Povežite se s nama

U fokusu

Zabavni park na Banjščini, koji su svojedobno uspoređivali s talijanskim Gardalandom, još uvijek “na čekanju”

Objavljeno:

- dana

U Općini Gornji Kneginec već godinama postoji ideja o izgradnji tematskoga zabavnog parka u šumi na Banjščini, na lokaciji na kojoj se nalazi vojno skladište.

Projekt izgradnje zabavnoga tematskog parka na Banjščini, koji su svojedobno uspoređivali s talijanskim Gardalandom, predstavljen je u Knegincu prije više od četiri godine. Načelnik Općine Goran Kaniški tad je isticao da će zemljište na Banjščini pripasti Općini, samo se ne zna kad. Također je spominjao potencijalne investitore “koji su tada bili iskazali interes za zemljište, ali se ništa ne može pokrenuti tako dugo dok je na Banjščini vojska”.

Općina Gornji Kneginec očigledno ne odustaje od tog projekta jer je u međuvremenu dala izraditi “Master plan tematskog zabavnog parka na lokaciji Banjščina”. Plan je izradila tvrtka PDM Savjetovanje iz Zagreba te ga je Općinsko vijeće Gornjeg Kneginca prihvatilo u ožujku 2017. godine, nakon čega se krenulo u izmjene i dopune Prostornog plana. S druge strane, jedino što je Ministarstvo obrane dosad napravilo po tom pitanju je davanje suglasnosti da se s predmetne nekretnine skine zona posebne namjene, što je omogućilo izmjene Prostornog plana.

Političko pitanje

Tako su ljetos na sjednici Općinskog vijeća donesene V. izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Općine Gornji Kneginec, koje su proizašle iz “potrebe za revizijom prostorno-planskih dokumenata, a ponajviše zbog razvoja gospodarstva i društvenih funkcija”, ističu u Knegincu. Navedenim izmjenama u općinski Prostorni plan implementirane su i brojne razvojne strategije, pri čemu se ističe upravo navedeni “Master plan tematskog zabavnog parka”.

Općina očigledno ne odustaje od projekta jer je financirala i izradu “Master plana zabavnog parka na Banjščini”

Kako ističu u Knegincu, Općina je sa svoje strane napravila pripreme te je sad sve na Ministarstvu obrane, “a to je već političko pitanje”. Prema neslužbenim informacijama, u Ministarstvu su vođeni razgovori u kojima se spominjalo da bi se oružje s Banjščine moglo preseliti na novu lokaciju u Lici, ali to zahtijeva “znatna financijska sredstva”.

Kad je riječ o potencijalnim investitorima koji bi izgradili zabavni park u Knegincu, saznajemo da se svojedobno, kad je projekt tek predstavljen, razgovaralo s mogućim investitorima koji vode slične zabavne parkove u Njemačkoj, ali su kasnije razgovori zamrli jer nije riješeno pitanje lokacije.

Iz Ministarstva obrane službeno odgovaraju da je i dalje u planu preseljenje vojnog skladišta na Banjščini, ali kad se nađe druga lokacija. S obzirom na to da se za mjesec dana u Varaždin iz Našica vraća 600-tinjak pripadnika 2. mehanizirane bojne “Pume”, to bi moglo dodatno prolongirati planove o preseljenju.

– Skladište „Varaždin Breg“ u vlasništvu je Republike Hrvatske i u posjedu MORH-a, a koriste ga Oružane snage RH. Predmetna nekretnina planirana je za napuštanje kad se stvore uvjeti za njegovo iseljenje, odnosno kad se na drugim lokacijama izgrade potrebni skladišni kapaciteti. Iz tog razloga MORH je dao suglasnost da se s predmetne nekretnine skine zona posebne namjene, što je prilikom izmjene Prostornog plana i napravljeno – sve je što se zasad može čuti iz MORH-a, tako da je projekt zabavnog parka u Knegincu i dalje “na čekanju”.

U fokusu

Unutarstranački izbori u HDZ-u: Stričak i dalje vodi stranku na razini županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 200.000 članova Hrvatske demokratske zajednice u nedjelju je, 17. listopada, biralo predsjednike i potpredsjednike u 428 općinskih, 127 gradskih i 20 županijskih organizacija stranke.

Redoviti unutarstranački izbori održani su po načelu jedan član – jedan glas, a članovi stranke mogli su birati između ukupno 658 kandidata.

U Varaždinskoj županiji HDZ je na ovim unutarstranačkim izborima imao ukupno 32 kandidata za predsjednike županijske te gradskih i općinskih organizacija stranke.

Županijsku organizaciju Hrvatske demokratske zajednice Varaždinske županije i dalje će voditi dosadašnji predsjednik, ujedno i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok su potpredsjednici Nadica Dreven Budinski, Željko Dvekar, Josip Križanić i Damir Poljak.

– Danas smo po model jedan član – jedan glas odradili prvi dio unutarstranačkih izbora, birali županijskog, gradske i općinske predsjednike i njihove potpredsjednike. Svima koji su se upustili u tu unutarstranačku izbornu utakmicu se zahvaljujem, a svima kojima je članstvo dalo povjerenje čestitam te im želim puno uspjeha u radu. Drugi dio izbora odraditi ćemo u narednih mjesec dana gdje na izbornim skupštinama biramo stranačka tijela – rekao je Stričak.

– Pred nama su veliki izazovi, kako što bolje odgovoriti na prijetnje današnjice – epidemiju koronavirusa, migrantsku krizu i slično, a isto tako kako što bolje iskoristiti financijska sredstva programa oporavka i otpornosti te redovne financijske omotnice Europske unije. Na svečanoj sjednici županijske skupštine premijer Plenković je naglasio da sjever Hrvatske može očekivati oko 15 milijardi kuna, odnosno svaka županija po milijardu i pol za svoje projekte, a ostalo će biti usmjereno na zajedničke kao što su izgradnja brzih cesta, željezničkih pruga, regionalnog centra za gospodarenje otpadom i slično. Maksimalno smo posvećeni tim investicija i siguran sam da će upravo trudom dužnosnika HDZ-a ovaj mandat biti bogat projektima. Hvala vam na povjerenju – dodao je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije.

Gradske organizacije HDZ-a u narednom će mandatu voditi Damir Habijan u Varaždinu, Zdenko Đuras u Ivancu, Robert Dukarić u Lepoglavi, Goran Križanić u Ludbregu, Siniša Jenkač u Novom Marofu te Josip Hajduk u Varaždinskim Toplicama.

Kad je riječ o općinskim organizacijama HDZ-a Varaždinske županije, predsjednici u narednom mandatu bit će Vladimir Kramarić u Bednji, Silvija Mekota u Beretincu, Tomislav Ledinski u Breznici te Marko Fišter u Brezničkom Humu.

Tomislav Lazar vodit će općinsku organizacija HDZ-a u Cestici, Zlatko Kanjir u Donjoj Voći, Goran Kaniški u Gornjem Knegincu, a Josip Križanić u Jalžabetu, dok će u Klenovniku predsjednik biti Martin Pintarić, a u Ljubešćici Nenad Horvatić.

Općinsku organizaciju HDZ-a u Malom Bukovcu vodit će Ivana Šafarek, u Martijancu Dubravko Besek, u Maruševcu Snježana Cerjan te u Petrijancu Mario Kiđemet, dok će predsjednik HDZ-a u Sračincu biti Ivica Rojc, u Svetom Đurđu Ivana Bedeković te u Svetom Iliji Marin Bosilj.

Željko Racanović bit će na čelu HDZ- a u općini Trnovec Bartolovečki, Dražen Đurašin u Velikom Bukovcu, Silvija Zagorec u Vidovcu, Mirjana Jambriško u Vinici te Dragutin Mateković u Visokom.

Nastavite čitati

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje