Povežite se s nama

U fokusu

Veličanstvena proslava oslobođenja Varaždina: pogledajte kako je bilo na svečanosti i mimohodu

Objavljeno:

- dana

25. GODINA OD OSLOBOĐENJA VARAŽDINA

– Na današnji dan, prije 25 godina, zavijorila se hrvatska zastava na vojarni u Varaždinu, a vrijedna vojna oprema iz skladišta upućena diljem Hrvatske. Svi se sjećamo kako je to oružje bilo važno za opremanje postrojbi, no ono je bilo dodatni poticaj, moralna snaga hrvatskim braniteljima.

Dakako da se sjećamo i ogromnog doprinosa vas, dragi Varaždinci, u obrani Vukovara, istočne i zapadne Slavonije. Iako ovdje nisu bile borbe, mnogi su Zagorci, Varaždinci i Međimurci bili sastavnice svih postrojbi hrvatske vojske i policije, što dokazuje vašu neizmjernu hrabrost i ljubav prema domovini. Dragi moji prijatelji, vi ste pobjednici Domovinskog rata, zato se tako i ponašajmo – rekao je ministar branitelja Tomo Medved na središnjoj svečanosti proslave velikog jubileja: 25. Obljetnice Dana oslobođenja Varaždina i Dana branitelja Varaždinske županije koja je danas održana na Kapucinskom trgu.

Nitko nikada više neće hapsiti branitelje

Istaknuo je kako nam je ta hrabrost potrebna i danas. 

– To su prave istinske vrijednosti koje trebamo prenijeti svim budućim naraštajima. Ministarstvo je danas uz vas, pa i oni pokušaji progona hrvatskih branitelja su prošlost i nikada više nitko ne smije pomisliti podizati optužnice, progoniti i hapsiti hrvatske branitelje – poručio je Medved u Varaždinu. 

Proslava  je počela čitanjem imena svih poginulih branitelja iz Varaždinske županije. Prigodne govore održali su gradonačelnik Goran Habuš, župan Predrag Štromar, a Varaždinskih dana rata prisjetili su se nekadašnji načelnik PU varaždinske Ivan Žitnjak, pukovnik Hrvatske vojske i zapovjednik obrane Varaždina Ivan Rukljić,  ratni gradonačelnik Varaždina Stjepan Adanić i predsjednik Kriznog štaba Čedomil Cesarec, koji se uputio i kritiku.  

– Nikada više nitko ne smije pomisliti podizati optužnice, progoniti i hapsiti hrvatske branitelje – poručio je ministar branitelja u Varaždinu

– Hrvatski politički i pravni sustav nije u stanju hrvatske branitelje, koji su branili svoj dom, domovinu i obitelj, sačuvati od optužbi i univerzalne jurisdikcije srbijanskog pravosuđa. Poštovani političari, mi koji smo u presudnom ratnom trenutku sačuvali vaše živote i omogućili vam da vladate  imamo pravo zahtijevati da poduzmete sve da se hrvatski branitelji ne pretvaraju u lisice koje traže jazbinu kako bi se nakon sjajne pobjede skrivali od pravosuđa agresora – poručio je Cesarec. 

Sudionike je pozdravio i general bojnik Zdravko Jakop, izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

– Ne postoji stopa zemlje Hrvatske u čijoj obrani nisu sudjelovali branitelji iz Varaždinske županije i Varaždina. Ne postoji izazov kojeg nisu mogli nadvladati. Od početaka, ovdje u Varaždinu, do dizanja hrvatske zastave na kninsku tvrđavu. Budimo ponosni jer imamo zašto biti. Naša srca kucala su za slobodu i jedinu Hrvatsku. Usuđujem se sada, ovdje reći da ne trebamo samo kukati. Ono što smo radili, učinili i doprinjeli trebamo napisati da bi naša djeca mogla učiti što smo radili, zbog čega smo to radili i zašto smo žrtvovali svoje živote – istaknuo je Jakop. 

Prije svečanosti, na kojoj su bili i saborski zastupnici Anđelko Stričak, Radimir Čačić i Ladislav Ilčić, održan je mimohod ulicama Varaždina u kojem su sudjelovali ešaloni braniteljskih udruga koje su proistekle iz ratnih vojnih i policijskih postrojbi koje su sudjelovale u obrani Varaždina 1991. godine i postrojbi iz Varaždina koje su pridonijele pobjedi u Domovinskom ratu u pratnji Simfonijskog puhačkog orkestra Oružanih snaga RH. 

Mimohod, kojeg su pratili brojni Varaždinci, krenuo je od Starog grada, preko Stančićevog trga, Bakačeve, Gajeve ulice, pa preko Korza i Gundulićeve do Križa zahvalnosti kod crkve sv. Nikole, gdje su vijence položili ministar branitelja i izaslanik predsjednice RH.

Svečanost je uveličao i nastup Klape Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj,

Inače, Varaždin je od jutra bio u znaku proslave velike obljetnice.

https://regionalni.com/aktualno/kapucinski-oruzje-22308/

Brojni Varaždinci i Varaždinke iskoristili su priliku i sve do 19 sati došli na Kapucinski trg kako bi razgledati dio naoružanja kojim raspolaže Hrvatska vojska i policija.

 

 

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Vugrin: u školskim klupama od 1. veljače svi razredi osnovnih škola i maturanti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije i zamjenik župana Robert Vugrin izvijestio je nakon današnjeg sastanka Stožera o organizaciji nastave u školama nakon 1. veljače.

– Preporuka je osnivačima i ravnateljima odgojno-obrazovnih ustanova da se od 1. do 12. veljače u srednjim školama i dalje provodi nastava prema modelu C – nastava na daljinu, izuzevši učenike završnih razreda strukovnih škola i maturanata, kao i učenike koji obavljaju stručnu praksu u školama i kod poslodavaca. Isto vrijedi i za učenike umjetničkih škola, pri čemu je riječ o individualnoj nastavi „jedan na jedan“ koja će se provoditi prema modelu A – nastavi u školi. Svi razredi osnovnih škola, od prvog do osmog razreda, imaju mogućnost održavati nastavu prema modelu A – nastava u školi – objasnio je Vugrin.

Istaknuo je da je ovaj zaključak donesen na temelju posljednjih epidemioloških pokazatelja za područje Varaždinske županije te nakon konzultacija s predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja tijekom jučerašnjeg dana, koji su stava da se taj model primijeni za područje cijele Hrvatske.

Drugi zaključak sjednice županijskog Stožera jest da se neće tražiti produljenje za posebne, trenutno važeće epidemiološke mjere za područje Varaždinske županije. Postojeće mjere, među ostalim, uključuju obustavu rada muzeja, kazališta i kina, tako da će se Varaždinska županija s epidemiološkim mjerama izjednačiti s nacionalnom razinom.

– Napominjem da će županijski Stožer pratiti daljnji razvoj epidemiološke situacije i reagirati na vrijeme kako bi se izbjegla situacija iz 11. i 12. mjeseca. Prema školama će se također individualno pristupati. Ako dođe do određenog povećanja broja zaraženih u pojedinoj školi, imamo mogućnost pojedinu školu staviti na model online nastave. I sada, od 62 završna razreda, imamo četiri razreda koji rade po principu online nastave upravo zbog pojave koronavirusa – pojasnio je Vugrin.

O povratku učenika gradskih škola u školske klupe izjasnio se i Grad Varaždin. Na sastanku ravnatelja osnovnih škola, osnivača i Stožera civilne zaštite Grada Varaždina kojije također  danas održan u Gradskoj vijećnici, odlučeno je da se od ponedjeljka, 1. veljače, sva djeca vraćaju na nastavu u škole.

– Svakodnevno će se pratiti epidemiološka situacija te će se u slučaju pogoršanja pristupiti revidiranju ove odluke. Grad Varaždin i dalje podržava otvaranje kulturnih institucija (muzeja, galerija, kina, kazališta) kao i sportskih sadržaja (fitness centri, sportske dvorane). Ako se povoljna epidemiološka situacija nastavi u iduća dva tjedna, razmotrit će se otvaranje školskih i vrtićkih sportskih dvorana za rekreativce i klubove – ističu iz Grada Varaždina.

Nastavite čitati

U fokusu

U Hrvatskoj u posljednja 24 sata 619 novih slučajeva zaraze i 30 preminulih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U posljednja 24 sata zabilježeno je 619 novih slučajeva zaraze koronavirusom te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3173, javio je 28. siječnja nacionalni Stožer civilne zaštite.

Među njima je 1326 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 128 pacijenata.

Preminulo je 30 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 230.978 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 4943 preminulo. Ukupno su se oporavile 222.862 osobe od toga 466 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 15.505 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1.175.831 osoba, od toga 5994 u posljednja 24 sata.

Nastavite čitati