Povežite se s nama

U fokusu

Zašto propada Srednjoškolac?

Objavljeno:

- dana

ZAPUŠTEN SPORTSKI CENTAR

– Igralište Srednjoškolac već godinama propada i ono je danas postalo sramota i ruglo grada – upozorio je Marko Podobnik, predsjednik II. temeljnog ogranka varaždinskog HDZ-a u priopćenju koje je nedavno poslao medijima.

– Na igralištu se okupljaju mladi, posebno u ljetnim mjesecima, koji viču, razbijaju i tuku se, na što se žale stanari okolnih ulica. Igralište je puno razbijenih boca, nedavno sam osobno pronašao i špricu! Golovi na rukometnom igralištu u očajnom su stanju i loše pričvršćeni za podlogu, pa su opasni za ljude, a u istom stanju su koševi. Iz betona izniču buseni korova, a žičanih mreža i ograda gotovo da i nema! Tragično je da Varaždin, koji se promovira kao grad sporta i grad prijatelj djece, dozvoljava da ionako malobrojna igrališta budu dovedena do ovakvog stanja – poručio je Podobnik, koji smatra da građani i djeca zaslužuju igralište na kojemu će, bez opasnosti od ozljeda, moći provoditi sportske aktivnosti i slobodno vrijeme.

 

S početkom građevinskih radova završit će se atletska staza, skakalište u dalj…

– Tužno bi bilo da i ovog ljeta nekad predivno igralište zjapi prazno i sablasno – ustvrdio je i poručio da je Srednjoškolac samo jedan od primjera višegodišnje nebrige lokalnih vlasti oko javnih sportskih objekata.
U Zajednici športskih udruga Grada Varaždina, koja održava i upravlja sportskim objektima, priznaju da se Srednjoškolac već godinama ne održava.
– Otkad su se prestale igrati službene rukometne utakmice na asfaltu, održavanje se svelo na košnju trave izvan asfaltne površine i čišćenje okoliša. Na igralištu su se godinama devastirale sprave, a javnom igralištu zapuštene su travnate površine, atletska staza i ostala atletska borilišta. Profesori tjelesne i zdravstvene kulture Prve gimnazije Varažin povremeno su koristili vanjska vježbališta za provjere funkcionalnih sposobnosti učenika, a Baseball klub Vindija uređivao je, ali i 30-ak godina igrao prvenstvene baseball utakmice i provodio treninge svih kategorija sportaša – pojašnjava Stjepan Smernjak, voditelj za sportske objekte u Zajednici športskih udruga Grada Varaždina zašto je Srednjoškolac uništen i propada.

Osim toga, kod izgradnje školsko-sportske dvorane Prve gimnazije 2009. na mjestu košarkaškog, odbojkaškog i malonogometnog igrališta izvedbom priključaka vode, kanalizacije i struje igrališta su prekopana, a potom neadekvatno sanirana.

Bit će bolje?

– Ostali su kanali koji onemogućavaju igranje te su opasni za korisnike, a ujedno javna igrališta koja su postojala na mjestu današnje sportske dvorane nisu zamjenski izgrađena sukladno Zakonu o sportu – navodi Smernjak.
Sve to trebalo bi se promijeniti. No, kada?

– Zajednica športskih udruga grada Varaždina s početkom građevinskih radova završit će atletsku stazu, skakalište u dalj i bacalište kugle te urediti okoliš i pripremit će se za provođenje nastave tjelesnog i zdravstvenog odgoja učenika Prve gimnazije, te će se sanirati postojeća “stara” ograda koja ugrožava susjedne objekte. Za asfaltna igrališta na istočnoj strani Srednjoškolca već izrađen projekt sanacije i uređenja te očekujemo Varaždinsku županiju i Grad Varaždin da uz potencijalne spoznore započnemo uređenje – navodi Smernjak.

Predračunska vrijednost projekta je od 700.000 kuna do milijun kuna. Smernjak ističe kako je dio radova i opreme moguće pribaviti sponzorski. Hoće li biti sponzora, ali i novaca u proračunima, pa da se konačno i krene u toliko očekivano uređenje Srednjoškolca?

PROJEKT

Prema projektu uređenja na prostoru postojećih igrališta za rukomet i košarku sanirat će se asfalt, a na preostali neasfaltirani dio do vanjske ograde izgradit će se novi kao podloga za univerzalnu sportsku podlogu koja će biti u pločama 1000 x 1000 mm, debljine 15 mm, proizvedena iz gumenog granulata povezanog poliuretanskim ljepilom i prešanim pod visokom temperaturom. Postavit će se oprema, golovi, koševi i mreže, prostor će se ograditi, a planirana je i rasvjeta.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Varaždin je europski grad stabala: “Ovo smo postigli kao tim”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu – europski grad stabala 2024.! Varaždin se ovom nagradom pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola, što je veliko priznanje ovom gradu, a posebno gradskoj komunalnoj tvrtki Parkovi, koja brine o održavanju gradskog zelenila.

The European City of the Trees Award (ECTA) je nagrada koju European Arboricultural Council dodjeljuje od 2007. godine onim gradovima koji se sukladno pravilima arborističke struke, ističu po iznimnoj kvaliteti rada s urbanim stablima. Tako se Varaždin našao u društvu Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Trnave, Winterthura i Frankfurta na Majni.

Priznanje

Iako će sama nagrada biti uručena u lipnju na godišnjoj skupštini European Arboricultural Council, ovih je dana na adresu varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja stigla službena potvrda o dodjeli nagrade.

Tim povodom u petak, 26. travnja održana je konferencija za medije u jednom od najmlađih varaždinskih parkova, Parku mladih, kako bi se poslala simbolična poruka da sve što danas činimo u namjeri očuvanja zelene gradske panorame, ostavljamo u nasljeđe budućim generacijama.

– Ovu nagradu ostavljamo u zalog današnjoj djeci, da ih podsjeća kako nikad ne smiju odustati od brige za zeleni okoliš i za stabla jer ona su nam ključan saveznik u borbi protiv klimatskih promjena i onečišćenja istaknula je direktorica Parkova Jelena Sekelj i zahvalila svim zaposlenicima Parkova na angažmanu.

– Ovu nagradu postigli smo zajedno kao tim. Zahvaljujem gradskoj upravi na dijeljenju zajedničke vizije o održivom upravljanju gradskim stablima i zelenom i zdravom gradu, te na njihovoj volji za suradnjom. Zahvaljujem na suradnji i našim cijenjenim partnerima – komunalnim i privatnim poduzećima, fakultetima, institutima, javnim i obrazovnim ustanovama te pojedincima s kojima surađujemo u radu sa stablima. Hvala i našim sugrađanima koji nas podržavaju, kao i onima čije nas konstruktivne kritike potiču da budemo još bolji. Zajedno možemo učiniti puno za naš grad. Ponosimo se što smo Europski grad stabala jer je to potvrda naše stručnosti te predanosti održivosti i stvaranju grada ugodnog za život – dodaje Sekelj.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj čestitao je direktorici i svim djelatnicima gradske tvrtke Parkovi na ovom značajnom priznanju koje je još jedan dokaz koliko Varaždin djeluje po pitanju zelenila.

Zahvala

– Prošle je godine ovo priznanje dobio Antwerpen u Belgiji, a ove godine Varaždin. U užoj konkurenciji s nama je bio Zadar. Svečano uručenje bit će u lipnju. Nagrada potvrđuje zelenu agendu koju provodi Gradska uprava zajedno s Parkovima. Zahvaljujem vrijednim djelatnicima Parkova koji svaki dan uređuju naš grad i brinu o urbanom zelenilu. Ovih dana završili smo i nove drvorede, u Ulici Tina Ujevića, na Dravskoj poljani, zatim pored autobusnog kolodvora, u jesen kreće sadnja tisuću stabala iz projekta Varaždin pod krošnjama i možemo reći da je grad Varaždin zaista predvodnik i s razlogom je dobio ovu značajnu europsku titulu – rekao je gradonačelnik.

Podsjetio je na povijesnu činjenicu kako je Varaždin imao zaposlenog gradskog vrtlara tri godine prije Beča, a tridesetak godina prije Zagreba.

– To je kontinuirani rad, nasljeđe koje smo naslijedili od prijašnjih generacija, a projekte koje sada radimo, radimo za buduće generacije. Sve to doprinosi tituli koju Varaždin osvaja u posljednje tri godine – grada s najvišom kvalitetom života u Hrvatskoj – zaključio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje