Povežite se s nama

Život i društvo

Vesna Cupar nagrađena za 43 godine rada u zdravstvu i hitnoj službi

Objavljeno:

- dana

U Županijskoj palači u Varaždinu obilježeno je deset godina rada Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije.

Svečanosti su uz domaćina ravnatelja Nastavnog zavoda Mladena Smoljanca nazočili i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, saborski zastupnik i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, zamjenica župana Silvija Zagorec, gradonačelnik grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj, načelnici općina i gradova, ravnateljica Uprave za primarnu zdravstvenu zaštitu, zdravstveni turizam, lijekove i medicinske proizvode, javno zdravstvo i javnozdravstvenu djelatnost u Ministarstvu zdravstva Danica Kramarić, pomoćnik ravnateljice za sestrinstvo Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Damir Važanić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Varaždinske županije Ljubica Božić, ravnatelji Zavoda za hitnu medicinu iz cijele Hrvatske, djelatnici Nastavnog zavoda te predstavnici ostalih zdravstvenih institucija.

Ravnatelj Mladen Smoljanec je izrazio zadovoljstvo što ima prilike čestitati sadašnjim i bivšim djelatnicima nastavnog zavoda njihov dan te im se zahvaliti na njihovom trudu.

– Mi kao Zavod postojimo deset godina, iako je Hitna medicinska služba djelovala na razne načine i oblike i prije toga, ali 15. lipnja 2012. godine je službeno počeo s radom Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije koji je 17. ožujka ove godine prerastao u nastavni zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije – prvi u županiji, treći u Hrvatskoj. Završili smo Nastavni centar u Ludbregu, opremili ga, opremili smo i ispostavu Ludbreg, prošle godine smo opremili Ispostavu Ivanec, a ove godine novomarofsku. Obnovili smo i 24 vozila u voznom parku Saniteta i Hitne medicinske službe, tako da smo puno radili u ovih deset godina – rekao je Smoljanec.

– U sljedećem periodu nam je prioritet certifikacija i akreditacija sustava i daljnja obnova voznog parka te konačno preseljenje Ispostave Varaždin na jednu lokaciju, kad se oslobodi zgrada Zavoda za javno zdravstvo. Imamo 169 djelatnika, od toga imamo 25 timova T1, znači liječnik, medicinska sestra, tehničar i vozač, a imamo i 16 timova saniteta, znači 32 vozača i 32 tehničara. Uvijek se desi nekakav, manjak, međutim to je optimum koji u ovom trenutku možemo postići i zahvaljujući organizaciji, da imamo ispostave u Ludbregu, Novom Marofu, Ivancu i Varaždinu, pokrivamo 95 % u pola sata od mjesta koje pokriva ispostava – zaključio je ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Mladen Smoljanec.

Župan Anđelko Stričak je naznačio Varaždinska županija kao osnivač zdravstvenih ustanova na području Županije, pa tako i Nastavnog zavoda vodi brigu o svakom segmentu zdravstvene zaštite.

– Kad govorimo o njihovom radu i njihovoj važnosti moramo istaknuti najznačajnije brojke, a to su da godišnje odrade 12.000 intervencija na terenu, 15.000 pregleda u ambulanti, prevezu 65.000 pacijenata, odnosno na godišnjoj razini prijeđu preko 1,3 milijuna kilometara i to bez obzira na to kakvi su vremenski uvjeti, oni su uvijek na usluzi našim građanima. Sama ta brojka govori jako puno o njihovoj važnosti. Danas ćemo nagraditi sve one koji su u zdravstvu, odnosno hitnoj medicinskoj službi proveli više od 40 godina i ja im na tome čestitam jer je to zaista jako puno, 40 godina biti na usluzi i pomoći svojim sugrađanima te je dodao kako uvijek ima problema, ali zato su dužnosnici ovdje da ih rješavaju – rekao je župan.

– Starost vozila u našem Zavodu je između sedam i osam godina. Vozni park obnavljamo iz godine u godinu i smatram da sedam, osam godina nije previše, ali radimo na tome da bude još mlađi jer u njihovom radu najbitniji faktor je faktor brzine, da se na vrijeme dođe do mjesta nesreće. Da bi to mogli, moraju imati sigurna i dobro opremljena vozila i to ćemo sigurno odraditi – dodao je Stričak.

Damir Važanić zamjenik ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu je uputio ravnatelju i djelatnicima čestitke povodom 10. rođendana.

– Želim svima čestitati 10. rođendan, ovo je veliki dan i možemo vidjeti koliko je puno toga napravljeno u zadnjih deset godina. Pomaci su jako veliki, ovo je danas Zavod koji je doista respektabilan, koji je postao Nastavni zavod za hitnu medicinu i koji ima dobro educirano osoblje. Zavod je isto tako i dobro opremljen, imaju standardizirana vozila i medicinsku opremu te doista kvalitetno zbrinjavaju hitne pacijente. Hrvatski zavod za hitnu medicinu prati cjelokupni rad hitnih medicinskih službi u Republici Hrvatskoj i donosi određene standarde, kako za vozila tako i za medicinsku opremu te edukacije, i varaždinski Zavod doista je pri samom vrhu ako gledamo sve zavode u Republici Hrvatskoj zahvaljujući i entuzijazmu medicinskih djelatnika, ali i ravnatelja i župana koji ih uvijek podržava i koji je uvijek tu kada treba nešto više pripomoći u samom radu ovog zavoda – naglasio je Važanić.

Božidar Novoselec kao tehničar radio je 40 godina u hitnoj službi.

– Bilo je zaista izazovno. Trebalo je hrabrosti i energije i čast mi je bila raditi 40 godina. Bilo je lijepih i ružnih trenutaka, rad je takav, na terenu, ali sam izdržao do kraja. Ostanu vam u sjećanju trenuci kada spasite ljudski život, to je nešto najvrijednije, najčasnije, a ima i ružnih trenutaka, ali to zaboravimo – rekao je Novoselec.

U okviru svečanosti zaslužnim pojedincima uručena su priznanja za njihov nesebičan rad, trud i požrtvovnost, pa su tako prigodna priznanja dobili Andrija Kolačko za 40 godina rada u zdravstvu i hitnoj službi, Josip Lisičak za 40 godina rada u zdravstvu i hitnoj službi, Dražen Hrg za 40 godina rada u zdravstvu i hitnoj službi, Goran Zanjko za 41 godinu rada u zdravstvu i hitnoj službi, Božidar Novoselec za 41 godinu rada u zdravstvu i hitnoj službi, Vesna Keretić za 42 godine rada u zdravstvu i hitnoj službi i Vesna Cupar za 43 godine rada u zdravstvu i hitnoj službi.

Svečanost su svojim nastupom upotpunili učenici Glazbene škole Varaždin.

Život i društvo

Dvojac iz DVD-a Varaždin Breg nastupio na ekstremnom vatrogasnom natjecanju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Operativci DVD-a Varaždin Breg pod sponzorstvom Hrvatske vatrogasne zajednice, Varaždinske županije i Općina Gornji Kneginec, nastupili na najtežem vatrogasnom natjecanju Firefighter Challenge-TFA Hungary 2024 u mađarskom Sombotelu.

Od 100 prijavljenih natjecatelja iz Mađarske, Austrije, Slovačke i Hrvatske, završilo ih je 89. Član DVD-a Varaždin Breg, Siniša Horvat osvojio je 4. mjesto (3. mjesto pobjeglo mu je za samo 8 stotinki), a nastupio je i Andy Barulek.

– Iako smo imali poteškoća jer je jedan član tima morao odustati zbog zdravstvenih razloga, mađarski kolega Turcán Màrk uskočio je i zauzeli smo kao TFA Team Croatia 5. mjesto od 13 timova. Bravo za naše operativce koji su pokazali snagu općinskog, županijskog i državnog vatrogastva na međunarodnoj sceni! – ističu iz DVD-a Varaždin Breg.

Nastavite čitati

Život i društvo

Prigodnim programom i podjelom nagrada u OŠ Martijanec proslavljen završetak školske godine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom kraja školske godine, u Osnovnoj školi Martijanec održan je prigodni program kako bi školarci proslavili završetak još jedne godine, a neki se i oprostili od osnovne škole.

U programu su sudjelovali učenici razredne i predmetne nastave OŠ Martijanec, članovi izvannastavnih aktivnosti dramskih, plesnih grupa, školski zbor i tamburaški orkestar, a točku na njemačkom jeziku izveli su i učenici „Male njemačke družine”, dok su program pripremili učitelji voditelji skupina izvannastavnih aktivnosti.

Tijekom programa ravnateljica OŠ Martijanec Sonja Huzjak te načelnik Općine Martijanec, Branimir Nađ, podijelili su prigodne nagrade najuspješnijim učenicima i mentorima koji su se istaknuli tijekom godine u provođenju projekata i natjecanja, a šećer na kraju bila je izvedba pjesme „Rim Tim Tagi Dim” popraćena poznatom koreografijom.

OŠ Martijanec ove je godine po prvi puta provodila eksperimentalni program Cjelodnevne škole, a kako ističe ravnateljica Huzjak, učenicima se zaista trude ponuditi suvremeni način poučavanja i mnoštvo aktivnosti van redovnih kurikuluma.

– U četvrtak, uz Sportski dan, imali smo i gostovanje Stem Laba gdje su učenici imali prilike sudjelovati u raznovrsnim radionicama iz područja prirodoslovlja, tehničke kulture i novih tehnologija, a u petak, uz Dan škole, učenicima je osiguran mobilni Planetarij u kojem su imali prilike otkrivati tajne svemira – rekla je ravnateljica koja se ujedno osvrnula i na program cjelodnevne škole, ali i poslala poruku svojim učenicima.

– Uspješno smo prebrodili prvu godinu Cjelodnevne škole. Neke su nam stvari bile odlične, na nekima ćemo još svi zajedno poraditi sljedeće godine, da nam u školi svima bude sigurno, ugodno i veselo. Svima zahvaljujem na odličnoj suradnji, kako učenicima i roditeljima, tako i svim zaposlenicima. Počinje dugo toplo ljeto, dobro se odmorite i napunite baterije za jesen. Udžbenici i svi ostali nastavni materijali čekat će vas u školi, tako da o tome ne trebate voditi brigu. Dakle, opustite se i uživajte – poručila je ravnateljica.

Općinski načelnik Branimir Nađ čestitao je svim učenicima na još jednoj uspješno završenoj školskoj godini, dok je osmašima poželio mnogo sreće u daljnjem školovanju.

– Danas smo imali prilike podijeliti i nagrade najboljim učenicima i mentorima, za što je sredstva osigurala Općina. Nagrađeno je ukupno 50 učenika i 10 mentora. Sama ta brojka govori o uspješnosti naše osnovne škole i koliko se ovdje radi sa našom djecom. Čestitam svima na uspješno završenoj godini i želim svima da ugodno provedu ljetne praznike te da se u školu vrate puni elana – rekao je načelnik Nađ.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje