Povežite se s nama

Život i društvo

Za rad deset udruga Općina Trnovec Bartolovečki dodijelila 370.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Općina Trnovec Bartolovečki može se pohvaliti velikim brojem udruga koje su nosioci gotovo svih aktivnosti na njihovom području.

Da bi im olakšala rad, Općina će ove godine sufinancirati njihov rad i aktivnosti za što je u svom proračunu osigurala 370.000 kuna, a načelnica Verica Vitković 14. lipnja je potpisala ugovore s predstavnicima deset udruga kojima će biti dodijeljena sredstva.

Osim što su udruge vrlo aktivne, načelnica Vitković naglašava kako je u njihov rad uključeno preko 700 ljudi, a posebno ju veseli što je među njima i velik broj mladih.

– Udruge u našoj Općini su zaista brojne, a iako su nažalost tek sada dobile sredstva, nikad nije kasno. Vjerujem da će ih one utrošiti na programe koje su povjerenstva odobrila. Programi su brojni, no nažalost neke od njih smo morali prolongirati za sljedeću godinu, s obzirom na visinu sredstava – pojasnila je Vitković.

Zahvalivši im što su nosioci svih aktivnosti u Općini, te odlični promotori njihove zajednice načelnica Vitković naglasila je kako ove potpore nisu jedino što Općina čini kako bi potpomogla rad svojih udruga.

– Neke od udruga imaju prostor koji im je dan na korištenje, a dio udruga koristi prostorije koje su u vlasništvu Općine, a za sve te objekte Općina u stopostotnom iznosu financira kompletne režijske troškove. Naravno, Općina i održava te objekte i financira nabavu dotrajale opreme, tako da je to još jedan vid pomoći našim udrugama, pa je iznos od 370.000 kuna koji smo im danas dodijelili na godišnjoj razini i daleko veći i ovisi o potrebama koje nastaju – rekla je Vitković.

Udruzi Cvijet Šemovec za redovnu aktivnost Općina dodijeljeno je 15.000 kuna, dok će za poticanje aktivnosti vezane uz zaštitu i očuvanje prirode Lovačkom društvu „Kobac” Bartolovec pripasti iznos od 64.000 kuna. Za redovnu djelatnost, zaštitu kulturne baštine i poticanje kulturnog amaterizma KUD-u Mak Trnovec Općina će dodijeliti 142.000 kuna, a Športsko ekološka udruga Zamlaka će za poticanje aktivnosti vezane uz zaštitu i očuvanje prirode dobiti 17.000 kuna.

Udruzi umirovljenika i starijih osoba za njihov redovan rad dodijelit će se 30.000 kuna, a UDVDR-u Klub Trnovec za njihove aktivnosti i promicanje vrijednosti Domovinskog rata 20.000 kuna. Sportskoj udruzi Kopakabana za redovnu će aktivnost Općina dodijeliti 22.000 kuna, Agroudruzi 10.000 kuna, dok će Športskom društvu Bartolovec za poticanje aktivnosti humanitarnog i socijalnog sadržaja biti dodijeljeno 15.000 kuna.

Među udrugama kojima su dodijeljena sredstva je i Udruga žena Trnovečko srce, jedna od najaktivnijih na području Trnovca Bartolovečkog. Njihov rad na zaštiti lokalne kulturne baštine Općina će potpomoći sa 64.000 kuna.

– Naše aktivnosti odnose se na pripremu trnovečke makovnjače s kojom odlazimo na sajmove u našoj županiji i van naše županije. Sudjelujemo i na priredbama i manifestacijama, jako smo aktivni, a za makovnjaču imamo i jamstveni žig. Čuvamo tradiciju naših djedova i baka, ali i promoviramo ju van granica općine i županije – rekla je Marija Višnjić, predsjednica Udruge zahvalivši Općini na sredstvima s kojima su, kako kaže, jako zadovoljni.
Udruga Trnovečko srce trenutno ima 17 članica, a Višnjić je naglasila kako će u budućem razdoblju intenzivnije raditi i na pomlađivanju članstva.

– To bi bilo jako dobro jer kada imamo narudžbu za kolače stvarno nas je malo i pečemo ih po tri dana. No, mi smo prezadovoljni s tim poslom i u njemu uživamo – kazala je Višnjić zaključivši kako svaka od ovih udruga doprinosi životu i razvoju Općine.

Život i društvo

U pogon puštene tri solarne elektrane na području Općine Jalžabet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izvršena je primopredaja te je u rad puštena solarna elektrana na Dječjem vrtiću „Potočić“ snage 15 kW, objavila je Općina Jalžabet na svome Facebooku 22. veljače.

Time je Dječji vrtić dobio vlastiti obnovljivi izvor električne energije 100 % financiran od strane HEP-ovog projekta ZelEn. Godišnja proizvodnja sunčane elektrane iznosit će 10.700 kWh električne energije, što će omogućiti godišnje uštede veće od 4000 kWh električne energije, a samim time smanjiti će se emisija CO2 za 0,64 tone.

Uz nju, puštene su u pogon i solarne elektrane jačine 10 kW na Sportskom centru Jalžabet te Novakovec.

– Sve su to mali koraci prema konačnom cilju Općine Jalžabet da stvori bolju, zdraviju i održivu budućnost novim generacijama – objavili su iz Općine Jalžabet.

Nastavite čitati

Život i društvo

Marofska Udruga vinograda i voćara Pinta proslavila 25. rođendan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga vinograda i voćara „Pinta” Novi Marof ove godine slavi 25 godina rada i djelovanja Udruge. Tim je povodom u petak održana svečana sjednica, kao i godišnja Izvještajna skupština Udruge.

Tom se prilikom predsjednica Udruge Ankica Kuzmić osvrnula na aktivnosti Udruge u prošloj 2023. godini, među njima i na manifestaciju kojom se započinje vinogradarska godina – „Vincekovo 2023.” na koje je stiglo preko 400 posjetitelja. Članovi Udruge intenzivno su se pripremali za 18. Zajedničku izložbu vina varaždinskog vinogorja „Zlatna kapljica 2023.” s obzirom na to da je Udruga bila domaćin, a kao i svake godine, Udruga se uključila u niz gradskih manifestacija.

Tako su sudjelovali u manifestaciji Dan grada Novog Marofa – „Antunovo”, i to manifestacijom „Marofski vinogradati svome gradu”, gdje su svojim vinima dva dana častili sve sugrađane.

Tu je i manifestacija „Lovrečevo” kada je postavljen klopotec u Oštricama na Curlevi i nezaobilazno „Martinje v Marofu”, dok su na samom kraju godine sudjelovali u manifestaciji „Doček nove u podne” na koji je stiglo preko 2 tisuće posjetitelja.

– Možemo kazati da je Udruga vinogradara i voćara „Pinta“ u proteklih 25 godina svojeg djelovanja učinila značajne pomake na bolje što se tiče unapređenja vinogradarstva i podrumarstva na cijelom području svojeg djelovanja. Članstvo, kao i mnogo šire, prihvatili su mnoge suvremene metode u zaštiti vinove loze i voćaka, u tehnologiji podrumarenja i proizvodnje vina koje su dostupne malim vinarima, a rezultati su vidljivi u kvaliteti vina kojeg proizvodimo i kojim se dičimo, a koja je neuporediva s vinima od prije 25 godina – rekla je Kuzmić.

Svečanoj sjednici prisustvovao je i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, koji je pohvalio rad Udruge.

– Naša Udruga „Pinta” zaista je jedna od najaktivnijih udruga na području grada i zahvaljujem im na tome. Kao što i sami znate, uključuju se u sve gradske manifestacije, neke od njih i organiziraju i uvijek uskaču kada je potrebno. Udruga ima dugu tradiciju proizvodnje vina i podrumarenja i ove godine slave 25 godina, na čemu im čestitam. Već godinama njegujemo odličnu suradnju i vjerujem da će se tako nastaviti i dalje. Još im jednom čestitam na obljetnici i želim im još puno dobrih vinogradarskih godina i još boljih i kvalitetnijih vina – poručio je gradonačelnik Jenkač.

Čestitkama se pridružila i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, podsjetivši kako su se prije 25 godina 30-ak vinogradara i voćara novomarofskog kraja udružili da zajedno čuvaju tradiciju pitomih bregi Varaždinske županije.

– Svojim radom i zalaganjem doprinosili ste sve boljoj kvaliteti vina proizvedenog u našem kraju, a tradiciju ne samo da ste sačuvali, već ju prenosite na mlađe generacije čuvajući ju tako od zaborava. Danas, zahvaljujući i vama, dragi članovi Udruge „Pinte“, ali i svim vinogradarima, voćarima i podrumarima, Varaždinska županija je županija s razvijenom vinskom kulturom, a kvaliteta naših vina sve se više prepoznaje i na međunarodnoj vinskoj karti, o čemu svjedoče osvojene medalje na najprestižnijem svjetskom natjecanju Decanteru u Londonu. Vi ste primjer kako zajednički rad, požrtvovnost, predanost, upornost i entuzijazam mogu obogatiti svaku općinu, grad naše Županije i našu turističku ponudu – zahvalila im se zamjenica župana Silvija Zagorec, pozvavši ih da prate aktivnosti Varaždinske županije koja će uskoro objaviti i Javni poziv za potpore u poljoprivredi.

25 godina rada Udruge

Udruga vinogradara i voćara Novi Marof osnovana je 12. ožujka 1999. godine na inicijativu tridesetak vinograda i voćara novomarofskog kraja predvođenih Stjepanom Bužićem, Valentom Kopjarom i Dragutinom Košćakom koji je tada izabran kao predsjednik Udruge.

Dodavanjem riječi „Pinta” 2004. godine, Udruga poprima ime koje nosi i danas – Udruga vinogradara i voćara „Pinta” Novi Marof.

Broj članova u Udruzi raste iz godine u godinu, pa je tako na kraju 1999. godine imala 57 članova, sve do 2011. godine kada je brojila 328 članova. Nakon toga se broj članova smanjuje i danas Udruga broji 184 člana s plaćenom članarinom.

Udruga svake godine organizira interne izložbe vina s degustacijom na kojima su ocjenjivači ugledni enolozi, a članovi sudjeluju i na izložbama vina u Varaždinu, Ludbregu, Vinici, Sv. Ivanu Zelini, Daruvaru i drugima, prilikom čega i osvajaju brojna odličja, pa i ona najviša.

Udruga „Pinta” zajedno s još šest udruga vinogradara s južnog dijela Varaždinske županije od 2004. godine organizira Zajedničku izložbu vina pod nazivom „Zlatna kapljica”. Izložba se održava već 20 godina.

U suradnji s Gradom Novi Marof riješeno je i pitanje prostora nužnog za rad i funkcioniranje Udruge u prizemlju Stare škole u Remetincu, pa su tako uređene kancelarija i prostor za smještaj opreme u vlasništvu Udruge u površini od 65 m2.

Dodajmo da Udruga prigodnim tradicionalnim ceremonijalima i druženjem svake godine organizira obilježavanje takozvanih „vinskih svetaca“, a aktivno se uključuje i u ostala društvena događanja i manifestacije u organizaciji Turističke zajednice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje