Povežite se s nama

Novosti

Zaštita okoliša i poštivanje zakona ili njihovo daljnje narušavanje i kršenje?

Objavljeno:

- dana

Viša inspektorica zaštite okoliša Miljenka Kliček pred odlukom

Presuda varaždinskog Prekršajnog suda kojom su Varkom i njegov direktor proglašeni krivim za odlaganje otpada u Brezju, makar bila simbolična i nepravomoćna, stavlja višu inspektoricu zaštite okoliša Miljenku Kliček, kao i njezine nadređene, nedvojbeno  u poziciju iz koje će se sada jasnije nego ikada ranije vidjeti jesu li uistinu spremni štititi okoliš i  ustrajati da se poštuju zakoni.

Nakon što je odlučno 2007. dala do znanja da odlagalište u Brezju valja zatvoriti jer ne zadovoljava zakonskim uvjetima, viša inspektorica Kliček godina je svjedočila kako se komunalni otpad gomila na toj lokaciji.  No, prije godinu dana ipak se odvažila te je podnijela prijavu zbog ilegalnog deponiranja u Brezju u razdoblju od početka pretprošle do sredine prošle godine. Doduše, samo protiv Varkoma i odgovorne osobe u tom komunalnom poduzeću, dok su, mimo svake logike, ostali  pošteđeni Grad Varaždin i tadašnji gradonačelnik čija je (su)odgovornost neupitna.

Tijekom saslušavanja na ročištu održanom na Prekršajnom sud 5. srpnja ove godine viša inspektorica Kliček ponovila je ono što je navela i u optužnom prijedlogu: okrivljeni su od 22. siječnja 2010. do 7. srpnja prošle godine odložili 14708 tona otpada na lokaciji Brezje koja nije u skladu sa Zakonom o otpadu određena za odlaganje otpada budući da ne zadovoljava tehničke uvijete niti ima dozvolu za rad kao građevina za obradu i skladištenje otpada, odnosno nije mjesto određeno za privremeno skladištenje otpada…

Uzimajući u obzir navode iz optužnog prijedloga i dokaze, sud je okrivljene ovog ponedjeljka proglasio krivim. No izrekao im je kazne manje od onih koje propisuje zakon: Varkomu 100 tisuća, a njegovom direktoru 16.667 kuna.  Glavni razlog ublaživanju kazni koje su zakonom zapriječene i do 700 tisuća kuna, kako je naglasila sutkinja,  bilo je to što okrivljeni nisu jedini odgovorni s obzirom da bitnu ulogu u ilegalnom deponiranju otpada u Brezju ima i Grad Varaždin. Nadalje, Varkom je prezentirao ispitivanja kakvoće podzemnih voda prema kojima u Brezju nije došlo do bitnog odstupanja u odnosu na stanje prije početka odlaganja, a uz to vodi i preciznu evidenciju odloženog otpada.

Neovisno o visini kazni, presuda jasno govori da su u pravu svi oni koji upozoravaju na ilegalno deponiranje u Brezju s kojim bi trebalo stati. Međutim, to se ne događa čak ni nakon zabrane koju je 31. svibnja donijela varaždinska ispostava Odjela inspekcije zaštite okoliša, odnosno viša inspektorica zaštite okoliša Kliček. Naime, nesumnjivo (i) pod pritiskom kojem je izložena inspekcija i nadležno ministarstvo,  inspektorica je zabranu odgodila za 30 dana, odnosno do 12. srpnja, jer se priklonila obrazloženju da bi „prestanak obavljanja djelatnosti nastala teško popravljiva šteta za korisnike usluga, odnosno stanovnike Grada Varaždina, Općine Sv. Ilija, Općine Trnovec Bartolovečki, Općine Vinica i Općine Petrijanec“. Potonje je navodio Varkom tražeći odgodu od 90 dana kako bi se proveo javni natječaj za zbrinjavanje otpada, odnosno taj posao povjerio nekoj jedinici lokalne samouprave.

Hoće li slijedom nejasne i ničim potkrijepljene “teško popravljive štete” viša inspektorica Kliček donijeti odluku o novoj odgodi zabrane s obzirom  da je jednomjesečna odgoda u međuvremenu istekla, ali rješenja još ni izdaleka nema jer je natječaj zaustavljen zbog žalbe? Ukoliko to učini, njezina i vjerodostojnost te nepristranost inspekcijske službe bit će ozbiljno dovedeni u pitanje. Naime, nakon presude Prekršajnog suda, kako li će objasniti (daljnje) prolongiranje zabrane gospodarenja otpadom u Brezju koje je sama prijavila kao nezakonito postupanje? Nadalje, kako će bilo koga uvjeriti da je odgoda posljedica samostalne odluke nakon što je varaždinski gradonačelnik izjavio da ga Brezje ne brine jer je u „svakodnevnom kontaktu s ministarstvom“?

Očigledno, dođe li do nove odgode, koja ne bi zapravo ništa značila izuzev nove kupovine vremena, viša inspektorica Kliček ispast će podvojena osoba koja dopušta aktivnosti koje istovremeno prijavljuje sudu, dok odluke donosi zbog „svakodnevnih kontakata“, a ne zakonske osnove i prilika u okolišu. Uostalom, nakon presude Prekršajnog suda još više se nameće pitanja zašto lani nije prijavila (i) Grad Varaždin, a nakon ovogodišnjeg kontrolnog inspekcijskog nalaza baš nikoga, iako se odlaganje u Brezju nastavilo i nakon 7. srpnja prošle godine.

 

 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje