Povežite se s nama

Život i društvo

Vrtić Dravska na Banfici dobio vlastitu sunčanu elektranu

sunčana elektrana vrtić Dravska1

Objavljeno:

- dana

Gradonačelnik Ivan Čehok u utorak je, 12. ožujka, sa svojim zamjenicima Zlatanom Avarom i Sandrom Malenicom prisustvovao otvorenju sunčane elektrane na Dječjem vrtiću Varaždin, objekt Dravska na Banfici.

Sunčana elektrana u cijelosti je donacija varaždinskih tvrtki, a projekt je inicirala i vodila gradska tvrtka Centar kompetencije za obnovljive izvore energije. Vrijednost donacije je 115 tisuća kuna, a doniraju je, svojim proizvodima i radom, četiri tvrtke: Solvis d.o.o. (fotonaponski moduli i izmjenjivač – 61.000 kn), Vodopija d.o.o. (razvodni ormari, spojni materija i kabeli i montaža elektrane – 31.000 kn), Nika – Konstrukcije d.o.o. (konstrukcija za solarnu elektranu – 6.000 kn) i Centar kompetencije za obnovljive izvore energije d.o.o. (projektiranje, mjerenje i ispitivanje kvalitete električne energije, vođenje projekta, HEP – 17.000 kn).

Postavljanjem elektrane, Dječji vrtić Varaždin postići će značajnu financijsku uštedu velikim smanjenjem mjesečnih izdataka za struju, a istovremeno će se kod djece, polaznika vrtića, na ovaj način od najranije dobi utjecati na svijest o važnosti ekologije i o ekološki prihvatljivoj potrošnji energije.

– Ovo je jedan novi projekt koji bismo mogli nazvati 3E: edukacija, energetika i ekologija. Riječ je o energetskoj obnovi koja, za razliku od ostatka Hrvatske gdje se radi samo ovojnica i energetika iznutra, omogućuje postavljanje solarnih panela. To će vrtiću, uz postignutu uštedu energetskom obnovom, još dodatno smanjiti troškove električne energije. Ovaj vrtić je odabran za postavljanje panela jer je u njemu središnja kuhinja i taj objekt inače troši najviše energije. Djeca će se također na ovaj način educirati na koje sve načine se može iskoristiti energija od Sunca i što su obnovljivi izvori energije jer to je danas trend u cijelome svijetu – izjavio je gradonačelnik prilikom otvorenja.

Na samom otvorenju, na vrtić je postavljena i ploča s natpisom „Grad Varaždin – prijatelj djece“. Takve ploče bit će postavljene na sve vrtiće u Varaždinu čime će se nastaviti višegodišnja tradicija ostvarivanja prava i potreba djece u Varaždinu.

Izjavu novinarima o toj akciji koja se provodi u suradnji s Koordinacijskim odborom akcije „Grad Varaždin – prijatelj djece“ dala je zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica: „Grad Varaždin je poznat po participaciji djece i jedan smo od najboljih primjera u Hrvatskoj. Ove table su samo simboličan dokaz za sve što se radi u Varaždinu za dobrobit djece. Prošle godine postavili smo ih na škole, a ove godine postavit ćemo ih na sve vrtiće. To je ujedno i lijepa najava jer će se u lipnju ove godine upravo u Varaždinu održati Susret gradova i općina – prijatelja djece povodom 20. obljetnice ove prekrasne akcije.“

Život i društvo

Hrvatsko-američki redatelj N. Knez nastavlja snimati dokumentarce o braniteljima sa sjevera Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatsko – američki redatelj Nikola Knez svako malo javlja se s nekim novim dokumentarnim filmom, pretežno o stvaranju hrvatske države, odnosno hrvatskim braniteljima.

Riječ je o vrhunskom redatelju, koji je dosad na raznim međunarodnim filmskim festivalima osvojio oko 70 nagrada i priznanja, a ono što je ipak najvažnije je činjenica da svojim dokumentarnim filmovima prenosi istinu i ljepote Hrvatske.

Podsjećamo, u Americi ima svoju filmsku tvrtku „iFilms LLC“, a lani je snimio i dokumentarni film o Mladenu Pavkoviću, varaždinskom novinaru i publicisti, te hrvatskom branitelju i predsjedniku Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Ovih dana završio je još jedan svoj film. Ovog puta o hrvatskim braniteljima iz Legrada! Naime, u ovom je mjestu jedno vrijeme proveo i svoje djetinjstvo, a potom je otišao u Texas, gdje i danas živi i radi, i gdje je osnovao Hrvatski filmski institut.

Dokumentarni film „Hrvatski branitelji iz Legrada“, u trajanju od 40 minuta, može se pogledati na Youtubeu.

– Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) sklopila je Sporazum s Općinom Legrad o izgradnji spomenika hrvatskim braniteljima u gradskom parku u Legradu, pa će sa svečanim otvorenjem spomenika biti prikazan i Knezov film – naveo je u priopćenju Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Simply the best” nagrada za Dane vrganja u Paki i Udrugu žena Vidovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Simply the best je godišnja nagrada koju za inovativnost i kreativnost u turizmu dodjeljuju Udruga hrvatskih putničkih agencija, poslovno turistička burza PUT i magazin Way to Croatia.

Ove nahrade ove su godine stigle i u Varaždinsku županiju.

Dani vrganja i crnog tartufa u Paki osvojili su godišnju turističku nagradu za kvalitetu i kreativnost manifestacije jer svojim raznolikim sadržajima i specifičnom gastro-ponudom obogaćuju atraktivnost turističke ponude destinacije.

Nagradu su dobili u kategoriji “Manifestacije”, podkategorija hrane i pića.

Turističkoj zajednici Grada Novoga Marofa je nagradu u kategoriji manifestacija u Biogradu dodijelila Udruga hrvatskih putničkih agencija i turistički časopis Way to Croatia.

Nagrađena je i Udruga žena Vidovec iz Vidovca u kategoriji udruga. Nagrada je dodijeljena za čuvanje baštine te za gastro i druge ativnosti kojima se promovira lokalna zajednica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje