Povežite se s nama

U fokusu

Veliki problemi: Županija ostaje bez 15 milijuna kuna za JPP?

Objavljeno:

- dana

MINISTAR MARIĆ POTVRDIO

– Poštovana zastupnice, vrlo ću vam kratko i jasno odgovoriti. Nije došlo do nikakvog previda. Mi s jedne strane imamo Sporazum koji je potpisan, a s druge strane nemamo suglasnost Vlade na taj Sporazum, pa se postavlja pitanje da li je Sporazum uopće smio i trebao biti potpisan.

Sporazum moramo poštovati, ali ako je pravno utemeljen, a ovaj, po svemu sudeći, to nije – rekao je danas u Saboru ministar financija Zdravko Marić prilikom rasprave o rebalansu ovogodišnjeg proračuna. 

Plenković rekao da se Sporazumi trebaju poštovati, ali…

Naime, saborska zastupnica HNS-a Božica Makar ministra je pitala je li došlo do previda jer Izmjenama i dopunama državnog proračuna za 2016. unutar Ministarstva znanosti i obrazovanja nije predviđeno 22,5 milijuna kuna za preuzimanje obveza JPP-a u Varaždinskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, pri čemu bi Varaždinska županija trebala dobiti 11 milijuna kuna.

– Jučer sam premijeru Plenkoviću postavila pitanje trebaju li se Sporazumi koje potpisuju ministri poštivati, a on je decidirano odgovorio da se trebaju – rekla je Makar i podsjetila  da je Ministarstvo još 2013. godine potpisalo Sporazum za  sufinanciranje troškova najamnine školskih objekata za 32 školska objekta po JPP-u, pri čemu bi država preuzela 55 % sufinanciranja, Županije 35 %, a 10 % jedinice lokalne samouprave. 

Klub zastupnika HNS-a i HSU-a je u Saboru danas predao amandaman na rebalans zbog škola i školskih dvorana.

No, što sada, kada Varaždinska županija očito ostaje bez 15 milijuna kuna za JPP projekte?

Županija će hibernirati?

Župan Predrag Štromar je još u proljeće ove godine upozoravao da će “Županija hibernirati“ ako ne dobije novce za JPP projekte od države. Slično je ponovio i na sjednici Županijske skupštine krajem rujna, kada je na dnevnom redu bilo Izvršenje proračuna za Varaždinsku županiju za prvih šest mjeseci ove godine, koje je Županija zaključila s 6,1 milijuna kuna minusa. Župan je tada rekao da je to zbog neisplate novca za JPP projekte i najavio da će biti još gore.

– Ako se takva situacija i dalje nastavi, bit ćemo u još većem minusu, no nećemo bankrotirati. Naime, možemo se kreditno zadužiti – rekao je Štromar u rujnu.

Kako će se u županijskoj blagajni nadoknaditi minus od 11 milijuna kuna i kakve će to imati posljedice na proračun za iduću godinu, saznat ćemo uskoro. Vijećnici Županijske skupštine će na sutrašnjoj sjednici raspravljat će upravo o prijedlogu proračuna Varaždinske županije za 2017. 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

U fokusu

Treće poskupljenje cigareta u samo mjesec dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo poskupljenje cigareta na hrvatskom tržištu, treće po redu od početka ožujka.

Nakon Tvornice duhana Rovinj i kompanije Philip Morris Zagreb, dizanje cijena najavila je i tvrtka  JT International Zagreb, i to za 10 eurocenti po kutiji.

JT je prijavio povećanje maloprodajnih cijena za određene marke cigareta  i prijave maloprodajnih cijena za nove marke pod brandom Camel. Nove cijene stupaju na snagu u srijedu, 3. travnja.

Sobranie će po novome stajati 4,90 eura, Camel 4,30 eura, Camel legend 4,10 eura, Camel compact 4,20 eura, Winston 4,20 eura, Benson & Hedges 4,10 eura te LD 4,20 eura.

Cijene su povećane između 2 i 2,5 posto, ovisno o vrsti cigareta, ali sve su, bez iznimke, skuplje za 10 eurocenti. Za toliko su cijene digli i TDR te Philip Morris. Ima li tu možda posla za Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja?

Izvor: Danica

Nastavite čitati

U fokusu

Većina učenika je ispod osnovne razine znanja hrvatskog jezika: ˝To je zbog novih tehnologija˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, komentirao je, među ostalim, rezultate nacionalnog ispita u školama.

Nacionalni ispit iz 2023. pokazao je poražavajući podatak da je u hrvatskom jeziku najviše učenika bilo ispod osnovne razine.

-Djelom je to točno, a to je zato jer se odnosi na pisani zadatak. Zbog suvremenih tehnologija naši učenici se sve lošije pisano izražavaju, ali mi upravo na otme inzistiramo, na učeničkoj pismenosti materinskog jezika. Stvari se neće lako popraviti, na društvenim mrežama učenici, kao i svi mi, komuniciraju skraćenicama i anglizmima – rekao je Filipović u Novom danu na N1 televiziji.

I fizika je imala najgore ocijene.

-To je na državnoj maturi. To je jedan višegodišnji problem jer je ona loše stručno zastupljena u školama zbog tržišta koje je fizičare usmjerilo u neka druga profitabilnija zanimanja. Pitanje je u kojoj je mjeri težina zadataka primjeran usvojenom znanju, a treba uzeti u obzir da je ona izborni predmet i da ju polažu i oni kojima ne polaganje neće donijeti nikakvu štetu, kao što je obveznim predmetima, naveo je.

Filipović kaže da ovi rezultati nemaju nikakav utjecaj na upise u srednje škole, ali da su dobar pokazatelj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje