Povežite se s nama

Život i društvo

Vrtić Dravska na Banfici dobio vlastitu sunčanu elektranu

sunčana elektrana vrtić Dravska1

Objavljeno:

- dana

Gradonačelnik Ivan Čehok u utorak je, 12. ožujka, sa svojim zamjenicima Zlatanom Avarom i Sandrom Malenicom prisustvovao otvorenju sunčane elektrane na Dječjem vrtiću Varaždin, objekt Dravska na Banfici.

Sunčana elektrana u cijelosti je donacija varaždinskih tvrtki, a projekt je inicirala i vodila gradska tvrtka Centar kompetencije za obnovljive izvore energije. Vrijednost donacije je 115 tisuća kuna, a doniraju je, svojim proizvodima i radom, četiri tvrtke: Solvis d.o.o. (fotonaponski moduli i izmjenjivač – 61.000 kn), Vodopija d.o.o. (razvodni ormari, spojni materija i kabeli i montaža elektrane – 31.000 kn), Nika – Konstrukcije d.o.o. (konstrukcija za solarnu elektranu – 6.000 kn) i Centar kompetencije za obnovljive izvore energije d.o.o. (projektiranje, mjerenje i ispitivanje kvalitete električne energije, vođenje projekta, HEP – 17.000 kn).

Postavljanjem elektrane, Dječji vrtić Varaždin postići će značajnu financijsku uštedu velikim smanjenjem mjesečnih izdataka za struju, a istovremeno će se kod djece, polaznika vrtića, na ovaj način od najranije dobi utjecati na svijest o važnosti ekologije i o ekološki prihvatljivoj potrošnji energije.

– Ovo je jedan novi projekt koji bismo mogli nazvati 3E: edukacija, energetika i ekologija. Riječ je o energetskoj obnovi koja, za razliku od ostatka Hrvatske gdje se radi samo ovojnica i energetika iznutra, omogućuje postavljanje solarnih panela. To će vrtiću, uz postignutu uštedu energetskom obnovom, još dodatno smanjiti troškove električne energije. Ovaj vrtić je odabran za postavljanje panela jer je u njemu središnja kuhinja i taj objekt inače troši najviše energije. Djeca će se također na ovaj način educirati na koje sve načine se može iskoristiti energija od Sunca i što su obnovljivi izvori energije jer to je danas trend u cijelome svijetu – izjavio je gradonačelnik prilikom otvorenja.

Na samom otvorenju, na vrtić je postavljena i ploča s natpisom „Grad Varaždin – prijatelj djece“. Takve ploče bit će postavljene na sve vrtiće u Varaždinu čime će se nastaviti višegodišnja tradicija ostvarivanja prava i potreba djece u Varaždinu.

Izjavu novinarima o toj akciji koja se provodi u suradnji s Koordinacijskim odborom akcije „Grad Varaždin – prijatelj djece“ dala je zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica: „Grad Varaždin je poznat po participaciji djece i jedan smo od najboljih primjera u Hrvatskoj. Ove table su samo simboličan dokaz za sve što se radi u Varaždinu za dobrobit djece. Prošle godine postavili smo ih na škole, a ove godine postavit ćemo ih na sve vrtiće. To je ujedno i lijepa najava jer će se u lipnju ove godine upravo u Varaždinu održati Susret gradova i općina – prijatelja djece povodom 20. obljetnice ove prekrasne akcije.“

Život i društvo

Dječaci Dario Njegovec i Dino Vidaček kod Bele spasili sedam štenaca od smrzavanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jučer, 24. siječnja, odvijala se akcija spašavanja sedam štenaca koje je neki zlotvor bezdušno ostavio da se smrznu u napuštenom kamenolomu u Beli kod Novog Marofa, javili su iz varaždinske Udruge Spas.

Srećom, štence su pronašli dva dječaka iz okolice, Dario Njegovec i Dino Vidaček.

– Ti stasom mali, a u srcu veliki ljudi, ne samo da su nazvali udrugu “Spas”, nego su i ostali kraj njih, po debelom minusu, gotovo 2 sata, dok udruga nije aktivirala moju kćer, a ona mene. Uglavnom, štence sam odvezao u “Spas”, gdje su ih zbrinuli, a malim herojima kapa do poda, kao i njihovim roditeljima, jer ne vjerujem da su se takvi rodili, nego tu očito ima i puno dobrog odgoja. A zlotvoru mogu jedino poželjeti da i on jednog dana tako završi i ne bi me iznenadilo, jer karma is a beach! – poručuju iz Udruge Spas.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinska županija sa stranim partnerima razvija sustav za rano upozoravanje na katastrofe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

civilna zaštita, koronavirus,ilustracija

Unaprijediti sustave civilne zaštite u Italiji, Grčkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Albaniji na način da se umreže i usklade sustavi za rano upozoravanje, glavna je zadaća projekta „TransCPEarlyWarning“ iz programa Interreg ADRION.

Varaždinska županija je danas, 25. siječnja, kao partner na projektu u kojem sudjeluje sedam država Jadransko-jonskog područja, bila domaćin tehničkog sastanka s parterima iz Splitsko-dalmatinske županije i Hercegovačko-neretvanskog kantona, a kojem su se virtualno priključili i ostali partneri, Talijani, Grci, Slovenci, Crnogorci i Albanci.

– Varaždinska županija jedna je od vodećih županija po uređenosti sustava civilne zaštite u Republici Hrvatskoj. Ulažemo znatna sredstva u sustav civilne zaštite, a posebno sufinanciramo djelovanje Vatrogasne zajednice Varaždinske županije te preko nje i vatrogastva na području županije. Svjesni smo da je utjecaj klimatskih promjena sve više vidljiv i sve više utječe na život i razvoj našeg područja. S obzirom na to da su potencijalne opasnosti na našem području poplave, klizišta, odnosno odroni, požari i potresi, jako je važno razvijati sustave koji nas mogu upozoriti na moguću ugrozu. Zato nam je drago da je i naša županija partner na projektu „TransCPEarlyWarning“, čija je vrijednost gotovo dva milijuna eura, od kojih je za Varaždinsku županiju predviđen iznos od 180 tisuća eura – istaknula je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Da bi se povećala otpornost i brzina odgovora na prirodne katastrofe i tehničko-tehnološke nesreće, u sklopu projekta razvija se testna platforma za rano upozoravanje.

– Platforma će se testirati u svih sedam zemalja partnera: Italiji, Grčkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Albaniji. Dobivena iskustva koristit će se kao podloga za izradu strateškog i akcijskog plana koji nudi zajedničku viziju i rješenja za objedinjeni sustav za rano upozoravanje na Jadransko-jonskom području – naveo je Tomislav Jarmić, pomoćnik pročelnika za komunalno gospodarstvo, drugostupanjski upravni postupak i civilnu zaštitu.

Osim što je tema bila status platforme, na sastanku u Županijskoj palači partnerima iz sedam zemalja je prezentirano kako funkcionira hrvatski sustav civilne zaštite na primjerima poplava i šumskih požara.

Dodajmo da projekt TransCPEarlyWarning vodi Regija Molise iz Italije, a ostatak projektnog konzorcija čine: iz Slovenije – Općina Ajdovščina i Institut Josef Stefan, iz Grčke – Institut za industrijske sustave Centra za istraživanje i inovacije ATHENA i Decentralizirana uprava Krete, iz Hrvatske – Varaždinska i Splitsko-dalmatinska županija, iz Albanije – Regionalno vijeće Drača i Šumarski fakultet, iz Bosne i Hercegovine – Uprava civilne zaštite i vatrogastva Hercegovačko-neretvanskog kantona i iz Crne Gore – Stari glavni grad Cetinje.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.993.688,88 eura od čega je za Varaždinsku županiju određen iznos 196.880,69 eura. Europski fond za regionalni razvoj projekt sufinancira u iznosu od 85 %.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje