Povežite se s nama

U fokusu

Zbog anonimnih optužbi, mladi član SDP-a traži istragu policije

Objavljeno:

- dana

POLITIČKE IGRE

Predsjedništvo SDP-a Hrvatska je prošli tjedan raspustilo varaždinsku organizaciju SDP-a. Bila je to očekivana odluka nakon što im je županijski SDP uputio upravo takav prijedlog. Ipak, teško je bilo očekivati kakve će razmjere poprimiti unutarstranački rat uoči donošenja konačne odluke.

U našu redakciju stigao je anonini e-mail u kojem se mladog člana SDP-a opisuje kao “nasilnika” koji traži da mu se pomogne oko polaganja ispita na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu. “Nova sramota za SDP grada”, navedeno je i napomenuto da “čak i gradski vijećnik Dražen Pavličević, potpredsjednik GO varaždinske, to pitanje postavlja na Gradskom vijeću.” Zanimljivo je da je e-mail stigao nekoliko dana poslije sjednice Gradskog vijeća, a prije donošenja odluke o raspuštanju gradskog SDP-a u Zagrebu.

Mladi član SDP-a (podaci poznati redakciji) je ostao šokiran.
– Anonimni mail koji je poslan u vašu redakciju ću u ponedjeljak prijaviti policiji te tražiti istragu, jer su to ozbiljne stvari i optužbe. Osobno sam jako pogođen ovime i ne znam što bih rekao, osim da ljudska zloba i zavist ne poznaju granice. Ako netko ima dokaze da sam nasilnik i da sam napravio nešto protuzakonito, neka se obrati punim imenom i prezimenom te konkretnim dokazima, a ne na ovakav gnjusan i zloban način skrivajući se – potresen je mladić.

 

Varaždinski SDP je raspušten. Hoće li unutarstranački ratovi napokon prestati?

Neshvatljivo mu je da je netko bio spreman njegov životni problem uplesti u unutarstranačka prepucavanja samo zato da bi preko njega nekome napakostili.
Naime, uopće nije tražio intervenciju prije polaganja ispita. On je bio jedan od nekoliko studenata FOI-ja koji su u rujnu prošle godine izgubili pravo studiranja nakon što osmi put nisu uspjeli položiti zadnji ispit. Budući da su sve ostale ispite položili bez problema, tražili su da im se omogući još jedan rok kako bi imali priliku pokazati svoje znanje. Nakon što su dobili negativni odgovor, mladi član SDP-a je o svojem slučaju pisao na brojne adrese, među kojima i na Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Varaždinsku županiju i Grad Varaždin.
Zašto tim studentima nije pružena još jedna šansa da dokažu svoje znanje, još je u studenome na sjednici Gradskog vijeća pitao vijećnik SDP-a Dražen Pavličević. U siječnju je stigao odgovor s FOI-ja, koji je javno objavljen ovaj mjesec zajedno s ostalim materijalima za sjednicu Vijeća.

”Otegotna” okolnost

Dekan FOI-ja prof. dr. sc. Vjeran Strahonja je naveo da je utvrđeno da “kod održavanja ispita nije bilo formalnih ili proceduralnih propusta koji bi eventualno omogućili ponavljanje ispita”. Zanimljivo je da smo taj odgovor, koji je javno objavljen, primili zajedno s anonimnim mailom, možda zato što se u njemu navodi i to da je “kuriozitet da su za jednog studenta urgirala tri gradska i županijska dužnosnika te da su dobili zahtjev za očitovanjem od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Pučkog pravobranitelja”.

Kada bi se sve te informacije povezale, bez da se istraži pozadina priče i zatraže izjave prozvanih, moglo bi se zaključiti da je vijećnik Pavličević iz SDP-a pitanje postavio isključivo zbog političkih motiva. Dodatna “otegotna” okolnost bilo je novo pitanje postavljeno na sjednici održanoj 12. ožujka. Pavličević je, naime, izrazio nezadovoljstvo odgovorom i zatražio da dekan FOI-ja odgovori kolika mu je plaća, a naveo je i da mu je doktorat plaćen novcem iz lokalnih proračuna. Zašto je postavio dva pitanja iz kojih bi se moglo zaključiti da želi diskredirati dekana FOI-ja i s govornice u Gradskoj vijećnici utjecati na autonomiju jednog fakulteta, pitali smo Pavličevića.
– Bio sam revoltiran odgovorom dekana FOI-ja koji nam dijeli “packe”, jer sam samo želio upozoriti da su mladi ljudi izgubili pravo studiranja iako nisu položili samo jedan jedini ispit. Riječ je o više studenata. Roditelji su se odricali kruha da bi im platili studij, a svi nisu dobili pravu šansu da pokažu imaju li znanje za prolazak ispita. Isto tako, nitko od dužnosnika sigurno nije zvao dekana da se nekome pokloni ocjena. Mogao je tim studentima dati dekanski rok, pa da se vidi je li problem u njima ili u profesoru – naveo je Pavličević.

Tvrdnje da je njegov istup u Vijeću bio isključivo politički motiviran, oštro je odbacio. No otkrio je zanimljivu stvar.
– Mogu reći da smo prije sjednice Gradskog vijeća raspravljali o tome koja ćemo vijećnička pitanja postaviti. Vjeran Radelić mi je sugerirao da ne postavljam to pitanje, jer bi moglo negativno odjeknuti. Međutim, socijaldemokrat sam, nisam opterećen ničim i mogu svakoga pogledati u oči – ustvrdio je vijećnik SDP-a.
Varaždinski SDP je raspušten. Hoće li unutarstranački ratovi napokon prestati?

DEKAN FOI-jA Vjeran Strahonja

Pitanje o plaći i doktoratu, postavljeno na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, proslijedili smo dekanu FOI-ja prof. dr. sc. Vjeranu Strahonji i odmah dobili odgovore. – Fakultet je javna ustanova i ne može biti nikakvih tajni kad su u pitanju plaće. Moja neto plaća koja se isplaćuje iz proračuna trenutno iznosi 14.723 kune. Redoviti sam profesor u trajnom zvanju i imam 34 godine radnog staža. Plaće u javnom sektoru određene su propisima, pa tako i moja. Ako Fakultet ostvari vlastite prihode i ako ja u tome sudjelujem, mogu kao i svi zaposleni ostvariti dio plaće i po toj osnovi, u skladu s pravilnikom koji regulira takve isplate. Doktorirao sam još 1993. godine. Doktorat mi nije platila lokalna samouprava, da slučajno jest, bio bih na to ponosan. Smatram da sam dužan odgovoriti na pitanja koja zanimaju javnost, jer sam dekan javnog visokog učilišta, ali pojedinačne slučajeve vezane uz naše studente ne želim komentirati zbog zaštite njihove privatnosti. Na razgovor o bilo kom aspektu poslovanja FOI-ja sam spreman, ali ne u sklopu tema vezanih za događanja u SDP-u ili nekoj drugoj stranci – naveo je prof. Strahonja i dodao da se te dvije teme zapravo ne bi smjele naći u istom članku jer nemaju stvarne veze.

Povjerenik: Mario Habek

Prijedlog županijskog SDP-a da raspuste varaždinsku organizaciju stranke zbog nanošenja štete ugledu stranke u srijedu je prihvatilo Predsjedništvo SDP-a. Za povjerenika je imenovan Mario Habek, predsjednik županijskog SDP-a i saborski zastupnik. Time je Vjeran Radelić, koji obnaša funkciju dogradonačelnika Varaždina, prestao biti predsjednik varaždinskog ogranka stranke. Tko će biti novi čelni čovjek gradskog SDP-a i novi predsjednici ogranaka, trebalo bi biti poznato za nekoliko+ mjeseci do unutarstranačkih izbora.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Narančasto upozorenje Meteoalarma i za sjever Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas i sutra, 22. i 23. lipnja, narančasto upozorenje zbog toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.

Za danas, 22. lipnja, izdano je narančasto upozorenje za Slavoniju. Očekuje se maksimalna temperatura 33 do 37 °C. Za ostatak zemlje izdano je žuto upozorenje zbog vrućine.

Za sutra, 23. lipnja, za većinu zemlje izdano je narančasto upozorenje zbog vrućine. Očekuju se maksimalne temperature 33 do 36 °C. Narančasta je i zona oko Zagreba, u koju spadaju Varaždinska i Međimurska županija.

Narančasto znači da se očekuju toplinski valovi s temperaturama višim od 36 °C.

Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi.

“Gorjet” će cijela Hrvatska.

Nastavite čitati

U fokusu

Upozorenje DHMZ-a: budite na oprezu zbog opasnosti od toplinskih valova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Upozorenje na umjerenu opasnost od toplinskih valova na snazi je od danas, 20. lipnja, a od srijede, 23. lipnja, prijeti nam velika opasnost od toplinskih valova.

Upozorenje se, između ostalog, odnosi i na šire zagrebačko područje koje uključuje Varaždinsku i Međimursku županiju, a od sutra se ono odnosi na cijelu Hrvatsku.

Danas se očekuje maksimalna temperatura od 33 do 35 Celzijevih stupnjeva, a sutra od 34 do 36 stupnjeva.

– Budite na oprezu zbog vrućina koje se očekuju. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece – upozoravaju iz DHMZ-a.

DHMZ, 20.06.2021.

U zadnjem se desetljeću uočava trend porasta temperature u ljetnom razdoblju, što utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi.

Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke a oni će se vjerojatno i povećati. U Europi je zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama, a procjene ukazuju na vjerojatnost povećanja zdravstvenih rizika zbog toplinskih valova koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice.

Pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti broj umrlih od toplinskih valova.

Neke od preporuka za zaštitu od velikih vrućina su: rashladite svoj dom i tijelo, pijte dovoljno tekućine, klonite se vrućine i pomozite drugima – posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami i provjerite trebaju li pomoć.

Detaljnije preporuke, kao i preporuke što učiniti ako se osjećate loše, pogledajte ovdje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!