Povežite se s nama

U fokusu

Vibracijske trake još uvijek stanarima ne daju mira, a Habuš ne želi biti odgovoran za nesreće

Objavljeno:

- dana

“CRNA” OBLJETNICA

– U ponedjeljak, 13. lipnja navršile su se dvije godine od kada su postavljene vibracijske trake u Sportskoj ulici u Biškupcu i od tada trpimo buku i vibracije.

Poduzete su neke korekcije u međuvremenu, ali je stanje, nakon dvije godine, skoro isto. Buka je za nas koji živimo tik uz prometnicu neizdrživa. Vozila prolaze 24 sata na dan, između ostalog i kamioni duži od 10 metara kojima je zabranjeno prometovanje iz smjera Jalkovca, što nam dodatno otežava i ovako tešku situaciju. Policija ne poduzima ništa po tom pitanju jer, da poduzima, sigurno ne bi isti vozači iz dana u dan vozili unatoč zabrani i kršili prometne propise – upozorio je Renato Vitez koji živi u zgradi u Sportskoj ulici 26 ispred koje su vibracijske trake postavljene.

Stanari se žale, vozila u ogradama, a stanje i dalje isto

O tom problemu već smo u nekoliko navrata pisali u Regionalnom tjedniku, a zadnji put početkom ove godine.

– Sve što tražimo je da se vibracijske trake zamijene s drugim, boljim i nama prihvatljivijim oblikom usporavanja prometa, poput usporivača prometa iz Mežnarićeve ili Cesarčeve ulice u Varaždinu – rekao je tada Vitez, a iz policije su poručili da to nije moguće zbog kategorija prometnih vozila koja tuda prolaze, te nije cilj usporavanje prometa, već upozoravanje vozača na određeni dio prometnice (zavoj, pješački prijelaz).

– Ako stanarima postavljeni uspornici smetaju, zašto se ne uklone? – pitao je Cepanec na današnjoj sjednici Gradskog vijeća

O uspornicima prometa bilo je riječi i na današnjoj sjednici Gradkog vijeća. Nezavisnog vijećnika Stjepana Cepanca je zanimalo zašto se ne uklone usporivači prometa postavljeni u Sportskoj ulici u Biškupcu.

– Ako stanarima smetaju, ne vidim razlog zašto se ne bi uklonili, posebno ako se vozač automobilom zabio čovjeku u ogradu. Ako se to dogodilo unatoč uspornicima, onda ničemu ne služe – ustvrdio je vijećnik Cepanec.

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš je upoznat s tim problemom, no navodi kako su im u policiji rekli da će, ako se maknu, oni biti odgovorni za svaku prometnu nesreću.

– Ja ne želim biti odgovoran – poručio je danas Habuš.

Čemu uspornik na ulazu u školsko dvorište?

Renato Vitez je upozorio da je u dvorištu III. OŠ Varaždin postavljen uspornik K 54: isti onakav kakav je postavljen u ulici Ivana Mažuranića. – Tko je tražio da se postavi i zbog čega? Tko je platio i koliko je to koštalo? – pita se Vitez koji smatra da je postavljen bez ikakve osnove jer je ulaz u školsko dvorište “Samo za djelatnike škole”, znak ograničenja brzine je 5 kilometara na sat i postavljeni su prometni znakovi. – Djecu treba zaštititi, ali ovo stvarno nema nikakvog smisla – zaključio je.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

Odluka Vlade: još dva tjedna cijene goriva neće rasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je, 4. srpnja, na telefonskoj sjednici Vlade donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata, te Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana.

U tom kontekstu i dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana. Uz sve poduzete mjere, cilj Vlade je očuvati standard građana, sigurnost opskrbe energenata, a ujedno i prihode za vrijeme turističke sezone, ističu iz Vlade.

Veleprodajne cijene se fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta. Navedenom izmjenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda.

Ovaj režim primjenjivat će se sljedećih 14 dana.

Evo kakve cijene ostaju:

Nastavite čitati

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje