Povežite se s nama

Međimurje

Za redovno održavanje županijskih i lokalnih cesta gotovo 42 milijuna kuna!

Objavljeno:

- dana

U Maloj vijećnici Međimurske županije još je potkraj listopada potpisan dvogodišnji okvirni Sporazum o izvođenju radova redovnog održavanja županijskih i lokalnih cesta vrijedan gotovo 42 milijuna kuna.

Ljetno i zimsko održavanje

Ravnateljica Županijske uprave za ceste (ŽUC) Međimurske županije Ljerka Cividini, u prisustvu župana Međimurske županije Matije Posavca, Sporazum je potpisala s vlasnikom tvrtke Pavlic asfalt-beton Zvonimirom Pavlicom i predsjednikom Uprave tvrtke Tegra d.o.o. Ivanom Kolarićem uime zajednice ponuditelja.

Istaknula je da je postoje dvije grupe osnovnih radova u okviru redovnog održavanja – ljetno i zimsko održavanje.
– Operativni program je izrađen te sam sigurna da će izvođači radova korektno odraditi posao koji su odrađivali i proteklih godina. Ljetno održavanje obuhvaća niz radnji koje su potrebne za sigurno odvijanje prometa na cestama – od održavanja kolnika, preko košnje i sanacije propusta, do uređenja bankina – pojasnila je ravnateljica ŽUC-a Ljerka Cividini.

Međimurski ŽUC upravlja sa 450 kilometara cesta, od čega je 202 kilometara županijskih i 248 kilometara lokalnih cesta. Riječ je o cestama na području Međimurske županije, osim ceste na području Grada Čakovca.

Potreba ulaganja u cestovnu infrastrukturu u Međimurju je kontinuitet, naglasio je župan Matija Posavec i napomenuo da su u odnosu na Sporazum potpisan u rujnu 2017. godine, kada su osigurana 34 milijuna kuna, sredstva povećana. Radovi održavanja povjereni su istim izvođačima kao i proteklih godina te ga posebno veseli što posao odrađuju međimurske tvrtke.

– Ovo je samo jedan od brojnih projekata u cestogradnji. Hrvatske ceste provode niz investicija – grade se obilaznice, državne ceste proširuju se pješačko-biciklističkim stazama, a u planu imamo i nove, zajedničke investicije, tako da slobodno možemo reći da je cestogradnja na našem području u sve ozbiljnijem investicijskom zamahu. S obzirom na projekte odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području Donje Dubrave i Murskog Središća, po završetku radova na aglomeraciji, zasigurno će uslijediti obnova lokalnih i županijskih cesta – poručio je župan Posavec.

– Nama su ovo poznati poslovi, odrađivat će ih specijalizirane i dobro uhodane ekipe koje su za njih već godinama zadužene. Činjenica je da nam nedostatak radne snage stvara manje poteškoće poput kašnjenja, no bez obzira na to možemo biti zadovoljni jer stanje cesta u Međimurju na iznadprosječnoj je razini.

U zimskom razdoblju županijske i lokalne ceste čišće su od državnih pa i autocesta – zaključio je Ivan Kolarić, koji je ujedno zamolio za strpljenje građana budući da će zbog projekta aglomeracije i određene dionice županijskih cesta neminovno biti pod posebnim prometnim režimom. Zvonimir Pavlic potvrdio je da su obje tvrtke dobro ekipirane i mogu vrlo kvalitetno odraditi posao.

Međimurje

Na području Međimurja lani 358 brakova, rođeno 15 parova blizanaca!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija objavljuje podatke o broju upisa rođenih i umrlih osoba te broju sklopljenih brakova i životnih partnerstava upisanih u državne matice rođenih, vjenčanih i umrlih te registar životnog partnerstva matičnih ureda Čakovec, Dekanovec, Kotoriba, Mala Subotica, Mursko Središće, Nedelišće, Prelog i Štrigova.

Broj upisa novorođene djece u maticu rođenih u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine:

U državne matice rođenih u 2020. godini upisano je 1163 djece.

Od ukupnog broja, rođeno je 565 ženske djece i 598 muške djece te je od toga u braku rođeno 619 djece, a izvan braka 544-ero.

Po nacionalnoj pripadnosti rođeno je 855 Hrvata, 292 Roma te ostalih nacionalnosti 16.

Rođeno je 15 parova blizanaca.

Broj upisa u maticu umrlih u Međimurskoj županiji u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine:

U državne matice umrlih u 2020. godine upisano je 1350 umrlih osoba.

Od ukupnog broja umrlih osoba upisano je 688 žena te 662 muškarca.

Po nacionalnoj pripadnosti u maticu umrlih upisano je 1305 Hrvata, 21 Rom te ostale nacionalnosti 24.

Broj brakova sklopljenih u Međimurskoj županiji i upisanih u maticu vjenčanih u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine:

U 2020. godini u državne matice vjenčanih upisano je 358 brakova.

Sklopljeno je 215 građanskih brakova te 143 vjerska braka s učinkom građanskoga braka.

U 2020. godini sklopljeno je 1 životno partnerstvo osoba istog spola.

Podaci Upravnog odjela za opću upravu i imovinsko pravne poslove Međimurske županije – Odsjek za osobna stanja građana

Nastavite čitati

Međimurje

Napreduju radovi na dogradnji Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija

Nastavljajući praksu dobre suradnje, Međimurska županija i Općina Sveti Juraj na Bregu u studenome prošle godine potpisale su sporazum o financiranju dogradnje i opremanja školske zgrade Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu.

Radovi na rekonstrukciji su u tijeku i napreduju prema planu, a zahvaljujući investiciji škola će dobiti nove 4 učionice, 2 kabineta i prostore za dodatne sadržaje.

Riječ je o jednoj od većih škola u Međimurju koja kontinuirano povećava broj učenika.

Vrijednost projekta je 2,6 milijuna kuna kojima će se pokriti troškovi projektiranja, izvođenja i opremanja, a završetak radova planira se do sredine ožujka.

Nastavite čitati