Povežite se s nama

Međimurje

U Noći muzeja 2017. s dvojicom najvećih – Vinkom Žganecom i Josipom Štolcerom Slavenskim

Objavljeno:

- dana

Noć Muzeja 2017.

Međimurski muzeji i ove će godine sudjelovati u Noći muzeja, 27. siječnja.

Zanimljiv program će uglavnom biti posvećen najpoznatijemu međimurskom etnomuzikologu, dr. Vinku Žgancu. Tako će Noć u 18 sati započeti u njegovu rodnom Vratišincu, pa će to biti prilika – najavljuje organizator – predstavljanja Općine široj javnosti. Istovremeno će u izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec biti otvorena izložba o doktoru Žganecu. Izložbu organizira Matica hrvatska Čakovec. Večer će biti nastavljena stručnim predavanjem u Muzejsko informativnom centru. Institucijama, udrugama i zaslužnim građanima bit će uručena skupljena i sačuvana građa Instituta o dr. Vinku Žganecu, objavljena u trilogiji pod nazivom “Hrvatske pučke popijevke iz Međimurja”.

U Noći muzeja će u stalnom postavu Muzeja Međimurja biti otvorena i tematska soba posvećena najpoznatijemu međimurskom skladatelju s međunarodnim ugledom – Josipu Štolceru Slavenskom. Slavenski i Žganec živjeli su i djelovali u isto vrijeme, bili su osobni prijatelji, a svoje radove temeljili su na međimurskim popijevkama. Prvi je na osnovu njih stvarao nova glazbena djela, a drugi ih popisivao i sačuvao od zaborava. Oba dvojica pripadala su čakovečkom kulturnom krugu. Noć će završiti u atriju palače Zrinskih uz DJ-a i topli čaj, vruću čokoladu, kuhano vino i kuhano pivo.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Preminuo dugogodišnji profesor njemačkog i latinskog u čakovečkoj Gimnaziji Branko Stojko

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Facebook stranici Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec objavili su tužnu vijest.

– S tugom smo primili vijest da nas je zauvijek napustio naš cijenjeni i dragi kolega, dugogodišnji gimnazijski profesor njemačkoga i latinskoga jezika, Branko Stojko. Riječi zahvalnosti uputit ćemo mu na komemoraciji koja će se održati u petak, 6. kolovoza, u Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec u 12 sati.

Posljednji ispraćaj dragog nam kolege i profesora bit će u petak u 15 sati na groblju u Mihovljanu. Uspomenu na našega dragog profesora Stojka vječno ćemo nositi u srcima i mislima – stoji u objavi.

Obitelji i najbližima redakcija Regionalnog tjednika iskazuje iskrenu sućut.

Nastavite čitati

Međimurje

Ovog vikenda u Žabniku predstavljanje knjige “Makovo zrno” i prekrasan koncert “Klasika uz Muru”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U tijeku su zanimljivi i sadržajno bogati programi u sklopu manifestacije „Dani turizma 2021.” u Svetome Martinu na Muri.

U subotu, 7. kolovoza, od 19 sati kod Centra za posjetitelje u Žabniku održavat će se predstavljanje knjige “Makovo zrno” Božene Malekoci-Oletić, koja govori o dugogodišnjem načelniku Općine Sveti Martin na Muri Franji Makovcu, koji je iz potencijala malenih kao makovo zrno preobrazio svoj kraj.

Padarić, Zamuda i gošće

Volite li klasičnu glazbu, u subotu ponesite svoju dekicu i na neklasičan način uživajte na tradicionalnom koncertu „Klasika uz Muru“ u režiji baritona Dominika Padarića, studenta Kraljevske glazbene akademije u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Pratit će ga pijanist virtuoz Patrik Zamuda, dok će se kao gošće pojaviti i Gabriela Hrženjak te Barbara Suhodolčan.

Što se tiče ostalih sadržaja “Dana turizma 2021.”, možete ih pogledati na priloženom plakatu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje