Povežite se s nama

U fokusu

Završila energetska obnova PO Gačice: škola ima novu fasadu i stolariju, kao i četiri solarna kolektora

Objavljeno:

- dana

U Varaždinskoj županiji obnovljen je još jedan školski objekt: u zgradu Područnog odjela Gačice, čija je matična škola OŠ Metel Ožegović Radovan, uloženo je gotovo milijun kuna iz Europske unije i županijskog proračuna.

Završna konferencija projekta pod nazivom „Energetska obnova zgrade PO Gačice, na adresi Gačice 56, 42242 Radovan“ održana je u utorak, 12. siječnja, sukladno epidemiološkim uvjetima.

Ukupna vrijednost projekta nakon provedenih postupaka nabave za sve aktivnosti je 923.813,38 kuna, pri čemu je trošak za Varaždinsku županiju kao osnivača škole 299.640,81 kuna, što je trećina ukupnog ulaganja. Naime, iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano je bespovratnih 435.750,74  kuna, a preostalih 188.421,83 kuna iz nacionalnog Fonda za sufinanciranje.

– Na samom početku 2021. godine obilježavamo završetak još jednog ulaganja u školstvu u Varaždinskoj županiji, čime je pri samom kraju veliki ciklus investicija vrijedan 70 milijuna kuna. Područni odjel Gačice je već 20. objekt koji je u potpunosti energetski obnovljen u zadnje tri godine.  Učenici i djelatnici imat će značajno bolje uvjete rada i zasigurno s nestrpljenjem očekuju povratak u školske klupe. Zgrada je izgrađena davne 1953. godine, a danas ju pohađa devetero učenika u dva razredna odjela. I ovom obnovom Županija je jasno dala do znanja da su joj važne sve škole i svi učenici, bez obzira na njihovu veličinu i broj učenika, o čemu jasno govori podatak da su obnovljene matična OŠ Metel Ožegović i ovaj njihov odjel u Gačicama – istaknula je Zdravka Grđan, savjetnica župana za pripremu razvojnih i projektnih strategija u društvenoj djelatnosti i ravnateljica Druge gimnazije Varaždin.

Zahvaljujući projektu energetske obnove ostvarivat će se značajne uštede na energentima, godišnja potrošnja primarne energije smanjit će se za 76 posto, a emisije CO2 za 81 posto. Zgrada iz energetskog razreda E prelazi u energetski razred B.

– Škola sada ima novu, energetski učinkovitu fasadu te stolariju, rekonstruiran je strop prema negrijanom tavanu, a uz to je ugrađen visokoučinkoviti sustav grijanja. Za grijanje i zagrijavanje potrošne vode koristi se plinski kondenzacijski kotao snage 30 kW, a uz to na krovištu imamo i četiri solarna kolektora. S obzirom da je ugrađen bivalentni spremnik potrošne tople vode s akumulacijskim spremnikom, solarna energija sada se koristi za zagrijavanje vode te kao podršku sustavu grijanja. Svi građevinsko-obrtnički i strojarski radovi, kao i sam projekt završeni su točno u predviđenom roku, na što smo ponosni – rekla je Željkica Paska-Hanžek, ravnateljica matične Osnovne škole Metel Ožegović Radovan.

Izvođač radova bila je tvrtka Funda d.o.o. iz Zaprešića, izabrana u postupku javne nabave.

Projekt „Energetska obnova zgrade PO Gačice na adresi Gačice 56, 42242 Radovan“ financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, Prioritetna os 4 – Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Vrijednost projekta nakon provedenih postupaka nabave za sve aktivnosti projekta je 923.813,38 kuna, dok je vrijednost projekta po Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava 749.787,13 kuna.

U fokusu

Unazad 10 godina PU varaždinskoj predano 143 komada automatskog oružja, 47 kilograma streljiva…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

policija

Sloganom kampanje „Učinite svoje okružje sigurnim!“ Policijska uprava varaždinska pridružila se provedbi modernizirane nacionalne preventivne kampanje MUP-a RH „Manje oružja, manje tragedija!“

Naime, kampanja se provodi već dulji niz godina u Hrvatskoj kako bi se spriječila zlouporaba oružja, eksplozivnih tvari i drugih ubojitih sredstava, ali i senzibilizacije javnosti te poticanja građana da bez sankcija dragovoljno predaju ilegalno oružje.

Prošle godine kampanja je modernizirana sufinanciranim sredstvima Europske unije putem Fonda za unutarnju sigurnost i kao takva odvijat će se 365 dana diljem Hrvatske.

– Dragovoljnom predajom ilegalnog oružja policiji, domovi postaju sigurniji te se time izbjegavaju opasnosti od tragičnih događaja koji često završavaju teškim ozljedama i smrću. Građani se, nerijetko, pokušavaju riješiti ilegalnog oružja na način da ga odbacuju na neprimjerenim mjestima ili ga nezakonito prodaju, čime se izlažu kaznenom progonu – ističu iz PU varaždinske.

Objašnjavaju da su ratna zbivanja devedesetih na području Hrvatske ostavila za sobom velike količine ilegalnog oružja u posjedu građana.

Na području PU varaždinske unatrag 10 godina, u sklopu akcije „Manje oružja, manje tragedija“, građani su dragovoljno predali: 143 komada automatskog oružja, 1283 komada rasprskavajućeg oružja, 279 komada dozvoljenog oružja, 106.579 komada streljiva te 47 kilograma eksploziva.

– Zakonom je određeno da je dragovoljna predaja ilegalnog oružja bez sankcija. Stoga, pozivamo sve one koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva da se bez straha od sankcija obrate policiji. Važno je znati da ne donosite sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje – poručuju iz PU varaždinske.

Prvi je korak, stoga, nazvati policiju na broj telefona 192 nakon čega će policijski službenik u civilnoj odjeći  i u civilnom vozilu doći na adresu pronalaska ili dogovorene predaje i na siguran način opasna sredstva preuzeti.

Djeci se poručuje da, ako naiđu na nepoznati predmet, ništa ne diraju, već se obrate roditeljima ili drugoj bliskoj odrasloj osobi koja će obavijestiti policiju.

Nastavite čitati

U fokusu

Darko Molnar: Grad Ludbreg prvi se odazvao zahtjevima za smanjenjem nameta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ludbreg prvi se odazvao zahtjevima koje je prošli tjedan Udruga Glas poduzetnika uputila županu, gradonačelnicima i načelnicima, a koji su vezani za smanjenje i ukidanje nameta u svrhu amortiziranja štete nastale u gospodarstvu u ovoj krizi, a u cilju očuvanja radnih mjesta, izvijestio je Darko Molnar iz Regionalnog ureda Glasa poduzetnika u Varaždinu.

– Grad Ludbreg prvi se odazvao na naše prijedloge, a nakon gradonačelnika Dubravka Bilića čekamo ostale gradonačelnike i načelnike. Vjerujem da svi imamo zajednički cilj, a to je da vratimo gospodarstvo na noge, ljudima osiguramo siguran posao i plaću i nastavimo s razvojem ovog našeg kraja – rekao je Molnar.

Dodaje kako su ovih dana stupili u kontakt s županom i još nekim načelnicima, te da očekuje da će se svi odazvati i smanjiti namete u svojim gradovima i općinama.

– Poduzetnici, ali i svi građani godinama na leđima nose teret birokracije, ali i korupcije. Nakon krize koja nas je sve zadesila zbog pandemije, kad dio djelatnosti ima zabranu poslovanja, nezaposlenost se povećava iz dana u dan, a ljudima je ugrožena egzistencija, najmanje što država i lokalne uprave i samouprave mogu napraviti je smanjenje i ukidanje nameta – smatra Molnar.

Podsjeća da je UGP Varaždin tražio ukidanje poreza na potrošnju za područje Varaždinske županije, smanjenje 50 % prireza porezu na dohodak kroz sljedeće četiri godine od gradskih i lokalnih uprava i samouprava, osnivanje/povećanje bespovratnih potpora za poduzetnike, obrtnike, OPG od županijskih, gradskih, lokalnih uprava i samouprava, smanjenje 50% komunalnih naknada i doprinosa za sve poduzetnike, obrtnike, OPG-ove za vrijeme trajanja COVID-19 krize i vremena oporavka gospodarstva do 31.12.2021, uključivanje gradova i općina pomoći stradalom području Sisačko-moslavačke županije po načelu obnove jedan grad-jedna kuća (ustanova ili slično), te zajedničku organizaciju edukativnih panela i seminara za poduzetnike, ali i sve građane.

Nastavite čitati