Povežite se s nama

Kultura

Velika gužva na otvaranju izložbe Miljenka Stančić u Zagrebu: izložene i vrlo vrijedne slike iz privatnih kolekcija

Objavljeno:

- dana

Miljenko Stančić u Zagrebu

Gimnastička dvorana varaždinske osnovne škole bila je prvi izložbeni prostor devetogodišnjeg Miljenka Stančića 1935. godine. Ove subote su njegove slike izložene u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu.

Desetak izloženih slika suvremena publika dosad nije imala priliku vidjeti. Neke su zadnji put izložene jako davno, a nekoliko djela je donedavno bilo u vlasništvu pariških i belgijskih kolekcionara

U međuvremenu je imao niz samostalnih i grupnih izložbi, između kojih i dvije izložbe u Parizu i Bruxellesu. Slike varaždinskog umjetnika tijekom 27 godina aktivnog rada postaju prestižni dio vrijednih kolekcija.

Umjetnički paviljon u Zagrebu izložio je 82 slike Miljenka Stančića u spomen na njegov 90. rođendan i 40. godišnjicu od umjetnikove smrti.

Autorica Mirjana Dučakijević, muzejska savjetnica Gradskog muzeja Varaždin i nije imala lagani zadatak pripremiti izložbu. Jer nije lako iz bogatog opusa izdvojiti ono što će najbolje predstaviti umjetnika za ovaj veliki jubilej. – Budući da se radi o monografskoj izložbi, izložena su najbolja ulja, kapitalna djela do kojih smo uspjeli doći – rekla je Mirjana Dučakijević. Slike su posuđene iz privatnih zbirki Davora Vugrinca, Nine Horvata i Vladimira Malogorskog te iz varaždinskih i zagrebačkih institucija.

Povratak slika

Desetak izloženih slika suvremena publika dosad nije imala priliku vidjeti. Neke su zadnji put izložene jako davno, a nekoliko djela je donedavno bilo u vlasništvu pariških i belgijskih kolekcionara. – Primjerice, privatni kolekcionar iz Belgije je u berlinskoj aukcijskoj kući prodavao sliku koju je kupio Davor Vugrinec. Tako je djelo hrvatskog slikara vraćeno u Hrvatsku. – priča Mirjana Dučakijević.

Za sedamstotinjak slika se zna gdje se nalaze dok je još je puno je Stančićevih slika u kolekcija diljem svijeta. Suorganizator izložbe, Gradski Muzej Varaždin u svojoj Zbirci Miljenka Stančića čuva stotinjak njegovih djela.

Budući da ova građa još uvijek nema mjesto u stalnom postavu, ova izložba je rijetka prilika da se javnost prisjeti velikih djela prerano preminulog slikara hrvatske moderne.
Ljubitelji Stančićevog slikarstva, njegova djela mogu jedino pogledati na nekoj od rijetkih izložbi jer niti 40 godina od njegove smrti Grad nije našao prikladan prostor za stalni postav velikog umjetnika.

U programu otvorenja sudjelovali su: ravnateljica Umjetničkog paviljona u Zagrebu Jasminka Poklečki Stošić, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Miran Bojanić Morandini i muzejska savjetnica u Gradskom muzeju Varaždin i autorica stručne koncepcije izložbe Mirjana Dučakijević. Izložbu je otvorila Vesna Kusin, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika.

Izvor:
Foto:

Kultura

FOTO U bazilici rimskih iskopina otvorena izložba Damira Mrvčića „Toplice kroz sva godišnja doba“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na jedinstvenom lokalitetu, u bazilici rimskih iskopina u Varaždinskim Toplicama, u četvrtak je otvorena izložba fotografija pod nazivom „Toplice kroz sva godišnja doba”.

Autor je Topličanac Damir Mrvčić, fotograf zaljubljen u svoj kraj, a izložba donosi 30-ak fotografija nastalih u periodu od 25 godina.

Iako njegovi radovi prikazuju omiljeni mu grad kroz sva godišnja doba, Mrvčić ističe da najviše voli zimu, ali i ranu jesen.

– Moje omiljeno doba za fotografiranje je jutro, kad krećem „u lov” na ranojutarnje motive, a Varaždinske Toplice su mi nepresušna inspiracija. Ovo je mali grad, ali pun ljepota i moj je cilj da ga i van granica našega kraja, zapravo što šire, predstavim ljudima na najljepši način. Nije mi toliko važno da je riječ baš o mojoj fotografiji, važnije mi je da promoviram naš kraj i ljude koje ovdje žive – rekao je Mrvčić i dodao da mu je želja seliti izložbu po cijeloj Hrvatskoj, predstaviti Varaždinske Toplice svima u Lijepoj našoj.

Budući da je Mrvčić i ranije surađivao s varaždinskom dizajnericom Anom Kraš, za ovu je prigodu dizajnerica donirala svoje kreacije namijenjene zaštitnicama izvora – Nymphama, dok je članica Ansambla LADO Anita Huđek otvorenje uljepšala otpjevavši himnu Varaždinskih Toplica „Suza za zagorske brege” te pjesmu „Stiha, stiha povedaj mi, mati”.

Vrijedi istaknuti kako je Mrvčić nedavno primio i lijepo priznanje za svoj rad. Naime, njegove su fotografije objavljene na Facebook i Instagram stranicama Hrvatske turističke zajednice „Croatia full of life”.

– To mi puno znači jer su moje fotografije objavili u više navrata i tako na poseban način predstavili i promovirali Varaždinske Toplice – kazao je Mrvčić.

Jedinstvena lokacija

Prvu u povijesti izložbu postavljenu u bazilici rimskih iskopina otvorila je toplička gradonačelnica Dragica Ratković koja nije krila oduševljenje Mrvčićevim radovima.

– U ovom našem užurbanom vremenu u kojem svi imamo milijun obaveza, uopće ne primjećujemo kakav su biser naše Varaždinske Toplice. Srećom, imamo našeg Damira Mrvčića – Mrvu koji ima dobro oko, koji je zabilježio ljepote našega grada kroz sva godišnja doba i koji pronalazi motive u svakom kutku grada i prirode. On je naš veliki promotor, prije svega zato jer je zaljubljenik u svoj kraj. Ne možeš napraviti tako dobru fotografiju, ako nemaš u srcu naše Toplice – istaknula je gradonačelnica Ratković.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je izlozba-damira-mrvcica2.jpg

Izložbu „Toplice kroz sva godišnja doba” su, uz podršku gradonačelnice, organizirali Zavičajni muzej Varaždinskih Toplica i gradska Turistička zajednica, a direktorica Turističkog ureda Lana Husnjak iznimno je zadovoljna što je izložba postavljena na ovom jedinstvenom lokalitetu.

– Dvije smo godine razgovarali o postavljanju ove izložbe i ni jedna nam lokacija nije bila dovoljno dobra. U jednom smo trenutku zaključili da nema boljeg mjesta od rimske bazilike. Čitav je ovaj prostor na neki način simbol ovoga grada i zaključili smo da prva izložba našeg Damira Mrvčića zaslužuje upravo ovakav reprezentativni prostor u kojem se ističu i Varaždinske Toplice i fotografije te cijeli prostor dobiva posebnu notu – izjavila je Husnjak, naglasivši da za ovaj prostor u Turističkoj zajednici imaju još planova.

– Prostor rimske bazilike je, kao i čitav arheološki lokalitet, pod vrlo visokim stupnjem zaštite i mi ga ne možemo koristiti previše u komercijalne svrhe, ali brojna događanja koja organiziraju naša Zajednica i naš muzej događaju se upravo ovdje. Nadamo se da će se uskoro određeni dio arheoloških istraživanja privesti kraju i da ćemo u dogledno vrijeme dobiti pravi in situ muzej – zaključila je Husnjak.

Pripreme za ljeto

Iako se još uvijek ne zna hoće li se epidemiološka situacija u Hrvatskoj uskoro normalizirati, Turistička zajednica i Grad Varaždinske Toplice uvelike se pripremaju za ljeto, za nekoliko događanja, odnosno manifestacija.

– Priprema se sve za naš stručni skup „Aqua Iasae – Termalna voda jučer, danas, sutra”, iako još ne znamo hoćemo li imati priliku ugostiti stručnjake ili će se sve odvijati online, a u pripremi su i naše već tradicionalne manifestacije poput Lovrečeva i Aquafesta. Popuste li mjere, mi ćemo biti u potpunosti spremni – zaključila je toplička gradonačelnica.

Izložba „Toplice kroz sva godišnja doba” ostat će otvorena do 17. svibnja 2021. godine.

Nastavite čitati

Kultura

Zlatko Kopljar i Valentina Fijačko Kobić dobitnici Nagrade „Vladimir Nazor“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zatko Kopljar, jedan od najznačajnijih hrvatskih multimedijalnih umjetnika međunarodno priznatog ugleda, dobitnik je Godišnje nagrade „Vladimir Nazor“ za 2020. godinu na području likovnih i primijenjenih umjetnosti za izložbu pod nazivom „Tenebroso“, održanu u Gradskome muzeju Varaždin.

Izložba „Tenebroso“

Izložba je bila postavljena u Galeriji umjetnina u palači Sermage GMV-a od 14. listopada 2020. do 10. siječnja 2021. godine, nakon prethodno održane retrospektive u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, a osmišljena je kao kritička retrospektiva s izborom Kopljarovih radova prema kustoskom konceptu povjesničara umjetnosti Branka Franceschija.

Vodeći se zadanošću galerijskog prostora GMV-a, odabrani su radovi koji snažnim kontrastom svjetla i tame i/ili silovitom akcijom ističu dramatičnost umjetnikovog svjetonazora i stvaralaštva.

Naziv izložbe referenca je na istoimeno dramatično slikarstvo koje je obilježilo razdoblje baroka, stoga su barokni Varaždin i palača Sermage, kako je istaknuo B. Franceschi, izvrsni prostor prezentacije koncepta.

Izložba je predstavila sve medije u kojima je Kopljar stvarao tijekom triju dekada svoga umjetničkog rada, od proširenog shvaćanja pojma slike preko performansa i instalacija do fotografije i videa.

Skulptura K19

Osim izložbe „Tenebroso“, u Godišnju nagradu „Vladimir Nazor“ Zlatku Kopljaru uključeno je i postavljanje skulpture K19 u Šetalištu Vatroslava Jagića nasuprot varaždinskoj sinagogi, koju je umjetnik donirao Varaždinu i Varaždincima.

Skulptura se sastoji od cigli koje su izrađivali zatočenici koncentracijskog logora u Jasenovcu i trajni je spomen na žrtve fašizma u Hrvatskoj 1941. – 1945. godine.

Donacija je realizirana na poticaj ravnatelja Gradskog muzeja Varaždin Ivana Meseka tijekom održavanja Kopljarove izložbe u Varaždinu, a troškove njezina postavljanja snosio je Grad Varaždin.

Operni i koncertni nastupi

Godišnju nagradu „Vladimir Nazor“ dobila je i varaždinska prvakinja Opere Valentina Fijačko Kobić za operne i koncertne nastupe u 2020. godini.

– Nagrada „Vladimir Nazor“ za mene je velika radost, vjetar u leđa, ali i priznanje da to što radim, radim dobro. Za nju su zaslužni mnogi, od moje obitelji do mnogih ljudi koji su se našli na putu u mojoj karijeri, hvala im – rekla je Varaždinka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!