HDZ-u, tj. njegovom ministru za osnivanje regionalnog centra infektologije u susjednoj županiji?

Slažemo se s nedavnim komentarom župana Posavca da se država, tj. HDZ maćehinski odnose prema Međimurju kad je u pitanju financiranje zdravstva, o čemu su u više navrata u Saboru upozoravali i naši saborski zastupnici. Stoga se nameće logično pitanje: Zašto župan Posavec tako grčevito drži ravnatelja Novinščaka, inače višegodišnjeg člana HDZ-a, na čelu Bolnice? Zašto se nisu izborili za veća financijska sredstva, tzv. limit našoj Bolnici?

Da je u Županijskoj bolnici Čakovec sve sjajno, ne bismo nimalo reagirali ni tražili odgovornost sadašnjeg Ravnatelja, uprave Bolnice, predsjednice Upravnog vijeća, ni župana Posavca. No problema je mnogo, ne dopiru u javnost, stoga tražimo odgovore na navedena pitanja.”

Na konferenciji za medije koja je održana prošloga četvrtka odlazak infektologinje kratko je prokomentirao ravnatelj ŽB Čakovec, doc. dr. sc. Tomislav Novinščak:

– U ŽB Čakovec napustila nas je dr. Tanja Potočnik-Hunjadi, kojoj smo se zahvalili na angažmanu. Nema straha za budućnost infektologije u našoj županiji; ona je osigurana.

Nastavite čitati

U fokusu

Zdravka Grđan objavila kandidaturu za gradonačelnicu Grada Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zdravka Grđan, dugogodišnja ravnateljica Druge gimnazije Varaždin, danas je objavila svoju kandidaturu za varaždinsku gradonačelnicu.

Riječ je o profesorici pedagogije i njemačkog jezika i književnosti. voj život posvetila je odgoju i obrazovanju te je prva ravnateljica u Varaždinskoj županiji promovirana u zvanje ravnatelj mentor.

Savjetnica je varaždinskog župana za pripremu razvojnih i projektnih strategija u društvenoj djelatnosti, te voditeljica Centra izvrsnosti za nacionalnu povijest.

Njezin moto je: „Djela, a ne riječi“!

Nastavite čitati