Povežite se s nama

Život i društvo

Žaklina je videći pratitelj i pruža podršku slijepima: Rado pomažem, a ovo je jako pozitivno iskustvo

Objavljeno:

- dana

Udruga slijepih Međimurske županije provodi program „Mala podrška, velik uspjeh“ koji sufinancira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Na programu zapošljava videće pratitelje za slijepe osobe.

Žaklina Mesarek radi u Udruzi kao videća pratiteljica oko mjesec dana. Jako je zadovoljna svojim poslom:

-Posao videćeg pratitelja je netipičan, pruža priliku za nova poznanstva, iskustva i malo drugačiji pogled na svijet. Radim s raznim korisnicima koji sa mnom dijele svoja različita proživljena iskustva, što mi je jako zanimljivo. Uvijek su raspoloženi pa je tako atmosfera opuštena i vesela. Posao uključuje prijevoz korisnika i pomoć u svakodnevnim aktivnostima i obavezama. Rado pomažem pa bih zato voljela raditi ovaj posao dok god budem u mogućnosti – kaže Žaklina.

Program traje od 1. siječnja 2022. do 29. veljače 2024. godine, međutim uslugu videćeg pratitelja Udruga će osiguravati i dalje preko sustavnog financiranja Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Trenutno su u potrazi za još jednim videćim pratiteljem tako da im se možete javiti ukoliko Vam se posao čini zanimljiv.

Život i društvo

Jurjevo u Mađarevu uz izložbe, koncerte i predstave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župa sv. Vida i sv. Jurja mučenika u Mađarevu slavi svog nebeskog zaštitnika u utorak 23. travnja 2024. a ove godine ujedno i dvjestotu obljetnicu izgradnje sadašnje crkve.

Za tu prigodu pripremat će se trodnevnicom koju će predvoditi vlč. Ivica Puškadija st. župnik u Starigradu kraj Koprivnice, a nakon slavlja svete mise od 18 sati, svakodnevno će biti kulturni program.

Tako će u subotu 20. travnja na platou ispred crkve KUD Prigorje iz Križevaca održati koncert tradicijskih pjesama i napjeva.

U nedjelju 21. travnja u crkvi će biti koncert klasične glazbe „Častimo te Jurju sveti…“ na kojem će nastupiti mezzosopranistic Iva Krušić, tenor Mario Bokun, sopranist Marko Antolković, basbariton Boris Beus uz klavirsku pratnju i umjetničko vodstvo Helene Borović.

Dramska družina “Ozana” iz Visokog izvest će dramsko-scensko uprizorenje legendarnog životopisa svetog Jurja uz pedagoško-umjetničko vodstvo Tibora Martana u ponedjeljak 22. travnja, također u crkvi nakon svete mise.

Na samo Jurjevo u utorak 23. travnja mons. Bože Radoš predslavit će svečano euharistijsko slavlje s početkom u 18 sati. Sat vremena ranije prethodit će otvorenje etnografske izložbe „Kinč poveda jurjevsku pripovest“ u PŠ Madžarevo. Autor izložbe i postava je etnolog Tibor Martan, a nakon svete mise bit će koncert Klape sv. Mihovil.

Nastavite čitati

Život i društvo

Pridružite se velikom ekološkom projektu Rezolucija Zemlja i ove subote dođite na varaždinski Motičnjak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Projekt Večernjeg lista Rezolucija Zemlja pokrenut je u prosincu 2021. Od tada je postao najveći ekološki projekt u povijesti Hrvatske u kojem je do sada sudjelovalo više od 38.000 volontera, u 147 akcija čišćenja skupljeno je više od 380 tona smeća i 750 tona recikliranog papira.

Čistećim medvjedićima je pripala čast da u sklopu Rezolucije Zemlje 2022. organiziraju prvu akciju čišćenja. Varaždinski ogranak Čistećih medvjedića pridružio se prošle godine kad su počistili područje Cirkovečke i Belih kipa.

U subotu, 20. travnja, čistit će se područje oko jezera Motičnjak, a planirani početak akcije je u 10  sati. 

Okupit će se na plaži kod šume Motičnjak, a na točno mjesto parkinga dovest će vas google maps koordinate:https://maps.app.goo.gl/6ymbH4QoVgJKgXJV9

Sve sudionike podsjećaju da se adekvatno odjenu i ponesu vlastite bočice s vodom. 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta termin akcije se pomiče, a sve aktualne informacije o ovoj i ostalim akcijama čišćenja i druženjima volontera Čistećih medvjedića pratite u Facebook grupi Čisteći medvjedići – Kontinentalna Hrvatska – grupa za dogovore.

Uz grupu za dogovore Medvjediće možete lajkati i zapratiti na Facebooku, Instagramu, LinkedInu i njihovoj webstranici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje