Povežite se s nama

U fokusu

VIS Promotex nezadovoljan načinom predstavljanja društva u javnosti

Objavljeno:

- dana

Uprava varaždinskog društva VIS Promotex reagirala je na objave u medijima o državljanima Nepala zaposlenima kod njih, koji su prikazani u potpuno drugačijem svjetlu, a društvo je neopravdano stavljeno u negativni kontekst.

“Neugodno smo iznenađeni načinom na koji je u javnosti predstavljeno društvo VIS Promotex, inače najveći proizvođač suncobrana u Europi, koje zbog velikog obima posla zapošljava i strane radnike jer ih, nažalost, nema dovoljno na domaćem tržištu.

Naime, VIS Promotex izvozi 95 % svoje proizvodnje, većinu prihoda ostvaruje od inozemnih kupaca i vrlo je konkurentno na stranom tržištu. Stoga smo ovim putem odlučili reagirati na zlonamjerno i na štetu društva iskrivljeno prikazivanje odnosa sa zaposlenicima VIS Promotexa koji su posredstvom agencije iz Nepala došli k nama u lipnju ove godine.

Željeli bismo istaknuti nekoliko činjenica koje su potpuno pogrešno interpretirane i koje daju krivu sliku odnosa prema našim radnicima.

Treba znati da je dio zaposlenih inozemnih radnika zadovoljio probni rok i zadovoljni smo njihovim radom. No, nakon što smo uočili da nekolicina zaposlenika radi probleme i da su aljkavi na poslu – tuku se, koriste mobitele, odlaze s radnog mjesta prije vremena ili ne dolaze na posao – odlučili smo im smanjiti plaću, što je jedan od modela po kojima možemo utjecati na neprihvatljivo ponašanje radnika.

Nažalost, bili smo prisiljeni s dvojicom zaposlenika, Tamangom Hirabahadurom i Tamangom Kunchangom, koji su cijelo vrijeme svog boravka kod nas radili najveće probleme, sporazumno raskinuti ugovor o radu.

Ne možemo zbog drugih 209 radnika dozvoliti da pojedinci sramote poslodavca tako da se čak fizički obračunavaju u proizvodnji, i to pred ostalim radnicima, od koji je gotovo 70 % žena. One su bile zabrinute za svoju sigurnost zbog agresivnih pojedinaca, koji su takvo svoje ponašanje čak opisali u dnevnom izvještaju o radu!

Društvo ima Radničko vijeće, koje je bilo upoznato sa situacijom i ukazivalo je na neprihvatljivo ponašanje spomenutih zaposlenika, te je razumljiv stav Uprave, koja je stala u zaštitu dugogodišnjih zaposlenika koji odgovorno obavljaju svoj posao.

Plaća i 6000 kuna

Naši radnici mogu sve probleme rješavati u razgovoru s Upravom, ali zaposlenici iz Nepala, koji imaju mogućnost komunikacije putem mobitela ili elektroničke pošte, nikada nisu ni tim putem isticali svoje probleme. Većina njih pokazala se kao vrhunski radnici i čestitamo im na tome. Željeli su odrađivati i prekovremene sate, što smo im sve isplatili, te su neki od njih u rujnu i listopadu imali neto plaće i oko 6000 kuna.

Jasno je vidljivo iz ugovora o radu koji su potpisali po dolasku da je plaća 5090 kuna bruto iznos – prema tome, ni na koji način ih nismo prevarili niti oštetili, kako se navodi u medijima. Oni su dobro znali još kada su u Nepalu potpisivali pisma namjere, koja su bila temelj za radne dozvole, da će njihova neto plaća iznositi 530 eura, što je bilo definirano s agencijom.

Uz to su im u Varaždinu osigurani smještaj, besplatni dnevni obrok i prijevoz, što za nas predstavlja izdatak od 2000 kuna veći nego domaćim radnicima. A i oni su ih prihvatili raširenih ruku. S njima lako komuniciraju na engleskom jeziku, a koliko nam je svima stalo do njih dokazuje činjenica da ih je po dolasku u Hrvatsku osobno na aerodromu dočekao član Uprave. Nije nam poznato imaju li i druge tvrtke takav odnos s novozaposlenim stranim radnicima, ali je nama to normalno jer čak 95 % naše proizvodnje plasiramo na konkurentna inozemna tržišta. Stoga dobro znamo kako se treba odnositi prema stranim radnicima, od kojih očekujemo da poput domaćih zaposlenika svojim radom doprinesu uspjehu naše proizvodnje, koja je ove godine dosegnula rekordne rezultate.

Odlično se uklopili

Pokazalo se da je bila ispravna odluka Uprave da strane radnike ne odvaja od domaćih, koji su im bili odlični mentori. Za svega nekoliko mjeseci većina njih je svladala radne procese i zbližili su se s domaćim radnicima, koji su čak i u jednoj situaciji prikupili sredstva za kupnju lijeka jednom Nepalcu. Poštujemo njihove običaje i vjerske blagdane, za koje su dobili slobodan dan.

Nekoliko puta smo stranim radnicima organizirali prijevoz na specijalističke liječničke preglede jer im je kod nas riješeno zdravstveno osiguranje te imaju sve uvjete u bolnicama poput hrvatskih osiguranika. Naravno, za radni staž ostvaren u VIS Promotexu plaća im se i mirovinsko osiguranje, koje će im jednog dana dobro doći, gdje god bili.

Sve što smo iznijeli potvrđuju i stavovi većine radnika iz Nepala, koji su jedva dočekali da napokon mogu bez straha dati svoju stranu priče.”

;

Iz svega navedenog može se iščitati da je VIS Promotex nekorektno oklevetan od strane pojedinih medija koji nisu provjerili sve činjenice. A one nedvojbeno ukazuju da društvo itekako brine o vrijednim i marljivim radnicima iz Nepala, čak i više nego o domaćima, ali je moralo reagirati na neprihvatljiva ponašanja pojedinaca na radnome mjestu. Za njih nema prostora u našem radnom kolektivu i iz tog razloga smo im nakon sporazumnog raskida ugovora o radu kupili avionske karte za povratak kući..”

Uz priopćenje su dostavljene i vlastoručno potpisane izjave preostalih 17 stranih radnika.

 

U fokusu

Varaždinski bazeni idu u dogradnju, imat će bazen za djecu, jacuzzi…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj i ravnateljica Gradskih bazena Jelena Pavleković najavili su nove investicije.

Najavljena je tako dogradnja bazena u varaždinskoj Zagrebačkoj ulici sadržajima za građane poput bazena za djecu i bazena za plivanje s masažama i jacuzzijima. Očekuje se i dogradnja Dravskih bazena novim sadržajima u okviru većeg projekta „Živjeti zDravom“ koji se financira iz europskih fondova i čija će realizacija trajati dvije i pol godine.

-Pozivam naše sugrađanke i sugrađane da u ove vruće ljetne dane koriste sve blagodati bazena u Zagrebačkoj ulici, dravskih bazena i kupališta na Aquacityu.– pozvao je gradonačelnik Bosilj. Istaknuo je da će se uskoro na bazenima urediti i dječje igralište.

-Ovdje je sve puno cvijeća, imamo i nove ležaljke, napravljeno je sunčalište na travi, a početkom srpnja dolazi ovdje i novo dječje igralište – rekao je Bosilj. Vezano za kupalište na Dravi, podsjetio je da je prošle godine bila poplava, a sa 20 tisuća eura troškova sve je sanirano, uključivši i hortikulturno uređenje.

Ističe kako se razmatra nekoliko varijanti kako da se dodatno oplemeni kupalište na Dravi, a sve u sklopu projekta kojim je iz Europske unije osigurano pet milijuna eura.

– U ovom trenutku se rade participativne radionice, a prvi radovi će početi u proljeće iduće godine i trajat će dvije godine. U sklopu toga sigurno će se napraviti još nešto na Dravskim bazenima. U ovom trenutku je u našim planovima vidikovac koji bi nadvisivao Dravsku šumu i s kojega bi možda mogao zip line preko kanala, ali gotov projekt ćemo imati tek krajem godine – rekao je Bosilj.

Bazeni na Dravi imaju najjeftinije ulaznice, a to se odnosi i na bazene u Zagrebačkoj gdje je karta za odrasle već od 2,8 eura, napomenuo je Bosilj.

Izvijestio je i o investiciji od 100 tisuća eura na Aquacityu gdje je kompletno uređena plaža, a napravljena je kanalizacija i vodovod za ugostiteljski objekt koji je nakon dužeg vremena stavljen u funkciju.

Na kupalištima se odvijaju raznovrsni programi, najavljuju se techo-partyi i nastupi DJ-eva.

Program na bazenima:

Gradski bazeni Varaždin – Zagrebačka ulica

Za ovu ljetnu sezonu planirana su tri događaja pod nazivom POOL PARTY “Fućkaš more”.

Program Pool party odvijat će se srijedom i to:

03.07.2024.g, (ANTONY KAY) 

10.07.2024.g. (YAPA) i 

17.07.2024.g. (BOSSE)   

Početak programa od 17:00h do redovnog  zatvaranja bazena

Kupalište Drava

Kupalište Drava ove godine slavi 70.godina postojanja kupališta u ovom obliku. Obljetnica će se obiljažiti tako što će se 28.06.2024. održati Dance Pool Factory 2024. u organizaciji JU “Gradski bazeni Varaždin” pod pokroviteljstvom Grada Varaždina. To će biti varaždinski festival komercijalne elektroničke glazbe.

U petak, 28.06.2024.g., započinje glazbena avantura koja će trajati od 18h pa sve do kasnih noćnih sati! Ulaz je slobodan!

Najavila je i Dee Jay-e koji su pripremili vrhunske DJ setove:

DJ Vedran Car (Otvoreni Radio),

Yapa (Techno Workout, DFC),

Antony Kay (SHELTERFEST)

Voltar (SHELTERFEST)

U subotu 29.06.2024. održava se Dravski kotlić – natjecanje u kuhanju gulaša u kotliću, na kraju kojeg će najbolje ocjenjeni gulaši ekipama donijeti vrijedne nagrade. Ovo cjelodnevno druženje građana pratit će i tamburaški sastav Sedef.

Nastavite čitati

U fokusu

Nagrada Europski grad stabala dodijeljena Gradu Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na godišnjoj konferenciji Europskog vijeća za arborikulturu (European arboricultural Council) održanoj u Kneževoj palači u Zadru, Grad Varaždin je primio prestižnu nagradu „Europski grad stabala“ (European City of Trees Award).

Nagradu je gradonačelniku Grada Varaždina dr. sc. Nevenu Bosilju uručio Els van Doesburg, gradonačelnik Antwerpena, prošlogodišnjeg dobitnika. Svečanosti su prisustvovali i predsjednica Europskog vijeća za arborikulturu, Stefania Gasperini te predsjednik žirija Jan Goevert.

U svojem obraćanju, gradonačelnik je istaknuo značaj ove nagrade za Varaždin i za varaždinsko komunalno poduzeće Parkovi, zahvalivši organizatorima i stručnom  žiriju na prepoznavanju predanosti Varaždina očuvanju i njegovanju zelenih površina.

– Ova nam nagrada znači puno i želim iskoristiti priliku da se zahvalim svima koji su doprinijeli našoj velikoj pobjedi, a posebno varaždinskom komunalnom poduzeću Parkovi čiji djelatnici brinu o gradskim stablima. Njihova predanost i stručnost su ono što nas je dovelo do ove nagrade. Također izražavam svoju zahvalnost našim sugrađanima koji su podrška zelenim inicijativama i zelenoj agendi koju provodimo u Varaždinu, kao i našim partnerima u ovoj misiji. Nagrada nije samo priznanje našeg proteklog rada, već i motivacija za budućnost, ali i odgovornost koju spremno prihvaćamo. Obvezujemo se da ćemo nastaviti raditi na unaprjeđenju gradskog zelenila i učiniti Varaždin još ugodnijim i još zdravijim mjestom za život – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Prestižna nagrada i njezin značaj

Nagrada „Europski grad stabala“ dodjeljuje se od 2007. godine od strane Europskog vijeća za arborikulturu, gradovima koji se ističu izvanrednom kvalitetom upravljanja urbanim stablima u skladu s arborističkim standardima. Varaždin se tako pridružio renomiranim gradovima poput Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Trnave, Winterthura i Frankfurta na Majni.

Žiri je posebno pohvalio proaktivno upravljanje varaždinskim gradskim stablima, korištenje stručnih radnika i najnovijih arborističkih standarda, uključivanje lokalne zajednice te inovativnu suradnju koja nadmašuje standarde. Varaždin je primjer grada koji razumije važnost stabala, ne samo za ekološku ravnotežu, već i za kulturni značaj i kvalitetu života svojih stanovnika. Strateški pristup gradskim stablima varaždinskog komunalnog poduzeća Parkovi jedinstven je u Hrvatskoj i pozicionira Varaždin kao lidera u ovom području.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje