Povežite se s nama

Život i društvo

Dobra atmosfera u Ljubešćici se nastavila seoskim igrama i humanitarnom Gulašijadom

Objavljeno:

- dana

“LJUBEŠĆICA U SRCU”

U sklopu manifestacije “Ljubešćica u srcu” danas je u Ljubešćici održana Gulašijada, humanitarna manifestacija u pripremi gulaša.

Svoje recepte ekipe su skrivale jedne od drugih ne bi li baš njihov gulaš bio najslasniji, a s kuhačom u ruci “uhvatili” smo i načelnika Općine Nenada Horvatića.

Sunce nemilosrdno pržilo, no kuhalo se naveliko

– Ove godine Gulašijada je okupila 18 ekipa, što je po ovoj vrućini doista jako puno. Svaka Gulašijada je humanitarnog karaktera, pa tako i ovogodišnja. Na području općine postoji jedna gospođa koja ima rak i potrebno joj je 30.000 kuna za jednu dozu lijekova. Sve ekipe su se složile dati određeni dio novaca za pomoć našoj mještanki, a svi koji će kasnije htjeti probati gulaš moći će ga kupiti i tako joj pomoći – rekao je načelnik Horvatić koji se zahvalio svim mještanima i njihovim gostima koji su pomogli ovu akciju jer je hvale vrijedna.  

A dok su jedni bili zaokupljeni kuhanjem, drugi su se okušali na terenima. Održane su seoske igre u kojoj su samo najodvažniji odmjerili snage jer nije bilo lako zavezanih nogu udarati loptu, niti voziti “tačke” na pripremljenom poligonu od bala slame. Održana je i revijalna utakmica u kojoj su snage odmjerile ekipe “4 čoška” i “Penzići”, dok je današnja večer rezervirana za Tarapana bend i Taburaški sastav Kraljevi.   

Programi “Ljubešćice u srcu” nastavljaju se sutra. U 8 sati počinje 21.Ribički kup Općine Ljubešćica, a u 15 sati otvara  se 9. Ljubeški sejem na kojem će se pod šatorom kod sportske dvorane predstaviti udruge i poduzetnici s područja općine i njihovi gosti. U Etno kući u Ljubešćici u 17.30 počet će Bakina škrinja – modna revija etno haljina, uz promociju zbornika literarnih radova Ljubeška zipka. U 19 sati slijede etno-susreti, koji će se održati u sportskoj dvorani u Ljubešćici, a sve završava nastupom , a čiji je početak najavljen za 19.00 sati, nastupit će KUD Ljuba voda, Folklorna grupa Tamburaškog sastava Terca.

Izvor:
Foto: Marta Konjačić

Život i društvo

FOTO Prečasni Ivan Kozjak, rodom iz Belice, proslavio 60. obljetnicu svog ređenja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Anita Trešćec/Varaždinska biskupija

Umirovljeni svećenik Varaždinske biskupije preč. Ivan Kozjak, rodom iz Belice, proslavio je 29. lipnja šezdesetu obljetnicu svoga svećeničkog ređenja u kapeli sv. Ivana Arškog u Svećeničkom domu u Varaždinu, piše Varaždinska biskupija.

Na svečanom euharistijskom slavlju kojem je predsjedao koncelebrirala su šesnaestorica svećenika. Među njima bili su mons. Antun Perčić, generalni vikar, preč. Josip Koprek, ravnatelj Svećeničkog doma, preč. Damir Bobovec, preč. Mario Kopjar, umirovljeni svećenici – korisnici Svećeničkog doma, vlč. Ivica Puškadija, župnik Župe Sveti Juraj na Bregu gdje je svečar bio župnik punih 37 godina i vlč. Karlo Kruljac, župnik iz svečareve rodne Župe Belica.

Na zahvalnom misnom slavlju dijamantnog jubileja okupili su se obitelj, rodbina i prijatelji preč. Kozjaka te djelatnici Svećeničkog doma. Preč. Kozjak svetu misu je prikazao za svoje pokojne roditelje, brata i sestru.

Uvodeći u sveto misno slavlje preč. Kozjak je pozvao na promišljanje i preispitivanje kako svatko od nas koristi talente koje mu je Gospodin darovao. Istaknuo je kako mu je bila želja ovaj jubilej proslaviti u ovom intimnom krugu braće svećenika, obitelji i prijatelja, zahvaliti Gospodinu na daru života, obitelji iz koje je potekao te na daru svećeničkog poziva koji je nastojao živjeti i ostvarivati posljednjih šezdeset godina.

Prigodnu propovijed održao je preč. Josip Koprek, koji je rekao da je prigodno ovakav jubilej slaviti upravo na svetkovinu apostolskih prvaka Petra i Pavla, kada je slavljenik i bio zaređen za svećenika 1962. godine.

– U onoj mjeri u kojoj smo povezani s Kristom, u mjeri u kojoj se damo od njega oblikovati, tako će na koncu izgledati naš život i naše svećeništvo – rekao je preč. Koprek i završio propovijed riječima čestitke slavljeniku, uza želju da i nadalje svakog dana ustraje i u suradnji s Božjom milošću svoje srce oblikuje da bude što sličnije Presvetom Srcu Isusovu.

Preč. Ivan Kozjak rođen je 5. svibnja 1936. godine na Belici. Za svećenika je zaređen na Petrovo 1962. godine po rukama zagrebačkog nadbiskupa Franje Šepera. Mladu misu proslavio je 15. srpnja iste godine na rodnoj Belici.

Bio je dvije godine na službi kapelana u Bjelovaru, a zatim je šest godina bio župnikom u Ruševu, odakle je dvije godine upravljao i župom Čaglin. Nakon toga je nešto kraće od godine dana upravljao župom Velika Trnovitica i župom Ladislav. Ujesen 1972. godine preuzeo je Župu Sveti Juraj na Bregu u gornjem Međimurju, gdje je bio župnikom sve do 2009. godine kada je umirovljen. Danas živi u Svećeničkom domu u Varaždinu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Gradovi i općine u Varaždinskoj županiji uglavnom dobili najviše ocjene za transparentnost proračuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Institut za javne finacije (IJF) objavio je podatke o transparentnosti regionalnih/lokalnih proračuna od studenog 2021. do travanja 2022. godine.

Razina proračunske transparentnosti može iznositi od 0 do 5, s time da je 5 najviša ocjena.

– Transparentni proračuni omogućuju uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu pa građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti regionalnih/lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju. KARTA prikazuje proračunsku transparentnost mjerenu brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama svih županija, gradova i općina – objašnjavaju iz IJF-a.

Odlična je vijest da gotovo sve općine i gradovi u Varaždinskoj županiji imaju peticu iz proračunske transparentnosti. I sama Varaždinska županija dobila je peticu. Mnogi od njih već godinama dobivaju najbolju ocjenu u ovom segmentu.

Općine Bednja, Ljubešćica i Cestica dobile su četvorku. Najniža ocjena u varaždinskoj županiji je trojka, i nju je dobio samo Grad Novi Marof.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje