Povežite se s nama

U fokusu

Vjeverica koju je gradonačelnik Bilić spasio iz kandža smrtonosne vrane vraćena je u prirodu

Objavljeno:

- dana

Vjeverica je spašena

Vjeverica koju je gradonačelnik Ludbrega, Dubravko Bilić, prije dva dana spasio od smrti u kandžama vrane, živa je i zdrava.

Nakon borbe veterinara da spasi životinjicu i primljene terapije danas je puštena u prirodu.

Dubravko Bilić je malo stvorenje doslovno spasio od sigurne smrti.

– Kad sam nakon predaje kandidature izlazio iz gradske uprave vidio sam jednu zločestu vranu kako po travnjaku ganja ovu malu vjevericu i pokušava ju usmrtiti kljunom. Brzo sam ju potjerao, ali vjevericu, koja je već krvarila i bila jako usporena nisam uspio uloviti. Naganjali smo se oko drveta kad mi je u pomoć priskočila gospođa koja je šetala svog pristojnog njemačkog ovčara.

Zajedno smo ulovili malu vjevericu i gospođi sam ispričao da sam prije samo pola sata već spašavao vjevericu koju je vrana srušila s grane i koja je tresnula na tlakavce. Tada sam mislio da se radi o mladunčetu koje je vrana odvojila od mame vjeverice (velika crvena vjeverica) i koje sam nakon par minuta oporavka vratio na drvo. Sada je vjeverica kod nas doma u kutiji (nemamo kavez, a kutija za mačka ima prevelike otvore) i pazit ćemo ju do kontrole sutra navečer.

Nadam se da će Ludva skupiti dovoljno snage da preživi i da nastavi uveseljavati djecu u parku oko gradske uprave – napisao je na svom facebook statusu 3. svibnja navečer Dubravko Bilić.

Vjevericu je odnio veterinaru koji ju je pregledao, sanirao joj rane i odredio terapiju. Nakon što je preksinoć izgledalo da ipak neće preživjeti, jučer navečer se počela oporavljati i danas je bila spremna za povratak na ludbreško drveće.

 

Izvor:
Foto:

U fokusu

HNS-ov Božidar Novoselec želi i nakon izbora ostati načelnik Sračinca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Općini Sračinec danas se predstavio Božidar Novoselec, HNS-ov kandidat za načelnika općine, a tu su još bili prisutni i Predrag Štromar, saborski zastupnik, Marijan Škvarić, v.d. predsjednika ŽO HNS Varaždinske županije i kolege načelnici i kandidati iz susjednih općina.

Božidar Novoselec podsjetio je na realizirane projekte te je istaknuo najvažnije točke iz svojeg programa: “Općina Sračinec poželjno je mjesto za život sa standardom koji je prepoznat diljem županije. Dokaz tome je jedna pozitivna demografska slika koja je vidljiva kroz povećanje djece u dječjem vrtiću, ali i brojem odjeljenja u osnovnoj školi. Stambena zona „Gaj“ sa svojih 110 parcela u potpunosti je rasprodana i tu mlade obitelji grade kuće. Time je izgradnja dječjeg vrtića vlastitim sredstvima dobila svoj puni smisao, čime smo i uštedili velika novčana sredstva. Važan je i razvoj gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta, a ostvarili smo ga kroz razvoj poslovnih zona i novih investicija. Za sljedeći mandat imamo velike planove, a istaknut ću one za koje mislim da su najbitniji i svojim vizionarstvom ćemo ih i ostvariti. To je sigurno nova sportska dvorana koja je potrebna svim sportašima, rekreativcima, ali i našoj djeci u osnovnoj školi. Postojeću dvoranu prenamijenit ćemo u nove školske prostore za nastavu kako bi se i dalje odvijala u jednoj smjeni. Isto tako u planu je proširenje dječjeg vrtića i to za čak tri dodatna odjeljenja jer nam trendovi pokazuju da će biti potrebe za tim u slijedećem razdoblju. Posebno želim naglasiti rekonstrukciju Područne škole u Svibovcu Podravskom i taj ćemo projekat završiti sami ukoliko to neće učiniti Županija. I za kraj jedan od najvećih projekata je završetak modernizacije nerazvrstanih cesta.”

Nastavite čitati

U fokusu

U Varaždinskoj županiji proglašena prirodna nepogoda zbog mraza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić danas je, 21. travnja, donio Odluku o proglašenju prirodne nepogode zbog mraza za četiri grada: Lepoglava, Varaždinske Toplice, Ludbreg i Novi Marof te 14 općina: Bednja, Beretinec, Breznica, Breznički Hum, Donja Voća, Martijanec, Gornji Kneginec, Mali Bukovec, Maruševec, Sveti Đurđ, Sveti Ilija, Vidovec, Vinica i Visoko.

Prirodna nepogoda proglašena je zbog vremenskih nepogoda uzrokovanih mrazom i niskim temperaturama koje su nanijele velike materijalne štete na poljoprivredi u trajnim nasadima, vinogradima te na pojedinim povrtlarskim i ratarskim kulturama u periodu od 7. do 15. travnja 2021. godine.

U navedenom razdoblju zabilježene su temperature od -8 do -2 ℃. Znatne štete su u voćnjacima s obzirom da su pred cvatnju ili u samoj cvatnji, kada su i najosjetljivije na mraz. Najveće štete vidljive su na breskvama, trešnjama, kruškama, jabukama, šljivama, višnjama, marelicama, jagodama, malinama, kupinama i orasima. Isto tako, na pojedinim vinogradima su oštećene ranije sorte vinove loze te vinogradi u nižim predjelima.

Koliko je stvarno oštećenje, trenutno je nemoguće procijeniti budući da će štete biti vidljive u kasnijim fazama vegetacije, ističu iz Varaždinske županije.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju prijaviti u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode, dok gradska i općinska povjerenstva u roku od 15 dana trebaju izraditi prva izvješća s procjenom ukupne štete. Konačnu procijenjenu štetu Županijskom povjerenstvu trebaju dostaviti u roku od 50 dana.

Nastavite čitati