Povežite se s nama

Kultura

Velika gužva na otvaranju izložbe Miljenka Stančić u Zagrebu: izložene i vrlo vrijedne slike iz privatnih kolekcija

Objavljeno:

- dana

Miljenko Stančić u Zagrebu

Gimnastička dvorana varaždinske osnovne škole bila je prvi izložbeni prostor devetogodišnjeg Miljenka Stančića 1935. godine. Ove subote su njegove slike izložene u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu.

Desetak izloženih slika suvremena publika dosad nije imala priliku vidjeti. Neke su zadnji put izložene jako davno, a nekoliko djela je donedavno bilo u vlasništvu pariških i belgijskih kolekcionara

U međuvremenu je imao niz samostalnih i grupnih izložbi, između kojih i dvije izložbe u Parizu i Bruxellesu. Slike varaždinskog umjetnika tijekom 27 godina aktivnog rada postaju prestižni dio vrijednih kolekcija.

Umjetnički paviljon u Zagrebu izložio je 82 slike Miljenka Stančića u spomen na njegov 90. rođendan i 40. godišnjicu od umjetnikove smrti.

Autorica Mirjana Dučakijević, muzejska savjetnica Gradskog muzeja Varaždin i nije imala lagani zadatak pripremiti izložbu. Jer nije lako iz bogatog opusa izdvojiti ono što će najbolje predstaviti umjetnika za ovaj veliki jubilej. – Budući da se radi o monografskoj izložbi, izložena su najbolja ulja, kapitalna djela do kojih smo uspjeli doći – rekla je Mirjana Dučakijević. Slike su posuđene iz privatnih zbirki Davora Vugrinca, Nine Horvata i Vladimira Malogorskog te iz varaždinskih i zagrebačkih institucija.

Povratak slika

Desetak izloženih slika suvremena publika dosad nije imala priliku vidjeti. Neke su zadnji put izložene jako davno, a nekoliko djela je donedavno bilo u vlasništvu pariških i belgijskih kolekcionara. – Primjerice, privatni kolekcionar iz Belgije je u berlinskoj aukcijskoj kući prodavao sliku koju je kupio Davor Vugrinec. Tako je djelo hrvatskog slikara vraćeno u Hrvatsku. – priča Mirjana Dučakijević.

Za sedamstotinjak slika se zna gdje se nalaze dok je još je puno je Stančićevih slika u kolekcija diljem svijeta. Suorganizator izložbe, Gradski Muzej Varaždin u svojoj Zbirci Miljenka Stančića čuva stotinjak njegovih djela.

Budući da ova građa još uvijek nema mjesto u stalnom postavu, ova izložba je rijetka prilika da se javnost prisjeti velikih djela prerano preminulog slikara hrvatske moderne.
Ljubitelji Stančićevog slikarstva, njegova djela mogu jedino pogledati na nekoj od rijetkih izložbi jer niti 40 godina od njegove smrti Grad nije našao prikladan prostor za stalni postav velikog umjetnika.

U programu otvorenja sudjelovali su: ravnateljica Umjetničkog paviljona u Zagrebu Jasminka Poklečki Stošić, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Miran Bojanić Morandini i muzejska savjetnica u Gradskom muzeju Varaždin i autorica stručne koncepcije izložbe Mirjana Dučakijević. Izložbu je otvorila Vesna Kusin, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika.

Izvor:
Foto:

Kultura

Na modnoj reviji u palači Sermage dame u povijesnim haljinama predstavit će značajne Varaždinke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu „Srijede u Muzeju“ 5. listopada u palači Sermage GMV-a Udruga Varaždinska građanska garda predstavit će svoj projekt pod nazivom „Dame u povijesnim haljinama“.

Osmišljavanje projekta trajalo je 20-ak godina, a oslanjalo se na ideju uvođenja aktivnosti u kojima će sudjelovati žene unutar Udruge.

Od skromnih početaka, uglavnom putem donacija od nekoliko povijesnih haljina iz inozemstva, prijelomni trenutak u njegovoj realizaciji bilo je uključivanje kustosice u GMV-u Spomenke Težak i restauratorice u GMV-u Melite Krnoul u suradnju na projektu s članicom Udruge Vesnom Loparić.

Kao referentno razdoblje iz povijesti Varaždina i Varaždinske građanske garde odabrano je ono od 1830. do 1930. godine, iz kojeg su se izdvojile žene koje su svojim radom i angažmanom zadužile grad.

Premda javno djelovanje žena u tom razdoblju nije bilo osobito prihvatljivo, mnoge od njih uspjele su ostvariti svoje ideje te posredno ili neposredno doprinijeti boljitku Varaždina.

Prema dostupnim slikama i fotografijama žena iz povijesti prišlo se izradi haljina, a članice Udruge međusobno su podijelile uloge i „preuzele“ identitet zaslužnih Varaždinki.

Personifikacijom osoba iz prošlosti žele se naglasiti zasluge dama iz minulih vremena, ponajprije onih koje su na neki način bile vezane uz Varaždinsku građansku gardu, a cijelim projektom nastoji se motivirati današnje generacije Varaždinki.

Projekt „Dame u povijesnim haljinama“ prezentirat će kostimirane pripadnice Udruge Varaždinska građanska garda putem svojevrsne modne revije, prilikom koje će svaka od njih s nekoliko riječi predstaviti i zaslužnu Varaždinku iz povijesti.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Nastavite čitati

Kultura

FOTO U tijeku je obnova podrumske scene „Zvonimir Rogoz“ varaždinskog HNK-a

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu u tijeku su radovi na uređenju podrumske scene „Zvonimir Rogoz“.

Naime, u okviru obnove pozornice odvijaju se građevinsko-obrtnički i elektroinstalaterski radovi uređenja prostora i zvučne zaštite scene.

Prema riječima rukovoditelja tehnike Borisa Arsenića, završetak građevinsko-obrtničkih radova očekuje se početkom studenoga, a u sljedećoj fazi nabavit će se i ugraditi moderna rasvjeta te zvučna oprema koja odgovara najvišim standardima suvremenih kazališnih produkcija.

Projekt obnove scene „Zvonimir Rogoz“ sufinanciraju Grad Varaždin u iznosu od 500.000 kuna te Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske u istom iznosu.

Zasebna cjelina

Radove su obišli gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj, intendantica varaždinskog HNK-a Senka Bulić i Boris Arsenić.

– Podrumska scena „Zvonimir Rogoz“ jedinstvena je u Hrvatskoj zbog svoje intimne atmosfere i bliske interakcije glumaca i publike, zato je izuzetno vole i glumci i gledatelji. I osobno sam oduvijek volio ovdje doći na predstave jer imate osjećaj kao da se radnja odvija u vašem dnevnom boravku i doživljaj je izvrstan. Tu posebnost našeg kazališta moramo znati iskoristiti, čuvati je i unaprijediti. Prije nekoliko desetljeća, 70-ih godina, ovdje je bila i diskoteka i izmjenjivali su se različiti sadržaji, a danas je poznata po komornim predstavama, koncertima i društvenim događanjima. Ovom obnovom izoliramo je od velike scene, ona postaje zasebna cjelina kazališta, tako da će se u isto vrijeme moći koristiti i jedna i druga pozornica – rekao je gradonačelnik Bosilj.

Istaknuo je pritom da se obnova odvija u suradnji s Ministarstvom kulture i medija.

– Zbog velikog povećanja cijena građevinskih radova, rebalansom smo morali osigurati još 100.000 kuna kako bi se ti radovi mogli završiti, a bit će nam potrebno još sredstava za drugu fazu – postavljanje rasvjete i ozvučenja. Svakako trebam spomenuti i zahvaliti Ministarstvu kulture i medija na pomoći i podršci u cjelokupnoj obnovi našeg kazališta, kao i scene „Rogoz“. Varaždinsko kazalište je to zaslužilo i vjerujem da će glumci, izvođači, kao i gledatelji te posjetioci biti zadovoljni – dodao je Bosilj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje