Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Učenici VI. osnovne škole prikupili 300 slikovnica za bolesnu djecu

Objavljeno:

- dana

DOBRO DJELO

Učenici VI. osnovne škole prikupili su slikovnice i društvene igre u vrijednosti od 5.000 kuna kojima će razveseliti bolesnu djecu. Slikovnice, igre i puzzle skupljale su se povodom obilježavanja Međunarodnog dana darivanja knjiga koji je bio jučer, 14. veljače.

Projekt pod nazivom “Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj” pomaže u obnavljanju slikovničkog blaga pedijatrijskih čekaonica i dječjih bolesničkih soba. VI. osnovna škola priključila se projektu kako bi pomogla odjelu pedijatrije Opće bolnice Varaždin.

– Budući da je danas Dan djece oboljenih od malignih oboljenja, učenici naše škole donosili su slikovnice, društvene igre i puzzle koje ćemo darovati bolesnoj djeci – objašnjava Ivana Canjuga, učiteljica hrvatskog jezika.

Varaždinskoj pedijatriji poklanjaju 270 slikovnica

– Donijela sam slikovnice jer mislim da bi bile korisne djeci na pedijatriji. Djeca tako mogu iskoristiti vrijeme i možda ne budu tužni što moraju ići kod doktora. Svoje slikovnice više ne čitam i mislim da su drugoj djeci potrebnije – rekla je Iva Cesar, učenica 7. b razreda.

Osnovnoškolci će pokloniti će 270 slikovnica odjelu pedijatrije Varaždinske bolnice, a dio će odnijeti na Institut za tumore u Zagreb. Prikupljeno je i 50 društevnih igara i puzzli.

– Dao sam slikovnice kako bi se djeca mogla zabaviti u bolnici i da im bude lakše i zanimljivije – kazao je Fran Klindić, učenik 7. b razreda.

Ovim prikupljanjem slikovnica učenici VI. OŠ ne staju s dobrim djelima. Sljedeću akciju planiraju u četvrtom mjesecu kada će se škola udružiti s Udrugom “Jak kao Jakov” koja pomaže djeci oboljeloj od malignih oboljenja.

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Novi udar: Poskupjeli dijelovi za automobile, ali i obvezno auto osiguranje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poskupjeli su gotovo svi zamjenski dijelovi, od guma do tekućine za pranje stakla, a posljednji udar na vozače su i nove cijene auto osiguranja, piše RTL.

– Rast cijena između 10 i 25 posto. Najmanje poskupljenje se dogodilo na antifrizu, dok dijelovi, motorna ulja 15 posto, akumulatori 13, 14 posto. I nažalost najviše su poskupjele gume 25 posto – rekao je Zoran Branšajd, voditelj nabave u tvrtki za veleprodaju autodijelova i opreme.

Što znači da samo jedna guma koja je koštala 600 kuna, sada košta 750. Tko ih mijenja na cijelom automobilu, morat će izdvojiti 600 kuna više. Problemi su krenuli još u doba korone, nastavili se inflacijom.

Od 1. listopada poskupjelo i obavezno osnovno auto osiguranje za 200 do 400 kuna. Iz najvećih osiguravajućih kuća, nitko nam nije potvrdio ovu informaciju, no vozači su osjetili.

Nastavite čitati

U fokusu

Potvrđena optužnica protiv šefice financija Općine Sračinec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv Renate Sabati, bivše voditeljice poslova financija u Općini Sračinec, koju Uskok tereti da je od 2011. do kraja kolovoza 2018. oštetila općinu za više od 1,6 milijuna kuna, piše Net.hr.  

Uskok tereti Sabati da novac koji je podizala sa žiro-računa, kao i novac koji joj je predan radi polaganja, nije polagala u blagajnu već ga je zadržavala za sebe.

Sabati je, tvrdi Uskok, radi prikrivanja zlouporaba prikazivala da je podignuti novac iskorišten za poslovanje općine pri čemu je u dnevniku knjiženja knjižila ulazne račune dobavljača u većim iznosima od stvarnih te izrađivala neistinite ulazne račune.

Porezne prihode prikazivala je u iznosima različitim od stvarno uplaćenih, kao i isplatu donacija raznim udrugama na temelju zamolbi za donacije koje je sama izrađivala. Nakon toga je izrađivala neistinite bankovne izvode kako bi prikrila uzetu gotovinu, tvrdi tužiteljstvo.

Uskok tereti Sabati da je novac iz blagajne za svoje potrebe podizala koristeći ovlaštenje obavljanja gotovinskih isplata iz blagajne, a kako bi prikazala da je novac utrošen za potrebe općine, sačinjavala je neistinite isplatnice za robu koju općina nije nabavila, kao i račune koje dobavljači nisu ispostavili.

Izvor: Net.hr

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje