Povežite se s nama

Život i društvo

Vrtić Dravska na Banfici dobio vlastitu sunčanu elektranu

sunčana elektrana vrtić Dravska1

Objavljeno:

- dana

Gradonačelnik Ivan Čehok u utorak je, 12. ožujka, sa svojim zamjenicima Zlatanom Avarom i Sandrom Malenicom prisustvovao otvorenju sunčane elektrane na Dječjem vrtiću Varaždin, objekt Dravska na Banfici.

Sunčana elektrana u cijelosti je donacija varaždinskih tvrtki, a projekt je inicirala i vodila gradska tvrtka Centar kompetencije za obnovljive izvore energije. Vrijednost donacije je 115 tisuća kuna, a doniraju je, svojim proizvodima i radom, četiri tvrtke: Solvis d.o.o. (fotonaponski moduli i izmjenjivač – 61.000 kn), Vodopija d.o.o. (razvodni ormari, spojni materija i kabeli i montaža elektrane – 31.000 kn), Nika – Konstrukcije d.o.o. (konstrukcija za solarnu elektranu – 6.000 kn) i Centar kompetencije za obnovljive izvore energije d.o.o. (projektiranje, mjerenje i ispitivanje kvalitete električne energije, vođenje projekta, HEP – 17.000 kn).

Postavljanjem elektrane, Dječji vrtić Varaždin postići će značajnu financijsku uštedu velikim smanjenjem mjesečnih izdataka za struju, a istovremeno će se kod djece, polaznika vrtića, na ovaj način od najranije dobi utjecati na svijest o važnosti ekologije i o ekološki prihvatljivoj potrošnji energije.

– Ovo je jedan novi projekt koji bismo mogli nazvati 3E: edukacija, energetika i ekologija. Riječ je o energetskoj obnovi koja, za razliku od ostatka Hrvatske gdje se radi samo ovojnica i energetika iznutra, omogućuje postavljanje solarnih panela. To će vrtiću, uz postignutu uštedu energetskom obnovom, još dodatno smanjiti troškove električne energije. Ovaj vrtić je odabran za postavljanje panela jer je u njemu središnja kuhinja i taj objekt inače troši najviše energije. Djeca će se također na ovaj način educirati na koje sve načine se može iskoristiti energija od Sunca i što su obnovljivi izvori energije jer to je danas trend u cijelome svijetu – izjavio je gradonačelnik prilikom otvorenja.

Na samom otvorenju, na vrtić je postavljena i ploča s natpisom „Grad Varaždin – prijatelj djece“. Takve ploče bit će postavljene na sve vrtiće u Varaždinu čime će se nastaviti višegodišnja tradicija ostvarivanja prava i potreba djece u Varaždinu.

Izjavu novinarima o toj akciji koja se provodi u suradnji s Koordinacijskim odborom akcije „Grad Varaždin – prijatelj djece“ dala je zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica: „Grad Varaždin je poznat po participaciji djece i jedan smo od najboljih primjera u Hrvatskoj. Ove table su samo simboličan dokaz za sve što se radi u Varaždinu za dobrobit djece. Prošle godine postavili smo ih na škole, a ove godine postavit ćemo ih na sve vrtiće. To je ujedno i lijepa najava jer će se u lipnju ove godine upravo u Varaždinu održati Susret gradova i općina – prijatelja djece povodom 20. obljetnice ove prekrasne akcije.“

Život i društvo

Forum Toplice i u 2023. godini obavljat će komunalne djelatnosti na području Grada V. Toplica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak je, 6. veljače, održana prva ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždinskih Toplica gdje su sve točke dnevnog reda usvojene jednoglasno.

Na samom početku sjednice gradonačelnica Dragica Ratković izvjestila je o provedenim aktivnostima od protekle sjednice među kojima se posebno izdvaja veliki projekt „Grad na termalnoj vodi” vrijedan više od 6 milijuna kuna za koji je spremna sva potrebna dokumentacija, a prijava slijedi vrlo skoro. Također, izdvojila je potpisivanje ugovora s Elektrom o priključenju nove stanice u budućem samoodrživom kvartu, poznatijem kao „smart kvart” koji će se protezati na 44.056 kvadratnih metara.

Vijećnici su odlučili da će komunalne djelatnosti na području Grada obavljati trgovačko društvo Forum Toplice d.o.o. Riječ je o trgovačkom društvu čiji je osnivač i jedni član sa stopostotnim poslovnim udjelom Grad, a koje će naredne četiri godine održavati nerazvrstane ceste, javne površine na kojima nije dopušten promet motornim vozilima, građevine javne odvodnje oborinskih voda, javne zelene površine, građevine, uređaje i predmete javne namjene i groblja. Uz to, Forum Toplice održavat će čistoću javnih površina, pružati usluge javnih tržnica na malo te usluge ukopa.

-Održavanje nerazvrstanih cesta održava se tijekom cijele godine s ciljem održavanja njihove prohodnosti i prometne sigurnosti. Kao Grad nastojimo uvijek biti na usluzi svim našim građanima, a cilj je da svi imaju jednake uvjete za život, bez obzira radi li se o centru ili prigradskim naseljima. Upravo je zato važno da se nerazvrstane ceste redovito održavaju kako bi svi građani imali normalan pristup do svojih domova, vikendica ili zemljišta te kako bi svi, posebno naši najmlađi bili sigurni u prometu – rekla je gradonačelnica.

Također, Forum Toplice u iduće četiri godine bit će zadužen za održavanje javnih zelenih površina što uključuje košnju, obrezivanje i sakupljanje biološkog otpada s javnih zelenih površina, obnovu, održavanje i njegu drveća, ukrasnog grmlja i bilja, popločenih i nasipanih površina u parkovima, te opreme na dječjim igralištima.

-Ovo je itekako važna stavka za naš Grad koji se nastoji pozicionirati kao nezaobilazna kontinentalna turistička točka. Naime, ako želimo privući sve više posjetitelja kojima itekako imamo što za ponuditi, čitavo područje Varaždinskih Toplica mora biti uređeno i ugodno, kako za boravak naših građana, tako i za turiste – poručila je Ratković.

Spomenimo i kako je, između ostalog, na sjednici Gradskog vijeća donesena i odluka o ustrojstvu prema kojoj je za obavljanje poslova iz samoupravnog djelokruga Grada kao i povjerenih poslova državne uprave zadužen Jedinstveni upravni odjel te pravilnici o ocjenjivanju službenika i namještenika Jedinstvenog upravnog odjela Grada, ostvarivanju prava na pristup informacijama i provedbi postupaka jedinstvene javne nabave.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Zvjezdana Kušter i pas Tesla iz čakovečke stanice HGSS-a otišli spašavati živote iz ruševina u Turskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: HGSS Stanica Čakovec/Facebook

Hrvatski tim od 40 pripadnika modula srednje kategorije za urbano traganje i spašavanje iz ruševina Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite i 10 potražnih pasa krenuli su u ponedjeljak, 6. veljače 2023., oko 18 sati prema Gaziantepu u Turskoj koju su 6. veljače pogodili razorni potresi, kako bi pomogli u spašavanju unesrećenih osoba iz ruševina. 

Među njima su i Zvjezdana Kušter i pas Tesla, potražni tim iz Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanica Čakovec.

Ovaj tim osposobljen je za poslušnost, prepreke i traženje u ruševinama te poslušnost i traženje u lavinama, a dodajmo i da je Tesla sa svojom vlasnicom u Ljubljani u listopadu prošle godine uspješno položio i međunarodni ispit poslušnosti, prepreka i traženja u šumama, objavili su lani iz HGSS-a.

– Prema odluci Vlade, 40-ak pripadnika Civilne zaštite RH na putu je prema Turskoj kako bi pomogli domaćim kolegama na potresom pogođenom području. Zvjezdani Kušter i Tesli, potražnom timu Stanice Čakovec koji vrijedno trenira u sklopu Modula za odgovor na velike katastrofe i potrese MUSAR, želimo sretan put i što više spašenih! – napisali su na Facebooku iz HGSS Stanice Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje