Povežite se s nama

Međimurje

Zaštita na radu još je temelj ljudskim i radničkim pravima

Objavljeno:

- dana

MURSKO SREDIŠĆE

Povijest Murskog Središća počiva na čvrstim temeljima rudarske tradicije.

Sam grad gospodarski se počelo razvijati zahvaljujući otkriću nafte 1856. godine u obližnjoj Peklenici i Selnici, izgradnji željezničke pruge i naftovoda, ali i iskorištavanju ugljena poslije Prvoga svjetskog rata. Cijelo područje od Svetog Martina, preko Murskog Središća pa sve do Miklavca, bilo je bogato rudama. Danas se pak samo na ravnim poljima mogu vidjeti iskopine “halde”, nakupine zemlje iz rudarskih okna, kao podsjetnik na brojne rudare iz ovog područja te cijeli niz labirinta podzemnih tunela iz kojih se u prošlom stoljeću vadio smeđi ugljen.

Sjećanje na žrtve

Informativni i edukativni programi podigli bi kulturu zaštite na radu među radnicima i poslodavcima

Život rudara nije bio nimalo lagani, a jedan događaj trajno je obilježio taj prostor.
– Rad rudnika obilježila je najteža rudarska nesreća koja je u noći s 8. na 9. studenog 1961. godine pogodila međimurski kraj. U jami “3. maj”, između 14. i 15. etaže, buknuo je požar, a poginulo je deset rudara. Tijelo jednog od njih ostalo je zauvijek zatrpano. Na pogrebu se okupilo gotovo 10.000 stanovnika. Desetak godina kasnije državna kompanija Međimurski ugljenokopi, zapečatila je i posljednje rudarsko okno – podsjetio je gradonačelnik Murskog Središća, Dražen Srpak.

U svijetu se 28. travanj obilježava kao Svjetski dan zaštite na radu, u znak trajnog spomena na sve smrtno stradale i preminule radnike diljem svijeta, a u Hrvatskoj se taj dan obilježava i kao Nacionalni dan zaštite na radu.

– Zato osjećamo dužnost da iniciramo na nacionalnoj razini odavanje dužnog pijeteta prema stradalim rudarima u nesreći 1961. godine u Murskom Središću, prigodno uz 28. travnja svake godine u suradnji s Gradom, kako bi i na taj način ukazali na značaj zaštite života, zdravlja i očuvanja radne sposobnosti radnika tijekom cijelog radnog vijeka. U sklopu obilježavanja moguće je organizirati i prateće informativne i edukativne programe koji doprinose osvješćivanju poslodavaca, radnika i drugih dionika o njihovoj važnoj ulozi u zaštiti na radu, promiču kulturu zaštite na radu kao osnovnog ljudskog prava i potiču poboljšanje i unapređivanje zaštite i zdravlja na radu u svakoj radnoj sredini – naglasio je Vitomir Begović, ravnatelj Zavoda za unapređivanje zaštite na radu.

Na osnovu raspoloživih podataka za 2016. godinu, Međimurska županija bilježi stopu ozljeda na radu od 10,99 na 1.000 radnika, što je nešto ispod prosječne stope od 11,27 na nacionalnoj razini. Djelatnost građevinarstva u prošloj je godini na nacionalnoj razini imala stopu ozljeda na radu 12,86. U Međimurskoj županiji najveći broj ozljeda na radu registriran je u prerađivačkoj industriji, njih 265 od ukupno 436. Od ukupnog broja ozljeda njih 369 bilo je na mjestu rada, a 67 na putu prema radnome mjestu.

Spomen-obilježje

Gradonačelnik Srpak pohvalio je inicijativu ravnatelja Begovića te izrazio spremnost Grada na sudjelovanje u realizaciji navedenih aktivnosti koje čine dodanu vrijednost brendu Murskog Središća, stavljajući u središte čovjeka, njegov život i zdravlje. – Na žalost, u vrijeme ove rudarske tragedije ona se nastojala minimizirati i prikriti, a znakovito je da nitko nije odgovarao za smrt ljudi, iako je bilo očito da se radilo o propustima u organizaciji mjera zaštite na radu. Međutim, mi smo kao Grad 2011. godine postavili spomen-obilježje kako bi sačuvali sjećanje na stradale ljude – zaključio je Srpak.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Mursko Središće dodijelio mladima nove poticaje za uređenje nekretnina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mlade obitelji do 40 godina starosti imaju pravo na poticaje za uređenje nekretnina nepogodnih za stanovanje te mogu ostvariti do 3000 eura poticaja, a uz to Grad Mursko Središće daje i poticaje za rušenje starih kuća u visini 2000 eura u skladu s uvjetima iz javnog poziva.

Početkom siječnja ove godine Grad je raspisao Javni natječaj za dodjelu poticaja za uređenje nekretnina, a pravo na ostvarivanje poticaja imali su vlasnici nekretnina uz uvjet da je vlasnik ili supružnik vlasnika stalno zaposlena osoba neprekinuto najmanje dvije godine do dana isteka roka za dostavu prijava na natječaj te da u slučaju da se na nekretnini u kojoj je izgrađen stambeni objekt nepogodan za stanovanje kojeg namjeravaju urediti za stanovanje vlasnik ima prebivalište na području grada Mursko Središće te nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje i/ili bez obzira na prebivalište vlasnika ili činjenicu da korisnik poticaja ima ili nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje u slučaju da se radi o nekretnini na kojoj se nalazi stambeni objekt u ruševnom stanju kojeg namjeravaju ukloniti i na istoj parceli izgraditi novi stambeni objekt.

U zadanom roku zaprimljeno je 13 pravodobnih prijava. Povjerenstvo za dodjelu poticaja je iste razmotrilo te predložilo gradonačelniku na usvajanje. Gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, u utorak, 16. travnja, u Gradskoj vijećnici s prijaviteljima je potpisao Ugovore o dodjeli poticaja za uređenje nekretnina na području grada za stambene objekte u ruševnom stanju ili za stambene objekte koji će se obnoviti.

Prilikom potpisivanja ugovora gradonačelnik Dražen Srpak istaknuo je da svake godine dolazi sve više prijava što je pokazatelj da se veliki broj mladih obitelji odlučuje na život upravo u najsjevernijem hrvatskom gradu.

Tako je ukupno dodjeljeno 13 poticaja i to u iznosu od 24.000 eura za obnovu nekretnina i 10.000 eura za rušenje to jest sveukupno 34.000 eura.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Selnica bogatim programom koji počinje u nedjelju obilježava svoje dane

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Selnica/Facebook

Objavljen je program obilježavanja Dana Općine Selnica.

Program je uistinu bogat, a traje od 21. travnja do 1. svibnja.

Sve počinje tradicionalnim pješačenjem u nedjelju, 21. travnja, u 13 sati.

Svečana sjednica općinskog vijeća na rasporedu je u četvrtak, 25. travnja, a istog dana je i svečana sveta misa povodom zaštitnika svetog Marka.

U OŠ Selnica 26. travnja gostuje Kerekesh Teatar, a dan kasnije, u subotu, u istu školu dolaze “Autići-Brzići”.

Nedjelja, 28. travnja, rezervirana je za kulturno umjetnički program.

Praznik rada obilježit će se od 11 sati na igralištu u Zebanec Selu, a organizator je ŠN sv. Marko.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje