Povežite se s nama

Život i društvo

Zašto varaždinski vampirolog zapravo ne vjeruje u vampire?

Objavljeno:

- dana

Ususret predavanju o vampirima koje je već jednom napunilo Europa mediju

Kristijan Petrović prvi put se zaljubio u drugom osnovne. I ostao do danas u ljubavi. Ne, nije to neka mala iz drugog B kojoj Kiki nosi školsku torbu. Mali Petrović svoju je ljubav poklonio vampiru.

– Uvijek sam bio klinac koji je navijao za negativce u filmovima, u bajkama… Vampir je fascinantno biće, pomislio sam i zaljubio se – priča Petrović koji, kao rijetki Hrvat, ima status vampirologa.

Fascinacija

– Kak’ svaki bedak ima svoje veselje, imam ga i ja. Kao što netko skuplja markice ili salvete, tako u Lijepoj Našoj ima i pojedinaca koji se bave sakupljanjem mitova i legendi tijekom povijesti o vampirima. – priča nam Kiki.

Upravo će ovaj voditelj VTV Televizije održati predavanje o vampirima zajedno s Borisom Perićem, književnikom i prevoditeljem. Predavanje pod nazivom Mitovi i legende o vampirima Istočne i Srednje Europe održat će se 22. listopada u sklopu programa Srijede u Muzeju u palači Herzer.

– Kak’ svaki bedak ima svoje veselje, imam ga i ja. Kao što netko skuplja markice ili salvete, tako u Lijepoj Našoj ima i pojedinaca koji se bave sakupljanjem mitova i legendi tijekom povijesti o vampirima. – priča nam Kiki.

Vampirolozima su se prozvali, jer vjeruju da o tome podosta znaju, pojašnjava nam. No doznali smo kako je došlo do prvog predavanja u Varaždinu, koje je održano prije dvije godine i to 31. listopada, na Noć vještica. – Čisto iz štosa smo Boris Perić i ja zamolili Upravu varaždinskog kazališta bi li nam mogli ustupiti dvoranu za predavanje o vampirima. Na predavanje je stiglo čak 130 ljudi, ispunili smo Europa mediju.- priča Petrović.Dodaje da Boris Perić to proučava kao okultnu stranu povijesti, koja uključuje i doba inkvizicije, demonologiju i spiritizam na području Hrvata.

Vampiri u nama

Iako Rumunjska slovi kao domovina vampira,mislim da je to pogrešno Prema svemu sudeći, čini se da je to Srbija.

Tko ili što su zapravo vampiri? – Kroz povijest su u Srbiji i Hrvatskoj bile česte pojave sušice. Cijele su obitelji znale nestajati u roku od mjesec dana, a to je plodno tlo za praznovjerje.- govori Kristijan Petrović.
Ruši još jedan ustaljeni mit. – Iako Rumunjska slovi kao domovina vampira,mislim da je to pogrešno Prema svemu sudeći, čini se da je to Srbija. Velika je vjerojatnost da sama riječ vampir potječe od staroslavenske riječi vemti, što znači – piti. Naravno, piti krv – navodi.

Latentna erotika

Vampir je mrtav, vrhunski predator.

Vampirski ugriz se u romantizmu pojavljuje kao latentno erotičan. Do tog trenutka, do 1800-tih, vampir nije bio poznat po ugrizu. Bila je riječ o povratniku – mrtvacu koji se vraća kući, nosi bolest i siše životnu energiju. Krv je život. Na kraju su vampiri evoluirali u gotovo romantične likove. Srećom, ima u književnosti djela koja se drže pravila o vampirima i prikazuju ih onakvima kakvi bi zapravo trebali biti. Vampir je mrtav, vrhunski predator. – napominje vampirolog iz Varaždina.
Vjeruje li Kristijan Petrović zaista u vampire? – Sigurno ne. Kad bi se jednog dana u novinama pojavio članak da je ulovljen vampir, mislim da ne bi bilo sretnijeg čovjeka od mene i Borisa Perića. Budimo iskreni, vampiri su u nama, dio su naše podsvijesti. Nemalo je zločina u svijetu, gotovo na mjesečnoj bazi izvedeno na temi neke vampirske podloge – odgovara Kiki.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Život i društvo

Speleološka udruga “Kraševski zviri” obilježava 15 godina rada uz Speleo vikend u Ivancu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U povodu 15 godina rada Speleološke udruge “Kraševski zviri” pridružite se bogatom programu Speleo vikenda u Ivancu u petak i subotu, 20. i 21. rujna.

U povodu obilježavanja jubilarnih 15 godina rada, Speleološka udruga Kraševski zviri u petak i subotu, 20. i 21. rujna, priređuje iznimno zanimljiv Speleo vikend te poziva sve zainteresirane te da se pridruže atraktivnom programu koji su ivanečki istraživači špilja i jama osmislili za sve generacije.

Program počinje u petak, 20. rujna, u Muzeju planinarstva Ivanec, otvaranjem izložbe 50-ak fotografija koje dočaravaju bogatstvo žive i nežive prirode krškog podzemlja, ponajviše masiva Ivančice i Ravne gore, te drugih predjela Hrvatske gdje se provode speleološka istraživanja i terenski dio speleološke edukacije. Fotografsku izložbu organiziraju SU Kraševski zviri i ivanečki muzej.
Otvaranje izložbe obogatit će zanimljiv 3D video, snimljen i izrađen u suradnji članova SU Ivanec i Speleološkog društva Velebit, a koji će vam omogućiti da vidite kako izgleda spuštanje i unutrašnjost rudnika Kraševski zviri na Ivančici.

Subota, 21. rujna, pak je rezervirana za niz sadržaja za djecu, koji će se od 10 do 13 sati odvijati u gradskom parku. Djecu očekuje speleo mistery (počinje u 11 sati), potraga za blagom, speleo ljuljačka, isprobavanje speleo tehnika, izložba podzemne faune, likovne radionice sl. Bude li kiše, radionice će se održati u Muzeju planinarstva.

Speleo vikend u Ivancu završit će u subotu u 18 sati u Muzeju planinarstva završnom svečanom proslavom 15. godišnjice rada i djelovanja SU Kraševski zviri Ivanec.

Nastavite čitati

Život i društvo

Martina Piskač – Posarić već 26 godina nije napravila ni jedan prometni prekršaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske su u srijedu, 18. rujna od 8 do 14 sati na području policijske uprave varaždinske proveli operativnu akciju „Pojas i mobitel“.

Za vrijeme provođenja akcije ukupno je utvrđeno 30 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 14 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela te 12 ostalih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Tijekom provođenja akcije, u prometu je zatečena i jedna uzorna vozačica, Martina Piskač – Posarić. Za istu je utvrđeno da od 1998. godine posjeduje vozačku dozvolu, svakodnevno upravlja osobnim vozilom i od polaganja vozačkog ispita nema evidentiran niti jedna prometni prekršaj. Ista prilikom nadzora nije zatečena u činjenju prometnih prekršaja te je za uzorno ponašanje u prometu darivana od stane PU varaždinske prigodnim poklon paketom pribavljenim iz sredstava Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje