Povežite se s nama

Crna kronika

Zbog makinacija s covid potvrdama optuženo 14 osoba, među njima poznata varaždinska sopranistica Lana Kos

Lana Kos

Objavljeno:

- dana

Točno 13 mjeseci od pokretanja istrage, USKOK je podigao optužnicu protiv 14 osoba zbog davanja mita u zamjenu za neistinit upis cijepljenja protiv Covida-19.

Naime, policija je u suradnji s USKOK-om, odmah nakon saznanja o makinacijama s covid potvrdama koje su se kupovale za najmanje 100 eura, pod lupu stavila ukupno 243 osobe stoga se još u odnosu na (pre)ostalih 224, istraga i dalje provodi.

Jutarnji doznaje da su među 14 optuženih osoba nalazi se i jedan fratar, a USKOK ih tereti da su od srpnja do listopada 2021. u Zagrebu, iako su znali da nisu cijepljeni protiv Covida-19 i da stoga nemaju pravo na EU digitalnu covid potvrdu, od medicinske sestre P.R. u Domu zdravlja Zagreb Zapad, ali preko posrednika, zatražili da u informacijski sustav Ministarstva zdravstva neistinito upiše da su cijepljeni.

Nakon dogovaranja s posrednikom, isti je poduzetnoj medicinskoj sestri predao osobne podatke niza osoba željnih potvrde bez da se cijepe. A ujedno joj je prosljeđivao i novac koji su mu naručitelji potvrda davali. Medicinska sestra je zatim u informacijski sustav Ministarstva kao po špranci, pa čak i kad je bila na bolovanju, neosnovano upisivala da su pojedinci cijepljeni, a koji su temeljem toga zatim neosnovano ishodili EU digitalne covid potvrde.

Budući da se USKOK odlučio na optuženje samo 14 osoba za sada, pretpostavlja se da se radi o osobama koje su, odmah po izbijanju afere u javnosti, priznale djelo te će se najvjerojatnije odmah i nagoditi s tužiteljstvom pred nadležnim sudom.

Prokazana medicinska sestra je u međuvremenu napustila navedeno mjesto rada, a kad je izbila afera niz poznatih imena koji su, na ovaj ili onaj način pribavili sporne potvrde i dalje se nalaze pod istragom, su pjevač Tony Cetinski, pa i poznata sopranistica Varaždinka Lana Kos, vlasnik narodnjačkog kluba, direktori poznatih tvrtki, TV voditeljica i njezin suprug, brojni privatni poduzetnici, jedan bivši sudionik Big Brothera te brojni sadašnji i bivši sportaši, turistički vodiči, veterinari, stomatolozi, taksisti…a lažno su se cijepile i čitave obitelji.

Izvor: Jutarnji

Crna kronika

Tehnički neispravnim autom naletio na pješaka (75) u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prometnoj nesreći koja se dogodila u srijedu, 6. prosinca, oko 9.50 sati u Ulici Ivana Meštrovića u Varaždinu, ozlijeđene su dvije osobe.

Muškarac starosti 35 godina upravljao je osobnim vozilom za koje je izvanrednim tehničkim pregledom utvrđeno da ima više nedostataka koji su kategorizirani kao veći nedostaci te kao takvi zajedno predstavljaju veći rizik za sigurnost na cestama, javila je PU varaždinska.

On dolaskom do parkirališta, brzinu kretanja vozila nije prilagodio osobinama i stanju ceste, stanju vozila, tako da vozilo može pravodobno zaustaviti pred svakom zaprekom koju, u konkretnim uvjetima može predvidjeti. Tom prilikom je, prednjom stranom vozila naletio na 75-godišnjeg pješaka, koji se na cesti na kojoj ne postoji nogostup niti druga površina određena niti prikladna za kretanje pješaka, nije kretao što bliže rubu kolnika već se kretao s istočne strane kolnika.

Od naleta 75-godišnji pješak je pao na kolnik. U prometnoj nesreći ozlijeđen je 75-godišnji pješak i 35-godišnji vozač osobnog automobila.

Medicinska pomoć im je pružena u Općoj bolnici Varaždin, a njihove će se ozljede okvalificirati naknadno.

Nastavite čitati

Crna kronika

Varaždin: do nesreće u autoservisu došlo je za skidanja spremnika plina s vozila, ozlijeđen i 15-godišnji učenik na praksi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

PU varaždinska je poslala izvanredno priopćenje o današnjoj eksplozije u Varaždinu.

>> FOTO U Varaždinu eksplodirao spremnik plina vozila, tri osobe prevezene u bolnicu

U srijedu, 6. prosinca, oko 13.35 sati u jednom autoservisu u Varaždinu, došlo je do nesreće na radu i ozljeđivanja radnika.

– Kako je utvrđeno očevidom koji su proveli policijski službenici u suradnji s inspektorima zaštite od požara, eksplozija i oružja Područnog ureda civilne zaštite Varaždin te inspektorom zaštite na radu, do nesreće je došlo na način da je na vozilu koje se nalazilo na dizalici unutar radionice, prilikom skidanja multiventila spremnika LPG plina, na neutvrđeni način došlo do propuštanja i istjecanja plina iz spremnika. Uslijed navedenog došlo je do stvaranja zapaljive smjese plina i zraka te njene aktivacije radom peći na lož ulje, koja se nalazila u blizini. Prilikom zapaljenja smjese, došlo je do nagorijevanja plastike kod stražnjeg lijevog pneumatika vozila, što je 50-godišnji vlasnik ugasio vatrogasnim aparatom. Kod zapaljenja smjese, ozlijede u vidu opeklina zadobio je 46-godišnji djelatnik i 15-godišnji učenik na praksi, koji su se u tom trenutku nalazili u radionici. Obojici je medicinska pomoć pružena u Općoj bolnici Varaždin, a njihove će se ozljede okvalificirati naknadno – pojasnila je policija.

Policijski službenici nastavljaju rad na utvrđivanju svih okolnosti ovog događaja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje