Povežite se s nama

Novosti

„Za popraviti ono što se u Varaždinu događalo više od desetljeća, nužno je više od šest, osam ili 12 mjeseci“

Objavljeno:

- dana

Projekti u Varaždinu idu po planu, naglašavaju u GO HNS-a i SDP-a te tvrde:

I sami smo se iznenadili koliko je toga ostvareno kada smo ovih dana uspoređivali što smo si zacrtali u Planu 21 za Varaždin, istaknula je Jelena Zrinski Berger, potpredsjednica varaždinske podružnice HNS-a, tijekom konferencije za novinare koju su zajednički održale varaždinske organizacije SDP-a i HNS-a u prostorijama HNS-a u Varaždinu.

Naglasivši da je nužno više od šest, osam ili 12 mjesec za popraviti što se u Varaždinu događalo više od desetljeća, predsjednik Podružnice HNS-a Varaždin Josip Dreven podsjetio je kako Plan 21 za Varaždin predstavlja petogodišnji program, dok je danas, osam mjeseci po preuzimanju vodstva nad gradom, veći dio programa u potpunosti ostvaren ili u fazi realizacije.

– Uređenje Plitvičke, Režekove, Filićeve, Dravske ulice, asfaltiranje ulica po prigradskim naseljima, uređenje nogostupa i dječjih igrališta, ugovaranje aktivnog praćenja kakvoće zraka, pokretanje projekta izgradnje studentskog restorana s 500 mjesta, prelazak na etažno grijanje svih stanara zgrada koji to žele, mogućnost iznajmljivanja stanova uz mogućnost naknadne kupnje u POS stanovima, što sad kao model preslikava i država, samo su neki od njih. Osim toga, a shodno izbornom programu, pojačali smo ulogu mjesnih odbora i osigurali dodatna sredstva od 340.000,00 kuna za njihov rad te je gradonačelnik sa suradnicima održao niz kolegija s predsjednicima MO-a pri čemu su prioriteti ulaganja u njihovim sredinama napravljeni prema njihovim željama i stvarnim potrebama – pobrojao je Dreven te izvijestio i kako je pri kraju i postizanje rješenja oko Centra za mlade.

Potpredsjednica Podružnice Jelena Zrinski Berger nadovezala se te je napomenula kako se puno toga ostvarilo i na gospodarskom planu pa je, unatoč krizi, u suradnji s bankama Grad oformio fond od 15 milijuna kuna pri čemu kamata, zahvaljujući sufinanciranju, iznosi svega 3,3 posto.

– Intenzivno se radi i na revitalizaciji centra grada kroz projekt „Centar živi“ putem kojeg je obrtnicima i poduzetnicima omogućeno da besplatno kreativno izlažu svoje proizvode i usluge ispred svojih lokala, uz osiguranu besplatnu stručnu pomoć. Napravljen je katalog poslovnih prostora u vlasništvu grada te su ostvareni značajni kontakti s potencijalnim investitorima i partnerima, određene su nove zone komunalnog doprinosa, a vraćen je i sat besplatnog parkiranja na Trgu bana Jelačića, dok na parkiralištu u Kralja Petra Krešimira IV. cjelodnevno parkiranje iznosi 5 kuna, a u pripremi je revizija spomeničke rente – rekla je. Ukazala je i na važnost pokretanja projekata energetske učinkovitosti, s obzirom na to da je Grad od resornog Ministarstva dobio zeleno svjetlo za obnovu sedam dječjih vrtića i tri osnovne škole uz garantirane uštede energije veće od 30 % te podsjetila da temeljite obnove vrtića nije bilo tridesetak godina, a ovim modelom, obnova javnih objekata građane neće koštati ništa jer se otplata financira iz ostvarene uštede energije.

Preduvjet za realizaciju novih razvojnih projekta, kako je naglašeno, rebalans je varaždinskog proračuna. Govoreći o rebalansu proračuna, koji se očekuje na sjednici Gradskog vijeća 2. kolovoza, predsjednik Gradske organizacije SDP-a Varaždin Vjeran Radelić nije krio zadovoljstvo poreznim prihodima, dok su podbacili prihodi od komunalne naknade.

– Proračun se puni dobro, od poreza i prireza u gradsku kasu nije stigao tek manji, zanemariv iznos. Rebalansom bi proračun bio smanjen za otprilike 30 milijuna kuna te će se viškom od oko 2,7 milijuna kuna pokriti prošli minusi. Ipak većih gubitnika tim rebalansom neće biti. Izbacit će se neki komunalni projekti i investicije koji nikako neće biti realizirani ove godine, poput faze II POS stanova u Ulici Vilka Novaka te sanacija odlagališta otpada u Brezju, pojasnio je Radelić te najavio kako bi se prema prijedlogu broj upravnih odjela trebao s 9 smanjiti na 7 upravnih odjela.

Konferenciji je prisustvovao i predsjednik Foruma seniora SDP-a Josip Hehet, koji je izrazio zadovoljstvo što će u ova teška vremena obrazovni, kulturni, a posebice socijalni programi ostati na istoj razini, pa čak i biti povećani po pojedinim stavkama.

Predsjednik Podružnice HNS-a Varaždin Josip Dreven  osvrnuo se na prozivke „kvazipolitičara udruženih u razne udruge“. – Većina njih je višestrukim napuštanjem i/ili promjenama brojnih stranaka u kojima su djelovali ili htjeli djelovati potpuno izgubila svoj legitimitet. Žalosno je da u svojoj potrebi za malo medijske pozornosti, gospoda iz Vage, VGI-ja i Jezgre progovaraju s mnogo netočnosti o problemima koje naša koalicija u Gradu Varaždinu nije stvorila, već ih svim snagama nastoji riješiti kako Varaždinci ne bi iznova iz vlastitih džepova podupirali nerealne procjene i interes. Jer naša je koalicija svjesno obećala Varaždincima raspetljati sve ono ili barem velik dio onog što su neki od njih i sami zakuhali, čak i pod cijenu nepopularnosti. A za popraviti ono što se, uz blagoslov nekih članova i podupiratelja spomenutih udruga i inicijativa, u gradu Varaždinu događalo više od desetljeća, potrebno je mnogo više od 6, 8 ili 12 mjeseci, čak i uz mnogo manje podmetanja i zluradosti – dodao je Dreven zaključivši kako bi ipak bilo korisnije kad bi „umjesto sustavnih opstrukcija i iznošenja netočnih konstatacija, svoju stručnost i proklamiranu dobronamjernost iskoristili i usmjerili konstruktivnije i proaktivnije – ustvrdio je Dreven.

Izvor: HNS Varaždin
Foto: HNS Varaždin

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje