Povežite se s nama

Crna kronika

Zaredale krađe: ukradeni bicikl, gorivo, novac, kotao za rakiju…

bicikl
Ilustracija

Objavljeno:

- dana

U zadnjih nekoliko dana na području Međimurja došlo je do nekoliko krađa i teških krađa.

Između 3. i 6. rujna u poljskom predjelu „Jalšovnica” u blizini Ferketinca, nepoznati počinitelj provalio je u spremnik goriva bagera, odakle je istočio i ukrao oko nekoliko stotina litara goriva.

Materijalna šteta utvrdit će se naknadno.

U noći s 5. na 6. rujna u Donjem Vidovcu nepoznati počinitelj provalio je u trgovinu mješovitom robom, odakle je ukrao novac. Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko desetaka tisuća kuna.

U ponedjeljak, 6. rujna 2021. godine u prijepodnevnim satima u Čakovcu, ulici Vladimira Nazora,  nepoznati počinitelj je ukrao nezaključani muški bicikl. Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna.

Između 3. i 6. rujna 2021. godine u Trnovcu, nepoznati počinitelj je iz otključanog spremišta ukrao trimer, kutnu brusilicu i kotao za pečenje rakije. Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna.

Protiv svih počinitelja podnijet će se kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu.

Preporuke građanima: kako zaštititi bicikl od krađe?

Bicikli kao prijevozno sredstvo česta su meta kradljivaca, a kradu se na ulicama, stubištima zgrada, u dvorištima, garažama, u svim slabo osiguranim i manje prometnim mjestima. Krađu treba odmah prijaviti policiji, navedite točnu lokaciju krađe, opis bicikla, kao i sve ostale važne pojedinosti, poput serijskih brojeva, naljepnice iz servisa…
 
Kako ne biste ostali bez bicikla, korisno je pridržavati se nekih jednostavnih sigurnosnih pravila:

 • kada kupujete novi bicikl, zabilježite tvornički broj njegova okvira, a ukoliko nema broja ukucajte neki prepoznatljiv broj ili znak,
 • slikajte bicikl i sačuvajte račun,
 • stavite zaštitni lanac na bicikl i ne zaboravite ga zaključati kad ga ostavljate bez nadzora, čak ni kad ga ostavljate u zajedničkim prostorijama zgrade ili sličnim mjestima,
 • koristite više vrsta zaštite jer je tako za krađu potrebno više vremena,
 • pravilno vežite svoj bicikl uz nešto što je dovoljno čvrsto,
 • koristite dovoljno dugu čeličnu sajlu ili spiralu s bravom kako bi osigurali oba kotača,
 • ako imate bravu na žbicama, zaključajte je,
 • ne koristite nekvalitetne i jeftine lokote i lance,
 • za zaštitu bicikala postoje i brave za blokiranje kotača i alarm osjetljiv na vibraciju,
 • dokumente i druge vrijednosti ne ostavljajte na u torbicama na biciklu,
 • ne kupujte bicikle od nepoznatih osoba, bez dokumentacije i sumnjive cijene.

Ovakvim samozaštitnim ponašanjem u značajnoj mjeri će se smanjiti mogućnost krađa, doprinijeti sigurnosti i smanjenju šteta.

Pozivamo građane da u slučaju krađe bicikla odmah obavijeste policiju pozivom na broj 192 – kažu iz međimurske policije.

Crna kronika

Maloljetnik javio policiji da ozlijeđeni pješak krvari nakon naleta automobila, dojava je bila lažna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Temeljem zaprimljene obavijesti Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije provedeno je kriminalističko istraživanje nad mlađim maloljetnikom s područja Međimurske županije, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela lažne uzbune.

Naime, osumnjičeni je u utorak, 24. siječnja ove godine u 19:41 sati putem mobilnog telefona obavijestio hitnu medicinsku pomoć da je na cesti kod Gornjeg Hrašćana, u smjeru Paraga, došlo do naleta osobnog automobila na pješaka, koji krvari uslijed zadobivene ozljede noge. Takva dojava iziskivala je žurno djelovanje hitne medicinske pomoći i policije koji su odmah upućeni na mjesto događaja, ali je provedenim postupanjem utvrđeno da se radi o lažnoj  dojavi.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je osumnjičeni mlađi maloljetnik počinio opisano kazneno djelo lažne uzbune te će se prama njemu podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Nastavite čitati

Crna kronika

Ispitan je 23-godišnjak koji je prijetio da će nauditi djelatnicama zavoda za socijalni rad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu je 26. siječnja 2023. godine provelo prvo ispitivanje uhićenog hrvatskog državljanina (2000.) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo prijetnje.

– Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 23-godišnjak 25. siječnja 2023. na ulici u mjestu kraj Čakovca prišao zaustavljenom osobnom automobilu u kojem su bile četiri zaposlenice zavoda za socijalni rad i zaprijetio im da će im nauditi – navodi DORH.

Državno odvjetništvo podnijelo je prijedlog da se protiv osumnjičenika odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela i počinjenja kaznenih djela kojima prijeti, kojeg je sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu prihvatila i odredila osumnjičeniku istražni zatvor.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje