Povežite se s nama

U fokusu

Zbog anonimnih optužbi, mladi član SDP-a traži istragu policije

Objavljeno:

- dana

POLITIČKE IGRE

Predsjedništvo SDP-a Hrvatska je prošli tjedan raspustilo varaždinsku organizaciju SDP-a. Bila je to očekivana odluka nakon što im je županijski SDP uputio upravo takav prijedlog. Ipak, teško je bilo očekivati kakve će razmjere poprimiti unutarstranački rat uoči donošenja konačne odluke.

U našu redakciju stigao je anonini e-mail u kojem se mladog člana SDP-a opisuje kao “nasilnika” koji traži da mu se pomogne oko polaganja ispita na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu. “Nova sramota za SDP grada”, navedeno je i napomenuto da “čak i gradski vijećnik Dražen Pavličević, potpredsjednik GO varaždinske, to pitanje postavlja na Gradskom vijeću.” Zanimljivo je da je e-mail stigao nekoliko dana poslije sjednice Gradskog vijeća, a prije donošenja odluke o raspuštanju gradskog SDP-a u Zagrebu.

Mladi član SDP-a (podaci poznati redakciji) je ostao šokiran.
– Anonimni mail koji je poslan u vašu redakciju ću u ponedjeljak prijaviti policiji te tražiti istragu, jer su to ozbiljne stvari i optužbe. Osobno sam jako pogođen ovime i ne znam što bih rekao, osim da ljudska zloba i zavist ne poznaju granice. Ako netko ima dokaze da sam nasilnik i da sam napravio nešto protuzakonito, neka se obrati punim imenom i prezimenom te konkretnim dokazima, a ne na ovakav gnjusan i zloban način skrivajući se – potresen je mladić.

 

Varaždinski SDP je raspušten. Hoće li unutarstranački ratovi napokon prestati?

Neshvatljivo mu je da je netko bio spreman njegov životni problem uplesti u unutarstranačka prepucavanja samo zato da bi preko njega nekome napakostili.
Naime, uopće nije tražio intervenciju prije polaganja ispita. On je bio jedan od nekoliko studenata FOI-ja koji su u rujnu prošle godine izgubili pravo studiranja nakon što osmi put nisu uspjeli položiti zadnji ispit. Budući da su sve ostale ispite položili bez problema, tražili su da im se omogući još jedan rok kako bi imali priliku pokazati svoje znanje. Nakon što su dobili negativni odgovor, mladi član SDP-a je o svojem slučaju pisao na brojne adrese, među kojima i na Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Varaždinsku županiju i Grad Varaždin.
Zašto tim studentima nije pružena još jedna šansa da dokažu svoje znanje, još je u studenome na sjednici Gradskog vijeća pitao vijećnik SDP-a Dražen Pavličević. U siječnju je stigao odgovor s FOI-ja, koji je javno objavljen ovaj mjesec zajedno s ostalim materijalima za sjednicu Vijeća.

”Otegotna” okolnost

Dekan FOI-ja prof. dr. sc. Vjeran Strahonja je naveo da je utvrđeno da “kod održavanja ispita nije bilo formalnih ili proceduralnih propusta koji bi eventualno omogućili ponavljanje ispita”. Zanimljivo je da smo taj odgovor, koji je javno objavljen, primili zajedno s anonimnim mailom, možda zato što se u njemu navodi i to da je “kuriozitet da su za jednog studenta urgirala tri gradska i županijska dužnosnika te da su dobili zahtjev za očitovanjem od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Pučkog pravobranitelja”.

Kada bi se sve te informacije povezale, bez da se istraži pozadina priče i zatraže izjave prozvanih, moglo bi se zaključiti da je vijećnik Pavličević iz SDP-a pitanje postavio isključivo zbog političkih motiva. Dodatna “otegotna” okolnost bilo je novo pitanje postavljeno na sjednici održanoj 12. ožujka. Pavličević je, naime, izrazio nezadovoljstvo odgovorom i zatražio da dekan FOI-ja odgovori kolika mu je plaća, a naveo je i da mu je doktorat plaćen novcem iz lokalnih proračuna. Zašto je postavio dva pitanja iz kojih bi se moglo zaključiti da želi diskredirati dekana FOI-ja i s govornice u Gradskoj vijećnici utjecati na autonomiju jednog fakulteta, pitali smo Pavličevića.
– Bio sam revoltiran odgovorom dekana FOI-ja koji nam dijeli “packe”, jer sam samo želio upozoriti da su mladi ljudi izgubili pravo studiranja iako nisu položili samo jedan jedini ispit. Riječ je o više studenata. Roditelji su se odricali kruha da bi im platili studij, a svi nisu dobili pravu šansu da pokažu imaju li znanje za prolazak ispita. Isto tako, nitko od dužnosnika sigurno nije zvao dekana da se nekome pokloni ocjena. Mogao je tim studentima dati dekanski rok, pa da se vidi je li problem u njima ili u profesoru – naveo je Pavličević.

Tvrdnje da je njegov istup u Vijeću bio isključivo politički motiviran, oštro je odbacio. No otkrio je zanimljivu stvar.
– Mogu reći da smo prije sjednice Gradskog vijeća raspravljali o tome koja ćemo vijećnička pitanja postaviti. Vjeran Radelić mi je sugerirao da ne postavljam to pitanje, jer bi moglo negativno odjeknuti. Međutim, socijaldemokrat sam, nisam opterećen ničim i mogu svakoga pogledati u oči – ustvrdio je vijećnik SDP-a.
Varaždinski SDP je raspušten. Hoće li unutarstranački ratovi napokon prestati?

DEKAN FOI-jA Vjeran Strahonja

Pitanje o plaći i doktoratu, postavljeno na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, proslijedili smo dekanu FOI-ja prof. dr. sc. Vjeranu Strahonji i odmah dobili odgovore. – Fakultet je javna ustanova i ne može biti nikakvih tajni kad su u pitanju plaće. Moja neto plaća koja se isplaćuje iz proračuna trenutno iznosi 14.723 kune. Redoviti sam profesor u trajnom zvanju i imam 34 godine radnog staža. Plaće u javnom sektoru određene su propisima, pa tako i moja. Ako Fakultet ostvari vlastite prihode i ako ja u tome sudjelujem, mogu kao i svi zaposleni ostvariti dio plaće i po toj osnovi, u skladu s pravilnikom koji regulira takve isplate. Doktorirao sam još 1993. godine. Doktorat mi nije platila lokalna samouprava, da slučajno jest, bio bih na to ponosan. Smatram da sam dužan odgovoriti na pitanja koja zanimaju javnost, jer sam dekan javnog visokog učilišta, ali pojedinačne slučajeve vezane uz naše studente ne želim komentirati zbog zaštite njihove privatnosti. Na razgovor o bilo kom aspektu poslovanja FOI-ja sam spreman, ali ne u sklopu tema vezanih za događanja u SDP-u ili nekoj drugoj stranci – naveo je prof. Strahonja i dodao da se te dvije teme zapravo ne bi smjele naći u istom članku jer nemaju stvarne veze.

Povjerenik: Mario Habek

Prijedlog županijskog SDP-a da raspuste varaždinsku organizaciju stranke zbog nanošenja štete ugledu stranke u srijedu je prihvatilo Predsjedništvo SDP-a. Za povjerenika je imenovan Mario Habek, predsjednik županijskog SDP-a i saborski zastupnik. Time je Vjeran Radelić, koji obnaša funkciju dogradonačelnika Varaždina, prestao biti predsjednik varaždinskog ogranka stranke. Tko će biti novi čelni čovjek gradskog SDP-a i novi predsjednici ogranaka, trebalo bi biti poznato za nekoliko+ mjeseci do unutarstranačkih izbora.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Varaždin je europski grad stabala: “Ovo smo postigli kao tim”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu – europski grad stabala 2024.! Varaždin se ovom nagradom pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola, što je veliko priznanje ovom gradu, a posebno gradskoj komunalnoj tvrtki Parkovi, koja brine o održavanju gradskog zelenila.

The European City of the Trees Award (ECTA) je nagrada koju European Arboricultural Council dodjeljuje od 2007. godine onim gradovima koji se sukladno pravilima arborističke struke, ističu po iznimnoj kvaliteti rada s urbanim stablima. Tako se Varaždin našao u društvu Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Trnave, Winterthura i Frankfurta na Majni.

Priznanje

Iako će sama nagrada biti uručena u lipnju na godišnjoj skupštini European Arboricultural Council, ovih je dana na adresu varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja stigla službena potvrda o dodjeli nagrade.

Tim povodom u petak, 26. travnja održana je konferencija za medije u jednom od najmlađih varaždinskih parkova, Parku mladih, kako bi se poslala simbolična poruka da sve što danas činimo u namjeri očuvanja zelene gradske panorame, ostavljamo u nasljeđe budućim generacijama.

– Ovu nagradu ostavljamo u zalog današnjoj djeci, da ih podsjeća kako nikad ne smiju odustati od brige za zeleni okoliš i za stabla jer ona su nam ključan saveznik u borbi protiv klimatskih promjena i onečišćenja istaknula je direktorica Parkova Jelena Sekelj i zahvalila svim zaposlenicima Parkova na angažmanu.

– Ovu nagradu postigli smo zajedno kao tim. Zahvaljujem gradskoj upravi na dijeljenju zajedničke vizije o održivom upravljanju gradskim stablima i zelenom i zdravom gradu, te na njihovoj volji za suradnjom. Zahvaljujem na suradnji i našim cijenjenim partnerima – komunalnim i privatnim poduzećima, fakultetima, institutima, javnim i obrazovnim ustanovama te pojedincima s kojima surađujemo u radu sa stablima. Hvala i našim sugrađanima koji nas podržavaju, kao i onima čije nas konstruktivne kritike potiču da budemo još bolji. Zajedno možemo učiniti puno za naš grad. Ponosimo se što smo Europski grad stabala jer je to potvrda naše stručnosti te predanosti održivosti i stvaranju grada ugodnog za život – dodaje Sekelj.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj čestitao je direktorici i svim djelatnicima gradske tvrtke Parkovi na ovom značajnom priznanju koje je još jedan dokaz koliko Varaždin djeluje po pitanju zelenila.

Zahvala

– Prošle je godine ovo priznanje dobio Antwerpen u Belgiji, a ove godine Varaždin. U užoj konkurenciji s nama je bio Zadar. Svečano uručenje bit će u lipnju. Nagrada potvrđuje zelenu agendu koju provodi Gradska uprava zajedno s Parkovima. Zahvaljujem vrijednim djelatnicima Parkova koji svaki dan uređuju naš grad i brinu o urbanom zelenilu. Ovih dana završili smo i nove drvorede, u Ulici Tina Ujevića, na Dravskoj poljani, zatim pored autobusnog kolodvora, u jesen kreće sadnja tisuću stabala iz projekta Varaždin pod krošnjama i možemo reći da je grad Varaždin zaista predvodnik i s razlogom je dobio ovu značajnu europsku titulu – rekao je gradonačelnik.

Podsjetio je na povijesnu činjenicu kako je Varaždin imao zaposlenog gradskog vrtlara tri godine prije Beča, a tridesetak godina prije Zagreba.

– To je kontinuirani rad, nasljeđe koje smo naslijedili od prijašnjih generacija, a projekte koje sada radimo, radimo za buduće generacije. Sve to doprinosi tituli koju Varaždin osvaja u posljednje tri godine – grada s najvišom kvalitetom života u Hrvatskoj – zaključio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje