Povežite se s nama

U fokusu

Veličanstvena proslava oslobođenja Varaždina: pogledajte kako je bilo na svečanosti i mimohodu

Objavljeno:

- dana

25. GODINA OD OSLOBOĐENJA VARAŽDINA

– Na današnji dan, prije 25 godina, zavijorila se hrvatska zastava na vojarni u Varaždinu, a vrijedna vojna oprema iz skladišta upućena diljem Hrvatske. Svi se sjećamo kako je to oružje bilo važno za opremanje postrojbi, no ono je bilo dodatni poticaj, moralna snaga hrvatskim braniteljima.

Dakako da se sjećamo i ogromnog doprinosa vas, dragi Varaždinci, u obrani Vukovara, istočne i zapadne Slavonije. Iako ovdje nisu bile borbe, mnogi su Zagorci, Varaždinci i Međimurci bili sastavnice svih postrojbi hrvatske vojske i policije, što dokazuje vašu neizmjernu hrabrost i ljubav prema domovini. Dragi moji prijatelji, vi ste pobjednici Domovinskog rata, zato se tako i ponašajmo – rekao je ministar branitelja Tomo Medved na središnjoj svečanosti proslave velikog jubileja: 25. Obljetnice Dana oslobođenja Varaždina i Dana branitelja Varaždinske županije koja je danas održana na Kapucinskom trgu.

Nitko nikada više neće hapsiti branitelje

Istaknuo je kako nam je ta hrabrost potrebna i danas. 

– To su prave istinske vrijednosti koje trebamo prenijeti svim budućim naraštajima. Ministarstvo je danas uz vas, pa i oni pokušaji progona hrvatskih branitelja su prošlost i nikada više nitko ne smije pomisliti podizati optužnice, progoniti i hapsiti hrvatske branitelje – poručio je Medved u Varaždinu. 

Proslava  je počela čitanjem imena svih poginulih branitelja iz Varaždinske županije. Prigodne govore održali su gradonačelnik Goran Habuš, župan Predrag Štromar, a Varaždinskih dana rata prisjetili su se nekadašnji načelnik PU varaždinske Ivan Žitnjak, pukovnik Hrvatske vojske i zapovjednik obrane Varaždina Ivan Rukljić,  ratni gradonačelnik Varaždina Stjepan Adanić i predsjednik Kriznog štaba Čedomil Cesarec, koji se uputio i kritiku.  

– Nikada više nitko ne smije pomisliti podizati optužnice, progoniti i hapsiti hrvatske branitelje – poručio je ministar branitelja u Varaždinu

– Hrvatski politički i pravni sustav nije u stanju hrvatske branitelje, koji su branili svoj dom, domovinu i obitelj, sačuvati od optužbi i univerzalne jurisdikcije srbijanskog pravosuđa. Poštovani političari, mi koji smo u presudnom ratnom trenutku sačuvali vaše živote i omogućili vam da vladate  imamo pravo zahtijevati da poduzmete sve da se hrvatski branitelji ne pretvaraju u lisice koje traže jazbinu kako bi se nakon sjajne pobjede skrivali od pravosuđa agresora – poručio je Cesarec. 

Sudionike je pozdravio i general bojnik Zdravko Jakop, izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

– Ne postoji stopa zemlje Hrvatske u čijoj obrani nisu sudjelovali branitelji iz Varaždinske županije i Varaždina. Ne postoji izazov kojeg nisu mogli nadvladati. Od početaka, ovdje u Varaždinu, do dizanja hrvatske zastave na kninsku tvrđavu. Budimo ponosni jer imamo zašto biti. Naša srca kucala su za slobodu i jedinu Hrvatsku. Usuđujem se sada, ovdje reći da ne trebamo samo kukati. Ono što smo radili, učinili i doprinjeli trebamo napisati da bi naša djeca mogla učiti što smo radili, zbog čega smo to radili i zašto smo žrtvovali svoje živote – istaknuo je Jakop. 

Prije svečanosti, na kojoj su bili i saborski zastupnici Anđelko Stričak, Radimir Čačić i Ladislav Ilčić, održan je mimohod ulicama Varaždina u kojem su sudjelovali ešaloni braniteljskih udruga koje su proistekle iz ratnih vojnih i policijskih postrojbi koje su sudjelovale u obrani Varaždina 1991. godine i postrojbi iz Varaždina koje su pridonijele pobjedi u Domovinskom ratu u pratnji Simfonijskog puhačkog orkestra Oružanih snaga RH. 

Mimohod, kojeg su pratili brojni Varaždinci, krenuo je od Starog grada, preko Stančićevog trga, Bakačeve, Gajeve ulice, pa preko Korza i Gundulićeve do Križa zahvalnosti kod crkve sv. Nikole, gdje su vijence položili ministar branitelja i izaslanik predsjednice RH.

Svečanost je uveličao i nastup Klape Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj,

Inače, Varaždin je od jutra bio u znaku proslave velike obljetnice.

https://regionalni.com/aktualno/kapucinski-oruzje-22308/

Brojni Varaždinci i Varaždinke iskoristili su priliku i sve do 19 sati došli na Kapucinski trg kako bi razgledati dio naoružanja kojim raspolaže Hrvatska vojska i policija.

 

 

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Sanja Šprem: Premijer se hvali brojkama, a nakon šest sastanaka ponudili su nam nulu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Matice hrvatskih sindikata nezadovoljni su tijekom pregovora s Vladom o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za zaposlenike u javnim službama, piše Jutarnji.

 Sindikati traže uvođenje 13. plaće i poboljšanje materijalnih prava, među kojima rast božićnice s 1500 na 2000 kuna, kao i rast iznosa za sistematske preglede do 1500 kuna. Po riječima predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja Sanje Šprem, ponuda Vlade nakon šest sastanaka jednaka je nuli.

– Ako se to uopće može zvati ponudom, ona je za sindikalnu stranu neprihvatljiva. Poruka vladinih pregovarača jest da nema rasta osnovice u 2022. godini, što zapravo znači da nema rasta osnovice pune dvije godine jer je zadnji rast bio u siječnju 2021. – izjavila je Šprem.

 Dodaje kako Vladi uopće nisu u fokusu ni pojedina materijalna prava iz TKU-a. Zasad su vladini pregovarači spremni razgovarati samo o iznosu sistematskih pregleda i prijevoza, što sindikatima nije dovoljno.

– Ako se očekuje rast inflacije od 3,5 do četiri posto, ako se očekuje rast plaća u privredi, a premijer se hvali da smo ekonomski jedna od najbrže rastućih država u EU, onda ne razumijem zašto bi bilo koji zaposlenik u javnom sektoru očekivao da do rasta osnovice neće doći. Primarno težište stavili smo na rast osnovice, no u TKU-u je niz materijalnih prava. Vlada mora shvatiti da ako tvrde da država dobro stoji, tad nijednom zaposleniku nije prihvatljiva velika nula. Tražimo odgovornost Vlade kojoj bi trebao biti cilj motivirati zaposlenike da ostanu u Hrvatskoj – poručila je Šprem, uz zaključak kako ovakva ponuda Vlade “utječe na želudac”, a ujedno je i poruka da najveći poslodavac ne cijeni svoje zaposlenike.

Izvor: Jutarnji

Nastavite čitati

U fokusu

Ponovno porasle cijene goriva: od ponoći plaćamo najskuplji benzin dosad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od ponoći je ponovno poskupjelo gorivo, i to najviše benzin, čija je cijena sada viša nego što je ikad bila u Hrvatskoj, pišu cijenegoriva.info.

Naime, benzin je poskupio za čak 24 lipe pa je tako najniža cijena Eurosupera 95 na nekim benzinskim postajama 11,37 kuna, a na nekima doseže čak 11,57 kuna.

Cijena dizela porasla je za 21 lipu, a cijena autoplina viša je za tri lipe.

Podsjetimo, prije toga je najviša cijena benzina bila 11,35 kuna, i to u listopadu prije Vladinog zamrzavanja cijena goriva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje