Povežite se s nama

Novosti

Većini potrošača Termoplina plin od 1. siječnja skuplji 0,5 posto, a nekima skuplja i fiksna naknada

Objavljeno:

- dana

PROVJERITE POSKUPLJUJE LI VAM PLIN

Iako se od 1. siječnja u cijeloj Hrvatskoj primjenjuju nove cijene plina, koliko će taj energent plaćati pojedini kupci iz Varaždinske županije, poznato je tek od prošlog tjedna. Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) je za Termoplin objavila pogrešne tarifne stavke, a ispravak s točnim cijenama objavljen je 8. siječnja u Narodnim novinama.

Vijesti za potrošače iz Varaždinske županije nisu dobre: većina će plin plaćati po višoj cijeni, a veliki broj će više plaćati i mjesečnu fiksnu naknadu.

Cijena plina se od 1. siječnja obračunava po novoj metodologiji koju je donijela HERA. Svi potrošači su podijeljeni u 12 kategorija, točnije tarifnih modela, i to ovisno o tome koliko plina godišnje troše.

Fiksno i varijabilno

– Metodologijom je za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2014. utvrđena krajnja cijena plina, odnosno iznos tarifnih stavki za svih 36 opskrbljivača plinom. Za svakog opskrbljivača određen je fiksni (kn/mjesec) i varijabilni (kn/kWh) dio cijene za ukupno 12 modela koji ovise o godišnjoj potrošnji plina – izvijestili su iz HERA-e.

To znači da svi potrošači Termoplina plin više neće plaćati po istoj cijeni, a isto vrijedi i za ostale dijelove Hrvatske.

Najveći broj potrošača Termoplina spada u tarifne modele TM2 i TM3

Prema novoj metodologiji, kupci s prosječnom godišnjom potrošnjom plina do 5.000 kilovatsati spadaju u tarifni model TM1, oni s potrošnjom od 5.000 do 25.000 kWh u model TM2, ako troše od 25.000 do 50.000 u TM3 i tako dalje do posljednjeg tarifnog modela TM12, u koji spadaju kupci čija godišnja potrošnja plina prelazi 100.000.000 kWh.

– Najveći broj potrošača spada u tarifne modele TM2 i TM3 – odgovorili su nam iz Termoplina.

Napominju da se cijena opskrbe plinom i dalje sastoji od fiksne mjesečne naknade. – Tarifna stavka TS1 se obračunava mjesečno ovisno o isporučenoj energiji i tarifnoj stavki Ts2, koja je namijenjena pokrivanju dijela fiksnih troškova distribucije – pojasnili su.

Cijena manja ako je potrošnja veća

Krajnji potrošači će u jedan od tarifnih modela biti razvrstani ovisno o potrošnji plina u 2013. godini. Gledaju li se nove cijene, vrijedi pravilo da je cijena manja što je potrošnja plina veća. Kod mjesečne fiksne naknade je obrnuto, raste kako raste potrošnja.

Dosadašnja Termoplinova cijena plina za kućanstva iznosila je 0,306672 kuna po kWh bez PDV-a (0,383340 kn/kWh s PDV-om), a fiksna mjesečna naknada 16,5 kuna mjesečno bez PDV-a (20,63 kn s PDV-om).

Od 1. siječnja plin će poskupjeti svima koji spadaju u prva tri tarifna modela, od TM1 do TM3, dakle svi koji godišnje troše do 50.000 kilovatsati, a to je najveći broj potrošača. Nova cijena plina iznosi 0,3081 kuna po kWh bez PDV-a.

Za razliku od toga, manje će plaćati potrošači koji su prošle godine potrošili više plina. Tako nova cijena za model TM4 iznosi 0,2994 kn po kWh, što je tek nešto niže od dosadašnje cijene.

Cijena pada kako raste potrošnja plina, pa će najveći potrošači, oni koji godišnje troše više od 100.000.000 kWh, plaćati 0,2767 kuna po kilovatsatu.

Fiksna naknada od 10 do 500 kuna

Što se tiče fiksne mjesečne naknade, bit će jeftinija za potrošače koji spadaju u modele TM1 i TM2, koji će sada plaćati gotovo 40 posto manje, odnosno 10 kuna mjesečno.

Za sve ostale tarifne modele, naknada poskupljuje, pri čemu gotovo 22 posto za model TM3. Još veće poskupljenje za sve ostale modele, za koje naknada iznosi od 30 kuna za TM4 i tako dalje sve do do 500 kuna za TM12.

Što se tiče konačnog obračuna potrošnje plina za drugu polovicu 2013. godine, potrošači ga iz Termoplina mogu očekivati nakon 15. siječnja.

GDJE SPADATE?

Tarifni modeli

TM1 Godišnja potrošnja plina manja ili jednaka 5.000 kWh

TM2 Godišnja potrošnja plina od 5.000 do 25.000 kWh

TM3 Godišnja potrošnja plina od 25.000 kWh do 50.000 kWh

TM4 Godišnja potrošnja plina od 50.000 do 100.000 kW

TM5 Godišnja potrošnja plina od 100.000 do 1.000.000 kWh
——————————————————————————
T12 Godišnja potrošnja plina veća od 100.000.000 kWh

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje