Povežite se s nama

Kultura

Velika gužva na otvaranju izložbe Miljenka Stančić u Zagrebu: izložene i vrlo vrijedne slike iz privatnih kolekcija

Objavljeno:

- dana

Miljenko Stančić u Zagrebu

Gimnastička dvorana varaždinske osnovne škole bila je prvi izložbeni prostor devetogodišnjeg Miljenka Stančića 1935. godine. Ove subote su njegove slike izložene u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu.

Desetak izloženih slika suvremena publika dosad nije imala priliku vidjeti. Neke su zadnji put izložene jako davno, a nekoliko djela je donedavno bilo u vlasništvu pariških i belgijskih kolekcionara

U međuvremenu je imao niz samostalnih i grupnih izložbi, između kojih i dvije izložbe u Parizu i Bruxellesu. Slike varaždinskog umjetnika tijekom 27 godina aktivnog rada postaju prestižni dio vrijednih kolekcija.

Umjetnički paviljon u Zagrebu izložio je 82 slike Miljenka Stančića u spomen na njegov 90. rođendan i 40. godišnjicu od umjetnikove smrti.

Autorica Mirjana Dučakijević, muzejska savjetnica Gradskog muzeja Varaždin i nije imala lagani zadatak pripremiti izložbu. Jer nije lako iz bogatog opusa izdvojiti ono što će najbolje predstaviti umjetnika za ovaj veliki jubilej. – Budući da se radi o monografskoj izložbi, izložena su najbolja ulja, kapitalna djela do kojih smo uspjeli doći – rekla je Mirjana Dučakijević. Slike su posuđene iz privatnih zbirki Davora Vugrinca, Nine Horvata i Vladimira Malogorskog te iz varaždinskih i zagrebačkih institucija.

Povratak slika

Desetak izloženih slika suvremena publika dosad nije imala priliku vidjeti. Neke su zadnji put izložene jako davno, a nekoliko djela je donedavno bilo u vlasništvu pariških i belgijskih kolekcionara. – Primjerice, privatni kolekcionar iz Belgije je u berlinskoj aukcijskoj kući prodavao sliku koju je kupio Davor Vugrinec. Tako je djelo hrvatskog slikara vraćeno u Hrvatsku. – priča Mirjana Dučakijević.

Za sedamstotinjak slika se zna gdje se nalaze dok je još je puno je Stančićevih slika u kolekcija diljem svijeta. Suorganizator izložbe, Gradski Muzej Varaždin u svojoj Zbirci Miljenka Stančića čuva stotinjak njegovih djela.

Budući da ova građa još uvijek nema mjesto u stalnom postavu, ova izložba je rijetka prilika da se javnost prisjeti velikih djela prerano preminulog slikara hrvatske moderne.
Ljubitelji Stančićevog slikarstva, njegova djela mogu jedino pogledati na nekoj od rijetkih izložbi jer niti 40 godina od njegove smrti Grad nije našao prikladan prostor za stalni postav velikog umjetnika.

U programu otvorenja sudjelovali su: ravnateljica Umjetničkog paviljona u Zagrebu Jasminka Poklečki Stošić, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Miran Bojanić Morandini i muzejska savjetnica u Gradskom muzeju Varaždin i autorica stručne koncepcije izložbe Mirjana Dučakijević. Izložbu je otvorila Vesna Kusin, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika.

Izvor:
Foto:

Kultura

Proširena stvarnost omogućila posjetiteljima da dožive kakav je bio život u dvorcu Trakošćan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 21.travnja, u muzeju Dvora Trakošćan održano je uzbudljivo predstavljanje proširene stvarnosti kao novog dodatka stalnom postavu muzeju.

Posjetitelji su s oduševljenjem doživjeli ovu tehnologiju, koja je oživjela povijesni ambijent dvorca. Mnogi su iskoristili priliku za fotografiranje, stvarajući nezaboravne uspomene u ovom jedinstvenom okruženju.

Proširena stvarnost proizašla je iz uspješne suradnje Dvora Trakošćan te poduzeća Delta Reality. Posjetiteljima je omogućeno preuzimanje aplikacije „Oživjeli Trakošćan“ kojom, nakon skeniranja markera u muzeju, mogu vidjeti oživljene prikaze koji dočaravaju kakav je zapravo bio život u dvorcu.

Nastavite čitati

Kultura

Nikola Vudrag izlaže u Europskom kulturnom centru u Veneciji, a izložbu će vidjeti stotine tisuća ljudi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Proteklog tjedna, u Europskom kulturnom centru u palači Palazzo Mora u Veneciji, paralelno s otvorenjem 60. Venecijanskog bijenala, otvorena je izložba “Personal Structures – Beyond Boundaries” u sklopu koje izlaže i varaždinski kipar Nikola Vudrag.

Vudragove skulpture Prometheusa i Atlasa postavljene na samom ulazu u palaču moći će vidjeti tisuće ljudi iz cijelog svijeta koji dolaze posjetiti 60. Venecijanski bijenale, ali i brojne komplementarne izložbe koje će do 24. studenog biti održane u Veneciji.

Izložba Europskog kulturnog centra (ECC) najstarija je takva izložba suvremene umjetnosti koja se održava tijekom Venecijanskog bijenala, a iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja. Prema riječima glavne organizatorice izložbe, Sare Danielli, do kraja studenog izložbu će posjetiti oko pola milijuna ljudi.

– Tema ovogodišnje izložbe ECC-a nastoji izraziti složenost izazova globalnih migracija i zamršene mreže nacionalnih identiteta, ali i činjenice kako je svatko od nas pod utjecajem određenih okolnosti i granica koje mora nadići. Rad Nikole Vudraga “Prometheus i Atlas” postavljen na samom ulazu u Palazzo Mora simbolično je i ulaz na putovanje kompletnom temom izložbe koja problematizira suočavanje s granicama koje su nam nametnute. Prometheus i Atlas predstavljaju pobunu protiv nepravde u mitološkom kontekstu i te dvije skulpture, visoke tri metra, na ulazu u Palazzo Mora artikuliraju glavnu poruku izložbe, a to je kako je moguće nadići svoje osobne granice, bez obzira na vanjske pritiske i izazove – istaknula je glavna organizatorica izložbe Sara Danielli.

Vudrag u Veneciji izlaže pod produkcijom Metamorphosis Art Projects s londonskom adresom, a podršku varaždinskom kiparu u Veneciji su pružili i predstavnici Grada Varaždina, gradonačelnik Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

– Izuzetno smo ponosni što smo mogli doći u znak podrške izložbi kipara Nikole Vudraga tijekom prestižnog Venecijanskog bijenala. Varaždin je grad koji cijeni kulturu, kreativnost i inovativnost, a imati umjetnika koji je prepoznat na međunarodnoj razini učvršćuje našu predanost razvoju umjetničkih nastojanja Nikole Vudraga, ali i drugih varaždinskih umjetnika. Ovakve izložbe, ne samo da povećavaju ugled našeg grada, već također potiču veze i suradnje koje mogu doprinijeti prepoznatljivosti Varaždina na inozemnoj karti kulture u godinama koje dolaze – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj nakon svečanog otvorenja izložbe.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje