Povežite se s nama

Međimurje

Međimurska Udruga slijepih osigurava pomoćnike u nastavi za uspjeh učenika s teškoćama u razvoju

Objavljeno:

- dana

Udruga slijepih Međimurske županije provodi projekt „Podrškom do uspjeha“ kojim osigurava uključivanje pomoćnika u nastavi u neposredan rad s učenicima s teškoćama u razvoju za 2023./2024. školsku godinu.

Partneri na projektu su OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, OŠ Jože Horvata Kotoriba, III. OŠ Čakovec, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, Srednja škola Čakovec, Grad Čakovec, Međimurska županija, Baptistička crkva s Pastoralnim centrom Čakovec i Savez baptističkih crkava u Republici Hrvatskoj.

Opći cilj projekta je pridonijeti integraciji i inkluziji djece s teškoćama u razvoju u sustav odgoja i obrazovanja, a specifični cilj projekta je uspješan nastavak školovanja za jedanaestero učenika s teškoćama u razvoju u odgojno-obrazovnim institucijama, uz pomoć osobnih pomoćnika u nastavi.

Aktivnosti projekta uključuju uspostavljanje međusektorske suradnje, zapošljavanje pomoćnika, integriranje učenika s teškoćama u razvoju u redovni odgojno-obrazovni sustav, promidžbu, vidljivost, upravljanje projektom i administraciju.

Svoje iskustvo rada podijelila je Mirjana Škvorc, jedna od 10 pomoćnica koje zapošljava Udruga.

– Preko Udruge slijepih Međimurske županije radim kao pomoćnica u nastavi u Srednjoj školi Čakovec. Pružam potporu slabovidnoj učenici u 1. razredu, smjera njegovatelj. Učenicu sam upoznala i pomagala joj u osmom razredu osnovne škole. Pružila mi se prilika nastaviti raditi s učenicom u srednjoj školi, što je za mene postao izazov, jer sam do sada 12 godina radila u osnovnoj školi. Pokazalo se da nisam pogriješila. Učenici se uz mene bilo lakše prilagoditi na novi prostor, nove prijatelje i profesore. U Srednjoj školi Čakovec naišla sam na veliku potporu i razumijevanje za učenike s teškoćama u razvoju. Sve zadatke koji se stavljaju pred učenicu odradimo zajedno, svi se lijepo slažemo i pomažemo jedni drugima. Zadovoljna sam suradnjom s profesorima, razrednicom i roditeljima. Veliko hvala Udruzi slijepih Međimurske županije koja financira i prati moj rad. Nadam se dobroj suradnji i u narednim školskim godinama – rekla je Mirjana Škvorc.

Trajanje projekta je od 1. rujna 2023. do 1. srpnja 2024. godine.

Projekt sufinanciraju Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Općina Podturen i Općina Mala Subotica.

Međimurje

Objavljen poziv projekta „Zaželi-pomoć je tu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na temelju Odluke o financiranju Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda plus, Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027., Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – prevencija institucionalizacije“, Grad Mursko Središće u sklopu projekta „Zaželi-pomoć je tu“ objavilo je trajni javni poziv.

Poziv se odnosi za iskaz interesa za korištenje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom u sklopu projekta „Zaželi – pomoć je tu“.

Cilj projekta

Projekt će doprinijeti prevenciji institucionalizacije i povećanju socijalne uključenosti ranjivih skupina na području Grada Murskog Središća, Općine Selnica i Općine Mala Subotica pružanjem usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom.

Ostale informacije nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Međimurje

Zimska škola informatike u Čakovcu okupila najbolje mlade informatičare iz cijele države

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Čakovcu se treću godinu zaredom održava Zimska škola informatike, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara uz suradnju s Mladim informatičkim stručnjacima (MIS) i Međimurskim informatičkim klubom (MIK).

Međimurje je već treći puta domaćin ovog edukativnog programa koji okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele zemlje, zahvaljujući ulaganjima Međimurske županije u obrazovanje te podršci udrugama koje promiču informatiku kao iznimno važno područje te educiraju mlade.

Na otvorenju u Graditeljskoj školi Čakovec je istaknuto da je 29. Zimska škole informatike u Čakovcu okupila stotinjak mladih informatičara i IT stručnjaka te da je riječ o organizaciji od velikog značaja za Međimursku županiju kao regiju koja prednjači i po inicijativama za razvoj informatičkog obrazovanja mladih u našoj zemlji.

Na svečanosti otvorenja u Graditeljskoj školi, župan Matija Posavec je naglasio da su sadržaji, poput ovog edukativnog programa, od iznimne važnosti u svjetlu razvojnog zamaha u području suvremenih, digitalnih tehnologija, kojem svjedočimo: „Drago mi je da vam ponovo mogu poželjeti dobrodošlicu u Međimurje i uspješno provođenje ovog edukativnog programa u području obrazovanja koje postaje najvažnijim. Živimo u vremenu u kojem je od presudne važnosti biti informatički pismen. Zato mi je iznimno drago što Međimurje prednjači po snazi naših udruga i centara izvrsnosti i u tom području.“

U radu Zimske škole informatike, do 24. veljače, sudjelovat će 30-ak stručnjaka iz cijele Hrvatske kojima su se pridružili članovi Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije. Voditelji Zimske škole su Alenka Dogan Capan, iz Hrvatskog saveza informatičara, i Dejan Drabić, potpredsjednik Hrvatskog saveza informatičara, te predsjednik udruge Mladi informatički stručnjaci i voditelj Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije.

Ova edukativna manifestacija okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele države, uključujući osnovnoškolce i srednjoškolce, stvarajući platformu na kojoj talentirana mladež razmjenjuje znanje, stvara mreže i nadograđuje informatičke vještine. Sudionici će imati priliku prisustvovati kvalitetnim radionicama koje će ih pripremiti za izazove na najzahtjevnijim informatičkim natjecanjima, posebice iz područja računalnih algoritama. Fokus će biti na raznim područjima informatike, posebice na programiranju te će sudionici imati priliku sudjelovati u raznovrsnim radionicama, uključujući računalne Algoritme, Logo napredni, Python, C/C++/STL, 3D modeliranje i ispis, Lego robotika, Scratch Lego, te mnoge druge. Također, organizirat će se posebna radionica namijenjena nastavnicima informatike, kako bi im se dala prilika za unaprjeđenje znanja i vještina.

Otvorenju su prisustvovali i Ljerka Cividini, gradonačelnica grada Čakovca, odakle je Zimskoj školi također pružena podrška, zatim državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, Krešimir Malnar, tajnik Hrvatskog saveza informatičara, Marina Klačmer Čalopa, dekanica Fakulteta organizacije i informatike Varaždin, te brojni drugi uzvanici kojima je dobrodošlicu poželio i ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec.

Svečanost otvorenja glazbenim nastupom su uljepšali učenici III. osnovne škole Čakovec Laura, Noa i Luka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje