Povežite se s nama

Međimurje

Zacrtali smo cilj i postat ćemo “Grad prijatelj djece”

Objavljeno:

- dana

INICIJATIVA

Grad Mursko Središće želi postati Grad prijatelj djece.

Odluka je to koju su gradski čelnici s ponosnom objavili te su pritom istaknuli kako se u Gradu započinje s aktivnostima koje će ubrzo dovesti do ostvarenje ovog cilja. Ujedno se želi osnovati i Društvo Naša djeca Mursko Središće te su se za provedbu ovih aktivnosti zadužile predsjednica Odbora za predškolski odgoj Ivana Maltarić i zamjenica Upravnog vijeća Dječjeg vrtića “Maslačak” Kristina Nestić. Akcija “Gradovi i općine prijatelji djece” globalna je inicijativa UNICEF-a koja je pokrenuta 1996. godine s ciljem stvaranja gradova po mjeri djece. U Hrvatskoj se akcija provodi od 1999. godine, a šest godina potom su i proglašeni prvi gradovi i općine prijatelji djece. Među prvima taj je status zaslužio Čakovec, a potom i Prelog. Danas se ovom titulom u Hrvatskoj može pohvaliti 112 gradova i općina.

Danas se ovom titulom u Hrvatskoj može pohvaliti 112 gradova i općina

Cilj akcije je motivirati tijela lokalne uprave i samouprave, stručne službe za djecu, pravne subjekte, udruge i roditelje, a posebno djecu u lokalnim zajednicama da potpunije i brže ostvaruju prava i potrebe djece prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima djece. Prema toj Konvenciji odrasli su dužni činiti najviše što mogu kako bi se svako dijete potpuno razvijalo i pripremalo za život. Takav holistički pristup važna je komponenta ove akcije, kojom se stvara sigurno ozračje za bolje sveukupno zdravlje djece. U akciji se radi na deset područja koja su važna za zdravlje djece, a uključuju osiguravanje novca na lokalnoj razini za djecu, podršku i pomoć roditeljima u skrbi za odgoj djece, potporu udrugama koje rade s djecom i mladima te druge aktivnosti.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Država pčelarima sufinancira kupnju šećera za prihranu pčela

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Objavljen je pravilnik o provedbi Programa potpore pčelarima zbog gubitka medonosnog potencijala, koji se odnosi na raspodjelu financijskih sredstava u vrijednosti tri milijuna kuna za sufinanciranje nabave šećera za prihranu pčela. Rok za predaju zahtjeva i računa za kupljeni šećer za prihranu pčela, izdanih u razdoblju od 1. ožujka do 1. rujna 2021. godine, traje do 15. listopada.

Nepovoljne meteorološke prilike uzrokovale su nedostatak pčelinje paše zbog stradavanja medonosnog bilja te zadale dodatni udarac već ionako oslabljenom pčelarskom sektoru pogođenom pandemijom COVID-19 te posljedicama razornog potresa u središnjem dijelu Hrvatske. Na temelju prikupljenih preliminarnih podatka procijenjeni su gubici medonosnog potencijala od 80 do 100 posto. Provedbom ovog Programa izravno će se utjecati na osiguranje brojnosti pčelinjih zajednica, nastavak daljnjeg uspješnog oprašivanja poljoprivrednih i samoniklih usjeva i na kontinuiranu proizvodnju pčelinjih proizvoda, a neizravno na vraćanje nazočnosti pčela na isto područje u svrhu očuvanja biološke raznolikosti.

Obrazac zahtjeva za potporu zbog gubitka medonosnog potencijala dostupan je na internetskim stranicama Ministarstva poljoprivrede.

Nastavite čitati

Međimurje

Tereza Kesovija i Zorica Kondža kao vrhunac Adventa u Gradu Rudara!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Advent u Gradu Rudara godine 2019. iz dana u dan punio je Centar za kulturu „Rudar“.

Nažalost, zbog pandemije koronavirusa, manifestacija se nije mogla održati godinu kasnije, a i Ljeto uz Muru održano je u izmijenjenom formatu. Ove godine Grad Mursko Središće ponovo će organizirati bogati program, a vrhunac će biti koncerti dvije legende hrvatske glazbene scene, Tereze Kesovije i Zorice Kondže.

Koncerti će se održati vikend prije Božića pa će tako u petak, 17. prosinca, nastupiti Zorica Kondža, a u subotu, 18. prosinca Tereza Kesovija. Kako je Centar za kulturu „Rudar“ u Murskom Središću premalen za takav koncert, posebno uz pridržavanje eventualnih mjera i preporuka u to vrijeme, koncerti će se održati u sportskoj dvorani u Murskom Središću.

To će biti tek vrhunac Adventa, koji će osim ovih velikih koncerata biti ispunjen i različitim sadržajem za sve generacije. Koncerti duhovne glazbe, nastupi lokalnih glazbenika, predstave za djecu, aktualni filmski naslovi i slično. Kompletan program bit će dostupan uskoro.

U ovom trenutku ne možemo znati kakva će biti situacija s pandemijom koronavirusa i kakve će mjere i preporuke biti raspisane od strane HZJZ-a, ali moguće je da će na događaje moći samo posjetitelji s COVID-putovnicama. Grad Mursko Središće sve će postojeće mjere poštivati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje