Povežite se s nama

U fokusu

Zašto propada Srednjoškolac?

Objavljeno:

- dana

ZAPUŠTEN SPORTSKI CENTAR

– Igralište Srednjoškolac već godinama propada i ono je danas postalo sramota i ruglo grada – upozorio je Marko Podobnik, predsjednik II. temeljnog ogranka varaždinskog HDZ-a u priopćenju koje je nedavno poslao medijima.

– Na igralištu se okupljaju mladi, posebno u ljetnim mjesecima, koji viču, razbijaju i tuku se, na što se žale stanari okolnih ulica. Igralište je puno razbijenih boca, nedavno sam osobno pronašao i špricu! Golovi na rukometnom igralištu u očajnom su stanju i loše pričvršćeni za podlogu, pa su opasni za ljude, a u istom stanju su koševi. Iz betona izniču buseni korova, a žičanih mreža i ograda gotovo da i nema! Tragično je da Varaždin, koji se promovira kao grad sporta i grad prijatelj djece, dozvoljava da ionako malobrojna igrališta budu dovedena do ovakvog stanja – poručio je Podobnik, koji smatra da građani i djeca zaslužuju igralište na kojemu će, bez opasnosti od ozljeda, moći provoditi sportske aktivnosti i slobodno vrijeme.

 

S početkom građevinskih radova završit će se atletska staza, skakalište u dalj…

– Tužno bi bilo da i ovog ljeta nekad predivno igralište zjapi prazno i sablasno – ustvrdio je i poručio da je Srednjoškolac samo jedan od primjera višegodišnje nebrige lokalnih vlasti oko javnih sportskih objekata.
U Zajednici športskih udruga Grada Varaždina, koja održava i upravlja sportskim objektima, priznaju da se Srednjoškolac već godinama ne održava.
– Otkad su se prestale igrati službene rukometne utakmice na asfaltu, održavanje se svelo na košnju trave izvan asfaltne površine i čišćenje okoliša. Na igralištu su se godinama devastirale sprave, a javnom igralištu zapuštene su travnate površine, atletska staza i ostala atletska borilišta. Profesori tjelesne i zdravstvene kulture Prve gimnazije Varažin povremeno su koristili vanjska vježbališta za provjere funkcionalnih sposobnosti učenika, a Baseball klub Vindija uređivao je, ali i 30-ak godina igrao prvenstvene baseball utakmice i provodio treninge svih kategorija sportaša – pojašnjava Stjepan Smernjak, voditelj za sportske objekte u Zajednici športskih udruga Grada Varaždina zašto je Srednjoškolac uništen i propada.

Osim toga, kod izgradnje školsko-sportske dvorane Prve gimnazije 2009. na mjestu košarkaškog, odbojkaškog i malonogometnog igrališta izvedbom priključaka vode, kanalizacije i struje igrališta su prekopana, a potom neadekvatno sanirana.

Bit će bolje?

– Ostali su kanali koji onemogućavaju igranje te su opasni za korisnike, a ujedno javna igrališta koja su postojala na mjestu današnje sportske dvorane nisu zamjenski izgrađena sukladno Zakonu o sportu – navodi Smernjak.
Sve to trebalo bi se promijeniti. No, kada?

– Zajednica športskih udruga grada Varaždina s početkom građevinskih radova završit će atletsku stazu, skakalište u dalj i bacalište kugle te urediti okoliš i pripremit će se za provođenje nastave tjelesnog i zdravstvenog odgoja učenika Prve gimnazije, te će se sanirati postojeća “stara” ograda koja ugrožava susjedne objekte. Za asfaltna igrališta na istočnoj strani Srednjoškolca već izrađen projekt sanacije i uređenja te očekujemo Varaždinsku županiju i Grad Varaždin da uz potencijalne spoznore započnemo uređenje – navodi Smernjak.

Predračunska vrijednost projekta je od 700.000 kuna do milijun kuna. Smernjak ističe kako je dio radova i opreme moguće pribaviti sponzorski. Hoće li biti sponzora, ali i novaca u proračunima, pa da se konačno i krene u toliko očekivano uređenje Srednjoškolca?

PROJEKT

Prema projektu uređenja na prostoru postojećih igrališta za rukomet i košarku sanirat će se asfalt, a na preostali neasfaltirani dio do vanjske ograde izgradit će se novi kao podloga za univerzalnu sportsku podlogu koja će biti u pločama 1000 x 1000 mm, debljine 15 mm, proizvedena iz gumenog granulata povezanog poliuretanskim ljepilom i prešanim pod visokom temperaturom. Postavit će se oprema, golovi, koševi i mreže, prostor će se ograditi, a planirana je i rasvjeta.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Preminuo je Ćiro Blažević, zauvijek nas je napustio dan prije svog rođendana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Preminuo je legendarni trener Miroslav Ćiro Blažević. Ovu tužnu vijest objavili su danas nacionalni mediji, a informaciju su potvrdili najuži članovi Ćirine obitelji.

Ćiro se već duže vremena bori s rakom prostate i sada je, nažalost, tu bitku izgubio. Ćiro je sutra trebao proslaviti 88. rođendan, piše Večernji list.

Legendarni trener preminuo je jutros u bolnici u Zajčevoj nakon što mu se sinoć stanje pogoršalo i hitna je došla po njega.

Nastavite čitati

U fokusu

Koje se maksimalne magnitude potresa mogu očekivati u sjeverozapadnoj Hrvatskoj?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ines Ivančić, rukovoditeljica seizmološke službe RH, u Dnevniku N1 televizije komentirala je razorni potres koji je pogodio Tursku.

Ivančić je rekla kako je Turska na osjetljivom seizmološkom području.

– Ona je dio anadolske ploče, a ovaj rasjed koji je sad aktiviran zove s istočni anadolski rascjep. Posljedica potresa su gibanje afričke i arapske ploče, a Turska se nalazi na sredini i potres je rezultat tih gibanja. Ovakav potres je na rasjedu od oko 200-300 km. Usporedbe radi, on je oslobodio 125 puta veću energiju nego petrinjski i 5600 veću nego zagrebački – objasnila je Ivančić.

Upitana koja je maksimalna magnituda potresa koja se može očekivati na našim područjima, Ivančić je kazala: “U sjeverozapadnoj Hrvatskoj se procjenjuje da je maksimalna magnituda potresa 6.5, dok je na obalnom području prema jugu maksimalna magnituda oko 7 ili nešto malo više – oko 7.2, 7.3″.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje