Povežite se s nama

Međimurje

Za 14.000 međimurskih umirovljenika Županija sufinancira ulaznice za čakovečke bazene

Objavljeno:

- dana

Nakon što je prošlog tjedna donesena odluka o nastavku mjere besplatnog prijevoza za sve umirovljenike s područja Međimurske županije, župan Matija Posavec je u srijedu, 4. siječnja, predstavio još jednu potporu kojom se želi rasteretiti njihov budžet, a riječ je o sufinanciranju ulaznica za čakovečke bazene.

– I u novoj godini nastavljamo dobru suradnju s udrugama umirovljenika, a sve s ciljem da naše umirovljenike potaknemo da se što više kreću, međusobno druže i da budu što više socijalno uključeni. Ovakav model također nastavlja i dodatna ulaganja u sport, budući da je u 2022. godini Međimurje ponosno nosilo titulu Europske regije sporta s ciljem uključivanja što većeg broja građana u različite sportske aktivnosti. Naši umirovljenici među najranjivijim su članovima našeg društva i nadamo se da ćemo ih ovim projektom motivirati na zdrav način života da bi i dalje bili aktivni dionici u svakodnevnom životu – istaknuo je župan Posavec.

Pravo na sufinanciranje cjelodnevnih ulaznica za bazene od početka 2023. godine imaju članovi Matice umirovljenika Međimurske županije i Saveza udruga umirovljenika i starijih osoba Međimurske županije koji čine: Savez umirovljenika Prelog, Udruga umirovljenika Gornji Hrašćan, Udruga umirovljenika unutarnjih poslova i Udruga umirovljenika Ivanovec.

S namjerom poboljšanja kvalitete života umirovljenika, Županija je pokrenula pilot projekt sufinanciranja cjelodnevnih ulaznica za bazene za članove Saveza i Matice, a kako je pojasnio župan Posavec, nakon testne faze projekta, temeljem broja prodanih ulaznica, utvrdit će se iskazani interes. Ukoliko će postojati interes, Županija će sufinanciranje ulaznica za bazene proširiti na sve umirovljenike s područja Međimurja.

Značaj projekta za međimurske umirovljenike naglasili su predsjednica Matice umirovljenika Međimurske županije Nada Lovrec i predsjednik Saveza udruga umirovljenika i starijih osoba Međimurske županije Franjo Bašek koji su istaknuli da je nakon besplatnog autobusnog prijevoza za sve umirovljenike, ova potpora itekako dobro došla.

Tako će umirovljenici umjesto pet eura, cjelodnevnu kartu plaćati tri eura, a preostali iznos će podmiriti Međimurska županija. Ovakav model sufinanciranja već je ranije postojao za umirovljenike s područja Grada Čakovca.

Da interesa za čakovečke bazene kod umirovljenika ima, potvrdio je i direktor GK Ekom Čakovec Miodrag Novosel.

– Prošle godine čakovečke bazene, putem ove mjere, posjetilo je 7000 umirovljenika s područja grada Čakovca, a ove godine, s obzirom na to da je mjera proširena na područje cijele županije te izgradnju vanjskih bazena, očekujemo da će ta brojka biti daleko veća – rekao je Novosel dodavši da interes za bazene postoji u svim dobnim skupinama te bazeni bilježe 460 posjetitelja dnevno, odnosno 164.000 ulazaka tijekom cijele 2022. godine.

Da bi iskoristili ovo pravo umirovljenici će prilikom kupnje ulaznice na blagajni morati predočiti važeću člansku iskaznicu i identifikacijski dokument. Za sada će ova potpora obuhvatiti oko 14.000 umirovljenika s područja Međimurja, koliko članova imaju Savez i Matica, odnosno oko 12 posto stanovništva Međimurske županije, a kako je istaknuo župan Posavec, potpora će se nastojati proširiti na sve umirovljenike s područja Županije.

Međimurje

Međimurska policija s četvrtka na petak provodit će akciju „Alkohol“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec u noći sa četvrtka na petak (8./9. lipnja 2023.) od 23 do 5 sati provest će aktivnosti iz akcije “Alkohol”.

Glavnina aktivnosti bit će usmjerena na suzbijanje prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i/ili droga.

Tijekom akcije sankcionirat će se i prekršaji upravljanja vozilima nepropisnom i/ili neprilagođenom brzinom, nepropisnog korištenja mobilnih uređaja, nekorištenja sigurnosnog pojasa, kao i ostalih prekršaja koji su u uzročno posljedičnoj vezi s nastankom prometnih nesreća, posebice s najtežim posljedicama.

Posebna pozornost posvetit će se sudionicima u cestovnom prometu mlađe životne dobi, koji su najčešći počinitelji spomenutih prometnih prekršaja, najavila je PU međimurska. 

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Mještani i njihovi gosti uživali u ribljim specijalitetima i bogatom programu „Dana šibe i ribe“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Marijan Kovač/Općina Kotoriba

Kotoriba je tijekom vikenda bila domaćin izvrsno posjećenih „Dana šibe i ribe“.

U subotu poslijepodne kotoripske udruge pripremale su riblje specijalitete, a zadovoljna lica brojnih članova dvadesetak mjesnih udruga pokazatelj su da je druženje uz iće i piće bilo jako uspješno. Navečer su mnogi uživali u glazbenom programu grupe Oaza te pjevali poznate hitove Lane Jurčević. 

Za djecu je održana besplatna predstava Šarenog svijeta, a oni najmlađi sudjelovali su i na radionici Dječjeg vrtića Kotoriba.

Nedjeljno poslijepodne bilo je ispunjeno kulturno-umjetničkim programom uz odličan nastup kotoripskih mažoretkinja kao i KUD-a Kotoriba.

U programu su uživali i gosti pristigli besplatnim vlakom iz Varaždina, Čakovca i usputnih mjesta koje je na stanici u Kotoribi dočekala limena glazba.

Gosti su, kao i domaći posjetitelji, ostali oduševljeni „Kotoripskim korpaškim selom“ u sklopu kojeg je prikazana tradicija košaraštva, kao i pripadajućim izložbama i aktivnostima vezanim uz košaraštvo i ribolov.

Ujedno su još jednom zavirili u bogatu baštinu Međimurja kroz predstavljanje mnogobrojnih starih zanata koji su se odazvali pozivu Općine Kotoriba. Dio tradicije predstavljen je i na Starom farofu gdje su, uz stalni postav, bile izložene i šibom opletene flaše iz zbirke učitelja Zvonka Šantla.

Uz bogatu gastronomsku ponudu, glazbu Frikova i druženje u zabavnom parku, mještani Kotoribe i njihovi gosti imali su sadržajima uistinu bogat vikend.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje