Povežite se s nama

U fokusu

Vlado Sevšek i Liga za Varaždin prema glasovima publike pobjednici su političke kuhinje

Objavljeno:

- dana

Politička kuhinja

Vlado Sevšek i Liga za Varaždin osvojili su publiku VTV-a koja je uživo pratila večerašnju političku kuhinju.

Televizijska publika je  za vrijeme trajanja trosatne emisije telefonski glasala za ekipu koja je na njih ostavlja najbolji dojam. Sevšek i njegovi kuhari premoćno su pobijedili.

Bila je to zanimljiva večer u varaždinskom Garestinu. Devet ekipa s devet recepata u borbi za najbolji politički kotlić.

Političke protivnike je u kuharskoj areni okupila ekipa VTV- a. Pravila su bila jednostavna: skuhati gulaš po vlastitom receptu, kuhalo je najmanje tri, najviše pet kuhara i jelo je moralo biti gotovo za najviše tri sata.

Kako kuhari ne bi ogladnjeli dok kuhaju stolovi su bili puni domaćih  delicija. Bilo je tu svega: čvaraka, prgica, orehnjače, kosane masti, špeka, prezvušta … Sve se to obilno zalijevalo voćnim rakijama i stolnim vinima. Ipak, kralj večeri je bio gulaš.

Borba je bila žestoka. Kuhali su se gulaši sa svinjetinom, govedinom, divljači, a bilo je i hrabrih pokušaja kuhanja  bezmesnog, vegetarijanskog gulaša.

Politički kotlić su budnim okom nadgledala dvojica velikih chefova: Damir Crleni i Dražen Đurišević iz Hrvatskog kuharskog saveza. Njih su dvojica ozbiljno shvatili posao stručnog suda. iako nisu proglašavali pobjednika.

– Moramo čuvati renome bez obzira na političare i ležernost događaja – rekao je Damir Crleni.Dražen Đurašević se složio s kolegom i iskusno zaključio:

– Ako je netko kreativan u kuhinji vjerojatno je takav i u politici. Moramo ozbiljno pristupiti jer kako oni skuhaju tako će građani jesti.

Gledatelji odlučili

Pobjednička ekipa prema glasovima publike, Vlado Sevšek i Liga za Varaždin, od početka je zdušno je prionula zadatku. Na meniju je bio gulaš sa noklicama.
Oko kotlića su se okupili Vlado Sevšek, Dubravka Lekić, Davor Patafta , Božena Horvat i Davor Sevšek. Glavni  kuhar je bio Vlado Sevšek, koji  je, kao pravi chef podijelio zadatke ostalima: Dubravka Lekić je bila asistentica, Davor Patafta je ozbiljno nadzirao proces kuhanja dok su ostali bili „mali od kuhinje“.  Kuhare su bodrili i savjete davali Mladen Rihtarić, Zlatko Mehun i Stjepan Cvek.
Chef Sevšek je prije ulaska u arenu najavio očekivanje „savršeno visokog rezultata“. Da je imao dobar njuh pokazalo se tri sata kasnije kad je televizijska publika njega i ekipu proglasila „najdomljivijim kuharima“.

 

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Liga za Varaždin: Ukidanje prireza je uvjet za sastavljanje gradske većine! I točka.

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Liga za Varaždin izlazi na predstojeće lokalne izbore i najavljuje potpuno ukidanje prireza u Gradu Varaždinu.

PRIREZ U VARAŽDINU = NULA KUNA

— Ili ćemo samostalno sastavljati gradsku većinu ili ćemo onome koji će ju sastavljati našu podršku uvjetovati potpunim ukidanjem prireza. I točka — rekao je prvi čovjek Lige za Varaždin, gospodarstvenik Davor Patafta.

Objasnio je i zašto:

— Aktivacija trenutno neaktivne imovine Grada Varaždina, koja otprilike vrijedi tri milijarde kuna, godišnje može nositi prihod od jednog cijelog proračuna. Zašto da onda građani plaćaju prirez? Nekome to svake godine može biti novi televizor, a nekome jednom godišnje nova investicija.

U gradu s prosječno najnižim plaćama, a onda i mirovinama, prirezom se građanima dodatno izbija iz džepova još najmanje dva milijuna eura. Sramotno i točka.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinka Marta Divjak nakon smrti djevojčice: Oduzeti roditeljska prava na vrijeme

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinka je također posvojeno dijete. Njezini biološki roditelji odrekli su je se i posvojena je s tri i pol godine.

Cijelu Hrvatsku šokirao je slučaj malene Nikoll iz Nove Gradiške. Ova dvoipolgodišnja djevojčica podlegnula je ozljedama u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti nakon što ju je premlatila vlastita majka.

Višednevni napori liječnika, nažalost, nisu bili uspješni. Ozljede glave bile su preteške. Preminula je na Uskrs. Malenu Nikoll roditelji su prije dvije godine ostavili u Centru za socijalnu skrb u Novoj Gradiški. U studenome prošle godine zatražili su da je Centar vrati u obitelj, čemu je udovoljeno.

Dosadašnjom istragom utvrđeno je da su malenu Nikoll roditelji mjesecima zlostavljali i zanemarivali, a Centar za socijalnu skrb za sve je to znao. Njezini roditelji su uhićeni, a ravnatelj Centra je smijenjen.

Slučaj je pokazao svu manjkavost sustava.

Reakcija

Zbog toga se na noge podignula javnost, ali i mnoge inicijative i udruge.

Varaždinka Marta Divjak iz inicijative „Moramo vam nešto reći“ sa svojom kolegicom Antonijom Skender sudjelovala je na sastanku s ministrom rada i socijalne politike Josipom Aladrovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem.

– Na sastanku s premijerom Plenkovićem i ministrom Aladrovićem dogovorili smo izmjenu Zakona o udomiteljstvu. Važno je pokrenuti izmjene tog zakona i sve nelogičnosti koje u praksi otežavaju udomljavanje relaksirati i osnažiti mogućnost udomiteljstva – ističe Marta Divjak.

Dodala je da je važno žurno pojednostaviti i maksimalno ubrzati postupke udomljavanja i posvajanja, a kao preduvjet za to provesti obuku djelatnika centara te nadležnih sudova.

– Za djecu koja su ranjiva oformiti stručne nadzorne timove koji će se sastojati od psihologa, medicinskog djelatnika i socijalnog radnika. U zakone i postupke vezane za djecu unijeti stroga vremenska ograničenja da djeca ne bi godinama odrastala u domovima ili, još gore, u nasilnim obiteljima. Neophodno je raslojiti rad centara za socijalnu skrb tako da se odvoje odjeli za slučajeve vezane za djecu te da djelatnici tih odjela budu maksimalno angažirani. Također, nužno je osnovati sustavan nadzor rada i svih oblika djelovanja socijalnih radnika i drugih stručnjaka te samih centara za socijalnu skrb – objasnila je Marta zahtjeve koje su iznijele premijeru Plenkoviću i ministru Aladroviću.

No, je li možda rješenje da biološki roditelji koji ga se odreknu nikad više ne mogu ponovno dobiti svoje dijete?

Pravovremena reakcija

– Oduzimanje roditeljskih prava na vrijeme onim biološkim roditeljima koji nisu roditelji, nego zlostavljači. Otac pokojne djevojčice imao je više od 20 prijava za nasilje, nakon prve je dijete trebalo oduzeti – objasnila je Varaždinka.

Inače, Marta je također posvojeno dijete. Njezini biološki roditelji odrekli su je se i posvojena je s tri i pol godine.

– Nije bilo natezanja s biološkim roditeljima i oduzimanjem roditeljskih prava. Naravno, i dalje je predugo da dijete čeka dvije godine u sustavu, a i sama činjenica da su moji roditelji čekali dijete tri i pol godine je poražavajuća. Potrebe djeteta na koje roditelji odgovaraju tijekom ranog razvoja čine osnovu za više razine emocionalnih, socijalnih i intelektualnih sposobnosti, te je stoga socioemocionalni razvoj u prvim godinama od presudnog značaja. U najranijoj dobi uspostavlja se snažan emocionalni odnos između djeteta i roditelja, koji je za ovu dob primaran i u kojem su ovi emocionalni odnosi ključni za djetetov psihički, ali i fizički razvoj. Uvijek volim napomenuti da sam ja imala sreće te da prilagodba nije dugo trajala – otkriva Marta, koja je pokrenula inicijativu „Moramo vam nešto reći“.

Važna platforma

– Inicijativu sam pokrenula jer sam željela platformu koja će educirati javnost o posvajanju i udomljavanju. Drugi razlog je bio da bivša djeca iz sustava mogu podijeliti osobna iskustva i tako pomoći drugima, ali i potaknuti promjene u sustavu brige o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Kad sam ja odrastala, nisam znala nijednu osobu koja je posvojena i nisam se imala ni s kim usporediti i povezati, a što mi je zapravo bilo potrebno, tako da sam napravila i grupe na Facebooku za posvojene i udomljene kako bi mogli izmjenjivati iskustva i podijeliti emocije. Zbog te zajednice sam upoznala i Tonku (Antoniju Skender), koja mi je prvo bila suradnica, a danas mi je najbolja prijateljica. Želimo senzibilizirati javnost, ukloniti stigmu s djece koja nemaju uobičajene životne putove te urediti sustav kako bi bilo manje djece u domovima, a više u obiteljima – rekla nam je Divjak, koja vjeruje da će u Hrvatskoj doći do zaokreta u sustavu socijalne skrbi.

– Mislim da hoće, zapravo nadam se da hoće. Ako je njihov interes bio zbog medija i javnosti, to je na njihovu savjest jer oko 4200 djece nema odgovarajuću roditeljsku skrb i nema vremena čekati. No, Tonka i ja smo rekle ministru i premijeru da ne mislimo odustati – zaključila je Varaždinka.

Nastavite čitati