UZ VELIKI ROĐENDAN VELIKA OBEĆANJA

 Da, projektira se dvorana VI. OŠ Varaždin. Škola će konačno dobiti dvoranu kakvu zaslužuje. 

Dobit će i novu knjižnicu. Zgrade, zidovi, oprema… Sve je to manje vrijedno bez dobrih nastavnika, bez knjižnice koja je oduvijek duša škole. Zato VI. OŠ treba dobiti veću knjižnicu i blagovaonicu. I to ćemo druge godine riješiti – najavio je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok na svečanosti obilježavanja 50. godina rada VI. OŠ Varaždin, koja je večeras održana u varaždinskom kazalištu, a na koju je stigla i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.   

Skandinavski tip škola i isprika gradonačelniku

Obistine li se ove najave, to će biti prvo veće ulaganje u jednu od najbrojnijih varaždinskih škola nakon 2007. godine, kada su stvoreni uvjeti za jednosmjensku nastavu.

– Tada sam govorio, a onda su me neke okolnosti omele u tome, da VI. OŠ Varaždin dobar pokazatelj onoga što treba učiniti. Nije smisao jedne smjene da svaki razred ima jednu učionicu i da svi imaju nastavu ujutro. Smisao jedne smjene je da škola bude otvorenih vrata, škola u koju će roditelji moći dolaziti, da bude više slobodnih aktivnosti… . Mi želimo od 1. siječnja krenuti sa skandinavskim tipom škole, želimo da ta jedna smjena stvori mogućnost djeci da školu doživljavaju ne kao mjesto učenja, već socijalizacije, mjestom na kojem će se pripremati za život – istaknuo je Čehok i pozvao odgovorne da puste ideloške sukobe i prepucavanja i napokon donesu reformu školstva bez pretjerivanja. 

VI. OŠ ne treba kurikularnu reformu. VI. OŠ ju je već provela – istaknula je Divjak 

Ministrica Blaženka Divjak je naglasila da je sigurna da VI. OŠ Varaždin ne treba kurikularnu reformu.

– VI. OŠ je već provela kurikularnu reformu i kad bismo to mogli barem djelomično preslikati u ostalim krajevima Hrvatske mislim da bi sve bilo bolje, da bismo puno manje razgovarali o svrsishodnosti pojediih mjera, a puno više o djeci – poručila je ministrica Divjak te se ispričala gradonačelniku Čehoku što nije mogla doći na proslavu Dana Grada Varaždina.

– Ispričavam se gradonačelniku što nisam došla na proslavu Dana Grada Varaždina, no rođendan VI. OŠ nisam mogla propustiti. Kad sam morala birati, biti na Rektorskom zboru ili među učenicima i učiteljima VI. OŠ, izabrala sam VI. OŠ – poručila je ministrica.

Škola u koju je 21. stoljeće stiglo 

Ravnatelj VI. OŠ Mario Stančić s ponosom je naglasio da je VI. OŠ Varaždin škola uspješnih učenika i učitelja.

Težište našeg rada je izvrsnost, a budućnost u STEM područjima i međunarodnoj suradnji  – poručio je Stančić 

– Radosni smo što našu školu pohađa 800 učenika, što imamo 87 zaposlenih, od toga 55 učitelja. VI. OŠ ima pet savjetnika, šest mentora, jednog voditelja Centra izvrsnosti, pet voditelja Županijskih stručnih vijeća, a sedam naših djelatnika zaposleno je u Centru izvrsnosti. Na temelju rada naših prethodnika uspješno smo uveli 21. stoljeće u školu tako što smo u težište našeg rada stavili jednu riječ – izvrsnost. Želimo biti izvrsni prema učenicima, pa smo u školu uveli istraživačku nastavu, suradničko učenje, želimo biti izvrsni prema roditeljima koji su nam partneri u obrazovanju, a težimo izvrsnosti i u odnosu između svih djelatnika. Svi nastavnici sudjeluju u projektima i izvannastavnim aktivnostima povezujući tako programe od prvog do osmog razreda i time se ponosimo – rekao je Stančić i dodao kako su razvoj škole usmjerili prema STEM područjima i projektima europske suradnje.

– Ponosni smo što se čak 95 posto naših nastavnika usavršavalo u Europi – rekao je Stančić.

Uz ministricu Divjak i gradonačelnika Čehoka, na svečanosti je bila bivša ravnateljica VI. OŠ Nada Pitner Ciglar, pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek, ravnatelji ostalih varaždinskih osnovnih škola, nastavnici VI. OŠ i roditelji učenika.

Tko je sve bio na proslavi velikog rođendana VI. OŠ pogledajte u fotogaleriji Marte Konjačić. 

 

Izvor:
Foto: Marta Konjačić

Komentari

Komentara