Povežite se s nama

U fokusu

Vijećnicima predlažu da osiguraju novac za dovršetak već dovršenog Spomen-obilježja braniteljima!

Objavljeno:

- dana

GAF UOČI GRADSKOG VIJEĆA

Na Varaždinskom groblju je, kao što smo izvijestili, u nedjelju svečano otkriveno Spomen-obilježje poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Varaždinske županije.

Međutim, pogledaju li se materijali koji su upućeni pred varaždinske gradske vijećnike, koji će se okupiti u ponedjeljak, 30. svibnja, na sjednici Gradskog vijeća, dobivaju se potpuno drugačije informacije.

Vijećnici će, naime, glasovati o drugom rebalansu proračuna kojim bi se trebala osigurati dodatna sredstva za dovršetak već dovršenog i svečano otkrivenog Spomen-obilježja!

Zaboravili osigurati novac i – ažurirati obrazloženje

U izmjenama Programa gradnje objekata – dokumentu koji je vijećnicima upućen prošli tjedan, dakle krajem svibnja –  pojašnjeno je da je uređenje počelo krajem 2015., a da se dovršetak Spomen-obilježja „planira početkom 2016“. Predlaže im se da rebalansom osiguraju dodatnih 64.000 kuna za završetak radova.

To je najžalosniji primjer lošeg planiranja prihoda i rashoda u gradskom proračunu: za dovršetak spomenika bilo je u ovoj godini planirano 25.000 kuna, no ispostavilo se da je potrebno 89.000 kuna ili čak 64.000 kuna više.

Ne samo da to nije bilo uvršteno na sjednicu Gradskog vijeća održanu 2. svibnja, nego je vidljivo da nitko nije čak ni ažurirao tekst obrazloženja.

Još dva primjera aljkavosti

Nije to jedini primjer aljkavosti, i to iz resora Komunalnog odjela. Još od lani je jako dobro poznato da Grad mora osigurati novi prostor za udruge, koje će uskoro morati iseliti iz zgrade u Križanićevoj ulici.

Sada kad već „gori“, gradonačelnik Goran Habuš vijećnicima predlaže da rebalansom osiguraju 100.000 kuna za uređenje bivšeg Centra Tomislav Špoljar, kamo planiraju smjestiti udruge.

A to nije sve. Uvođenje javnog gradskog prijevoza u planu je od jeseni prošle godine, no sredstva za subvencioniranje prijevoza u proračun za 2016. još uvijek nisu uvrštena.

Gradskim vijećnicima tek se sada, kada je već proveden javni natječaj, predlaže da rebalansom osiguraju 314.000 kuna za tu namjenu. Tako bi u ponedjeljak prvo trebali raspravljati o novcu, a potom o prijedlogu da koncesiju na rok od pet godina dodijele tvrtki Vincek kao najpovoljnijem ponuditelju.

Kao što smo izvijestili, Vincekova ponuda je odabrana kao najpovoljnija: prijevoz će obavljati na pet linija s po deset polazaka radnim danom, a karta će koštati svega 2,99 kuna.

Što ako Ministarstvo poništi prvi rebalans?

I dok su to primjeri aljkavog i neozbiljnog planiranja, tu je i daleko veći problem. Pred vijećnike je upućen drugi rebalans ovogodišnjeg proračuna, prema kojem bi se prihodi i rashodi smanjili za 520.000 kuna.

Međutim, te izmjene i dopune vezane su uz prvi rebalans proračuna koji je usvojen na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća, 2. svibnja. Zakonitost rada na toj sjednici ispituje Ministarstvo uprave, točnije nadziru je li se o rebalansu glasovalo jednom (što propisuje Poslovnik) ili čak tri puta, na što su upozorili vijećnici Željko Bunić i Zlatan Avar.

Utvrdi li Ministarstvo da je prekršen Poslovnik o radu Gradskog vijeća, prvi rebalans proračuna mogu poništiti. Ako se to dogodi, otvara se pitanje hoće li s tim „pasti“ i druge izmjene i dopune proračuna.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

U fokusu

Parkovi osposobili varaždinski aerodrom, svjedodžba za 3C kategoriju stiže idući tjedan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon godina nebrige i sustavnog zapuštanja zgrade i okoliša Aerodroma Varaždin, isti bi se ponovno trebao staviti u punu upotrebu. Od kada je tvrtka Parkovi d.o.o. preuzela upravljanje Aerodromom Varaždin intenzivno se radi na ponovnom dobivanju aerodromske svjedodžbe.

Odrađeno je asfaltiranje stajanke čime je asfaltirano više od 3.000 kvadratnih metara prostora ispred hangara i upravne zgrade za parkiranje zrakoplova. Dodatno se sanirala i rulnica koja spaja stajanku i pistu.

Nakon asfalterskih radova obnovljena je horizontalna signalizacija stajanke i rulnice. Budući da su vremenski faktori oštetili površinu piste aerodroma, odrađena je sanacija piste koja je uključivala rezanje fuga, premaz primerom i zapunjavanjem bitumenskom emulzijom radi sprečavanja prodora različitih atmosferilija i sprječavanje daljnjeg oštećenja.

Osim radova na infrastrukturi aerodroma, kao ključan faktor za dobivanje svjedodžbe Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, izrađene su nove aerodromske i letačke karte, kao i novi elaborati koji zadovoljavaju trenutne standarde.

Veliki radovi obavljeni su i na košnji i uređenju okoliša aerodroma o čemu se godinama nije vodilo brige. Zapušten okoliš, obrasla ograda oko prostora aerodroma, te razno divlje raslinje kroz godine su dominirali prostorom aerodroma.

Ipak, Parkovi d.o.o. uspješno su sanirali i taj prostor aerodroma.

Svi ključni radovi su sada završeni i proces dobivanje svjedodžbe je pri kraju. Stoga tvrtka Parkovi d.o.o. očekuje da će i službena dozvola doći unutar nekoliko dana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje