Povežite se s nama

Kultura

Na izložbi Miljenka Stančića u Zagrebu bit će izložena i nikad prije viđena djela iz privatne zbirke

Objavljeno:

- dana

Stančić u Zagrebu

Hommage a Miljenko Stančić, izložba posvećena 90. godišnjici slikarovog rođenja i 40. godišnjici njegove smrti,  bit će otvorena u subotu, 18. Ožujka, u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu.

Izložba – koju uz Umjetnički pšaviljn organizira Gradski muzej Varažćdin – obuhvaća 80 –ak slika, posuđenih iz varaždinskih i zagrebačkih ustanova te privatnih zbirki.

Suorganizator izložbe, Gradski Muzej Varaždin u svojoj Zbirci Miljenka Stančića čuva se stotinjak njegovih djela. Budući da ova građa još uvijek nema mjesto u stalnom postavu, ova izložba je rijetka prilika da se javnost prisjeti velikih djela prerano preminulog slikara hrvatske moderne. O Miljenku Stančiću je , između ostalih pisao i Miroslav Krleža.

Neka će djela iz privatnih zbirki biti po prvi put izložena.  

Autorica izložbe je Mirjana Dučakijević, muzejska savjetnica u varaždinskome muzeju.

Izložba se u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu otvara u subotu, 18. ožujka, u 13 sati, gdje će biti postavljena do 7. svibnja, a potom će u palači Sermage Gradskog muzeja Varaždin biti otvorena od 9. kolovoza do 29. listopada ove godine.  

 

Izvor:
Foto:

Kultura

U listopadu u kinu Gaj projekcija filma „Ljubav oko svijeta“, stiže i bračni par Rostuhar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prve nedjelje u listopadu u kinu Gaj održat će se projekcija filma „Ljubav oko svijeta“ Davora i Anđele Rostuhar. Organizirana je i izložba fotografija u predvorju kina i gostovanje autora.

– Što je ljubav? Pitanje koje si je većina nas postavila barem jednom u životu. Anđela i Davor Rostuhar odlučili su medeni mjesec pretvoriti u jednogodišnje istraživanje mogućih odgovora na ovo pitanje. Razgovarali su s više od stotinu ljudi u preko 30 zemalja širom svijeta. To inspirativno iskustvo pretvorili su u dokumentarni film i knjigu koji pokazuju svu složenost ljubavi u 21. stoljeću – stoji u opisu ovog filma.

– Od dubokih amazonskih šuma i zabačenih sela na Himalaji, preko malih pacifičkih zemalja i afričkih slamova, sve do najvećih svjetskih metropola, ovaj zapanjujući dokumentarac prikazuje nam 33 različite priče o ljubavi i braku, izazovima i borbama, usponima i padovima, stvarajući jedinstvenu ljubavnu priču koja nas podsjeća kako ljubav nikada ne može biti jednostavna, ali kako je, istovremeno, tek nekoliko stvari na Zemlji jednostavno poput ljubavi – ističu organizatori.

Cijena ulaznice za ovaj film koji u kinu Gaj igra 3. listopada s početkom u 18 sati je 20 kuna.

Ulaznice možete kupiti na blagajni kina od 29. rujna. Blagajna kina radi od 17 do 20 sati.

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Dan otvorenih vrata GMV-a: predstavljene nove tehnologije i „Kultura odijevanja“

Objavljeno:

- dana

U sklopu Tjedna otvorenih vrata projekta „Living Castles“ u četvrtak, 16. rujna, održan je Dan otvorenih vrata Gradskog muzeja Varaždin.

Tom prigodom predstavljene su provedene aktivnosti GMV-a kao jednog od projektnih partnera vezane uz utvrdu Stari grad u kojoj je smješten Stalni postav Kulturno-povijesnog odjela.

Projekt „Living Castles“/Mreža „živih“ dvoraca kao oblika održivog turizma za očuvanje i promicanje kulturnog nasljeđa održavao se od 1. listopada 2018. i završava 30. rujna 2021. godine, a financiran je iz Programa suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta je 1,5 milijuna eura.

Vodeći partner na projektu je Međimursko veleučilište u Čakovcu, a uz Gradski muzej Varaždin, kao projektni partneri sudjelovali su Istraživačko-obrazovni centar Dvorac Rakičan, Znanstveno-istraživački centar Bistra Ptuj, Razvojna agencija Savinjske regije d.o.o., Muzej Međimurja Čakovec, Muzeji Hrvatskog zagorja i Proteus d.o.o.

Prezentacija tehnologije i „Kulture odijevanja“

U multimedijalnoj dvorani palače Herzer u 10 sati održan je prijenos programa projektnog partnera RIS Dvorac Rakičan, dok je poslije podneva muzejska pedagoginja GMV-a Jelena Petković u utvrdi Stari grad održala prezentaciju interaktivne aplikacije „Kultura odijevanja“ s hologramskom projekcijom, dostupnom na naočalama Microsoft Hololens 2 i tablet računalu u novom, multimedijskom muzejskom prostoru, obnovljenom u okviru projekta „Living Castles“. Osim toga, sudionici su također mogli isprobati replike muškog prsluka, ženskog korzeta i šešira.

Petković je sudionike također povela Kulturno-povijesnim odjelom Muzeja, prezentirajući implementiranu tehnologiju u stalnom postavu, odnosno tablet računala na kojima se prikazuju kratki filmovi vezani uz povijest utvrde i grada Varaždina.

– Sam cilj je bio implementirati informatičko-komunikacijsko-tehnološku opremu u Stari grad i to smo postigli. Naime, u Starom gradu trenutno se može vidjeti pet kratkih filmova na tablet računalima koji su u stalnom muzejskom postavu. Osim tablet računala s filmovima, u Starom gradu na recepciji postavljen je i monitor sa zaslonom na dodir na kojemu se može pronaći više informacija o samoj utvrdi, povijesti i vlasnicima. Ono što je nama bilo jako bitno, je to da smo projektne aktivnosti bazirali oko muzejske cjeline „Kultura odijevanja“ te replike muškog prsluka, ženskog korzeta i šešira, odnosno modnih dodataka – rekla je Petković, otkrivši da je u narednom razdoblju cilj osigurati održivost samog projekta i održavanje projektnih aktivnosti u utvrdi Stari grad.

– Cilj je i da posjetitelji budu zadovoljni implementiranom tehnologijom te da istu i koriste, i pomoću nje saznaju više informacija o samoj utvrdi i kulturnoj baštini koja se nalazi na Kulturno-povijesnom odjelu – zaključila je Petković.

Nakon prezentacije, a potom i domjenka, svi zainteresirani građani mogli su uz stručno vodstvo razgledati Kulturno-povijesni odjel utvrde Stari grad Gradskog muzeja Varaždin.

Zadovoljstvo provedbom projekta „Living Castles“ izrazio je i ravnatelj varaždinskog Gradskog muzeja Ivan Mesek.

– Ispunjeno je sve što se projektom predviđalo, neke stvari su malo i modificirane, a neke su inicirale još neke druge stvari koje smo mi i izvan projekta, svojim sredstvima proširili. Konkretnije, proširili smo u vezi mode, gdje smo Hololens iskoristili kao jedan lijepi, turistički i edukativni alat za upoznavanje s modom. Riješili smo ono što je izuzetno bitno, a to je prostor za muzejsku pedagogiju. Mislim da ćemo malo ozbiljnije nastaviti rad s djecom i publikom, a uostalom i ponudu za tržište – ističe Mesek te dodaje:

– Uvođenje novih tehnologija definitivno je jako bitno, to je u trendu i na tragu onoga što i inače mislimo raditi. Posebnu vrijednost ima umrežavanje dvoraca sličnih profila i sličnih orijentacija, funkcija i vizija za budućnost. Ono što se nadam je da će ono, što smo sad postavili, zaista zaživjeti – ta ruta od šest dvoraca u bližoj regiji koji su svaki na svoj način napravili jedan iskorak u svojoj prezentaciji, a samim time dižu se i vrijednost te atraktivnost cijelog ovog prostora – govori Mesek, dodajući još da, kako bi to uspjeli, svi dionici moraju biti prisutni: od turističkih agencija i ugostiteljstva do općina, grada i svih onih kojima je u interesu da projekt zaživi kod njih kod kuće, ali i u cjelini.

Obilježen i Dan europske suradnje

Osim toga, u četvrtak je u okviru programa obilježena i 10. obljetnica Dana europske suradnje pod pokroviteljstvom hrvatskog Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te slovenske Službe Vlade Republike Slovenije za razvoj i europsku kohezijsku politiku.

Ravnateljica Uprave za europsko-teritorijalnu suradnju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Stella Arneri prisustvovala je obilježavanju te je sudjelovala i u cjelokupnom programu Dana otvorenih vrata GMV-a.

– Danas obilježavamo 10. obljetnicu Dana europske suradnje. Ona je vrlo značajna za nas jer Hrvatska sudjeluje u prekograničnoj, transnacionalnoj i međuregionalnoj suradnji i to sve pod akronimom Interreg koji je jako dobro poznat stanovništvu u pograničnom području. Republika Hrvatska je zaista uspješna u europskoj teritorijalnoj suradnji. Mi imamo i za novu perspektivu 183 milijuna eura na raspolaganju za sve programe europske teritorijalne suradnje. Ustanove u kulturi su zaista korisnici koji su prisutni na svim programima u kojima RH sudjeluje iz razloga što u pograničnom području imamo toliko značajnih i objekata, ali i manifestacija. Interreg je jedan jako dobar instrument kojim se može integrirati razne aktivnosti vezane uz turizam i kulturu – rekla je Stella Arneri.

Dobru suradnju Varaždina i EU istaknuo je i ravnatelj GMV-a. „Living Castles“ nije prvi projekt koji je financiran iz EU fondova, a nije ni zadnji. „Pravi kolač“, kaže Mesek, tek dolazi za viziju koju se želi realizirati do 2030. godine.

– Ona je ambiciozna i financijski zahtjevna, ali mislim da je itekako utemeljena i upravo pokazuje Varaždin kao jednu sredinu europskih temelja i vrijednosti pa mislim da je u tom smislu Dan europske suradnje ovdje itekako utemeljen. Intenzivno surađujemo na projektima i izložbama, suradnja se nastavlja – zaključuje Mesek.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je 242142906_287431052843385_3919668809303263455_n-1024x768.jpg

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje