Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO VI. OŠ Varaždin proslavila 50. rođendan, Čehok obećao: iduće godine riješit ćemo dvoranu

Objavljeno:

- dana

UZ VELIKI ROĐENDAN VELIKA OBEĆANJA

 Da, projektira se dvorana VI. OŠ Varaždin. Škola će konačno dobiti dvoranu kakvu zaslužuje. 

Dobit će i novu knjižnicu. Zgrade, zidovi, oprema… Sve je to manje vrijedno bez dobrih nastavnika, bez knjižnice koja je oduvijek duša škole. Zato VI. OŠ treba dobiti veću knjižnicu i blagovaonicu. I to ćemo druge godine riješiti – najavio je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok na svečanosti obilježavanja 50. godina rada VI. OŠ Varaždin, koja je večeras održana u varaždinskom kazalištu, a na koju je stigla i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.   

Skandinavski tip škola i isprika gradonačelniku

Obistine li se ove najave, to će biti prvo veće ulaganje u jednu od najbrojnijih varaždinskih škola nakon 2007. godine, kada su stvoreni uvjeti za jednosmjensku nastavu.

– Tada sam govorio, a onda su me neke okolnosti omele u tome, da VI. OŠ Varaždin dobar pokazatelj onoga što treba učiniti. Nije smisao jedne smjene da svaki razred ima jednu učionicu i da svi imaju nastavu ujutro. Smisao jedne smjene je da škola bude otvorenih vrata, škola u koju će roditelji moći dolaziti, da bude više slobodnih aktivnosti… . Mi želimo od 1. siječnja krenuti sa skandinavskim tipom škole, želimo da ta jedna smjena stvori mogućnost djeci da školu doživljavaju ne kao mjesto učenja, već socijalizacije, mjestom na kojem će se pripremati za život – istaknuo je Čehok i pozvao odgovorne da puste ideloške sukobe i prepucavanja i napokon donesu reformu školstva bez pretjerivanja. 

VI. OŠ ne treba kurikularnu reformu. VI. OŠ ju je već provela – istaknula je Divjak 

Ministrica Blaženka Divjak je naglasila da je sigurna da VI. OŠ Varaždin ne treba kurikularnu reformu.

– VI. OŠ je već provela kurikularnu reformu i kad bismo to mogli barem djelomično preslikati u ostalim krajevima Hrvatske mislim da bi sve bilo bolje, da bismo puno manje razgovarali o svrsishodnosti pojediih mjera, a puno više o djeci – poručila je ministrica Divjak te se ispričala gradonačelniku Čehoku što nije mogla doći na proslavu Dana Grada Varaždina.

– Ispričavam se gradonačelniku što nisam došla na proslavu Dana Grada Varaždina, no rođendan VI. OŠ nisam mogla propustiti. Kad sam morala birati, biti na Rektorskom zboru ili među učenicima i učiteljima VI. OŠ, izabrala sam VI. OŠ – poručila je ministrica.

Škola u koju je 21. stoljeće stiglo 

Ravnatelj VI. OŠ Mario Stančić s ponosom je naglasio da je VI. OŠ Varaždin škola uspješnih učenika i učitelja.

Težište našeg rada je izvrsnost, a budućnost u STEM područjima i međunarodnoj suradnji  – poručio je Stančić 

– Radosni smo što našu školu pohađa 800 učenika, što imamo 87 zaposlenih, od toga 55 učitelja. VI. OŠ ima pet savjetnika, šest mentora, jednog voditelja Centra izvrsnosti, pet voditelja Županijskih stručnih vijeća, a sedam naših djelatnika zaposleno je u Centru izvrsnosti. Na temelju rada naših prethodnika uspješno smo uveli 21. stoljeće u školu tako što smo u težište našeg rada stavili jednu riječ – izvrsnost. Želimo biti izvrsni prema učenicima, pa smo u školu uveli istraživačku nastavu, suradničko učenje, želimo biti izvrsni prema roditeljima koji su nam partneri u obrazovanju, a težimo izvrsnosti i u odnosu između svih djelatnika. Svi nastavnici sudjeluju u projektima i izvannastavnim aktivnostima povezujući tako programe od prvog do osmog razreda i time se ponosimo – rekao je Stančić i dodao kako su razvoj škole usmjerili prema STEM područjima i projektima europske suradnje.

– Ponosni smo što se čak 95 posto naših nastavnika usavršavalo u Europi – rekao je Stančić.

Uz ministricu Divjak i gradonačelnika Čehoka, na svečanosti je bila bivša ravnateljica VI. OŠ Nada Pitner Ciglar, pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek, ravnatelji ostalih varaždinskih osnovnih škola, nastavnici VI. OŠ i roditelji učenika.

Tko je sve bio na proslavi velikog rođendana VI. OŠ pogledajte u fotogaleriji Marte Konjačić. 

 

Izvor: Foto: Marta Konjačić

Život i društvo

Novi Marof dobiva još dva nogometna igrališta, jedno od njih s umjetnom travom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Novom Marofu se nastavljaju ulaganju u razvoj sportske infrastrukture i razvoj sportskog centra. Tako su Grad Novi Marof i Hidroing potpisali ugovor o izvođenje radova na izgradnji pomoćnog igrališta za nogomet s pripremom za umjetnu travu.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač i direktor varaždinskog Hidroinga Danijel Risek.

Vrijednost radova je 999.386,25 kuna s PDV-om.

Gradonačelnik Jenkač je naglasio da se radi o ovogodišnjim ulaganjima u već drugo i treće igralište.

– Prvom investicijom sanirali smo i uređujemo rukometno i košarkaško igralište, a sada se radi o dva nova igrališta. Jedno od 60×40 metara, s pripremom za umjetnu travu gdje očekujemo, po obećanju Hrvatskog nogometnog saveza, da ćemo ju dobiti donacijom. Sama priprema je izrazito skupa i radi se o iznosu od 800 tisuća kuna. U tom projektu radimo i treće igralište 60×100 metara, prirodno travnato igralište sa zaštitnim ogradama i s mogućnošću da se to igralište podjeli na jedno veće i dva manja igrališta po propozicijama za niže kategorije – pojasnio je Jenkač.

Danijel Risek je istaknuo da je dosadašnja suradnja s Gradom Novim Marofom bila odlična.

– Napravili smo prije godinu i pol dana reciklažno dvorište, sada jedan propust napravili i idemo u projekt igrališta. Sve što smo dosad odradili bilo je dobro i nadam se da će se tako nastaviti. Što se tiče ovih radova, očekujemo završetak do travnja ili svibnja. Sve zavisi o vremenskim uvjetima budući da je riječ o zemljanim radovima – kazao je direktor Hidroinga.

U Novom Marofu se značajno ulaže u sport jer imaju kvalitetne klubove, uz nogometaše tu su rukometaši i malonogometaši koji igraju u drugoj ligi, a igrališta se uređuju kako bi ih i građani mogli koristiti.

– Nogometni klub Novi Marof ima preko 190 djece i trenutno u ovim okvirima, juniori, seniori, veterani, nemaju prostor na sadašnjem igralištu. Potreba je za dva ovakva igrališta i time ćemo dići kvalitetu sporta na još višu razinu. Krajem prošle godine završili smo tribine na nogometnom igralištu, uredili drenažu na postojećem igralištu, zaštitne ograde. Za djecu želimo urediti i sportski park i time dodatno podići razinu sporta i rekreacije u Novom Marofu – naglasio je gradonačelnik Jenkač.

Miro Sabolić, potpredsjednik NK Novi Marof, koji se natječe u 1. županijskoj nogometnoj ligi, zahvalio je gradonačelniku i gradskoj upravi na ulaganjima u sport.

– Prepoznali su da su potrebe kluba velike s obzirom da imamo djecu koja treniraju u klubu, od predškole nogometa, i sve ostale uzraste kadeta, juniora, seniora, veterana. A imamo samo jedan nogometni teren koji nam služi i za treninge i za odigravanje službenih utakmica. Ovo investicija je izuzetno važna za daljnji razvoj kluba jer imamo cilj da bi išli u ligu više. Za to moramo zadovoljiti uvjete, moramo imati i pomoćne terene. Zahvaljujući gradonačelniku išli smo na još jedan teren 100×60 metara s prirodnom travom, a ide se na 60×40 metara s jednim terenom s umjetnom travom koji će nam biti od izuzetne važnosti. Možemo početi ranije trenirati dok vremenski uvjeti ne zadovoljavaju, zbog kiše, blata. Ne znam uopće na koji način da prikažem koliko to znači za klub. A tu su i sva dosadašnja ulaganja od strane Grada u suradnji s klubom, od spremišta, tribina, uređenja unutrašnjih prostorija, odvodnje oko glavnog terena, ograde i niz drugih stvari koje su bitne za redovno funkcioniranje NK Novi Marof – rekao je Sabolić.

Nastavite čitati

Život i društvo

PU varaždinska u petak u akciji “Nadzor parkiranja na mjestima za invalide”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

parkiranje osobe s invaliditetom

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i izražene problematike nepropisnog zaustavljanja i parkiranja vozila u petak, 3. prosinca, od 8 do 14 sati na području Policijske uprave varaždinske policijski službenici provodit će akciju “Nadzor parkiranja na mjestima za invalide”.

Naime, parkirališna mjesta za osobe s invaliditetom najbliža su ulazima u zgrade i druge značajne objekte (pošta, banka, trgovački centri i sl.), te vrlo često takva mjesta koriste i drugi vozači suprotno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Pravilnika o znaku pristupačnosti. Isto tako, nisu ni rijetke tzv. zlouporabe znaka pristupačnosti kada osobe koje posjeduju znak pristupačnosti isti daju na korištenje (ustupaju) drugim osobama (npr. članovima obitelji).

– Upravo iz tog razloga utvrđivat će se prekršaji nepropisnog zaustavljanja i parkiranja vozila na mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom (uključujući i parkirališta trgovačkih centara), zatim teže prekršaje nepropisnog parkiranja na nogostupima, biciklističkim stazama i trakama, pješačkim prijelazima, raskrižjima, kao i parkiranje vozila na drugim mjestima na kojima se ugrožava sigurnost kretanja pješaka i ostalih sudionika u prometu – ističu iz policije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje