Povežite se s nama

Zabava & Stil

Zagrepčani i gosti poludjeli za Varaždincem na Adventu : Divlji Đuro totalni hit

Objavljeno:

- dana

Dvojica Varaždinaca pomela su kulinarsku konkurenciju na zagrebačkom Adventu.

Dok većina ugostitelja hrani posjetitelje s germ knedlama, sarmom u tisuću varijanti i zimi nezaobilaznim kobasicama, Davor Sedlar i Nikola Božić imaju potpuno drukčiji meni.

Za početak, varaždinski dvojac, u svojoj rustikalnoj bijeloj hižici nudi na Adventu nikad kušane, tomahawk steakove.

Osim ovog sočnog odreska od baby beefa s hrvatskih pašnjaka, dečki pripremaju i janjeći šiš kebab, kobasice od jelena s domaćim kruhom i perket od jelena.

Ova je originalna ponuda među Zagrepčanima i njihovim gostima apsolutni hit, a po kobasice od divljači, koje su majstorsko djelo Nebojše Božića, degustatori se vraćaju iz večeri u večer.

– Dosad smo na Advent u Zagrebu išli kao gosti i vidjeli da i nemamo baš nešto za pojesti. Ponuda je standardna, a nas smo dvojica veliki gurmani i rado bi isprobali nešto domaće i fino, a drukčije od onoga što možemo kupiti u redovnoj fast food ponudi. Zbog toga smo taj, domaći, a drukčiji meni odlučili ponuditi sami – kažu.

Već nakon prvog dana su se uvjerili da je odluka bila poslovno odlična. Za njihovu se kućicu na Europskom trgu pročulo najboljom i najbržom reklamom – usmenom i fb predajom, pa se od drugog dana i tako svakog sljedećeg ispred kućice redovito stvara gužva strpljivih gurmana, željnih dobre hrane.

Ovakva gastro inovacija Adventa, nije mogla proći nezapaženo za novinare i specijalizirane portale pa je dečke nahvalio i Večernji list, a uz gastro hr. i najrelevantniji je gastronomski portal, Plava kamenica, njihovu ponudu nazvao“ senzacionalnom“.

Kobasicu od divljači, „Divlji Đuro“, novinari Večernjaka su proglasili najboljom koju su probali na zagrebačkom Adventu.

“Divlji Đuro” uskoro u Varaždinu

Ovo nije prvi put da Davor Sedlar i Nikola Božić osvajaju Zagreb. Sa svog prvog ovogodišnjeg nastupa na Burger festu doma su se vratili sa dva osvojena treća mjesta, a i prije toga su kuhali na Festivalu zagrebačkih dvorišta.

Niti Varaždinci neće ostati zakinuti za degustaciju nagrađivanog tandema. Specijalitete su i dosad mogli probati u restoranu „Đurina hiža“ u Varaždinskim Toplicama čiji je gazda Nikola Božić, ali njegov je cilj približiti dobru i kvalitetnu hranu široj publici.

– U Uskoj ulici otvaramo Rešetku, mesni street food lokal s drukčijom ponudom od uobičajene. Osnovno je da mi radimo s mesom isključivo s domaćih pašnjaka, što i običnom hamburgeru daje potpuno drukčiji okus  – kaže Nikola Božić.

Rešetka se otvara u starijim Varaždincima dobro znanom prostoru – u bivšoj Forstovoj pekari, prvoj pekarnici u Varaždinu.

Zabava & Stil

CentAR za mlade i nezavisnu kulturu postao je važan dio varaždinske scene i inkubator kreativnih ideja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U P4 – centru za mlade i nezavisnu kulturu u Varaždinu uskoro će proslaviti svoj drugi rođendan. U te dvije godine postojanja P4 uspio se pozicionirati kao važan dio varaždinske scene, inkubator kreativnih ideja mlađe generacije te kao itekako potrebno mjesto za stvaranje i okupljanje mladih.

Brojne aktivnosti
U P4 je i u 2021. godini, unatoč brojnim izazovima vezanima za pandemiju, održan niz sjajnih aktivnosti, programa i projekata koje su osmislili i koordinirali programski direktor Nino Preložnjak, programska voditeljica Jelena Brcković i programski suradnik Viktor Ožeg, uz podršku kreativnog direktora Antonija Mohenskog, suradnice i administratorice Tene Terzić te članica i članova Udruge mladih V.U.K.
– Najposjećeniji programi bili su glazbeni festivali i koncerti, a kada se podvuče crta, u P4 je u 2021. sviralo ukupno 40 izvođača i izvođačica, odnosno bendova. Najjači program bio je KVART, festival koji je u četiri dana trajanja okupio više od 800 ljudi u dvorištu u Preradovićevoj 4 – programski direktor Nino Preložnjak.

Glazba
U KVART-u su tako nastupila jaka glazbena imena poput Bore Balboea, Svemirka, Buntaia, drama, Lady Shake i Everything Counts. U KVART-u je organiziran i Silent party, što je bilo prvi put u Varaždinu, a osim glazbenog dijela, održan je i plesni show djevojaka koje su cijele godine pohađale plesne radionice u P4 (redovni godišnji program), radionice upoznavanja varaždinskih kvartova, karaoke i revija kućnih ljubimaca, odnosno pasa. U ljetnim mjesecima održan je i petotjedni program Hladoveena, fokusiran na lokalnu glazbenu scenu.
– Novi MP4 program bio je fokusiran na osnaživanje lokalne glazbene scene, pa su tako četiri izvođača, Patrik Vresk i Gossip Crew, DJ Voltair te Đutko i Plodovi Zemlje, imali priliku nastupati u Hladoveeni te uz pomoć Marina Kereše snimiti glazbene sessione u P4 podrumu. U jesenskom dijelu programa održano je i dobro posjećeno Hip-hop dvorište – dodala je Jelena Brcković, programska voditeljica.
U sklopu cjelogodišnjeg programa nazvanog ZOZI održano je više od 20 različitih programa, između ostalih radionice vezane za mentalno zdravlje mladih Čeličana sa psihologinjom Petrom Draginić, qp4 ili program namijenjen mladima iz LGBTQ populacije iz Varaždina i okolice, radionice kreativnog pisanja s Lidijom Deduš, igraonica Dungeons & Dragons, radionice učenja igranja šaha, Olimpijada u društvenim igrama u P4, plesne radionice s Majom Kućar i Teom Košić, break dance radionice, radionica Tišlarija s Lovrom Vujnovcem, FIFA Alpha-M liga, putopisna predavanja s Patricijom Lacković, predstavljanja knjiga i premijere filmova, a u novom programu TP4 (Teatar u P4) gostovalo je pet predstava ponajboljih malih i nezavisnih kazališta u Hrvatskoj kao što su Mala scena, KunstTeatar, Gllugl i Trećeprostor.

Bogatstvo
–Također, u P4 održan je i niz drugih programa, kao što su Podrum ponedjeljkom i VAFI&RAFI (VANIMA), MOP festival, Kliker festival, Kalibar (Katapult) – rekla je Brcković.
Na stranicama i društvenim mrežama P4 u tijeku je javni poziv “Programiraj programe”, u sklopu kojeg zainteresirani mladi mogu predložiti aktivnost ili program koji može postati dio godišnjeg P4 programa, a koji mogu i sami voditi u sklopu godišnjeg P4 programa.
– I ovog ljeta bit će održani festivali KVART i Hladoveena te MP4 program, uz pokoje preinake i iznenađenje, a u P4 nastavljaju i s kazališnim gostovanjima u sklopu TP4 te radionicama mentalnog zdravlja i plesa, putopisnim predavanjima i otvaranjem novih LGBTQ tema – najavljuje Brcković.


Nastavite čitati

Zabava & Stil

FOTO Nad Hrvatskom jučer izgorio meteor sjajan poput mladog Mjeseca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

meteor, HAS
HAS

– S obzirom na brojne dojave i upite građana, želimo izvijestiti da je večeras iznad Hrvatske oko 18 sati izgorio meteor sjaja poput mladog Mjeseca magnitude oko -7 koji se kretao brzinom od oko 22 kilometra u sekundi – izvijestio je jučer, 25. siječnja, Hrvatski astronomski savez.

Navode da su meteor zabilježile kamere Hrvatske, odnosno Globalne meteorske mreže, i od njega prema preliminarnim rezultatima nije ostalo ništa nego je u potpunosti sagorio u atmosferi sjeverozapadno od Zadra.

Objekt je prema izračunu orbite sporadik (ne pripada niti jednom poznatom meteorskom roju) i došao je iz asteroidnog pojasa između Marsa i Jupitera, ističu iz Hrvatskoj astronomskog saveza.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje