Povežite se s nama

Život i društvo

Vesna Cupar nagrađena za 43 godine rada u zdravstvu i hitnoj službi

Objavljeno:

- dana

U Županijskoj palači u Varaždinu obilježeno je deset godina rada Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije.

Svečanosti su uz domaćina ravnatelja Nastavnog zavoda Mladena Smoljanca nazočili i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, saborski zastupnik i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, zamjenica župana Silvija Zagorec, gradonačelnik grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj, načelnici općina i gradova, ravnateljica Uprave za primarnu zdravstvenu zaštitu, zdravstveni turizam, lijekove i medicinske proizvode, javno zdravstvo i javnozdravstvenu djelatnost u Ministarstvu zdravstva Danica Kramarić, pomoćnik ravnateljice za sestrinstvo Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Damir Važanić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Varaždinske županije Ljubica Božić, ravnatelji Zavoda za hitnu medicinu iz cijele Hrvatske, djelatnici Nastavnog zavoda te predstavnici ostalih zdravstvenih institucija.

Ravnatelj Mladen Smoljanec je izrazio zadovoljstvo što ima prilike čestitati sadašnjim i bivšim djelatnicima nastavnog zavoda njihov dan te im se zahvaliti na njihovom trudu.

– Mi kao Zavod postojimo deset godina, iako je Hitna medicinska služba djelovala na razne načine i oblike i prije toga, ali 15. lipnja 2012. godine je službeno počeo s radom Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije koji je 17. ožujka ove godine prerastao u nastavni zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije – prvi u županiji, treći u Hrvatskoj. Završili smo Nastavni centar u Ludbregu, opremili ga, opremili smo i ispostavu Ludbreg, prošle godine smo opremili Ispostavu Ivanec, a ove godine novomarofsku. Obnovili smo i 24 vozila u voznom parku Saniteta i Hitne medicinske službe, tako da smo puno radili u ovih deset godina – rekao je Smoljanec.

– U sljedećem periodu nam je prioritet certifikacija i akreditacija sustava i daljnja obnova voznog parka te konačno preseljenje Ispostave Varaždin na jednu lokaciju, kad se oslobodi zgrada Zavoda za javno zdravstvo. Imamo 169 djelatnika, od toga imamo 25 timova T1, znači liječnik, medicinska sestra, tehničar i vozač, a imamo i 16 timova saniteta, znači 32 vozača i 32 tehničara. Uvijek se desi nekakav, manjak, međutim to je optimum koji u ovom trenutku možemo postići i zahvaljujući organizaciji, da imamo ispostave u Ludbregu, Novom Marofu, Ivancu i Varaždinu, pokrivamo 95 % u pola sata od mjesta koje pokriva ispostava – zaključio je ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Mladen Smoljanec.

Župan Anđelko Stričak je naznačio Varaždinska županija kao osnivač zdravstvenih ustanova na području Županije, pa tako i Nastavnog zavoda vodi brigu o svakom segmentu zdravstvene zaštite.

– Kad govorimo o njihovom radu i njihovoj važnosti moramo istaknuti najznačajnije brojke, a to su da godišnje odrade 12.000 intervencija na terenu, 15.000 pregleda u ambulanti, prevezu 65.000 pacijenata, odnosno na godišnjoj razini prijeđu preko 1,3 milijuna kilometara i to bez obzira na to kakvi su vremenski uvjeti, oni su uvijek na usluzi našim građanima. Sama ta brojka govori jako puno o njihovoj važnosti. Danas ćemo nagraditi sve one koji su u zdravstvu, odnosno hitnoj medicinskoj službi proveli više od 40 godina i ja im na tome čestitam jer je to zaista jako puno, 40 godina biti na usluzi i pomoći svojim sugrađanima te je dodao kako uvijek ima problema, ali zato su dužnosnici ovdje da ih rješavaju – rekao je župan.

– Starost vozila u našem Zavodu je između sedam i osam godina. Vozni park obnavljamo iz godine u godinu i smatram da sedam, osam godina nije previše, ali radimo na tome da bude još mlađi jer u njihovom radu najbitniji faktor je faktor brzine, da se na vrijeme dođe do mjesta nesreće. Da bi to mogli, moraju imati sigurna i dobro opremljena vozila i to ćemo sigurno odraditi – dodao je Stričak.

Damir Važanić zamjenik ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu je uputio ravnatelju i djelatnicima čestitke povodom 10. rođendana.

– Želim svima čestitati 10. rođendan, ovo je veliki dan i možemo vidjeti koliko je puno toga napravljeno u zadnjih deset godina. Pomaci su jako veliki, ovo je danas Zavod koji je doista respektabilan, koji je postao Nastavni zavod za hitnu medicinu i koji ima dobro educirano osoblje. Zavod je isto tako i dobro opremljen, imaju standardizirana vozila i medicinsku opremu te doista kvalitetno zbrinjavaju hitne pacijente. Hrvatski zavod za hitnu medicinu prati cjelokupni rad hitnih medicinskih službi u Republici Hrvatskoj i donosi određene standarde, kako za vozila tako i za medicinsku opremu te edukacije, i varaždinski Zavod doista je pri samom vrhu ako gledamo sve zavode u Republici Hrvatskoj zahvaljujući i entuzijazmu medicinskih djelatnika, ali i ravnatelja i župana koji ih uvijek podržava i koji je uvijek tu kada treba nešto više pripomoći u samom radu ovog zavoda – naglasio je Važanić.

Božidar Novoselec kao tehničar radio je 40 godina u hitnoj službi.

– Bilo je zaista izazovno. Trebalo je hrabrosti i energije i čast mi je bila raditi 40 godina. Bilo je lijepih i ružnih trenutaka, rad je takav, na terenu, ali sam izdržao do kraja. Ostanu vam u sjećanju trenuci kada spasite ljudski život, to je nešto najvrijednije, najčasnije, a ima i ružnih trenutaka, ali to zaboravimo – rekao je Novoselec.

U okviru svečanosti zaslužnim pojedincima uručena su priznanja za njihov nesebičan rad, trud i požrtvovnost, pa su tako prigodna priznanja dobili Andrija Kolačko za 40 godina rada u zdravstvu i hitnoj službi, Josip Lisičak za 40 godina rada u zdravstvu i hitnoj službi, Dražen Hrg za 40 godina rada u zdravstvu i hitnoj službi, Goran Zanjko za 41 godinu rada u zdravstvu i hitnoj službi, Božidar Novoselec za 41 godinu rada u zdravstvu i hitnoj službi, Vesna Keretić za 42 godine rada u zdravstvu i hitnoj službi i Vesna Cupar za 43 godine rada u zdravstvu i hitnoj službi.

Svečanost su svojim nastupom upotpunili učenici Glazbene škole Varaždin.

Život i društvo

U Hrvatskoj prevladava virus gripe A, u dvije županije na sjeveru ukupno 641 novi slučaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Hrvatskoj je tijekom sezone gripe 2022./2023., zaključno s 29. siječnja, u sklopu ukupnog tjednog izvještavanja zaprimljeno ukupno 19.372 prijava oboljelih od gripe na razini države, podaci su HZJZ-a.

Od toga su 4047 prijave zaprimljene u četvrtom tjednu ove godine, odnosno od 23. do 29. siječnja.

U Varaždinskoj je županiji u ovoj sezoni gripe prijavljeno ukupno 850 slučajeva, a u posljednjem tjednu 341 novi slučaj.

Međimurje je imalo ukupno 611 slučajeva gripe, a u četvrtom tjednu ove godine 300 novih.

Tijekom ove sezone prijavljena su šest smrtna ishoda zbog gripe i njezinih komplikacija.

Najveća stopa prijave gripe na 100.000 stanovnika bilježi se u Koprivničko-križevačkoj (incidencija 1668,3), Krapinsko-zagorskoj, Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji. Ova stopa za Varaždinsku županiju iznosi 531,1, a za Međimursku 579,7.

– U Nacionalnom referentnom centru za gripu HZJZ-a u uzorcima pozitivnim na virus gripe u tjednu 4. prevladava virus gripe A (96,8%), uz sporadičnu detekciju virusa gripe B. Među subtipiziranim uzorcima pozitivnih na virus gripe A, u većini uzoraka (79,4%) potvrđen je virus gripe A/H1N1, dok virus gripe A/H3N2 čini 20,6% svih subtipiziranih uzoraka – objavio je HZJZ.

Nastavite čitati

Život i društvo

APN kreće u novi krug provedbe natječaja subvencioniranja stambenih kredita

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) 1. veljače je objavila da kreće u novi krug provedbe natječaja subvencioniranja stambenih kredita u 2023. godini.

Objavili su hodogram prema kojemu po kojem je objava javnog poziva za dostavu ponuda banaka planirana za sredinu veljače, dok bi APN zahtjeve građana trebao zaprimati od 20. ožujka.

U objavljenom hodogramu 20. ožujka je naveden kao datum kada će banke u ime svojih klijenata početi s predajom zahtjeva za subvencije APN-u.

Javni poziv za građane bit će otvoren oko mjesec dana, odnosno do utroška osiguranih državnih sredstava, a procjenjuje se da će za ovu godinu biti potrebno izdvojiti oko 9.3 milijuna eura ili 70 milijuna kuna, što odgovara broju od oko 5800 zahtjeva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje