Povežite se s nama

Međimurje

Venodjalica: Pepelnica skače, Fašjek si gladi mustače!

Objavljeno:

- dana

Zanimljivo je kako su Međimurci i ostali Slaveni bili povezani s kalendarom, odnosno koliko je veliku ulogu taj izum igrao u njihovim životima. Godina je za baltoslavenske narode bila poput rokovnika te su oni sve svoje aktivnosti vezivali uz određene datume, svetkovine, praznike ili spomendane.

Veliki broj takvih dana kajkavci su zamišljali u izrazito antropomorfiziranom obliku. Ne čudi stoga što su se i Fašniku te Pepelnici pridavale osobine živih bića. Ta su dva datuma ipak predstavljala dvije sukobljene želje u srcima proponenata: s jedne strane nalazilo se ono karnevalsko, puteno, mesnato, tjelesno i prizemno – dionizijsko, a s druge ono čisto, uzvišeno, puno odricanja i duhovno – apolonsko!

Tijekom fašnika prenaglašeno su prikazane loše osobine pojedinaca ili loše društvene pojave pa su povorka ili okupljanje mogli poslužiti kao društvena kritika. Za stare je kajkavce tako osobito važan bio i brak Fašnika (kojega neki narodu nazivaju još i Debelim utorkom!) te Pepelnice, koja nastupa dan nakon fašnika te označava početak korizme, pripremnoga posnog razdoblja prije največega kršćanskog blagdana – Uskrsa! Upravo se zbog toga na sam Pokladni utorak konzumiralo masnija jela, s više kalorija, budući da će kršćani priliku za obilnije jelo dobiti tek na Uskrs.

Ove godine fašnik pada na 25. veljače. Čini vrhunac i posljednji dan takozvanog pretkorizmenog perioda, koji počinje devete nedjelje prije Uskrsa. U tih 17 dana kršćani se pripremaju za korizmu i preispituju svoje postupke iz prethodne godine. S druge strane, nakon blagdana Bogojavljenja počinje i razdoblje karnevala. Umjetna personifikacija Fašnika obično je okrivljena za sve probleme koji su ljude tištili prošle godine i ritualno spaljena. Njezinim spaljivanjem odbacuje se teret tih problema i grijeha te se konačno može nastaviti s životom u novoj godini.

“Tu za repu, tu za ljen/tu za masno zelje…” Ovu se poznatu pokladnu pjesmu u Međimurju može čuti već naveliko. Pjevaju je i maškare koje od kuće do kuće dolaze zabaviti mještane u zamjenu za sitnu nagradu poput slatkiša ili voća. Nažalost, i taj običaj je sve rjeđi s prolaskom vremena. Zbog toga valja mlađe generacije educirati o fašničkim običajima te ih poticati da ih sačuvaju za budućnost.

Međimurje

Prelog: Gradska kavana Lovac nositelj standarda Okusi hrvatske tradicije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vrijedno priznanje primila je u utorak, 18. lipnja, Gradska kavana Lovac iz Preloga.

Naime, Gradska kavana Lovac primila je certifikat te postala dio priče Okusi hrvatske tradicije. Okusi Hrvatske tradicije je zajednički projekt koji se realizira u partnerskom odnosu županijskih te lokalnih turističkih zajednica i tvrtke DMK Vall 042 s ciljem obogaćivanja turističke ponude i razvoja novih turističkih proizvoda.

Okusi i mirisi lokalnih kuhinja, vrhunskih vina, pića i domaćih poljoprivrednih proizvoda danas su nezaobilazna sastavnica koja određuje vrijednost i kvalitetu turističke ponude određenog prostora. I upravo razvoj turističke ponude utemeljene na tim pretpostavkama sadržaj je ovog projekta. Pri tome se ponuda u sferi enogastronomskog turizma sagledava kao širi pojam koji ujedinjuje poljoprivredu, gastronomiju, enologiju i kulturu i čini je izuzetno važnom sastavnicom održivog razvoja sredine.

Osnovni cilj je unapređenje ponude tradicijskih lokalnih jela, pića i proizvoda u dnevnoj ponudi ugostiteljskih objekata te na toj osnovi sadržajniji razvoj eno-gastronomskog turizma te označavanje (labeling) i izgradnja jake tržišne prepoznatljivosti ugostiteljskih objekata nosioca standarda Okusi i njihovog identiteta kao mjesta koja garantiraju i pružaju istinski doživljaj lokalnih jela, pića i domaćih tradicijskih proizvoda.

Predajom ovog certifikata, Gradska kavana Lovac postala je nosioc standarda Okusi a certifikat je predao direktor tvrtke DMK Vall 042 Borislav Šimenc, Suzani Dominić i Martinu Dominiću, predstavnicima i vlasnicima Gradske kavane Lovac. Gradska kavana Lovac smještena je u središtu suvremenog Preloga, kao središte društvenog života i vrhunac ugostiteljske ponude grada.

U prizemlju zgrade rustikalno je uređena Gradska Kavana – restoran te ljetna terasa, dok se na katu nalazi velika konferencijska i banket dvorana, te prenoćište s četiri visokokomforne sobe. Gradska Kavana »Lovac« u svom širem okruženju pola je stoljeća poznata i kao mjesto na kojem se u svako doba godine za svaku priliku može odabrati kako jelovnik obojen lokalnim koloritom okusa, tako i jelovnik internacionalnog tipa, uz posebnu ponudu kulinarskih specijaliteta iz Međimurja susjedne Mađarske kuhinje. Predaji ovog vrijednog priznanja prisustvovali su i direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula, savjetnica za turizam gradonačelnika Grada Preloga Ljubomira Kolareka, Sandra Herman te Željko Sokač, predstavnik Grada Preloga. Veliko je ovo priznanje za Gradsku kavanu Lovac te dokaz kvalitete njihovog rada i ponude.

Prilikom same dodjele ovog priznanja, gostima je prezentiran dio zaista sjajne gastronomske ponude Gradske kavane Lovac.

Nastavite čitati

Međimurje

Počela adaptacija i opremanje Macanovog doma u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Čakovec

Počeo je projekt adaptacije i opremanja “Macanovog doma”.

Naime, Grad Čakovec izradio je projektnu dokumentaciju te istu prijavio za sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske i ostvario pravo na sufinanciranje u iznosu od 48.454,56 eura. Podsjećamo kako je riječ o projektu koji je prošao Gradu Čakovcu u okviru Natječaja i Odluke o raspodjeli financijskih sredstava za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2023. Ukupna vrijednost radova procijenjena je na 157.950,39 eura.

Bez većih ulaganja

Zgrada “Macanovog doma” spomenik je arhitekture unutar zaštićene spomeničke cjeline centra grada Čakovca. U funkciji je od izgradnje 1938. godine, a od tada čak 50-ak godina nije bilo većih ulaganja, dok je 1988. godine odrađena rekonstrukcija grijanja i elektroinstalacija, zamijenjena stolarija, izvršena sanacija zidova od vlage, a dio prostora preuređen je tad u poslovno – ugostiteljski dio.

Novim projektom najavljena je rekonstrukcija zgrade, uz kvalitetno i suvremeno opremanje sportske dvorane

Pomoćne prostorije nisu funkcionalne i već su dotrajale, kao i dvorana, tako da će se postaviti novi prozori, podne keramičke obloge, rekonstruirati i opremiti svlačionice i sanitarni čvorovi te dobaviti i postaviti nova sportska oprema.

U cilju promicanja pristupačnosti građevine osobama s invaliditetom već je postavljena pristupna rampa za osobe s invaliditetom uz ulično pročelje građevine. U svrhu povećanja energetske učinkovitosti sustave rasvjete, provest će se i zamjena postojeće rasvjete s energetski učinkovitim rješenjima (LED).

– Sve su to dobre vijesti i za više od 400 članova Gimnastičkog kluba “Marijan Zadravec Macan” Čakovec koji u najvećoj mjeri koriste prostore, a među njima je čak 240 djece predškolske dobi. “Macanov dom” koristi i velik broj udruga, skupina građana i sportskih klubova, za svoja okupljanja, treninge i pripreme za sve razine natjecanja. Grad Čakovec se zalaže za promicanje, razvoj i unapređenje rekreativnog i vrhunskog sporta na području grada, županije i šire. Obnova “Macanovog doma” je značajan korak u tom smjeru – istaknula je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje