Povežite se s nama

Život i društvo

Započele su prijave za dvodnevni Križni put mladih Varaždinske biskupije

Objavljeno:

- dana

Započele su prijave za 20. Križni put mladih Varaždinske biskupije koji će se održati vikend prije Cvjetnice, 28. i 29. ožujka.

Ove godine hodočasti se župama Štrigovečkog, Čakovečkog i Istočnovaraždinskog dekanata pod geslom „JA sam pobijedio svijet!“. Hodočasnici će svoj put započeti kod župne crkve sv. Jurja mučenika u Sv. Jurju na Bregu, u subotu, 28. ožujka, u 7:30. Prenoćit će se u župi Sv. Nikole biskupa u Čakovcu, dok će Križni put mladih završiti svečanom nedjeljnom misom u varaždinskoj Katedrali, u 18 sati.

Svi zainteresirani prijaviti se mogu do ponedjeljka, 23. ožujka, a kotizacija je 40 kuna.

Sudionik Križnog puta može biti svaka mlada osoba starija od 14 godina.

Prijave primaju ovi dekanatski animatori: čakovečki je Vlatko Vukina (098/802-553), preloški Matija Šengulja (099/409-0010), a štrigovski Nikola Levačić (091/558-4447), bednjanski Tihana Belčić (095/806-3710), đurđevački Petra Posenjak (099/699-2362), istočnovaraždinski i zapadnovaraždinski Mirjam Nižetić (099/797-5561), ivanečki Lovorka Kelemen (098/189-7973), koprivnički Lea Miloš (099/667-0711), ludbreški Judita Havaić (097/603-8053), varaždinskotoplički Mateja Marčun (099/504-5917) i virovski Krešimir Hontić (099/595-7984).

Život i društvo

Tradicionalna manifestacija “Dani pere” u subotu proslavila jubilarnih 10 godina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ove je subote na prostoru Etno parka Gradišće održana manifestacija “Dani pere” u organizaciji Etno udruge Greben iz Madžareva.

Radi se o tradicionalnoj manifestaciji koja ove godine obilježava jubilarnih deset godina, a odnosi se na peru, tradicionalni kolač koji se pripremao u svakodnevnom životu. Manifestacija je spoj gastronomije, povijesti i kulture, s posebnim naglaskom na tradiciju i očuvanje običaja novomarofskog kraja, a udruga na taj način nastoji očuvati njezinu pripremu i konzumaciju od zaborava.

Posjetitelji su tako mogli uživati u bogatom kulturno-umjetničkom programu, vidjeti kako se priprema pera, a održan je i izbor za najljepšu nošnju. Mnogi mještani na ocjenjivanje su donijeli svoju peru, a najboljim su podijeljene vrijedne nagrade.

Zadovoljstvo jubilarnim izdanjem manifestacije istaknuo je gradonačelnik Grada Novog Marofa, Siniša Jenkač.

– Dani pere je jedna od interesantnih manifestacija na području Novog Marofa. Specifična, možemo reći autohtona u Novom Marofu, uz Dane vrganja. Svakako jedan autohtoni starinski proizvod koji se lokalno proizvodio i koji se upravo ovakvim aktivnostima čuva od zaborava. Privlači mnoštvo posjetitelja i kuharica koje se žele okušati u proizvodnji, kako one starinske pere tako i modernijih pera. Hvala svima, pogotovo našoj Udruzi Greben što čuva tradiciju na jedno takvo jelo – rekao je gradonačelnik te ovim putem pozvao sve one koji još nisu probali pero, da se odazovu na buduće manifestacije ili da, uz najavu, dođu u Udrugu Greben i probaju pero.

Voditeljica ureda Turističke zajednica Grada Novog Marofa, Renata Horvatić rekla je kako je očuvanje tradicije nekog kraja neizmjerno bogatstvo za zajednicu.

– Ako manifestacija kojom se promovira uspije okupiti i druge sudionike koji svojim aktivnostima doprinose boljoj posjećenosti i vidljivosti, turistička zajednica je ponosna. Gastro turizam sve je češći motiv dolaska u neku destinaciju, stoga takve manifestacije i potičemo i podržavamo – poručila je Horvatić.

Dodajmo i da je udruga Mladi za Marof organizirala planinarski pohod iz Madžareva do Velikog Lubenjaka na Grebengradu.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Policijski pas Benđi prije nogometne utakmice u Varaždinu našao bengalke zakopane pod travom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: PU varaždinska

U subotu, 25. svibnja, prije odigravanja nogometne utakmice između NK „Varaždina“ i NK „Osijeka“, policijski službenici Regionalne protueksplozijske jedinice Zagreb, obavili su protueksplozijski pregled Gradskog stadiona Varteksa u Varaždinu.

U pregledu je korišten i službeni pas za detekciju eksploziva Benđi koji je to prilikom markirao na travnatoj površini pri vrhu južne tribine, objavila je PU varaždinska. Policijski su službenici potom uklonili travnate busene na markiranom mjestu, ispod kojih su pronađene zakopane četiri PVC vrećice sa sadržajem od ukupno 71 komada bengalki, bljeskalica, topovskih udara i dimnih kutija.

Navedeno je oduzeto i pohranjeno do uništenja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje