Povežite se s nama

Život i društvo

Vječiti mladići i puce proslavili zlatnu obljetnicu završetka OŠ Kneginec Gornji

Objavljeno:

- dana

Bivši učenici 8. a, b i c razreda, njih osamdeset i osmero, 1973. godine završilo je osnovnoškolsko obrazovanje u Knegincu Gornjem. Svatko je potom krenuo svojim životnim putem a u subotu, 14. listopada 2023., susreli su se 50 godina nakon uspješnog završetka škole.

Dirljivi susret bila je prigoda za prisjećanje na  pojedinosti iz prošlosti, usporedbu način funkcioniranja školstva nekad i danas… Vidno raspoloženi i sretni što su se napokon vidjeli, okupili su se ispred aktualne školske zgrade i u jednoj od učionica prisjetili se učeničkih dogodovština.

Upriličena je i uobičajena prozivka učenika s kratkim predstavljanjem, te su slavljenici upoznati s imenima onih koji su ispričali svoj nedolazak na feštu.

Feštali u Grofovskoj kleti

– U sjećanju nam je svima ostala zgrada stare škole kod crkve, koja je od 1929. godine korištena za nastavu. Moja generacija imala je tri razreda s ukupno 88 upisanih učenika. Mojih „cekača“ bilo je 30, a iz cijele generacije dosad je preminulo 23-oje bivših učenika. O obljetničkom susretu obavijestili smo svih 65 živućih kolegica i kolega, a na druženje se odazvalo njih trideset četvero – otkrio nam je Danijel Borović koji je sudjelovao u organizaciji susreta i pronalaženju bivših školaraca.

Radnu skupinu činilo je šestero obljetničara koji su se prvo uhvatili u koštac s prepoznavanjem kolega na starim zajedničkim fotografijama iz 7. razreda, a najveći problem u njihovom lociranju predstavljala je uredba o zaštiti podataka (GDPR).

– Težu prepreku nemoguće je zamisliti jer nismo mogli doći ni do starih školskih dnevnika! Međutim, snašli smo se, istražili kako su promijenjena djevojačka prezimena, te na kraju pronašli svih 65 adresa. Za to nam je trebalo skoro 5 mjeseci, a zanimljivo je da se neki od sudionika proslave nisu vidjeli 50 godina premda žive u Varaždinu, Knegincu, Jalžabetu ili Kaštelancu… I godine su napravile svoje, promijenili smo se, te je posljedićno na druženju bilo i ponovnog upoznavanja – govori Borović kroz smijeh o svojim sada već vremešnim vršnjacima.

Neki od njih, s kojima je sjedio u školskoj klupi, ponavljali su razred, te će se družiti sa svojom generacijom tek iduće godine.

Druženje sa svojim razrednicima uz uspomene, ples i glazbu nastavljeno je na seoskom turizmu Crnko, odnosno u Grofovskoj kleti na Velikom vrhu iznad Kelemena.

Vremešni razrednici

– Razrednica „akačima“ bila je Nada Ovas, a „bekačima“ Veronika Levanić. Nažalost, preminula je, te ju je zamijenila Ljerka Šimunec koja je predavala glazbeni odgoj. Cekačima je pak razrednik bio Vladimir Ovas i svim spomenutim, nama iznimno dragim 80-godišnjacima, zahvaljujemo na odazivu. Nadam se da ćemo ovakvo druženje uz fina jela, glazbu i ples ponoviti kroz pet godina u još većem broju – zaključio je Danijel Borović.Život i društvo

Grad Novi Marof poziva građane da prijave štete od tuče

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak donio je dana 20.6.2024. godine Odluku o proglašenju prirodne nepogode – tuča, za područja Grada Novog Marofa i Općine Breznički Hum, koja je prouzročila velike materijalne štete na poljoprivredi, komunalnoj infrastrukturi i prometu dana 16.6.2024. godine.

Gradsko povjerenstvo za procjenu štete od prirodnih nepogoda zaprimat će prijave šteta od oštećenika (s područja Grada Novog Marofa) sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda i Pravilniku o registru šteta od prirodnih nepogoda, nakon čega su dužni prvu i konačnu procijenjenu štetu prijaviti županijskom povjerenstvu putem Registra štete.

Šteta se prijavljuje na Obrascu PN, putem e-maila: [email protected], poštom na adresu Grad Novi Marof, Trg hrvatske državnosti 1, Novi Marof, ili osobno u nadležnom odjelu Grada Novog Marofa, 1. kat, soba br. 7, zaključno do 14. srpnja 2024. godine.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Španciranje po Varaždin Bregu uz gulaš, živu glazbu i finu kapljicu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu programa obilježavanja Dana Općine Gornji Kneginec i u organizaciji Udruge vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, a pod pokroviteljstvom Općine Gornji Kneginec u subotu 22. lipnja 2024. godine održano je šesto po redu „Španciranje po Varaždin Bregu“.

Stotinjak sudionika ove manifestacije okupilo se u parku ispred Osnovne škole Kneginec Gornji gdje su im podijeljene majice s logotipom Općine, Udruge i manifestacije, etui i čaše. Okupljene su pozdravili saborski zastupnik i načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški i predsjednik Udruge Robert Đuranec zaželivši svima dobro druženje i veselo raspoloženje.

Ruta ovog španciranja, koja je bila duga oko pet kilometara, kretala se po Feljuru, Malom i Dugom Vrhu te Šemigovoj grabi. Uz početnu postaju kod škole druga postaja za okrijepu i jelo bila je u Šumici na Dugom Vrhu, a posljednja na Malom Vrhu kod prostorija Lovačke udruge „Zec“ gdje je, uz živu glazbu, svim posjetiteljima podijeljen izvrstan gulaš.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje