Povežite se s nama

U fokusu

Vlada RH uvela nove mjere za očuvanje radnih mjesta osoba s invaliditetom

Objavljeno:

- dana

Vlada Republike Hrvatske uvela je nove mjere s potporama za očuvanje radnih mjesta.

Prihvatljivi poslodavci su zaštitne radionice, integrativne radionice i radne jedinice za zapošljavanje osoba s invaliditetom, neovisno o sektoru u kojem posluju, a provodit će se od 1. srpnja do 31. prosinca 2020. godine.

Novom potporom za očuvanje radnih mjesta u zaštitnim radionicama, integrativnim radionicama i radnim jedinicama za zapošljavanje osoba s invaliditetom čija je djelatnost pogođena koronavirusom nastoji se pružiti pomoć poslodavcima koji zapošljavaju osobe s invaliditetom jer je navedena skupina osoba među najugroženijima na tržištu rada.

Potpora se dodjeljuje u iznosu od 4000 kuna mjesečno po radniku koji radi u punom radnom vremenu, odnosno srazmjerni dio po radniku prema broju sati rada u nepunom radnom vremenu te 250 kuna doprinosa za mirovinsko osiguranje temeljem individualne kapitalizirane štednje, odnosno iznos obveze dodatnog doprinosa za mirovinsko osiguranje na temelju individualne kapitalizirane štednje za staž osiguranja s povećanim trajanjem.

U fokusu

Tijekom sljedećeg tjedna u neka mjesta dolaze popisivači stanovništva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinskoj je županiji ovog tjedna započeo probni Popis stanovništva 2021. koji se provodi do 15. ožujka.

Do 7. ožujka 2021. kućanstva se mogu samostalno popisati popunjavanjem elektroničkog upitnika prijavom u sustav e-Građani, dok će od 8. do 15. ožujka 2021. popisivači obavljati popisivanje dolaskom na adresu kućanstva uz pomoć prijenosnih računala.

Kako bi mogućnost zaraze bila svedena na minimum, svi popisivači bit će testirani na koronavirus, dok će oni koju su ga preboljeli imati liječničku potvrdu. Varaždinska županija za sve je popisivače organizirala provođenja PCR testa na SARS-CoV-2 te će podmiriti troškove testiranja.

Zamjenik župana Robert Vugrin pozvao je sve sudionike probnog popisa da iskoriste mogućnost te se do kraja tjedna popišu putem sustava e-Građani, odnosno registriraju u njega ako već nisu.

– Građani se mogu popisati samostalno koristeći popisni upitnik u elektroničkom obliku dostupan kroz sustav e-Građani. Dovoljno da je jedan član kućanstva u sustavu e-Građani da popiše kućanstvo i sve članove. Ispunjavanje traje dvadesetak minuta. Za pristup popisnom upitniku potrebno je imati određenu vjerodajnicu koja se onda kasnije koristi za pristup i korištenje preko osamdeset elektroničkih usluga, što je svakako najsigurniji i najbrži način za ostvarivanje brojnih prava – pojasnio je zamjenik.

U razdoblju od 8. ožujka do 15. ožujka 2021. popisivanje će provoditi popisivač (anketar) dolaskom na adresu kućanstva, a anketiranje će provoditi posebno obučeni anketari osobnim intervjuom. Popisivači će obići i ona kućanstva koja su se sama popisala, međutim, ondje neće provjeravati vjerodostojnost podataka, već će samo preuzeti šifru koju je kućanstvo dobilo popisivanjem preko sustava e-građani.

Probni popis stanovništva, kućanstava i stanova 2021., provodi se u Varaždinskoj, Primorsko-goranskoj, Osječko-baranjskoj, Splitsko-dalmatinskoj županiji i Gradu Zagrebu, a obuhvatit će nešto više od 5000 kućanstava. U našoj županiji odabrano je ukupno 10 popisnih krugova u Ivancu, Orehovcu, Čanjevu, Trnovcu Bartolovečkom, Donjoj Voći, Draškoviću, Apatiji, Gornjem Vratnu i Varaždinu. Popisom će biti obuhvaćeno nešto manje od 1000 kućanstava, odnosno nešto više od 2000 osoba.

Cilj probnog popisa jest provjera i testiranje usvojenih metodoloških i tehnoloških rješenja koja se odnose na sadržaj podataka koji se prikupljaju Popisom, testiranje programskog rješenja, provjera ažurnosti tehničke dokumentacije te rad popisivača i drugih sudionika.

Svi podaci prikupljeni ovim probnim istraživanjem službena su tajna.

Nastavite čitati

U fokusu

Grad Varaždin livadu na Banfici prodaje za 11,3 milijuna kuna, velik interes investitora

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ivan Agnezović

Grad Varaždin raspisao je javni natječaj za prodaju livadu na Banfici uz Koprivničku ulicu.

Točnije, radi se o lokaciji na kojoj je ranije bio smješten cirkus, preko puta Konzuma.

Varaždin zajedno prodaje dvije livadne parcele ukupne površine 8372 m2 i za njih traži početnu cijenu od ukupno 11,3 milijuna kuna. Odnosno 1350 kuna za metar kvadratni.

Prodaja će se vršiti usmenim nadmetanjem, a rok za podnošenje prijava je 18. ožujka.

Prema informacijima koje imamo velik je interes investitora za navedenu lokaciju, među kojima su i neki trgovački lanci.

Prodaju se čestice 13445/1 i 3524/1

O ovoj lokaciji bilo je govora na više sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina, pa tako i na posljednjoj održanoj 22. veljače. Vijećici su tada podržali izmjenu Urbanističkog plana uređenja sjevernog dijela Varaždina te se tamo planira mješovita namjena na površini oko 3 ha, omeđeno južno od Koprivničke ulice, istočno Ulicom Ruđera Boškovića i Trga Matije Gupca te postojećom izgradnjom na zapadu.

– Zaprimljena je stručna analiza zaprimljene inicijative koju je razmatralo povjerenstvo osnovano od strane gradonačelnika Grada Varaždina, koje je zaključilo da postoji osnovanost za donošenje trećih izmjena UPU-a sjevernog dijela grada te s time GUP-a. Inicijativa je objavljen i u Službenom vijesniku Grada Varaždina. Želi se postići da se kroz postupak odluke omogući u ciljanom obuhvatu mješovite namjene gradnja tlocrtno veće građevine te da se kroz prometnu analizu ispita lokacija planom predviđenog pothodnika – objasnio je 22. veljače Roberto Krajcer, pročelnik za Upravnog odjela za komunalne poslove, koji je objasnio da je nakon donošenja odluke moguće ići u raspisivanje natječaja, što je i napravljeno 26. veljače.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!