Povežite se s nama

Kultura

Velika gužva na otvaranju izložbe Miljenka Stančić u Zagrebu: izložene i vrlo vrijedne slike iz privatnih kolekcija

Objavljeno:

- dana

Miljenko Stančić u Zagrebu

Gimnastička dvorana varaždinske osnovne škole bila je prvi izložbeni prostor devetogodišnjeg Miljenka Stančića 1935. godine. Ove subote su njegove slike izložene u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu.

Desetak izloženih slika suvremena publika dosad nije imala priliku vidjeti. Neke su zadnji put izložene jako davno, a nekoliko djela je donedavno bilo u vlasništvu pariških i belgijskih kolekcionara

U međuvremenu je imao niz samostalnih i grupnih izložbi, između kojih i dvije izložbe u Parizu i Bruxellesu. Slike varaždinskog umjetnika tijekom 27 godina aktivnog rada postaju prestižni dio vrijednih kolekcija.

Umjetnički paviljon u Zagrebu izložio je 82 slike Miljenka Stančića u spomen na njegov 90. rođendan i 40. godišnjicu od umjetnikove smrti.

Autorica Mirjana Dučakijević, muzejska savjetnica Gradskog muzeja Varaždin i nije imala lagani zadatak pripremiti izložbu. Jer nije lako iz bogatog opusa izdvojiti ono što će najbolje predstaviti umjetnika za ovaj veliki jubilej. – Budući da se radi o monografskoj izložbi, izložena su najbolja ulja, kapitalna djela do kojih smo uspjeli doći – rekla je Mirjana Dučakijević. Slike su posuđene iz privatnih zbirki Davora Vugrinca, Nine Horvata i Vladimira Malogorskog te iz varaždinskih i zagrebačkih institucija.

Povratak slika

Desetak izloženih slika suvremena publika dosad nije imala priliku vidjeti. Neke su zadnji put izložene jako davno, a nekoliko djela je donedavno bilo u vlasništvu pariških i belgijskih kolekcionara. – Primjerice, privatni kolekcionar iz Belgije je u berlinskoj aukcijskoj kući prodavao sliku koju je kupio Davor Vugrinec. Tako je djelo hrvatskog slikara vraćeno u Hrvatsku. – priča Mirjana Dučakijević.

Za sedamstotinjak slika se zna gdje se nalaze dok je još je puno je Stančićevih slika u kolekcija diljem svijeta. Suorganizator izložbe, Gradski Muzej Varaždin u svojoj Zbirci Miljenka Stančića čuva stotinjak njegovih djela.

Budući da ova građa još uvijek nema mjesto u stalnom postavu, ova izložba je rijetka prilika da se javnost prisjeti velikih djela prerano preminulog slikara hrvatske moderne.
Ljubitelji Stančićevog slikarstva, njegova djela mogu jedino pogledati na nekoj od rijetkih izložbi jer niti 40 godina od njegove smrti Grad nije našao prikladan prostor za stalni postav velikog umjetnika.

U programu otvorenja sudjelovali su: ravnateljica Umjetničkog paviljona u Zagrebu Jasminka Poklečki Stošić, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Miran Bojanić Morandini i muzejska savjetnica u Gradskom muzeju Varaždin i autorica stručne koncepcije izložbe Mirjana Dučakijević. Izložbu je otvorila Vesna Kusin, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika.

Izvor:
Foto:

Kultura

Caste Dive: sopranistica Štefanić nakon 15 godina ponovno nastupa u V. Toplicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na arheološkom lokalitetu u Varaždinskim Toplicama nastupit će Topličanka, sopranistica Jelena Štefanić te mezzosopranistica Martina Tomčić uz pratnju maestra Simona Dešpalja na klaviru.

Grad Varaždinske Toplice, odnosno mještane, ali i sve posjetitelje, u nedjelju očekuje vrhunskih kulturni događaj za kojeg mnogi ističu da se radi o najznačajnijem kulturnom događaju ove godine u tom gradu.

Riječ je o nastupu dviju opernih diva – sopranistice Jelene Štefanić te mezzosopranistice Martine Tomčić uz pratnju maestra Simona Dešpalja na klaviru. Ovim koncertom Topličanka Štefanić nakon punih 15 godina ponovno nastupa u svom rodnom gradu.

Dvije operne dive, za nesumnjivo veliki broj posjetitelja, izvest će neke od najljepših i najtežih arija operne literature.

Glazbeni spektakl pod nazivom “CASTE DIVE” održat će se u nedjelju, 19. rujna s početkom u 19 sati na arheološkom lokalitetu u Varaždinskim Toplicama.

Organizatori poručuju da će se u slučaju lošeg vremena glazbeni događaj godine odgoditi za novi termin.

Nastavite čitati

Kultura

Večeras u katedrali otvorenje Baroknih večeri: program i kod Starog grada uz vatromet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva RT

Večeras u 20 sati svečanim koncertom otvorenja u varaždinskoj Katedrali započinju 51. Varaždinske barokne večeri čija je zemlja partner Slovenija.

Baroknom orkestru Musica cubicularis kojeg predvodi Domen Marinčič, ravnatelj partnerskog festivala Radovljica, pridružit će se na svečanom koncertu poznata hrvatska sopranistica Ivana Lazar, a zajedno će izvesti program od nazivom „Euterpa, Terpsihora i Erato-svečano otvorenje s muzama glazbe, plesa i pjevanja“.

Uzvanicima na koncertu, kao i slušateljima Hrvatskog radija Trećeg programa, te gledateljima Trećeg programa Hrvatske televizije u prijenosu uživo pružit će se jedinstvena prilika da uživaju u biranom baroknom programu satkanom od djela Lullya, Händla i Rebela, nakon kojeg će uslijediti već tradicionalno vanjski dio otvorenja.

Oko 21.45 magiju svjetlosti i pokreta pokazat će kod Starog grada članovi Serpentes Magic Theatra, a potom će vatromet zaokružiti prvi festivalski barokni dan.

Do 29. rujna kada će na prigodnoj svečanosti članovi Festivalskog žirija obznaniti odluke o dobitnicima ovogodišnjih festivalskih nagrada bit će održano 30-tak koncerata.

Osim u Varaždinu i Trakošćanu, Barokne večeri ove festivalske godine gostovati će u Prelogu, Ludbregu, Krapini, Belecu, Križevcima, Nedelišću, Varaždinskim Toplicama, Vinici, Svetom Jurju na Bregu, Gornjem Knegincu, Miholcu, te u slovenskom Šmarju pri Jelšah.

– Sretan sam što smo uspjeli organizirati niz koncerata na kojima će se predstaviti vrsni slovenski glazbenici, kao i hrvatski interpreti barokne glazbe i nadam se da će publika uživati. Ulaznice za koncerte mogu se kupiti online putem naše vlastite online platforme, osigurali smo povoljnije testiranje s obzirom da je na koncerte, prema odluci Stožera, potrebno imati covid potvrde i nadamo se da će i ovogodišnje Barokne večeri biti festival ispunjen novim glazbenim doživljajima na zadovoljstvo posjetitelja, koji su vjerujem zaželjeli se već koncerata. Pripremljen je i bogati Total baroque program, a već su Varaždinci mogli primijetiti da je povijesna jezgra zasjala posebnim, baroknim sjajem. Veselimo se publici i druženjima na koncertima, uz poštivanje epidemioloških mjera – ističe Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje