Povežite se s nama

Međimurje

U Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje održane četvrta Weblica i prva Hacklica

Objavljeno:

- dana

Pokrenuti upornošću nekolicine stručnih entuzijasta, izrasle na simbiozi privatnog i javnog sektora, Weblica i Hacklica demonstriraju snagu novog Međimurja koje predvodi tehnološke trendove i oblikuje budućnost.

Web programeri i dizajneri u subotu, 12. svibnja, ispunili su dvorane Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje na četvrtom izdanju Weblice – konferencije o web tehnologijama, koja okuplja neke od najboljih regionalnih informatičkih stručnjaka. Iako su se po prvi puta naplaćivale ulaznice, ovogodišnja Weblica bila je najveća dosad, što je dokaz da je prepoznata kao događaj na kojem se uloženo vrijeme i novac višestruko vraćaju.

Sve karte za konferenciju su rasprodane te je u TICM-u bilo više od 150 sudionika – mahom web developera iz cijele regije. Svoju podršku Weblici dali su zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Branko Sušec, te pročelnik UO za društvene, protokolarne i europske poslove u Gradu Čakovcu David Vugrinec.

Konferencija je počela uvodnim govorom Velimira Sanjkovića, koji je ispred organizatora pozdravio prisutne i upoznao ih s kontekstom u kojem je Weblica stasala, kao i planovima za budućnost. Nakon motivacijskog predavanja Gorana Blagusa o „izradi atomske bombe“, sudionici su se podijelili u dva tracka.

Na ovogodišnjoj konferenciji predavali su Miroslav Popović, Andrei Zvonimir Crnković, Ratko Ćosić, Darko Kukovec, Dobriša Adamec, Nikola Begedin, Anabel Kečkeš, Bahrudin Hrnjica, Marko Šarić, Tomislav Bronzin, Ivan Curić, Ivan Čuljak, Nikola Brežnjak, Darko Špoljarić i Igor Kovačić. Ovi stručnjaci dobro su poznati u IT miljeu, a u svojim su 45-minutnim predavanjima govorili o tehnološkim područjima u kojima su najbolji.

Paralelno s konferencijom u TICM-ovom laboratoriju, održao se prvi 24-satni hackathon u Međimurju – Hacklica koji je počeo u petak, 11. svibnja, a završio u subotu u 16 sati. U Hacklici je sudjelovalo 5 timova s ukupno 15 programera, koji su trebali osmisliti i iskodirati suradnički softver koji u sebi integrira različite vidove komunikacije u okviru poduzeća. Prvo mjesto i nagradu od 10.000 kuna osvojio je tim „Kaapa“ u sastavu Ana Marija Lach, Vanja Šomođi i Siniša Habuš, 2. mjesto i nagradu od 5.000 kuna tim „Mamma Tua“ u sastavu Antonio Martinović, Tomislav Čivčija i Ante Barić, a 3. mjesto i nagradu od 2.000 kuna tim Zero Molecule u sastavu David Ante Macan, Denis Pavlović i Krunoslav Jurenec.

Proglašenje pobjednika održalo se nakon završetka Weblice u neformalnom okruženju uz glazbu DJ-a iz Forestland ekipe. Cijelo događanje fotografski su zabilježili Davor Žerjav i Davorin Mance iz Fotokluba Čakovec, a za nutritivne potrebe sudionika pobrinuli su se Međimurski dvori, Mundoaka i Stari Hrast. Weblica je bila prilika steći nadogradnju znanja i poslovnih kontakata kroz ugodno proveden dan u idiličnom ambijentu bivše vojarne u Čakovcu.

Weblica je fenomen koji se rijetko viđa u Međimurju, ali i naznaka nekih novih, boljih vremena budući da se ovdje radi o okupljanju profesionalaca koji dobro zarađuju isključivo zbog svojih znanja i vještina. Cijelu priču su pokrenuli entuzijasti iz poduzeća FactoryX i Tria i Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje. Weblica nije samo konferencija za web developere, već teži postati platforma za razvoj informatičkog sektora u cijeloj regiji.

Organizacijom radionica, predavanja, skupova i drugih načina razmjene znanja i iskustava, omogućit će još bolje povezivanje IT stručnjaka iz regije, njihov profesionalni i društveni razvoj, kao i razvoj okruženja za dobar život i kvalitetan rad.

Pokrovitelji Weblice su Međimurska županija i Grad Čakovec, a održavanje konferencije podržava i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske. Sponzori konferencije su Infinum d.o.o., Peharec j.d.o.o. i Hrvatska gospodarska komora.
Sve informacije o konferenciji i hackathonu dostupne su na internetskim stranicama.

Međimurje

Kros za vrtićarce te učenike u Perivoju Zrinskih okupio stotine trkača

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Čakovec

Jedna od najmasovnijih sportskih aktivnosti u Međimurju svakako je kros za vrtićarce te učenike osnovnih i srednjih škola koji se održava dva puta godišnje u Čakovcu, u organizaciji Atletskog kluba Međimurje.

U subotu, 1. travnja, je održano novo izdanje proljetnog krosa koji je okupio velik broj mališana i učenika, a trčalo se na poznatoj lokaciji u jezeru podno zidina Starog grada te Perivojem Zrinski.

Snage su odmjerili brojni osnovnoškolci, svaki razred zasebno te dječji vrtići s područja Međimurja, u dvije kategorije- posebno predškolci i posebno mlađi.

Najuspješnijima u pojedinačnim uzrasnim kategorijama podijeljene su medalje, kao i pehari školama najboljih trkačica i trkača.

Proljetni i jesenski krosevi za učenike osnovnih i srednjih škola Međimurja te polaznike vrtića održavaju se u čakovečkom parku od 2005. godine, a kontinuitet je prekinut samo tijekom pandemije.

Međimurska županija u duhu Europske regije sporta, odnosno regije koja sustavno pomaže te podržava sport i rekreaciju i ove je godine pomogla u organizaciji i pripremi masovnog natjecanja koje je odavno preraslo u veliko obiteljsko druženje brojnih žitelja našega kraja.

Nastavite čitati

Međimurje

Zbog kvara ne radi hitni broj službe 194 u Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od Međimurske županije došla je važna obavijest, danas, 1. travnja.

– Zbog kvara u radu fiksne i mobilne mreže ne radi hitni broj službe 194. Građani na području Međimurske županije hitnu službe mogu dobiti na jedinstven broj 112 – stoji u obavijesti Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje