Povežite se s nama

Život i društvo

Upišite Graditeljsku, prirodoslovnu i rudarsku školu: nude raznolike i vrlo tražene programe

Objavljeno:

- dana

Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola upisuje učenike u vrlo raznolike programe: od Prirodoslovne gimnazije do tehničkih zanimanja iz područja geologije, rudarstva, prehrane, kemijske tehnologije i graditeljstva, a u tom području upisuju i trogodišnja zanimanja.

Lakše do posla

Jedan od najatraktivnijih programa je Arhitektonski tehničar. Volite li crtati, imate bujnu maštu i želite oblikovati grad i svijet u kojem živite na svoj način te ostaviti materijalni trag kao naslijeđe, ako ste zadivljeni modernim svjetskim građevinama, to je program za vas. Graditeljstvo, a posebno arhitektura, je uvijek potrebno, a današnje mogućnosti uz nove materijale i nove načine gradnje su beskrajne. Riječ je o zanimanju koje je tehničko, ali uključuje i umjetnički duh i puno mašte. Postoji izreka: “Ako želiš znati kakva je budućnost, stvori je sam”, koja se može primijeniti na graditeljstvo i arhitekturu.

Od jeseni ponovno upisuju i program Građevinski tehničar, za koji postoji velik interes, a nije upisivan desetak godina. Građevinski tehničar sudjeluje u svim poslovima građenja: od planiranja i pripreme te projektiranja pa sve do izvedbe građevine. Razlikujemo poslove građevinskog tehničara visokogradnje (obiteljskih kuća, vikendica, garaža, višekatnih objekata…) i građevinskog tehničara niskogradnje (ceste, pruge, mostovi, zračne luke, vodovodi…). Prema poslu koji obavlja može biti: neposredni proizvođač – njegov je posao organizacija i nadzor nad izvođenjem većeg ili manjeg dijela poslova na gradilištu; planer-dispečer i kalkulant-analitičar, koji se bave pripremom i organizacijom proizvodnje, te tehničar, koji se bavi crtanjem.

U području graditeljstva upisuju i trogodišnja zanimanja – Zidar, Keramičar, Monter suhe gradnje i Rukovatelj samohodnim građevinskim strojevima, a od ove godine ponovno upisuju i vrlo tražen program Tesar. Sva trogodišnja zanimanja su vrlo deficitarna i tražena kako u Hrvatskoj, tako i u Europi. U tim zanimanjima učenici mogu dobiti stipendije i, što je još važnije, posao odmah nakon školovanja. Prehrana je uvijek u modi, stoga u tom području upisuju dva programa: Prehrambeni tehničar i Tehničar nutricionist. Prehrambeni tehničar je zanimanje koje se bavi obradom, preradom i čuvanjem hrane, kao i tehnologijama pripreme hrane te industrijom, dok tehničar nutricionist proučava pravilnu prehranu te kreira jelovnike za određene skupine ljudi. Sve je potrebnije i zanimanje ekološki tehničar, koji proučava promjene u prirodi, analizira tlo, vodu i zrak te daje smjernice kako pomoći okolišu te živjeti u skladu s prirodom.

U području geologije i rudarstva su dva programa – Geološki tehničar i Rudarski tehničar. Geološki tehničar proučava sastav tla, mogućnost eksploatacije, traži prirodne izvore nafte, plina i mineralnih sirovina te proučava klizišta i stabilnost zemlje i stijena kod potresa. Rudarski tehničar obavlja eksploataciju pijeska, šljunka i mineralnih sirovina za potrebe graditeljstva, posebno niskogradnje, izgradnje cesta.

Učenici svih tehničkih programa redovito sudjeluju na državnim natjecanjima iz znanja i vještina koja su specifična za svaki program, a posebno su uspješni učenici u crtanju, kao i keramičari, zidari i ekološki tehničari, koji svake godine osvoje i poneku medalju. Učenici tehničkih programa mogu nastaviti školovanje na fakultetima i veleučilištima diljem Hrvatske, a posebno je zanimljivo da su svi smjerovi zastupljeni u Varaždinu, na Geotehničkom fakultetu (studij zaštite okoliša) i Sveučilištu Sjever (graditeljstvo i smjerovi vezani uz prehranu), a mnogo učenika upisuje i sestrinstvo, logistiku, kao i Fakultet organizacije i informatike. Program koji je jedinstven u ovoj županiji je Prirodoslovna gimnazija.

Riječ je o gimnazijskom programu koji u sve četiri godine školovanja sadrži vježbe iz kemije, biologije i fizike, uz smanjenu satnicu iz društvenih predmeta. Učenicima je također omogućeno učenje dodatnog sata matematike kako bi što lakše i bolje položili ispit državne mature i upisali željeni fakultet. Posebno je kvalitetna nastava kemije, iz koje učenici svake godine odlaze na državno natjecanje i postižu zapažene rezultate, kako iz znanja, tako i s malim znanstvenim radovima, a imali su i državnog prvaka iz kemije.

– Prošle godine uložili smo znatna sredstva za opremanje laboratorija iz kemije, fizike i biologije te u pametne ploče za matematiku, geografiju i povijest. Od jeseni vas očekuju četiri najmodernija kemijska laboratorija te laboratorij za mikrobiologiju. Na taj način učenici su u mogućnosti proći kroz sve laboratorijske vježbe, kako klasične, tako i instrumentalne, pomoću raznih mjernih uređaja koje čak ni neki fakulteti nemaju. Posebna pomoć našim učenicima je i to što naši nastavnici kemije sudjeluju u ispravljanju ispita državne mature te su vrlo kompetentni u tom području, i u sve četiri godine rade na tome da učenici što bolje polože kemiju i bez posebnih priprema. Nakon mature učenici Prirodoslovne gimnazije mogu upisati sve prirodoslovne i biomedicinske studije, pa tako imamo učenike koji studiraju ili su već završili studije farmacije, medicine, veterine ili kemije na PMF-u, kemijske i prehrambene tehnologije, poljoprivrede i šumarstva, ali i matematike i informatike na PMF-u, FOI-ju ili FER-u, strojarstvo, jezike, psihologiju, pa čak i režiju i glumu. To pokazuje svestranost učenika, ali i nastavnika da prilagode nastavu učenicima i njihovim brojnim talentima – ističu iz škole.

Učenici također mogu steći DSD jezičnu diplomu iz njemačkog jezika, sudjeluju na natjecanju “Simulirano suđenje” te brojnim Erasmus+ programima, a u školi djeluje i Centar izvrsnosti iz kemije.

– Napravili smo veliki “makeover” škole, tj. preuredili smo školu tako da je postala puno vedrija i veselija i željeli bismo da učenici nakon nastave ostanu u školi i bave se raznim slobodnim aktivnostima – šahom, sportskim aktivnostima i dr. Tu je i školski rock bend, koji obvezno nastupa na maturalnoj večeri te organizira Božićni koncert. Kako škola ne bi bila samo mjesto učenja, kako bismo se što više otvorili javnosti i povezali s društvom, organiziramo i razne humanitarne akcije – ističu iz škole te pozivaju učenike osmih razreda da im daruju povjerenje jer, osim znanja, želja im je razviti empatiju prema onima kojima je pomoć potrebna i odgojiti dobre ljude. – Njima ostavljamo ovaj svijet, a želimo da je lijep, sretan i pošten – zaključuju.

Sjajan uspjeh učenika

I ove je godine učenik Karlo Levanić iz drugog razreda Arhitektonskih tehničara sudjelovao na Državnome natjecanju iz matematike te osvojio visoko drugo mjesto. Od 10. do 12. svibnja u Zagrebu na Zagrebačkom velesajmu, u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, održano je Državno natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2022. Učenici Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole natjecali su se u pet disciplina i postigli sljedeće rezultate:

– Veronika Hrman – 4B – Eko laboratorij – 1. mjesto – mentorica Tamara Tkalec Car

– Matko Hosni – 4F – Arhitektonske tehnologije – 2. mjesto – mentorica Danijela Đurić

– Luka Migles – 3HI – Zidarstvo – 3. mjesto – mentor Milivoj Ptiček

– Lovro Mišak – 3HI – Zidarstvo – 3. mjesto – mentor Milivoj Ptiček

– Mihael Kralj – 3HI – Keramičarstvo i oblaganje – 4. mjesto – mentor Damir Pečevski

– Ema Kreč – 4F – Graditeljska tehnologija – 5. mjesto – mentor Rajko Kunić.

Život i društvo

FOTO Sveti Nikola stigao u Veliki Bukovec i mališane razveselio darovima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Društveni dom u Velikom Bukovcu u nedjelju je bio ispunjen smijehom i veseljem.

Stigao je omiljeni svetac, a mališani su mogli uživati i u zanimljivom igrokazu.

Događanje se održalo na inicijativu Udruge žena Veliki Bukovec, a Sveti Nikola mališane je na kraju razveselio i darovima.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općinsko vijeće Petrijanca jednoglasno usvojilo proračun za 2024. koji iznosi 7,6 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 26. sjednici Općinskog vijeća Općine Petrijanec u petak, 1. prosinca, jednoglasno je usvojen Proračun Općine Petrijanec za 2024. godinu i projekcije za 2025. i 2026. godinu te je donijeta Odluka o izvršenju proračuna Općine Petrijanec za narednu godinu.

Općinski vijećnici usvojili su i prijedloge Programa javnih potreba Općine Petrijanec za 2024. godinu, Program građenja komunalne infrastrukture i program održavanja komunalne infrastrukture na području Općine Petrijanec tijekom iduće godine.

Općinski Proračun za iduću godinu u iznosu od 7.641.000 eura je proračun s razvojnom i socijalnom komponentom koji osigurava nastavak započetih projekata, potiče razvoj predškolskog odgoja i školstva, brine o komunalnoj infrastrukturi, novim ulaganjima u sva naselja, ali i održavanju objekata, izgradnji novih objekata kao što je vrtić te osigurava nesmetan rad udruga građana.

Detaljan uvid u Proračun za iduću godinu svi zainteresirani mogu ostvariti na općinskim internet stranicama na adresi www.petrijanec.hr

Vijeće je također donijelo i odluke vezane uz civilnu zaštitu, konkretno analizu stanja civilne zaštite na području Općine Petrijanec, kao i plan razvoja civilne zaštite na području Općine Petrijanec te smjernice za organizaciju i razvoj civilne zaštite.

Vijeće je raspravljalo i jednoglasno također donijelo i odluku o visini poreznih stopa godišnjeg poreza na dohodak na području Općine Petrijanec te odluku o porezima. Važna odluka također jednoglasno donijeta je 3. Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Petrijanec i Odluka o nabavi i financiranju inventara dječjeg vrtića u Petrijancu.

Također jednoglasno, donijeta je i odluka o imenovanju i protezanju pojedinih ulica u naselju Nova Ves Petrijanečka. Odredile su se tri nove ulice i to su Ulica Ivice Jovana, Vukovarska ulica i Novoveška Cesta.

– Zajednički cilj svih vijećnika prisutnih na sjednici vijeća jest da Općina Petrijanec bude ugodno i poželjno mjesto za život i rad svih njenih stanovnika. I u 2024. godini izdvajaju se sredstava za održavanje objekata i opreme komunalne infrastrukture, javne rasvjete, čistoće javnih površina, održavanje zelenih površina, groblja, igrališta i ostalih javnih površina. Dio sredstava izdvaja se i za tekuće i investicijsko održavanje društvenih domova, cesta i poljskih puteva. Nastavljamo s izgradnjom prometne infrastrukture, modernizacijom i asfaltiranjem cesta pješačkih i biciklističkih staza te ostale komunalne infrastrukture. U planu je projektiranje i izgradnja nekoliko cesta, nekoliko idejnih projekata za svako naselje u našoj općini. Želimo sačuvati okoliš koji nas okružuje, pa tako imamo odobrenih novih projekata u cilju nabavke novih spremnika za besplatno zbrinjavanje tekstila i novih kanti u parkovima i trgovima, a isto ćemo postići odvozom velikog otpada i sanacijom divljih odlagališta otpada koji su nam također odobreni od strane Fonda za zaštitu okoliša. Osigurali smo sredstva za redovnu djelatnost Crvenog Križa, HGSS-a potpore našim vrijednim udrugama, stipendije učenika i studenata te naravno sufinanciranje predškolskog odgoja -rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje