Povežite se s nama

Događanja

S e-dnevnikom sve je brže, a smanjena su i kašnjenja u školu

Objavljeno:

- dana

DRUGA GIMNAZIJA VARAŽDIN BEZ PAPIRNATIH IMENIKA

– Kad je ravnateljica odlučila da će Druga gimnazija kompletno prijeći na e-dnevnik, rekao sam joj zašto s tim projektom ne pričeka koju godinu, dok ne odem u penziju… Nikad u životu nisam se služio računalom. Sada, mjesec dana otkako je naša gimnazija startala s e-dnevnikom priznajem: više nikad se ne bih vratio na staro! – rekao je Petar Despinić, književnik i profesor hrvatskog jezika na Drugoj varaždinskoj gimnaziji.

Upravo je ta varaždinska srednja škola jedna od tri na području Varaždinske županije koje su s početkom ove školske godine kompletno preuzele CARnet-ov projekt e-dnevnika.

Profesorima laptop i token za pristup sustavu

Umjesto debelih papirnatih imenika u koji su se upisivale ocjene i ostale bilješke, profesori varaždinske Druge gimnazije sada na satu imaju laptop i token preko kojeg im se dodjeljuje šifra za spajanje na sustav. Iako je sve isto kao i prije, samo što je sada u digitalnom obliku, s e-imenikom ipak su uvedene i neke novine.

Predmetni profesori vide samo svoj predmet, a ocjena se “zaključava” nakon 5 minuta i više se ne može mijenjati.

– Za razliku od prije kada su predmetni profesori imali uvid u sve ocjene učenika, sada u sustavu vide samo svoj predmet, čime je isključena subjektivnost prilikom ocjenjivanja. Kada se unosi ocjena, profesor ima rok od pet minuta da promijeni svoje mišljenje, nakon čega se ocjena “zaključava”. Moguće ju je naknadno promijeniti samo uz posebni zahtjev i to može učiniti jedino administrator. Sustav će profesora upozoriti da je učenik već dva puta ispitan u istom danu, što je maksimum, a i više nema “muljanja” učenika po pitanju izostanaka. Ako učenik nije bio u školi dva sata ili cijeli dan, sustav će automatski roditeljima koji su ostavili svoje e-mail adrese poslati obavijest. Otkako smo prešli na e-dnevnik, kašnjenja učenika su nam se smanjila – rekla je Zdravka Grđan, ravnateljica Druge gimnazije koja je na početku mislila s projektom e-dnevnika započeti u samo dva razreda, ali zbog toga što je većina profesora pozitivno reagirala na predstavljeni projekt i rekla da bi voljela koristiti e-dnevnik, odlučila je da ova varaždinska srednja škola u potpunosti preuzme projekt koji se u prošloj školskoj godini provodio u svega nekoliko škola u Hrvatskoj i to kao pokusni. Među profesorima koje su s oduševljenjem prihvatili ovaj projekt je i profesorica matematike Vlatka Drvarić.

– Meni je s e-imenikom puno lakše i brže nego prije. Jedna od zanimljivosti je grupni unos ocjena. Za taj posao nekad mi je trebalo barem 20 minuta, a sada se sve riješi jednim klikom miša – otkriva Drvarić.Dobra je stvar da za uvođenje ovog projekta nisu bila potrebna veća ulaganja.

Učenici će moći vidjeti ocjene od 1. listopada

– Druga gimnazija u potpunosti je informatički opremljena što znači da još otprije svaka učionica ima laptop, projektor i platno, a jedino smo tijekom ljeta poboljšali mrežu tako da je internet sada dostupan u cijeloj školi – doznajemo od ravnateljice Grđan koja kaže da su i roditelji pozitivno reagirali na projekt premda su mnogi pitali zašto i oni ne mogu pristupiti sustavu kako bi vidjeli ocjene svoje djece. To zasad neće biti moguće, ali od drugog tjedna, točnije od 1. listopada pristup svojim ocjenama imat će učenici putem internet stranice www.ocjene.hr, pa će roditelji na taj način imati uvid u njihove ocjene.

U projektu e-dnevnika 12 srednjih škola iz Varaždinske županije

Ukupno 12 srednjih škola iz Varaždinske županije s početkom školske godine krenulo je s projektom e-dnevnika, točnije 11 škola kojima je osnivač Varaždinska županija te Srednja škola Maruševec. Od 11 srednjih škola samo su tri u potpunosti preuzele e-dnevnik, a to su uz Drugu gimnaziju, Prva gimnazija i Srednja škola “Arboretum Opeka”, dok su Medicinska, Graditeljska, prirodoslovna i rudarska, Strojarska i prometna, Elektrostrojarska, Gospodarska, Srednja strukovna, Glazbena i Srednja škola Ivanec e-dnevnike preuzele djelomično, odnosno koriste ih u nekoliko razreda.

 

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje