Povežite se s nama

Međimurje

Zacrtali smo cilj i postat ćemo “Grad prijatelj djece”

Objavljeno:

- dana

INICIJATIVA

Grad Mursko Središće želi postati Grad prijatelj djece.

Odluka je to koju su gradski čelnici s ponosnom objavili te su pritom istaknuli kako se u Gradu započinje s aktivnostima koje će ubrzo dovesti do ostvarenje ovog cilja. Ujedno se želi osnovati i Društvo Naša djeca Mursko Središće te su se za provedbu ovih aktivnosti zadužile predsjednica Odbora za predškolski odgoj Ivana Maltarić i zamjenica Upravnog vijeća Dječjeg vrtića “Maslačak” Kristina Nestić. Akcija “Gradovi i općine prijatelji djece” globalna je inicijativa UNICEF-a koja je pokrenuta 1996. godine s ciljem stvaranja gradova po mjeri djece. U Hrvatskoj se akcija provodi od 1999. godine, a šest godina potom su i proglašeni prvi gradovi i općine prijatelji djece. Među prvima taj je status zaslužio Čakovec, a potom i Prelog. Danas se ovom titulom u Hrvatskoj može pohvaliti 112 gradova i općina.

Danas se ovom titulom u Hrvatskoj može pohvaliti 112 gradova i općina

Cilj akcije je motivirati tijela lokalne uprave i samouprave, stručne službe za djecu, pravne subjekte, udruge i roditelje, a posebno djecu u lokalnim zajednicama da potpunije i brže ostvaruju prava i potrebe djece prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima djece. Prema toj Konvenciji odrasli su dužni činiti najviše što mogu kako bi se svako dijete potpuno razvijalo i pripremalo za život. Takav holistički pristup važna je komponenta ove akcije, kojom se stvara sigurno ozračje za bolje sveukupno zdravlje djece. U akciji se radi na deset područja koja su važna za zdravlje djece, a uključuju osiguravanje novca na lokalnoj razini za djecu, podršku i pomoć roditeljima u skrbi za odgoj djece, potporu udrugama koje rade s djecom i mladima te druge aktivnosti.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Prelog: treći puta ove godine podijeljene jednokratne naknade za novorođenčad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Studio VIPRO

U četvrtak, 28. rujna, u prostoru Gradske vijećnice Grada Preloga, gradonačelnik Ljubomir Kolarek treći puta je ove godine podijelio jednokratne naknade za novorođenčad. Ovom prilikom podijeljeno je ukupno 15 naknada.

Naknada za prvo dijete roditelja podnositelja iznosi 270 eura, za drugo dijete 350 eura, za treće 400, za četvrto 600, a za peto i svako sljedeće dijete u obitelji podnositelja zahtjeva naknada iznosi 730 eura.

Roditelji i dalje imaju pravo i na poklon bon za kupnju opreme za novorođeno dijete, a vrijednost poklon bona iznosi 70 eura. Ovom prilikom podijeljeno je pet naknada za prvo, šest naknada za drugo, tri naknade za treće dijete i dvije naknade za četvrto dijete u obitelji, za što je Grad ukupno osigurao 6480 eura.

Kao dodatni poklon podijeljene su i besplatne godišnje članarine za Knjižnicu i čitaonicu Grada Preloga, kao i poklon bonovi Dječjeg kluba SiMS. Grad Prelog ove je godine ukupno podijelio 49 naknada za novorođenčad.

Nastavite čitati

Međimurje

U nedjelju će se održati Jesenski sajam Općine Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 1. listopada 2023. godine, na trgu ispred Doma kulture Mala Subotica organizira se Jesenski sajam Općine Mala Subotica. Sajam počinje u 14 sati.

Jesenskom ugođaju Sajma doprinijet će dječja folklorna sekcija KUU Zvon, Puhački orkestar Općine Mala Subotica te tamburaški sastav „Vragolani“.

Oldtimer klub Međimurje-Čakovec će izložiti svoja oldtimer vozila na parkiralištu ispred Općine Mala Subotica, gdje će se vozila moći razgledati. 

U 18 sati u Domu kulture održat će se predstava „Gola istina“ u izvedbi Aleksandra Lazića koja je za starije od 14 godina. 

Na samom sajmu lokalni OPG-ovi izlagati će svoje proizvode te će biti organizirane jesenske radionice za djecu i roditelje. Na Jesenskom sajmu moći ćete uživati u langošima, pečenim kestenima, domaćim proizvodima lokalnih OPG-ova, itd. 

Ulaz na sva događanja je besplatan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje