Povežite se s nama

Život i društvo

Više od 700 Varaždinaca iskoristilo gradski projekt i povoljnije kupilo ili servisiralo bicikl

Arhiva RT, Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Grad Varaždin objavio je podatke za projekt povoljne kupnje i servisiranja bicikala kojeg je proveo tijekom prošle godine, s ciljem poticanja zdravog načina života i korištenja bicikla u javnom prometu na siguran način.

Subvenciju od 300 kuna za kupnju novog bicikla koristilo je ukupno 283 građana za što je Grad iz proračuna izdvojio 84.900 kuna. Servisiranje bicikla bilo je subvencionirano sa 50 % troška servisa do maksimalno 200 kuna po korisniku, a subvenciju je koristilo ukupno 430 građana za što je izdvojeno 61.844,75 kuna.

– Varaždin s pravom možemo nazvati gradom bicikla pa ćemo u tom smjeru i dalje razvijati infrastrukturu. Uz to što vodimo računa o izgradnji biciklističkih staza, provodimo preventivne akcije i motiviramo građane na korištenje bicikala te vodimo računa o sigurnosti bicikla, ova akcija polučila je izvanredne rezultate i bila je odlično prihvaćena od strane građana. Sve upućuje na to da i ove godine poduzmemo slične poteze te da još više motiviramo građane za korištenje bicikala. Razvijanje biciklističke infrastrukture bit će sigurno i dio naših razvojnih strategija kojima želimo privući što više sredstava iz europskih fondova – najavio je gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok, komentirajući dobre rezultate provedenog projekta povoljne kupnje i servis bicikala.

Život i društvo

Svi su pozvani na subotnju “Biciklijadu općine Sračinec”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Biciklijada općine Sračinec

Općina Sračinec pozvala je sve mještane i ostale zainteresirane da se u subotu, 21. svibnja, pridruže velikoj “Biciklijadi općine Sračinec”, koja se održava povodom Dana obitelji.

Kao i inače, okupljanje je kod Doma kulture Sračinec gdje u 10 sati, zatim se polako u koloni vozi kroz Sračinec, Svibovec Podravski i do cilja kod starog korita rijeke Drave.

Kod kućica je osigurano osvježenje uz hranu i prigodno družiti.

Važna napomena – djeca sudjeluju uz obaveznu pratnju roditelja.

Dođite u što većem broju, provedimo zajedno dan u prirodi, poziv je iz Sračinca.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Učenici Srednje škole Novi Marof na terenskoj nastavi posjetili NP Sjeverni Velebit, Senj i Crikvenicu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici 1.G, 2.G, 3.G, 4.G i 4.E razreda Srednje škole Novi Marof sudjelovali su u petak, 13. svibnja, na terenskoj nastavi u okviru koje su posjetili NP Sjeverni Velebit, informacijski centar „Kuća Velebita“, meteorološku postaju Zavižan, vrh Vučjaki, Velebitski botanički vrt, zatim Senj s tvrđavom Nehaj i Parkom senjskih književnika te Crikvenicu, gdje su bili u Aquariumu.

U NP Sjeverni Velebit učenici su saznali o obilježjima planine Velebit, klimi, biljnim i životinjskim vrstama i staništima, kulturnoj baštini, geologiji i podzemlju. Kod planinarskog doma Zavižan su se upoznali s radom meteorološke postaje te vremenskim ćudima Zavižana.

Popevši se na vrh Vučjak otvorio se prekrasan pogled na kvarnerske otoke i prostor NP Sjeverni Velebit. U Velebitskom botaničkom vrtu naučili su o velebitskim endemima te prošetali oko Balinovačke ponikve.

Slijedio je silazak do Sjevernog hrvatskog primorja, u kojem su učenici posjetili gradove Senj i Crikvenicu. U Senju su obišli znamenitu uskočku tvrđavu Nehaj iz 16. stoljeća i Park senjskih književnika te su prošli pored Sunčanika, odnosno sunčanog sata koji je postavljen na mjestu gdje prolazi 45. paralela. U Crikvenici su posjetili Aquarium s posebno zanimljivim ribama Jadrana i tropskih mora.

 –Tijekom ove terenske nastave učenici su kroz različite oblike edukacije (stručna vodstva, vlastita izlaganja, demonstracija na terenu, materijali u terenskoj knjižici i drugo) naučili i ponovili gradiva iz geografije, povijesti, biologije i hrvatskog jezika. Terenskom nastavom kao oblikom izvanučioničke nastave učenici su u izvornoj stvarnosti i uz istraživačko učenje i raznolikost sadržaja na zabavniji način doživjeli nastavne sadržaje, a pritom se družili i međusobno bolje upoznali. Veselimo se idućoj terenskoj nastavi – objašnjavaju iz Škole.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje