FOTOMeđimursko veleučilište Čakovec
IZVORMeđimursko veleučilište Čakovec

Predstavnici Međimurskog veleučilišta u Čakovcu sudjelovali su u srijedu na Europskom forumu Alpbach, interdisciplinarnoj platformi za znanost, politiku, ekonomiju i kulturu, koji se održava još od 1945. u austrijskom gradu Alpbachu.

Suvremeni trendovi

Forum tradicionalno svake godine okuplja znanstvenike iz cijelog svijeta s određenom temom, dok su za 2018. godinu teme bile raznolikost i prilagodba u europskom regionalnom razvoju. Osim znanstvenika na Forumu sudjeluju i političari, gospodarstvenici te umjetnici koji se bave suvremenim pitanjima i problemima.

Supernova

Prodekanica za kvalitetu i međunarodnu suradnju dr. sc. Ivana Bujan, v. pred., predstavljala je Međimursko veleučilište u Čakovcu na panelu na kojem su glavne teme bile budućnost veleučilišta u Europi i utjecaj veleučilišta na razvoj regija uz transfer tehnologija iz obrazovnog sektora u realni sektor.

Glavne teme Foruma bile su budućnost veleučilišta u Europi i njihov utjecaj na razvoj regija

U sklopu Foruma, koji je trajao od 15. do 31. kolovoza, održan je panel pod nazivom „Važnost veleučilišta u regionalnom razvoju“. Na panelu su sudjelovali i predstavnici veleučilišta iz Finske, Belgije i Austrije te predstavnica Ministarstva znanosti i obrazovanja Austrije mag. Barbara Weitburger, kao i predstavnica Europske komisije, direktorica Odjela za mlade, obrazovanje i Erasmus+ Sophia Eriksson Waterschoot. Na panelu u okviru Foruma prezentiran je rad Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, suradnja s institucijama u okruženju, suradnja s dionicima iz privatnog i javnog sektora te projekti koji su realizirani ili se provode u suradnji s drugim obrazovnim institucijama ili poduzetnicima iz različitih sektora.

Centri razvoja

Na Forumu je utvrđena važnost suradnje svih dionika u regijama, od visokoobrazovnih institucija i razvojnih agencija do poduzeća i poduzetničkih inkubatora, ali i važnost uloge javnih politika.

Međimurska županija uklapa se u suvremene trendove trenutno aktualnim uspostavljanjem centara razvoja kao što su Metalska jezgra i Centar održivog razvoja, gdje će doći do izražaja suradnja znanstvenika i stručnjaka iz prakse. Slične projekte na razvoju javne infrastrukture i održivosti predstavili su i ostali sudionici Foruma.

Međimurska županija uklapa se u suvremene trendove trenutno aktualnim uspostavljanjem centara razvoja

Zaključeno je da je za budući razvoj veleučilišta značajno umrežavanje i spajanje znanja i kapaciteta, ali je za regije iznimno važno i očuvati veleučilišta kao centre znanja kako bi se izbjegla centralizacija obrazovanja. Veleučilišta osluškuju potrebe gospodarstva i prilagođavaju svoje programe kako bi educirala potreban kadar.

Podizanje razine obrazovanja i osviještenosti stanovništva, pripremanje budućega kadra za praksu, transfer inovacija u praksu, razvoj rješenja za gospodarstvo i uključivanje kolegija koji su potrebni gospodarstvenicima samo su neke od aktivnosti koje provodi Međimursko veleučilište u Čakovcu, ali i ostala veleučilišta u regiji, te na taj način utječu na održivost i razvoj regije.

Buduća suradnja

Kao izazovi u radu veleučilišta prepoznati su načini privlačenja kvalitetnoga kadra, izvori financiranja i načini privlačenja kvalitetnih studenata, a kao rješenja navedeni su različiti projekti koje veleučilišta mogu inicirati i povezati ostale partnere iz gospodarstva i javnog sektora.

Međimursko veleučilište u Čakovcu bilo je jedini predstavnik svih veleučilišta iz Hrvatske

Na Forumu je sudjelovao i pročelnik Odjela računarstva Nenad Breslauer, v. pred., u okviru tema tehnologije i informatike. Uspostavljeni su novi kontakti s visokoobrazovnim institucijama iz Finske, Nizozemske i Austrije te će se na taj način i proširiti ponuda kroz Erasmus+ studentima i nastavnicima. Dogovorena je suradnja na projektima iz područja turizma i tehnologije, odnosno primjene novih tehnologija u turizmu, što će dugoročno utjecati na razvoj Međimurja kao turističke destinacije budućnosti.

Navedeni forum bio je izvrstan način promocije visokog obrazovanja u Međimurju, ali i promocije postignuća ostalih dionika u Županiji, kao što su gospodarstvenici, razvojne agencije, inkubatori poduzetništva i lokalne vlasti. Isto tako, Međimursko veleučilište u Čakovcu bilo je jedini predstavnik svih veleučilišta iz Hrvatske. (Ivana Buljan/rp)

Komentari

Komentara