Povežite se s nama

Međimurje

Venodjalica: Ne bitno ali je rucek ili kocen, glavno kaj bo jih čuda!

Objavljeno:

- dana

Polako je došlo vrijeme branja i spremanja kukuruza ili „kuruze“, kako ga nazivaju kajkavci.

Postupak skidanja zrnja s klipova u većem dijelu najsjevernije hrvatske županije naziva se „ružđenje“. Što se tiče same jezgre klipa, postoji puno veća varijabilnost u nazivlju. Jedna je od riječi koja ima najviše sinonima u hrvatskom jeziku.

Sijaset imena

Naziv oljuštena klipa na standardu je „oklasak“, a neki od drugih naziva koji se koriste su ajdamak, bat, batakljuša, bataljika, batučak, batuček, batuk, baturak, baturice, čepina, čokotinja, ćuka, kic, klas, klasina, klasinec, klasovina, klasovinje, kočanj, kocen, komaljika, komušina, korun, kukuruzina, kumina, kureljica, kuruška, oklipak, okoma, okomak, okomina, okrunica, orušek, otučak, paćika, patura, paturica, rucek, rucelj, rucl, rulina, šapurika, ščavina, šepurina, štruk, tekun, tulina, tulinek i drugi.

Izraz “kocen” je turskog podrijetla (turski “čokal” – štokavski “čokanj” – novoštokavski “kočanj” – kajkavski “kocen”)

U nekim područjima srednjeg i gornjeg Međimurja koristi se riječ „rucek“, što je često zbunjujuće ostalim Međimurcima, kojima je bliži pojam „kocen“. U naseljima koja oklasak nazivaju „rucek“, kocen obično nosi drugo značenje. Primjerice, na Belici riječ „kocen“ označava srčiku glavice kupusa!

Ručni rad

Pojam „rucek“ vjerojatno je povezan s izrazom „rucelj“, koji osim oklaska označava i dršku za lijevu ruku na kosi (alatu za kosidbu). Do povezivanja je vjerojatno došlo zbog oblika klipa i takve drške, ili pak zbog činjenice da se oboje upotrebljavalo, odnosno obrađivalo, rukama. Naime, riječ „ruka“ dijeli korijen s izrazima „rucek“, „rucelj“ i „ručka“.

U naseljima koja oklasak nazivaju “rucek”, kocen obično nosi drugo značenje. Primjerice, na Belici riječ “kocen” označava srčiku glavice kupusa!

Svi oni su derivirani od protobaltoslavenskog izraza „ranka“, koji pak je vjerojatno potekao od protoindoeuropskog „wronkeh“. Naravno, radi se o rekonstrukciji koja ne mora biti točna u potpunosti. S druge strane, „kocen“ je turskog podrijetla (turski „čokal“ – štokavski „čokanj“ – novoštokavski „kočanj“ – kajkavski „kocen“).

U svemu ovome ipak je najvažnije da se „nekak moremo dospomenuti“…

Međimurje

Rotary klub Prelog ove subote organizira tradicionalnu Kestenijadu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U subotu, 30. listopada, Rotary club Prelog poziva na tradicionalnu Kestenijadu.

– Drage prijateljice i prijatelji Rotarijanci i svi prijatelji Rotary-a, pozivamo vas da svojim dolaskom podržite akciju „Kestenijada 2021.“, koju Rotary club Prelog tradicionalno organizira svake godine. Članovi kluba pripremati će slasne, pečene kestene u originalnoj, rotarijanskoj pečenjari te osigurati ugodno prijateljsko druženje i pravi jesenski ugođaj te pritom nastojati skupiti sredstva za klupske humanitarne projekte – poručuju.

Kestenijada Rotary cluba Prelog će se održati u subotu, 30. listopada, od 9 do 13 sati, na Trgu Slobode, ispred Doma kulture u Prelogu. Uz predstavnike prijateljskih klubova, organizatori najavljuju i zanimljivo glazbeno iznenađenje.

Nastavite čitati

Međimurje

Kandidature za župana Međimurske županije podnose se do 11. studenoga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državno izborno povjerenstvo priopćilo je da će se prijevremeni izbori za župana i zamjenika župana Međimurske županije održati u nedjelju, 28. studenoga 2021.

Obrasci za postupak kandidiranja na prijevremenim izborima mogu se, počevši od 29. listopada, preuzeti s mrežne stranice Državnog izbornog povjerenstva www.izbori.hr.

Prijedlozi kandidatura na prijevremenim izborima moraju prispjeti Županijskom izbornom povjerenstvu Međimurske županije najkasnije u roku od 14 dana od dana stupanja na
snagu odluke o raspisivanju izbora, dakle najkasnije do 11. studenoga, do 24:00 sata.

Županijsko izborno povjerenstvo Međimurske županije sastavit će i u lokalnim sredstvima javnog priopćavanja i tisku, na oglasnoj ploči i mrežnoj stranici Međimurske županije objaviti zbirnu listu pravovaljano predloženih kandidatura i to u roku od 48 sati od isteka roka za kandidiranje, dakle do 13. studenoga 2021. do 24:00 sata.

Sve obavijesti vezane uz provedbu prijevremenih izbora mogu se dobiti u Županijskom izbornom povjerenstvu Međimurske županije sa sjedištem u Čakovcu.

Dosad je svoju kandidaturu za župana istakao samo Darko Zver, poduzetnik i predsjednik Gradskog vijeća Čakovca, iz Fokusa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje