Povežite se s nama

Kultura

Za sretan rođendan premijerni oratorij Anđelka Igreca i zbora Chorus angelicus

Objavljeno:

- dana

20. rođendan Varaždinske biskupije

Varaždinska biskupija slavi svoj 20. rođendan.

Svečani rođendanski koncert će 21. svibnja u Katedrali izvesti  zbor „Chorus angelicus“.

Zbor varaždinske katedrale “Chorus angelicus”, pod ravnanjem maestra Anđelka Igreca, po prvi će put u Varaždinu izvesti oratorij “Stvaranje” Josepha Haydna.

Domaćim snagama na koncertu će se pridružiti Zbor “Via” župe svetog Vida iz Varaždina, Zbor župe svetog Stjepana iz Badena u Austriji te simfonijski orkestar “Savaria” iz mađarskog Szombathelyja. Uz njih, nastupit će i troje solista: Margareta Klobučar (sopran), Franz Leitner (tenor) i Matija Meić (bariton).

Koncert počinje u 20.30 sati, a ulaz je besplatan.

Izvor:
Foto:

Kultura

Za Državnu smotru predloženi tamburaši VFA, Tamburaški sastav KUD-a Petrijanec i Folklorni orkestar KUD-a „MAK“ Trnovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije i KUD-a “Klaruš” Maruševec i uz pokroviteljstvo Općine Maruševec, Varaždinske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske, te posebnim pokroviteljstvom Glazbalarskostolarskog obrta „Bojan“ iz Sračinca (Tambure “Križanec”) koji je poklonio tamburaški instrument bisernicu, održana je 15. Županijska smotra tamburaških orkestara i sastava Varaždinske županije.

Smotra je održana u nedjelju, 25. rujna, u Domu kulture Maruševec.

Nastupali su Tamburaški sastav Varaždinskog folklornog ansambla, folklorni orkestar KUD-a “MAK” Trnovec, koncertni sastav KUD-a Općine Petrijanec i koncertni sastav KUD-a “Klaruš” Maruševec. Tamburaši su izveli zahtjevan i bogat program.

Prema stručnom mišljenju selektora mr. art. Veljka Valentina Škorvage za Državnu smotru predloženi su Tamburaški sastav KUD-a Petrijanec u kategoriji koncertnih sastava te Tamburaški sastav Varaždinskog folklornog ansambla i Folklorni orkestar KUD-a „MAK“ Trnovec u kategoriji folklornih sastava.

Tamburaški sastav KUD-a Petrijanec broji 11 članova. Od 2012.godine djeluju pod stručnim ravnanjem Franje Plantaka koji je svojim znanjem i izuzetnom profesionalnošću podigao razinu kvalitete sastava na viši nivo. Brojni nastupi i redovite probe rezultirali su njihovim već trećim plasmanom na Državnu smotru. Sastav se predstavio s dvije skladbe „Pjesma bez riječi“, J. Canić te „Tempa“, J. Njikoš.

– Čestitke našem talentiranom tamburaškom sastavu KUD-a Petrijanec i njihovom voditelju Franji Plantaku na plasmanu na Državnu smotru. Budite i na Državnoj smotri uporni i puni samopouzdanja. U zadnjih nekoliko godina plasirali ste se čak tri puta na Državnu smotru što govori da imamo kontinuitet i stalan uspjeh u našem KUD-u. Zahvaljujem našem voditelju Franji Plantaku! – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Nastavite čitati

Kultura

Blagoslov obnovljenih povijesnih orgulja uz koncert u župnoj crkvi sv. Vida u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svečani koncert u okviru 28. festivala Orgulje Heferer i 52. Varaždinskih baroknih večeri održat će se u subotu, 8. listopada, s početkom u 19:30 sati u župnoj crkvi sv. Vida u Varaždinu (Kapucinski samostan Varaždin).

Povod koncerta jest blagoslov obnovljenih povijesnih orgulja i 1860. godine varaždinskog graditelja Dragutina Geisslera. Temeljitu obnovu instrumentalnog ustroja orgulja izvršila je Umjetnička radionica Heferer iz Zagreba, objavila je Varaždinska biskupija.

Na koncertu nastupaju Zbor mladih Via, Luka Šopar, zborovođa, Tomislav Ratković, truba i Višeslav Jaklin, orgulje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje