Povežite se s nama

Život i društvo

Završeni radovi rekonstrukcije nasipa Otok Virje – Brezje

Objavljeno:

- dana

Svečanost završetka radova rekonstrukcije nasipa Otok Virje – Brezje u okviru projektaPrekogranično usklađeno smanjenje rizika od poplava 2.3 – strukturne mjere na slivu Drave i Kupe” (FRISCO 2.3) organizirana je 23. rujna na lokaciji nasipa u općini Cestica, te je njome obilježen završetak radova.

Svečanost su organizirali projektni partneri Hrvatske vode, kao vodeći partner, Direkcija Republike Slovenije za vode kao partner projekta i domaćin općina Cestica.

FRISCO 2.3 strateški je projekt koji se provodio u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska 2014. – 2020. s ciljem realizacije strukturnih mjera za smanjenje rizika od poplava u slivovima Drave i Kupe, i to kroz rekonstrukciju nasipa Otok Virje-Brezje na hrvatskoj strani i otvaranje kanala radi osiguranja bolje protočnosti kod naselja Mala vas na slovenskoj strani rijeke Drave, te gradnju/rekonstrukciju protupoplavnih zidova u naselju Hrvatsko na hrvatskoj strani i naselju Kuželj na slovenskoj strani na rijeci Kupi.

Projekt je započeo u travnju 2019. godine te je njegova vrijednost iznosila 3.339.872,78 eura, od čega je 85 % iznosa financirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) a preostalih 15 % financirali su projektni partneri iz vlastitih sredstava.

Ukupna duljina rekonstruiranog nasipa Virje Otok – Brezje iznosi 3711 metara. Trasa rekonstrukcije nasipa u najvećem djelu izvedena je trasom starog nasipa. Na branjenoj strani uz nasip izveden je servisni put širine četiri metra. Nasip pruža zaštitu šireg područja od velikih voda povratnog perioda 100 godina.

Projekt je dio strukturnih (investicijskih) mjera unutar FRISCO 1 projekta – Prekogranično usklađeno smanjenje rizika od poplava, što ukazuje da je rekonstrukcija nasipa Otok Virje – Brezje jedno od optimalnih rješenja u smislu smanjenja poplavnih opasnosti i rizika na ovom području.
Ugovorena vrijednost radova zajedno s uslugom stručnog nadzora iznosi 24.728.063,14 kn (3.297.141 EUR) uključivo PDV. Sredstva EFRR iznose 9.357.366,08 kn (1.247.648,81 EUR). Preostali dio osigurale su Hrvatske vode iz vlastitih izvora.

Projektom će se unutar obuhvata FRISCO projekta zaštiti 358 stanovnika te će se poplavno područje smanjiti za 820 ha. Na širem području zaštitit će se 815 objekata uključujući stambene i gospodarske objekte te 3090 stanovnika, poplavno područje na poljoprivrednom zemljištu smanjeno je za 1253 ha.

Radove je izvela Zajednica ponuditelja: Vodogradnja d.d. Varaždin i Hidrotehnika d.o.o. Savska Ves, Čakovec s ponuđenim iznosom od 19.563.850,00 kn bez PDV-a, odnosno 24.454.812,50 kn uključivo PDV, dok je za stručni nadzor odabrana Zajednica ponuditelja: Geokon Zagreb d.d. i Labos d.o.o. Varaždin s iznosom od 246.000,00 kn bez PDV-a, odnosno 307.500,00 kn uključivo PDV.

Sudionike svečanosti pozdravio je i župan Varaždinske županije Anđelko Stičak, predstavnica Direkcije Republike Slovenije za vode, voditeljica sektora rijeke Drave Mateja Klaneček i načelnik općine Cestica Mirko Korotaj. Prije održavanja svečanosti, hrvatski predstavnici predvođeni direktorom VGO za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda, Danijelom Bunićem, obišli su područje slovenskog dijela projekta i sudjelovali na svečanosti otvaranja radova na području naselja Mala Vas.

Kako je istaknuto na svečanosti, provedeni projekt FRISCO 2.3 će u velikoj mjeri doprinijeti smanjenju poplavnih opasnosti i rizika što doprinosi sveobuhvatnom razvoju dijelova regije koji se suočavaju s rizikom od poplava, širenju turističke infrastrukture i turizma, jačanju lokalnog gospodarstva, otvaraju novih radna mjesta i općenito donosi poboljšanje životnih uvjeta.
Realizacijom projekta FRISCO 2.3 kroz smanjenje opasnosti od poplava smanjuje se i potreba za mjerama aktivne obrane od poplava u kojoj, uz Hrvatske vode, sudjeluju i ostali dionici kao što su pripadnici civilne zaštite i vatrogasnih postrojbi.

Život i društvo

Nakon dugog vremena u Lepoglavi rođene trojke: sreća u obitelji Slivar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Lepoglava

Grad Lepoglava organizirao je u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca u lepoglavskom Domu kulture prijam za roditelje novorođene djece na kojem je gradonačelnik Marijan Škvarić radosnim roditeljima uručio jednokratne gradske novčane potpore.

Za razliku od prve ovogodišnje dodjele potpora kada je uručeno njih osam, ovog su puta uručene potpore za 28 novorođenih beba među kojima su, nakon dugog vremena u Lepoglavi rođene trojke i dvoje blizanaca.

– Dodjela potpora za novorođene bebe obaveza je koja mi kao gradonačelniku predstavlja zadovoljstvo. Ovo je druga takva podjela potpora u ovoj godini i veseli me što je broj djece znatno veći i da su po prvi puta, nakon više od četiri desetljeća, u Lepoglavi rođene trojke. Zbog toga smo i dosadašnju odluku o isplati jednokratne novčane potpore u visini od 1.500, 2.000 i 2.500 kuna, ovisno radi li se o prvo, drugom ili trećem djetetu u obitelji, nadopunili odlukom da se za rođene trojke isplati potpora u visini od 10.000 kuna, a za blizance od 7.000 kuna. Znamo da to, s obzirom na troškove, nije puno no znak je pažnje i potpore našim najmlađim sugrađanima – poručio je gradonačelnik Škvarić.

– Dobivena potpora puno nam znači i iskoristit ćemo je za nabavku hrane, kremica, maramica i svih najosnovnijih potrepština – otkrila je Kristina Slivar, majka trojki.

Grad Lepoglava, koji se kao i drugi gradovi i općine suočava s problemom smanjenja broja stanovnika, ove je godine u proračunu za potpore novorođenim bebama izdvojio 150.000 kuna. S nadom da će se taj iznos, zbog većeg broja novorođenih beba, morati povećati, Grad Lepoglava provodi i druge mjere koje imaju za cilj zaustaviti negativan trend pada broja stanovnika, a za što na godišnjoj razini izdvaja oko milijun kuna.

– Izgradnjom i uređenjem novih vrtićkih prostora omogućili smo da svako dijete s gradskog područja pohađa vrtić i to uz financijsku potporu Grada. Naime, pohađanje vrtića sufinancira se iz gradskog proračuna pri čemu je za neke kategorije pohađanje vrtića besplatno. Također, Grad Lepoglava financira nabavku radnih bilježnica za osnovnoškolce kao i održavanje izvanškolskih aktivnosti te nagrade za najuspješnije učenike. Pored toga, Grad sufinancira produženi boravak u školi. Pomažemo i studentima dajući im gradske stipendije. Mladim obiteljima omogućavamo gradnju odnosno kupnju kuće ili stana uz gradsku potporu, a dajemo i potpore malim gospodarstvenicima – zaključio je gradonačelnik Škvarić.

Nastavite čitati

Život i društvo

Kod igrališta u Salinovcu počeli pripremni radovi za postavljanje pet montažnih objekata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ivanec

Za potrebe Škole nogometa Nogometnog kluba Ivančica, Grad Ivanec je na pomoćnom nogometnom igralištu u Salinovcu počeo s pripremnim radovima za postavljanje pet montažnih (modularnih) objekata koji će igračima, upravi kluba i sucima omogućiti funkcionalne uvjete boravka i rada.

Dva objekta namijenjena su igračima, domaćima i gostima. U jednom će biti tuševi te sanitarni čvorovi za igrače i posjetitelje, jedan je namijenjen sucima, a jedan je predviđen kao radna soba.

Svi objekti raspolažu s nešto više od 60 m2 korisnog prostora, a bit će spojeni u cjelinu.

Temeljem provedenog postupka javne nabave, ovaj posao izvode Iskopi MS iz Vuglovca. Radovi su vrijedni 117.000 kuna.

Nakon izvedbe temelja slijedi postavljanje montažnih objekata.

Dosad je za uređenje igrališta, ogradu, mreže i golove, hidrant, priključke vode i struje te za razne projekte iz proračuna Grada Ivanca izdvojeno oko 650.000 kuna, čemu treba pribrojiti još i troškove nabave i postavljanja montažnih objekata, čiji će iznos biti poznat nakon provedbe postupka javne nabave, koji je u završnoj fazi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje